Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 109)
 • Auteur
  Berichten
 • veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Jean,

  De combinatie onbemande hut en bos, doet me ook meteen aan Finland denken.
  Al kan je dit in Zweden ook vinden. De hutten staan dan waarschijnlijk niet allemaal op dagafstand maar als je een tent mee hebt kan dat geen kwaad. Je zal dan best ten zuiden van de kungsleden gaan zoeken (onder Hemavan). Zelf heb ik geen ervaring in dat gebied.

  Je gaat, zoals Ivo al aanhaalde, al afhankelijk van de sneeuwdikte ook rekening moeten houden met de stuifsneeuw, die zich diep kan onder de bomen/tss de struiken.

  In Frankrijk zijn er ook gebieden met onbemande hutten maar niet altijd even sneeuwzeker.
  Lees alle winterinfo op de site eens door. Als de vraag gerichter wordt, dan stel je ze hier maar opnieuw.

  Ik ga er trouwens van uit dat je ski-langlauf/cross (of beter back) country bedoelt en niet toerski – want dit is een andere discipline waarmee ik je niet kan helpen.

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116
  In reactie op: Zelf eten drogen #28686

  Jef,

  Je moet uiteraard de gedroogde grammen terug omrekenen. Zoals Ivo zegt, het vocht is er gewoon uit.
  Nu ben ik zelf niet zo’n rekenaar en gooi ik op tgevoel wat samen. Per maaltijd zoiets van 125 gr gemiddeld. Hangt er wat van af wat het is. Chili con carne zal meer wegen. Aardappelpuree (uit pakje) met groenten en vlees, minder. Jij zal wat meer nodig hebben. Al herinner ik me nog dat je voor je wintertrekking verbazend weinig meedeed 🙂

  Ik heb toevallig mijn boekje van in tbegin terug gevonden. Daarin staat dat ik voor gehakt blijkbaar gedroogd aan +/- een 5de van het oorspronkelijk gewicht kom. Dat zijn dan zo’n droge korrels geworden. Ik gebruik wel enkel onbewerkt gehakt dat ik bij veeakker koop. Lees gemalen taai vlees zonder toevoeging van vet. Vooral dat laatste is belangrijk voor het droogproces. Als alternatief kan je americain nemen (de zogezegde gemalen biefstuk).
  Ik kook dat vlees altijd gewoon eerst vooraleer te drogen. Vet kan je later weer bij het ‘koken’ toevoegen bv olijfolie.

  Wil je snel groenten drogen, koop dan gewoon diepvries en ‘gooi’ die op de droger. Die groenten zijn al geblancheerd.
  Zoete aardappel, pompoen, … kook ik altijd eerst en pureer ik dan. Dat droog ik. Je krijgt dan van die vellen. Die kan je gewoon scheuren of vermalen tot poeder in een koffiemolen.

  Het grote voordeel van zelf drogen, is dat je weet wat je eet en het kan kruiden naar eigen smaak. Het nadeel is dat je het toch altijd zelf nog wat moet opkoken. Daarom neem ik op een langere trekking ook altijd een 2 tal gevriesdroogde maaltijden mee. Voor van die dagen dat het heel de dag slecht weer was of je wat meer moest doen dan op voorhand gepland.

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Yep, ik heb de originele, die mag je altijd eens bekijken. Veel zal die niet met Ivo’s versie verschillen. Het grootste verschil zal in de positie van de opening van de binnentent zitten. Ik meen me te herinneren dat hij dat handiger vond om vanuit de slaapzak te kunnen koken.

  Ik heb de tent bij een herfsttocht ook eens zonder binnentent gebruikt. Dan krijg je een ruime tent 🙂

   

   

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Ik volg Ivo’s redenering volledig. Zo zwaar is je tent nu niet en er is niets tegen teveel plaats hebben.

  Ik zie in je lijstje niet echt een topmerk staan en vermoed dus dat je niet teveel geld wilt uitgeven.
  Voorlopig zal je, vermits je enkel in het weekend gaat hiken, niet echt onherbergzame gebieden opzoeken vermoed ik en is een dure investering niet echt nodig.

  Je zou eens een eenvoudig 3×3 tarp kunnen proberen om de rugzak lichter te maken…

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Ward,

  Ik heb beide matjes in huis. We zijn met 2 in ons huishouden waarvan ik de winterkampeerder ben.
  Als we samen weggaan in zomersere omstandigheden doen we dus beide matjes mee.
  Volgens mij voel je geen verschil in warmere temperaturen op de winterversie, daar moet je zeker geen schrik van hebben. Die versie weegt gewoon meer, lees iets teveel als je als grammenjager enkel in de zomer weggaat.

  Maar zoals je zegt, weet je nooit. Ik ben zelf ook ooit gestart met de aankoop van een 4 seizoensmat, niet wetende waarom ik in de winter zou gaan kamperen. Dat heb ik redelijk snel ontdekt (maar das een ander verhaal).

  De service van Thermarest is uitstekend. Ik had zelf 1 van de eerste xtherms in huis. Deze winter begon de mat plots wat lucht te verliezen ’s nachts, wat uiteraard niet de bedoeling is. Geen gaatje gevonden en dus naar de winkel waar ik het matje gekocht had (K2) voor herstelling. Als het matje lucht verliest via het ventiel of de naden dan geeft Thermarest een nieuwe. Dat was  blijkbaar het geval. Nu heb ik dus een nieuwe versie in huis en die lijkt me iets robuuster dan de eerste, ook de pompzak is nu veel beter.

  Ik heb nog nooit een extra matje gelegd omwille van bescherming, enkel voor extra isolatie.
   

   

   

   

   

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116
  In reactie op: "Boil-In-Bag" zakken? #26295

  Ooit heb ik zelf geprobeerd om in kwalitatieve diepvrieszakjes mijn zelfgedroogde maaltijden te laten wellen – zoals ik toen ook las op de website van freezerbag cooking nu
  https://trailcooking.com/trail-cooking-101/freezer-bag-cooking-101/

  Daarin staat uitgelegd dat je water nabij het kookpunt gewoon in de diepvrieszak bij je maaltijd moet doen en laten wellen. Dat werkt (als de maaltijd snel hydrateerbaar is).
  Maw je hoeft daar geen speciale zakken voor te kopen.
  Een andere vraag is, of dat zo gezond is. Ik ga ervan uit dat er door verhitting meer ‘plastiek’ in je eten terecht komt. Of dat ook zo is, laat ik aan de kenners over.
  De zakken waarin de gevriesdroogde maaltijden zitten (zoals Adventure Food) zijn ook uit plastiek gemaakt of die minder schadelijk zijn laat ik ook aan de kenners over.

  Zelf verpak ik mijn gedroogde maaltijden gewoon in zakjes (die ik hergebruik) maar verwarm ze in mijn kookpotje.

  Je zou ook gewoon een aantal gevriesdroogde maaltijden kunnen kopen, opeten en de zakken afwassen en hergebruiken. Lijkt me de gemakkelijkste manier.

  Misschien zijn ook siliconenbewaarzakjes een oplossing. Maar het komt vroeg of laat eigenlijk altijd op afwassen neer 🙂

   

   

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116
  In reactie op: HRP 2019 #26143

  Ivo ik wens je alvast een succesvolle en onvergetelijke tocht!

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116
  In reactie op: aankoop tent #25720

  Ik ben al jaren een Hubba Hubba gebruiker. We gebruiken de tent bijna elke vakantie.

  Geen zorgen maken over de waterkolom, die is ok. Na jaren 1 van de oude oranje exemplaren gebruikt te hebben, hebben we 2 jaar geleden een nieuwe versie (bij K2) aangekocht (zal de nx versie zijn).
  Die versie heeft een stevige Noorse storm overleefd. Vorige zomer waren na een tijdje problemen met het buitenzeil (leek bizar genoeg gekrompen). Dat werd zonder problemen vervangen door een nieuw.

  Er is ruimte genoeg in de tent voor 2 personen. Je hebt elk een luifel waar je je bagage in kwijt kan. Als het moet, kan je daarin ook koken.

  Volgens mij hebben we toch een nylonversie.

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Kirsten,

  Heb nog nooit een stuk vlees als avondmaal gebakken, een eitje tijdens zomerse tochten wel.
  Ik doe soms ook vetstof mee om mijn maaltijd op te tillen. In warmere condities gebruik ik daarvoor
  olijfolie uit een klein miniflesje. In koudere condities, wordt die olijfolie dik en neem ik kokosolie in een potje mee. Hou er rekening mee dat die olie lopend wordt in warmere temperaturen, dus het potje wel eens kan uitlopen.

   

   

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Nena,

  Je zou het sormlandsleden eens kunnen bekijken.
  Dichtbij Stockholm en er zitten prachtige stukken tussen.

   

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  IFA,

  Zelf ben ik zeer tevreden over onze 2 persoonstent voor dit soort tochten, de MSR hubba hubba. Qua gewicht zeker solo ook nog te torsen.

  Op de tentenshows van de outdoorzaken kan je rond deze periode alle modellen bekijken en ‘proberen’. Zie ons artikel hierover https://forum.hikingadvisor.be/2018/02/22/tentenshows-2018/

   

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Het lijkt me pijnlijk en ook wel straf dat dit enkel door de koude nacht zou veroorzaakt zijn.  Had hij gedurende het stappen dan wel warme en min of meer droge voeten of waren die toen ook al koud en is hij met koude voeten de slaapzak ingegaan?

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

   

  Omwille van dezelfde reden als Joery kan ik ook niet mee anders had ik dit wel willen overwegen.

  De Finse versie zal ik om werkagendaredenen ook moeten missen maar ik lees het graag (voldoende op voorhand) mochten er nog plannen voor deelname aan packraftgatherings zijn in de toekomst.

  Op het lenteontmoetingsweekend gaan we ook even kort peddelen, mocht je zin hebben om mee te doen …

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Ik moet bekennen dat ik mijn ‘echte’ winterslaapzak, een ouder Alpkit pipedream 800 model (is nu vervangen door een andere reeks) nog nooit gewassen heb. Dit staat op de planning voor na mijn wintertrekking in maart. Ik ga de slaapzak laten wassen omdat ik vrees dat hij te dik zal zijn voor mijn droogkast.

  Een tijdje geleden heb ik voor de 1ste maal mijn pipedream 600 (die ik veel frequenter gebruik) zelf gewassen. Daarover is hier ook een toppic. Er was dons uit een aantal baffles ‘verdwenen’. Die heb ik ondertussen met Ivo’s hulp weer opgevuld met een prima resultaat.

  Ik vraag me af, wat er met de dons in je slaapzak aan de hand is. Is de dons vuil geworden en klit die daardoor aan elkaar? Dan is nog eens laten wassen de boodschap.

  Na het wassen, kan je zien wat het resultaat is en evt de baffles bijvullen of slechte dons volledig verwijderen en opnieuw opvullen. In acht genomen dat de stof van je slaapzak nog in goede staat is.

   

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Ben geen technisch expert, ga dus op dat vlak geen uitspraken doen. Als ik heel oppervlakkig de kenmerken lees en de prijs van die Tundra zie dan heb ik het gevoel dat er toch betere aankopen mogelijk zijn.

  Voor Cumulus op de markt kwam, was vooral het Britse Alpkit de verkoper van donzen slaapzakken tegen redelijke prijs en redelijke kwaliteit. Zelf heb ik een ouder pipedream 600 en 800 model. Dat 600 model heb ik recent gewassen (zie andere draad hierover)  en moeten vaststellen dat er dons verschoven was waardoor er baffels leeg of bijna leeg waren. Met hulp van Ivo heb ik de baffels weer gevuld. Het was verbazend hoe makkelijk dat was. 
  Als ik op de site van Alpkit kijk naar de pipedream 400 https://www.alpkit.com/products/pipedream-400 (comfort -6) dan ziet die er op het 1ste zicht niet slecht uit en een pak goedkoper dan de Tundra.

  Ik geef het maar mee. De technische discussie hierover laat ik aan anderen over 🙂

   

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 109)