Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 64)
 • Auteur
  Berichten
 • wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  De Tarptent Scarp 1 zou bij mij hoog op de shortlijst staan.

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  Bedankt voor de snelle en duidelijk reactie Ivo! Wim

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  Dag Ivo,

  Mag ik nieuwsgierig zijn waarom je hem van de hand deed? Ben op zoek naar vierseizoenentent voor 1 persoon, en de Soulu staat/stond op mijn ‘shortlist’. Je verkoop doet me (uiteraard) twijfelen om hem van het lijstje te schrappen.

  Wim

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65
  In reactie op: Bear canister #21120

  “larie”? Op een publike toegankelijk forum zou ik deze woordkeuze nooit hanteren, tenzij er gevaarlijke stellingen geponeerd zouden worden.

  Ik trachtte een genuanceerde appreciatie te vellen over de Ursack. Ik blijf daarbij. Dat een bear cannister boven de boomgrens dezelfde risico’s inhoudt als een Ursack, deel ik dus niet. Een beer geraakt veel minder ver met een bear cannister dan een Ursack die niet (correct) werd vastgemaakt.

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65
  In reactie op: Bear canister #21117

  A propos, ik krijg zo’n 8 à 12 dagen in de BV500. 12 dagen als ik

  – mijn trailmix niet individueel verpak maar gewoon in bulk in de BV500 giet als onderste laag (en dus iedere dag er een portie uit schep in een ziploc-zakje), en
  – mijn vriesdroogmaaltijden herverpak in diepvrieszakjes.

  Bovenop die 8 à 12 dagen komt uiteraard nog het eten dat je op de startdag reeds zult opeten.

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65
  In reactie op: Bear canister #21116

  Dag Debbie, ik heb één exemplaar dat je naar believen mag ontlenen. Betreft een BV500 (is gecertifieerd voor alle nationale parken, en relatief lichtgewicht). Ik woon in Mechelen en werk – zeker tot eind oktober – in het centrum van Brussel.

  Zelf iets in elkaar steken is, bvb. met pvc-buizen, is gewaagd en kan de uitstap hypothekeren: talloze nationale parken eisen een gecertifieerde bear cannister (en er wordt ook gecontroleerd). Bovendien loopt men met gebricoleerde oplossingen het risico dat een beer het ding openkrijgt (lees: eten kwijt + ambras met de rangers + betalen voor opruiming).

  Ursack wordt niet in alle nationale parken aanvaard, dus sowieso te verifiëren. Bovendien niet altijd een evidente oplossing wanneer men veelvuldig boven de boomgrens gaat overnachten. Tot slot: als een beer met een Ursack begint te spelen, wordt het voor het resterende deel van de tocht mogelijks hutsepot eten 🙂
  Versta me niet verkeerd: de Ursack is een interessant – lichter – alternatief, maar m.i. niet voor elke situatie.

  P.S. naar verluid is Wyoming, in het bijzonder het Wind River-massief, beter dan Colorado (althans, dat is de anekdotische terugkoppeling die ik kreeg van een aantal onmoetingen met hikers die de CDT afliepen.

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65
  In reactie op: Tentadvies Ijsland #20979

  Moet voldoende zijn, zolang het geen tocht wordt in het desolate binnenland, zonder een vangnet van hutten. Dus ok voor bvb. de bijzonder populaire laugavegur (binnenland doch met hutten) of hornstrandir (kustregio).

  Wordt de tent toch aangewend in het desolate binnenland, dan wordt een berekend risico genomen, vooral bij wind dwars op de tent.

  Wim

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  Honden zijn niet – niet geheel verrassend – toegelaten in de hutten zelf. Talloze hutten hebben een aangeduide verblijfsruimte voor honden. Die hutten kan men o.m. terugvinden middels de – uitstekende – website ut.no: https://www.ut.no/hytte/ . Op die website kan je ook nagaan of een hut (a) een onbemande hut is zonder proviant (b) een onbemande hut is met proviant en (c) een bemande hut is met restaurant. In zuid-noorwegen vind je veelal (b) en (c).

  Let wel: vele onbemande hutten kan men enkel betreden middels een universele sleutel (de fameuze ‘DNT-sleutel’). De gemakkelijkse wijze om die sleutel te bemachtigen is om lid te worden van de Noorse, Zweedse, Finse of IJslands bergsportfederatie, om vervolgens de sleutel te bestellen op de DNT-website, die naar je thuisadres wordt opgestuurd. Voor die sleutel betaal je een schappelijke waarborg, en je mag de sleutel zo lang houden als je wilt.

  M.i. horen de Noorse hutten thuis op de UNESCO werelderfgoedlijst. Lees: gelieve de gebruiksregels nauwgezet te volgen. Mijn eigen ervaring is dat vooral niet-Noren die regels (deels) aan hun laars lappen, en dat maakt me droevig.
  Recentelijke publiceerde DNT een youtube-filmpje met de regels en mogelijkheden inzake hutten: https://www.youtube.com/watch?v=S223WveNqiI

  Slechts enkele zeer grote hutten kan men reserveren. Nu, normaliter zal je in vrijwel elke hut altijd een plaatsje vinden, uitzonderlijk op de vloer. Daar zou ik me geen zorgen over maken.
  Merk ook op dat Noorwegen ook niet-DNT-hutten kent, meestal in de populairste nationale parken (bvb. in Jotunheimen). Nu ja, dat zijn – zoals de meeste bemande DNT-hutten – eerder hotels dan hutten. Deze niet-DNT-hutten worden op ut.no aangeduid met een blauw hutsymbool.

  De mogelijkheden voor een korte trek met enkele huttenovernachtingen zijn legio. Ut.no, eventueel in combinatie met Google Earth, is uw vriend.

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65
  In reactie op: Tentadvies Ijsland #20604

  Quechua Quickhiker ultralight 3 voor de Laugavegur is voldoende. Alle aangeduide kampeerplaatsen liggen naast de hutten. Als de wind te gortig wordt, zal de hutbeheerder de toelating geven om in de hut te slapen (quasi gegarandeerd op de grond, want de hutten langsheen de Laugavegur zijn meestal vooraf volgeboekt).
  De kampeerplaats waar je vooral behoedzaam voor moet zijn, is Hrafntinnusker. Velen kamperen er niet en dubellen een etappe (is normaliter perfect mogelijk).
  Nuttig om weten: het is mogelijk om een dagtoegang te kopen voor een hut, waarbij je overdag toegang krijgt tot de hut. Kan nuttig zijn bij gure weersomstandigen.

  Last but not least, voor zover nog niet gedaan: zet de tent voor de afreis enkele keren op. Anders wordt het vloeken als je de tent voor de eerste keer moet opzetten in IJsland, in slechte weeromstandigheden.

  Inzake de Y-piketten: best zo lang mogelijke.

   

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  Dag Vince,

  Wildkamperen mag naar believen.

  Kampvuur maken is verboden, ook met het – veelvuldig – aanwezige drifthout. Ik betwijfel dat je hiervoor überhaupt een vergunning zal krijgen.

  Storm(winden) zijn zeker mogelijk in IJsland, zelfs in de zomer. Nu, mijn advies is dat je je route dusdanig plant zodat je in de buurt komt/kampeert van de noodhutten. Wordt het te gortig, dan kan je daar in extremis gaan schuilen & overnachten. Onder die conditie is investeren in een vier-seizoenstent m.i. niet vereist.
  Overigens zal je op talloze dagen zomerverblijven tegenkomen, die in de zomer veelal bewoond zullen zijn.

  Beste groeten,

  Wim

   

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  Wanneer plan je aan te komen in IJsland? De buslijn naar Rjunavelir & Landmannalaugar rijdt immers maar tot +/- 1e helft van september (dit jaar: t.e.m. 18/9).

  Aangezien in september de drukte aanzienlijk daalt is mijn advies om te opteren voor de populaire route  Landmannalaugar -> Skogar.

  – spectaculairst deel (althans, dat is mijn beleving).
  – indien de Wet van Murphy toeslaat en je zit met vertraging, kan je in Thorsmork vroegtijdig forfait geven. Een plan B dus.

  Best wel bij verifiëren of de hutten nog open zijn. Het kan er stevig stormen, zeker in september. Google is je vriend. De meeste hutten worden beheerd door FI. Utivisit heeft hutten in Thormork (net zoals FI) alsook op de Fimmvörðuháls-pas (net zoals FI).

  A propos, weinig geweten: met een Noorse DNT- of Zweedse STF-lidkaart geniet je in de FI-hutten dezelfde korting als FI-leden (en die korting is niet min). Onderlinge wederkerigheid dus.

  Wim

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  Let wel, de meeste hutten langsheen de Padjelantaleden zijn niet van STF. Geen korting, noch met een STF-lidkaart, noch met YHI-lidkaart. Enkel aan beiden uiteinden van de route, met name buiten het nationaal park Padelanta, worden de hutten uitgebaat door STF.

  Zeker voor een solo-trekker valt 360 SEK in mijn beleving eigenlijk nog mee (maar eeuwig bediscussieerbaar). De Zweedse hutfaciliteiten mogen er m.i. wel zijn: goed uitgeruste keuken, vaak proviant te koop, meestal hoogstens een gezellige drukte en – god zij dank – eigen bedden (niet die matratzenlagers zoals in de meeste Alpenhutten). Sommige hutten kennen een sauna (inbegrepen in de prijs!).

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65
  In reactie op: Noodbaken (PLB) #16806

  Ik denk dat het bijzonder moeilijk is om een inschatting te maken van de betrouwbaarheid van beide apparaten. Nu, ik vermoed dat beiden bijzonder betrouwbaar zijn. De betrokken fabrikanten kunnen onbetrouwbare PLB’s m.i. niet permitteren.

  Dit gezegd zijnde: overweeg ernstig een Delorme Inreach i.p.v. een PLB. Groot voordeel is de mogelijkheid van tweewegcommunicatie, niet alleen met reddingsdiensten maar met iedereen die een emailadres bezit (lees: vrienden, familie en andere dierbaren). Nadeel is een – bescheiden – abonnementskost. Maar die kost beschouw ikzelf als een verzekeringspremie: dankzij de tweewegcommunicatie is met een Delorme Inreach de kans op een succesvolle en efficiënte redding m.i. groter. Op de koop toe kan je naar believen sms-achtige berichtjes sturen & ontvangen, alsook weersvoorspellingen ontvangen.
  Meer info op de website van Delorme.

  Over je vraag om de PLB te registeren in NZ kan ik je waarschijnlijk uit je lijden verlossen: elke PLB heeft een uniek registratienummer, af fabriek! De HEX-code. En die HEX-code is ook land-gebaseerd!. Je moet dus al een PLB met een Nieuw Zeelandse HEX-code vinden (lees: quasi onvindbaar in Europa. Bijgevolg aankoop in NZ (douanekosten!)). Bovendien moet je de PLB zelf registreren … bij de bevoegde reddingsinstantie van het land dat in de HEX-code staat. Bij aankoop van een PLB met een Nieuw Zeelandse HEX-code, moet je het toestel registeren bij de bevoegde Nieuw Zeelandse autoriteiten (quid rekenen ze kosten aan, zoals bvb. de Belgische autoriteiten? En doen ze moeilijk voor niet-ingezetenen? Zijn er bijkomende limieten?).

  Ikzelf heb een PLB met een Brits HEX-nummer (gekocht bij een Belgische verdeler, op de luchthaven van Kortijk). Groot voordeel: de Britten rekenen niets aan voor een registratie, ook indien niet woonachtig in het VK (gelet de Brexit circus: ook kostenloos voor niet-EU burgers). De Britten hebben de kost dus gesolidariseerd, met bijdragen van de Britse belastingsbetaler. Het ding ligt nu wel te verkommeren sinds de aankoop van de Delorme Inreach.

  Een PLB uitlenen zal sowieso niet evident zijn: het vereist 2x een wijziging van de registratie, met het nodige papierwerk: één keer om op jouw naam te registreren en een tweede keer om terug te registreren op de naam van de eigenaar. Als je die papierwinkel op jouw wilt nemen, wil ik desgewenst mijn PLB wel uitlenen (Delorme gaat helaas niet: heb ik dan zelf nodig).
  Bij een noodoproep vanuit mijn PLB zullen de Britse autoriteiten eerst gewaarschuwd worden. Maar die zullen de oproep normaliter meteen doorsturen naar reddingsdiensten van het land van waaruit het signaal komt (en waarschijnlijk de door mij opgegeven personen contacteren, om te verifiëren of ik wel degelijk op vakantie ben, en het dus geen vals-positieve oproep is). Het is dus niet zo dat de Britten de eindverantwoordelijkheid op zich nemen van (de organsiatie van) een reddingsoperatie.

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65
  In reactie op: Regen(over)broek #16351

  Inderdaad Wim, bij de meeste (mildere) regenomstandigheden is een winddichte broek voldoende. Het probleem dat ik heb is dat als het lang aan een stuk stevig doorregent op de duur het water in je schoenen loopt langs je benen, zelfs als je getten aan hebt. Ik zie hiervoor enkel een oplossing met een regenbroek die over (korte) getten heen loopt.

  Ik draag loopschoenen (geen gore-tex), bvb. de INOV-8 trailroc 245. Ik problematiseer bijgevolg natte schoenen en ditto kousen niet (bij trektochten in bvb. Schotland en Scandinavië zijn de schoenen en kousen overigens veelal al goed nat voordat de regen begint. Meer nog, vaak zijn ze nat als ik ze s’ochtends aandoe omdat ze s’nachts onvoldoende kunnen drogen). Dit gegeven genereert bij sommige lezers misschien wel angstaanvallen, maar eigenlijk valt het reuze mee en wil ik niet meer terug naar de klassieke (waterdichte) bergwandelschoenen.
  Als het echt gortig wordt – bvb de West Highlands in Schotland of sneeuw – komen de gore-tex oversokken boven (merk: Gore Bike Wear). In het verleden heb ik overigens geëxperimenteerd met neoprene sokken van 2mm, i.p.v. de gore-tex oversokken, evenwel met wisselend succes.

   

  wim_depondt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 65

  Wederom een update: gisteren ontving ik een email van de boekhoudafdeling van Delorme. Ze hebben de oorzaak in hun systeem vastgesteld (eindelijk) en de betaling is nu doorgegaan. Ze zijn uiteindelijk wel sportief geweest en er werd 14,95 USD aan gebruikskrediet toegekend als compensatie voor de ongemakken. Wim

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 64)