Aangemaakte reacties

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • zergaloth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10
  In reactie op: Alta via 1 #24943

  Volgens mij zul je niet op problemen stuiten. Als er sneeuw ligt, zal die tegen dan wel te trotseren zijn. De AV1 is een druk bewandelde route, ook buiten het typische seizoen van juli tot september. De kans dat voorgangers zich reeds een weg hebben gebaand door de resterende sneeuwplekken (die je hoedanook op slechts enkele passen zou kunnen aantreffen) is groot. Hoedanook, voorzichtig zijn bij het oversteken, maar extra uitrusting zul je niet nodig hebben.

   

  zergaloth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Ik ben, jaren terug, naar de Pyreneeën getrokken voor een maand GR10. Maar ik had nog nooit zo’n lange trektocht ondernomen, ik had schrik voor gebrek aan bevoorrading, ik had teveel in mijn rugzak steken, ik begon te laat te wandelen, ik had slechte schoenen, … Daarbij was er in het gebied ook nog eens een hittegolf, met temperaturen van tegen de 40°, terwijl ik onvoorbereid uit eerder fris België was vertrokken. Kortom – geen wonder dat ik het niet lang heb uitgehouden.

  Nadien heb ik veel geleerd uit kortere trekkings (8 tot 12 dagen), over het gebied en het klimaat, heb ik veel betere uitrusting en heb ik veel meer zelfvertrouwen. Ik heb ondertussen zo goed als de hele GR10 gewandeld.

  Over de GR10 trouwens: het voordeel aan die route is de veiligheid – goeie wegmarkering, bevoorrading, hutten, … – het nadeel komt uit dat voordeel voort: elke dag start je in een dal, klim je naar een col en daal je terug naar een ‘veilig’ dal. Dat wordt op den duur wel een beetje saai, vind ik persoonlijk. Je komt ook vaker in de bewoonde wereld en onder de niet-bergwandelaars. Door de jaren heen ben ik daar wat allergisch voor geworden en met het gewonnen zelfvertrouwen trek ik liever verder weg van de beschaving. In dezelfde bergketen kun je ook de GR11 (aan Spaanse kant) en de HRP (haute route pyrenees) volgen. Die zijn beide minder begaan en blijven vaker in het hooggebergte, weg van alles, midden in prachtige natuur. Nadelen zijn dan weer bevoorrading en wegmarkering, zeker wat dat laatste betreft bij de HRP.

  Maar laat je vooral niet afschrikken, informeer je gewoon goed (bv hier op het forum) en je gaat een prachtige 5 weken tegemoet, waar je ook heen gaat.

  zergaloth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  De GR5, of toch het deel door de Alpen, en de GR10 in de Pyreneeën zijn mooie, lange tochten door berg, bos en meer, met goeie routemarkering. De Alta Via’s in de Dolomieten zijn prachtig. Maar er zijn er nog veel meer. Kies er gewoon eentje uit die je aanspreekt op alle vlak: bereikbaarheid, taal, klimaat, …  In ’t Zuiden heb je sowieso langer kans op iets warmere temperaturen.

  Maar!

  – onderschat niet wat je gaat doen. Nog nooit een trekking gedaan, en dan starten met een trek van 5 weken (in je eentje?), dat lijkt me niet helemaal verstandig. En ik spreek daarbij uit ervaring, ik had dezelfde droom maar ben toen vervroegd teruggekeerd. Ik zou je aanraden eerst het gebied eens te leren kennen adhv een kortere trekking. Zo leer je ook je eigen lichamelijke grenzen kennen, je uitrusting (wat heb je nog nodig, wat laat je volgende keer beter thuis?), de werking van berghutten, het ritme van de dagtochten, kaartlezen …

  – informeer je over de beschikbaarheid van berghutten, die in sommige streken al half september het seizoen voor bekeken houden. Je mag dan wel een tent mee hebben, hutten zijn een belangrijke bron van drinkbaar water, advies over weer en route en een welkome schuilplaats tijdens onweersdagen.

  zergaloth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Het stuk dat ik wil wandelen, Vielha tot l’Hospitalet, zou mij 5/6 Alpina-kaarten kosten, die dan nog eens een verschillende schaal hebben, van 1:25.000 tot 1:50.000. Dat lijkt me onnozel gewicht. Dan liever twee kaarten van 1:50.000, met de gids van Ton Joosten en wat aantekeningen.

  Ivo, ik probeer ze te bestellen via Alta Via, maar ik verwacht hetzelfde antwoord als bij alle andere webshops: sorry, deze kaarten zijn (voorlopig) niet te krijgen. Volgens de uitbater van de kaartenwinkel hier in Gent werd de productie stopgezet. Een scan van je kaarten mogen maken zou me dus diep gelukkig maken.

  Ik overweeg de aankoop van een eenvoudig gps-toestel.

   

  zergaloth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10
  In reactie op: eerste trektocht #8761

  (in het geval het om bergtochten gaat…)

  Om op zeker te spelen zou ik je naar een goed bewegwijzerde route sturen. Een GR bijvoorbeeld, of een Alta Via in de Dolomieten. Het loont dan de moeite om een route uit te stippelen die je langs zoveel mogelijk reeds geopende of ‘doorlopend open’ berghutten brengt. Zo hoef je je alvast geen zorgen te maken over watervoorziening, hulp, eten, slaapplaats, … en kun je je focussen op het wandelen.

   

  Ik ben indertijd begonnen met (en ga nog vaak terug naar) de Pyreneeën, met zijn GR10. Uitdagend maar goed voorzien van bewegwijzering, mooie routes, veel mogelijkheid tot wildkamperen, goed gedocumenteerd, goeie hutten, regelmatig een dorpje, …

   

  Qua materiaal: mik op een rugzak van maximum 15 kilo (met water). Dat lukt ons elk jaar, met twee personen, een tent, voedsel voor enkele dagen en gevulde waterzakken. Zeul niks extra mee: één tshirt om in te stappen en een tshirt om aan te trekken als fris moet ruiken, bijvoorbeeld, is meer als genoeg. Onderweg eens wassen lukt best. Eén afritsbare en sneldrogende broek is voldoende. Goeie stapschoenen uiteraard. Enzovoort. Wellicht niet zoveel anders als op je lange dagtochten + overnachting/kook-materiaal.

  Uiteindelijk leer je elke reis bij. En kun je zelf bepalen wat je rugzak miste op de vorige reis of wat je zeker niet meer zou meenemen. Na enkele reizen heb je zo je ideale materiaalsamenstelling.

   

  Vraag maar raak.

  zergaloth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Goeie tip, en ik ging vandaag sowieso om stafkaarten. Wat ik gehoord heb, is dat de AV4,5,6 bezaaid zijn met Via Ferrata stukken, maar datzelfde had ik nog niet over de AV3 gehoord. Nergens in mijn gids over de route wordt het woord gebruikt. Ik vraag me dus af of het wel degelijke over een volle via ferrata gaat, of eerder om een ‘spannend’ stukje waar het even klimmen is op een ladder. Hopelijk maakt de truc met de kaarten me wijzer.

  zergaloth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Als je vast zit in een hut door slecht weer is een pak kaarten sowieso het fijnste wat je kunt bij hebben. Of je nu met 2, 4 of meer bent, er is altijd wel een spel te verzinnen.

  Persoonlijke aanrader: Hive. Een soort schaakspel zonder bord. Enkele tegeltjes en een zakje om ze in te bewaren, werkelijk geen gewicht. De tegeltjes blijven ook goed liggen op het tafeltje van een denderende trein of een hobbelige bus. Koop wel zeker de pocket-editie, die is niet alleen goedkoper, maar de tegels zijn kleiner, het zakje handiger en het spel bevat twee ‘uitbreidingen’ die je er anders nog moet bijkopen.

  zergaloth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Ik ben al zeven jaren richting de Pyreneeën getrokken en heb er werkelijk nooit moeite gehad om aan drinkbaar water te geraken. De bronnen zijn goed aangeduid, drinkbekkens hebben vaak vermelding of ze drinkbaar zijn of niet, de bevolking schenkt je drinkfles graag terug vol in ruil voor een praatje over het weer en de (bemande/onbemande) hutten zijn talrijk en zo goed als altijd (zeker de bemande) in de buurt van een drinkwater-plek. Ze kunnen je steeds ook inlichten over mogelijke waterpunten op je volgende dag-etappe. Ik zou me er werkelijk geen zorgen maken.

  Vermijd het drinken van beekjes, maar als je niet anders kan, doe dit dan enkel waar het water goed stroomt en op redelijke hoogte. Drink er sowieso nooit liters van. Of kook het.

   

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)