Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 38)
 • Auteur
  Berichten
 • Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42
  In reactie op: Noodbaken (PLB) #17259

  Ik neem ‘m altijd gewoon mee in handbagage; nog nooit problemen gehad.

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42
  In reactie op: Lysefjorden Noorwegen #12734

  Hallo eline,

  Ik ken de streek zelf niet zo heel goed, maar op de ut.no-website die Filip hierboven vermeldt kan je op basis van de kaart alvast goed aan de slag.

  http://ut.no/kart/ (en dat rechtsboven ‘Papirkart’ of ‘UTKartet’ selecteren).

  De zuidzijde van de fjord kan je zo te zien helemaal afwandelen op DNT-routes over de plateaus met hier en daar een panorama op de fjord. Ook rond Preikestolen zelf lijkt een tweedaagse wel te doen. Qua transport beide mss wel wat vervelend omdat een rondwandeling moeilijk is.

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42
  In reactie op: 2-daagse Parc Ordesa #12532

  Ik zou sowiezo ook de tocht in wijzerszin lopen – zo heb je het moeilijkste stuk (klim door Circo de Carriata) bergop en heb je qua oriëntatie geen issues om over het karstplateau van de Circo de Cotatuero het pad naar de Faja de las Flores terug te vinden.

  Met de klim doorheen de Circo de Carriata heb ik geen ervaring, maar er zitten best pittige stukken tussen met wat klauterwerk. Dit filmpje geeft een goeie indruk van bepaalde passages. Voor die hele klim en ook voor de Faja de las Flores moet je niet teveel hoogtevrees hebben.

  De rest van de route is normaal geen probleem, al is er geen markering tot aan de Refugio Goriz. Als je tijd over hebt op de terugweg kan je in plaats van het saaie pad door de vallei ook nog de Faja de Pelay doen op de zuidelijke valleiflank van de Ordesa-kloof, om dan steil (maar op een eenvoudig pad) af te dalen recht naar de parking van La Besurta. Op die route heb je wel geen enkel punt om water te tanken.

  Qua nachttemperaturen: midden in de zomer kan het op die hoogte afkoelen tot rond het vriespunt. Voor de zomerse Pyreneeën vind ik een slaapzak met een comforttemperatuur van 0°C tot -5°C een veilige keuze.

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  Bedankt Fred!

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  ’t is inderdaad moeilijk om vanop afstand een dergelijk drama te evalueren. Onderstaande tekst is dus ook een louter theoretische benadering. Waren er mensen in moeilijkheden in de groep? Fysieke blessures waardoor het beoogde tijdsschema niet werd gehaald? Mensen met zware hoogtevrees in de Cirque waardoor veel tijd verloren werd?

  Het is wel een zeer interessante case qua onweersdreiging in de bergen. Er was wel degelijk (zwaar) onweer voorspeld voor Corsica (en grote delen van de westelijke Middellandse Zee)

  Ik heb daarom eens wat opzoekingswerk zitten doen en dat geeft meteen een beter beeld:

  http://www.lightningmaps.org/blitzortung/europe/index.php?bo_page=archive&bo_hour_range=6&lang=nl&bo_oldmap=france&bo_oldani=1&bo_map=france&bo_year=2015&bo_month=6&bo_day=10&bo_hour_from=8&bo_hour_range=10&bo_animation=1#bo_arch_strikes_maps_form

  Via deze link kan je de onweersactiviteit gisterochtend- en namiddag zien evolueren doorheen de tijd. Corsica valt nog net binnen de kaart. Alle tijden zijn in UT + 2h, dat is dus lokale tijd

  De eerste onweersactiviteit is zichtbaar rond 13u lokale tijd, erg vroeg op de dag dus wel. Tegen 14u is het in grote delen van het Corsicaanse gebergte zwaar aan het onweren en dat lijkt inderdaad een goed uur aan te houden.

  Via deze link kan je historische wolkenbeelden opvragen voor Europa: http://www.sat24.com/history.aspx

  ’t is moeilijk werken op zo’n schaal, maar na een heldere ochtend zie je vanaf 11u duidelijk de eerste uitgesproken Cumulusbewolking over de Corsicaanse bergen; om 13u is duidelijk te zien dat die zijn uitgegroeid tot onweerscellen.

  Het onweer was dus relatief vroeg op de dag, maar als je weet dat er onweer wordt voorspeld moet je tegen 13u mijns inziens gewoon altijd door de Cirque de la Solitude heen zijn. Vanaf Haut Ascu tot op de Bocca Minuta is het hooguit 5u stappen.

  De eerste duidelijke tekenen van opkomend onweer moeten zich op locatie tenminste een uur voor het begin van de neerslag hebben aangekondigd; dat is normaal gezien op elk punt van het traject voldoende om ofwel door te zetten, ofwel om te draaien naar een veilige locatie buiten de Cirque.

  Het lijkt me dus dat er een combinatie was van (i) onderschatting van het onweersgevaar met te laat vertrek, wat gezien de moeilijkheidsgraad van de etappe een zware fout is; en (ii) niet tijdig aan de alarmbel trekken en eventueel omkeren wanneer het onweer dat effectief op komst was. Allicht ook psychologisch te verklaren; niemand draait graag terug wanneer je er bvb al een deel van de moeilijke afdaling in de Cirque hebt opzitten.

  Over de exacte locatie waar de groep aan het schuilen was en het ongeval in de Cirque zelf uiteindelijk is gebeurd is het van hieruit onmogelijk oordelen.

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  Voor lange tochten in natte gebieden werkt voor mij een combinatie van 2 sokken het best. Ik draag een fijngeweven, synthetische lage sok (bvb goedkope loopkousjes van de Decathlon) als liner, met daarboven dan een dikke merinowollen wandelsok. Zo’n fijngeweven sok op de huid is ook veel beter voor het vermijden van blaren.

  Tijdens de dag als de omstandigheden het toelaten probeer ik mijn voeten toch éénmaal te drogen aan de lucht tijdens een pauze. ’s Avonds indien mogelijk zo snel mogelijk wisselen naar droge kousen (of zonder kousen in je schoenen/sloffen kruipen).

  Om schimmels te vermijden gebruik ik preventief Lamisil-zalf.

  Op die manier heb ik al weken aan een stuk met kletsnatte voeten rondgelopen zonder problemen te krijgen. Maar ’t schijnt dat ik daarin een gemakkelijke ben 😉

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  Intussen zit ook de tocht in Klein Zwitserland vol. Aanmelden voor de reservelijst kan wel nog altijd.

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  Voor de bivaktocht in Klein Zwitserland zijn er nog enkele vrije plaatsen!

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42
  In reactie op: Te Araroa Trail #11002

  Ik heb zelf slechts een klein stukje van de TA gelopen, van de Queen Charlotte Track tot nabij Arthurs Pass. Daarna ben ik verdergegaan over mijn eigen route, waarbij ik dichten bij de Main Divide ben gebleven dan de TA. Je kan er een en ander over terugvinden op mijn blog (www.willemvandoorne.wordpress.com)

  Inderdaad meerdere TA thru-hikers tegengekomen die niet echt te spreken waren over het noordereiland – zowat 600km over de weg en blijkbaar maar weinig echt interessante stukken. Zelf ben ik niet op ’t noordereiland geweest.

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42
  In reactie op: Te Araroa Trail #10995

  Ik heb Silvio en Mathilde op een haar na gemist op het Zuidereiland 🙂

  Niet meer te lang wachten wie die Te Araroa wil lopen. 2 jaar geleden deed 50 man de hele hike, dit jaar reeds zo’n 200, en ik verwacht dat het de komende jaren echt gaat ‘boomen’ en richting aantallen van tochten als de Pacific Crest Trail zal gaan met 500 a 1000 thru hikers (of zelfs meer) per jaar. Dat zal ook logistieke problemen opleveren, op sommige stukken als in bvb de Richmond Range ben je voor water afhankelijk van de watertanks aan de hutten (lange kamwandelingen), en die stonden met de huidige aantallen wandelaars soms al bijna droog. De meeste wandelaars maken op ’t zuidereiland ook gebruik van de hutten (meestal maar 6 bedden), en die lopen nu al aardig vol.

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  Bedankt voor jullie antwoorden allemaal! De versies met een elastiek onder de zool lijken me inderdaad niet geschikt voor langere tochten, vooral omdat ik ook erg veel op puin verwacht te wandelen. De oplossing met de vijs in de zool kende ik niet, maar lijkt wel het overwegen waard.

  Veel van de hier genoemde modellen inderdaad jammer dat ze van over de plas moeten komen. Ik heb ze ook al op redelijk korte termijn nodig (ca. 3 weken).

  Veerle, zie jij het zitten om zaterdag je Debris Gaiters eens mee te nemen?

   

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  Heb zelf ook een ULA Epic, die ik intussen zowat 250 dagen heb gebruikt met een rugzakgewicht tot 28kg. Algemeen ben ik zeer tevreden. Draagcomfort is voor mij zeer hoog. Pas bij gewichten boven de 18-20kg begin ik een wezenlijk verschil te merken met klassieke, zware trekkingrugzakken. De rugzak draagt vrij laag, zeker als je nog iets onderaan vastgespt (bvb een packraft). De Epic is uitzonderlijk stevig en betrouwbaar, intussen dus al zeer veel gebruikt en ook met gewichten (ver) boven deze die als maximum worden opgegeven door de fabrikant, maar eigelijk is nergens nog zware gebruiksschade zichtbaar, en ik denk dat ik er nog wel enkele zomers mee verder kan.

  Het vergt een beetje oefening om alles mooi in te pakken in de drybag. Bij (smallere) zakken met een volume tot pakweg 65L is dat nog redelijk eenvoudig, maar wanneer je naar grotere en bredere drybags evolueert vind ik het erg moeilijk om een degelijke ‘stapeling’ te maken. Indien slecht gepakt vermindert meteen ook het draagcomfort een heel stuk aangezien het rugpaneel van het draagstel erg dun in.

  De bijgeleverde Drybag van Sea to Summit ben ik minder content van. Schuurvastheid is goed, maar mijn eerste exemplaar begon al na een paar weken te lekken bij heviger regenweer. In garantie een nieuwe gekregen, maar die vertoont intussen exact hetzelfde probleem. Lijkt me dus iets structureel mis te zijn met het coating/laminatiesysteem dat Sea to Summit gebruikt voor drybags van de Big River serie.

  Een tijdje geleden heb ik deze review gepost op mijn blog: http://willemvandoorne.wordpress.com/2013/01/21/gear-review-ula-epic-backpack-sea-to-summit-big-river-dry-bag/

  Ik kan zelf wel niet vergelijken met andere UL rugzakken.

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  Hey Sofie,

  Hieronder wat antwoorden (ook op extra vragen die je me via mail hebt gesteld):

  Ik heb in 2012meedere postpaketten verstuurd, ging steeds erg vlot. Op voorhand steeds de hut/hotel/camping/… gecontacteerd waar ik ’t naartoe wou sturen (in jouw geval dus Spiterstulen) met wat info, en altijd bevestiging gevraagd via mail. Die mail stak ik dan steeds mee in m’n postpakket (kwestie dat ze weten waarover het gaat als ze pakje per abuis opendoen).

  Postpakket adresseerde ik steeds naar de hut, met m’n eigen naam erbij + een datum waarop ik het ongeveer zou komen afhalen.

  Op de luchthaven van Gardermoen zelf is geen postkantoor. Je kan alle postkantoren in Noorwegen (en hun openingstijden) terugvinden op deze website: http://www.posten.no/Kundeservice/Kart
  Behalve in de grotere steden gaat het steeds om zogenaamde ‘Post i Butikk’, een beetje vergelijkbaar systeem als de postpunten in de supermarkten bij ons. Die zijn soms dus ook erg laat open wat interessant kan zijn voor jou, in Oslo zie ik er al een paar tot 21u bijvoorbeeld.

  Wat voor jou interessant kan zijn is dat de grootste dozen die je op die postpunten kan verkrijgen een inhoud hebben van een 50tal liter (uit mijn hoofd). Mss moet je dus een grotere doos gaan schooien ergens.
  Voor het verzenden van zo’n pakket (tot 10kg) binnen Noorwegen betaalde ik zelf 190 kroon.

  Post opsturen vanuit België is idd een stuk omslachtiger en duurder. Als je kan zou ik gewoon vanuit Noorwegen doen.

  Ter info: in Lom is er een Kiwi supermarkt die op zondag open is: http://kiwi.no/Finn-butikk/Kiwi-Lom/

  Gas in Oslo:
  http://www.oslosportslager.no/forside.aspx (open tot 18u)
  http://www.gsport.no/butikker/g-sport-byporten (vlakbij station, open tot 21u).
  Ik zou ze wel op voorhand contacteren om zeker te zijn dat ze de juiste cartouches op stock hebben, zeker als je grotere hoeveelheden nodig hebt.

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42
  In reactie op: Hardangervidda #7087

  Hallo Lisanne,

   

  Qua muggen valt het op de Hardangervidda nog relatief mee. Als vuistregel kan je in grote delen van Scandinavië zeggen dat vanaf pakweg 200-300m boven de boomgrens het aantal muggen relatief beperkt is. Op de Hardangervidda is betekent dat dat je boven ongeveer 1300m niet al te veel muggen meer zal hebben (vuistregel, verschilt lokaal uiteraard wel wat). Rondom Hardangerjokulen en op grote delen van de (zuid)westelijke Hardangervidda zit je dus redelijk safe. In de valleien (bvb die van de Veig) en op de oostelijke Vidda daarentegen kan je wel muggen verwachten, hoewel niet in dezelfde mate is als Centraal en Noordelijk Scandinavië.

  Daarenboven speelt ’t tijdstip ook een grote rol, op de Hardangervidda valt de muggenpiek in de loop van de maand juli (daarvoor nog teveel sneeuw). In de loop van augustus loopt het aantal muggen reeds fel terug, en vanaf 25-30 augustus zal je er quasi geen last meer van hebben.

  Qua voedsel: er zijn een heleboel bemande hutten en zelfbedieningshutten. Daar kan je wel wat proviand vinden (rijst, dingen in blik, crackers, wat koekjes, chocolade, …). Wel tegen prijzen die zelf naar Noorse normen aan de hoge kant zijn… Om in de zelfbedieningshutten binnen te kunnen moet je een sleutel hebben, die je kan verkrijgen door lid te worden van de DNT.

   

  Willem
  Moderator
  Aantal berichten: 42

  Hallo Marijn,

  Als je mikt op een gewone trektocht (daarmee bedoel ik: zonder sneeuwschoenen/ski’s/pulka) lijkt april me een bijzonder moeilijke periode langs de westkust van Noorwegen. Zoals je weet is het terrein erg steil/dramatisch, en voor elke meerdaagse tocht zal je hoger terrein moeten opzoeken.

  Laat je niet misleiden door die relatief zachte temperaturen in de weerberichten momenteel. Vanaf 500m zal je zonder enige twijfel in een diepwinters landschap terecht komen waar je als gewone wandelaar nog niets te zoeken hebt, en afhankelijk van het weer in de weken voor je vertrek mogelijks ook lager al. Daarbij bestaat er gezien het terrein ook een zeer reëel lawinegevaar. Ook op ski’s of sneeuwschoenen moet je al een serieuze bagage hebben om daar op een veilige manier een trektocht te ondernemen.

  Ik zou die streek in die periode dus afraden, en gaan voor:

  – ofwel in april een wintertocht in een eenvoudiger gebied met gemarkeerde winterroutes en hutten maken (bvb Hardangervidda, Rondane, …)

  – ofwel jullie reis uitstellen tot de zomer (juli-augustus-september) en dan in jullie gebied naar keuze een normale zomertrekking ondernemen met de tent.

   

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 38)