Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 87)
 • Auteur
  Berichten
 • Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93
  In reactie op: Kungsleden toerskiën #26921

  Ik ben eigenlijk ook iets dergelijks al lang van plan, maar vrees dat het er in 2020 weer niet van zal komen. Ik sluit me aan bij de 2021 groep 🙂

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93
  In reactie op: Noorwegen 2019 #25997

  Er zijn redelijk veel hutten in die regio, maar ze sluiten wel ergens rond 14-20 september. Dat ga je dus best eens goed opzoeken wanneer ze exact sluiten dit jaar. In die periode zie je voornamelijk Zweden/Noren in die regio. De Kebnekaise zelf heb ik niet gedaan (geen zin in het grote fjallstation aldaar), maar de naburige valleien zijn redelijk ‘leeg’ in die periode, en zelf op de Kungsleden kom je niet al teveel volk tegen. De ideale periode dus.

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Ik vond het zeker de moeite, de eerste helft van dag 1 was een beetje saai, maar eigenlijk niet slecht om er geleidelijk in te komen 🙂 Niet te veel reliëf, grote en brede weg (dirt track), vlakbij de rivier.

  Ik ben indertijd niet tot in Edinburgh zelf geraakt, een trein van de luchthaven richting de stad, maar al af na 1 halte en dan direct doorreizen naar het noorden. Gas bij decathlon was geen optie. Door een gecancelde trein toch maar rond 22u in Blair Atholl gearriveerd. Heb dan nog een uurtje gestapt om de bewoonde wereld achter me te laten en ergens mijn tentje op te zetten.

  Als het weer meevalt, kan je redelijk wat toppen en kammen doen in het gebied, er is wel ruimte  genoeg om aan te passen naargelang de weersomstandigheden en hoeveel zin je hebt om je dag te eindigen met nog een klim 🙂

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Ik heb 2 jaar geleden iets heel gelijkaardigs gedaan – eerder identiek zelf 🙂 Vlucht + trein tot in Blair Atholl, en dan wat rondlopen in de Cairngorms om uiteindelijk in Aviemore te eindigen. Ik heb indertijd een esbit brandertje gekocht om het probleem van gas te vermijden; te weinig tijd tussen transport door, en esbit ging vlot mee in het bagageruim van het vliegtuig. Ik heb gewoon de brander van esbit zelf aangeschaft, daar zit een redelijk adequaat windscherm bij. Als je een beetje oplet waar je hem opzet, valt de efficiëntie inderdaad heel goed mee.

  Voor het merendeel zal je geen muggennet nodig hebben omdat je boven de boomgrens zal zitten en er vermoedelijk wel wat wind zal staan. Maar eenmaal wat lager kan je er meer last van hebben. Ik heb mijn laatste nacht idyllisch gekampeerd op een mooi grasveldje aan de bosrand naast het riviertje. In de late namiddag viel het nog mee, maar ’s ochtends zag mijn muskietennet quasi zwart 🙂

  Ik had ook een Inreach mee, in geval van… Ik ben er in de loop der jaren wat voorzichtiger mee geworden. Ik ken de schaal van de kaarten niet meer, maar herinner me nog dat ik er 2 had voor het hele gebied te bestrijken. Zal dus kleiner dan 1/40.000 vermoedelijk

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Ik heb lang niet zo’n materiaaltechnische achtergrond als Ivo, maar wel enkele ervaringen.

  Qua stof, ik heb een tent met een buitenzeil van 15D, en dat is heel licht inderdaad. Ik zou dat alleszins niet combineren met een hond, ik vermoed dat je snel scheuren gaat hebben, hij/zij moet maar 1 maal met de nagels tegen het zeil zitten, en je hebt al prijs. Een ander nadeel, is dat het heel onderhevig is aan vocht. Het tentzeil rekt serieus uit wanneer vochtig, in die mate dat het meestal in mijn tent wel ergens tegen de binnentent aanleunt (heeft natuurlijk ook wel wat te maken met het ontwerp en de grootte van de tent).
  Als je naar gebieden trekt waar je veel regen verwacht, vind ik het persoonlijk fijn om wat ruimte te hebben. Met 2 personen zou ik eigenlijk opteren voor een 3-persoons tent. Veel 2-persoons tenten hebben genoeg plek om 2 personen naast elkaar te slapen te leggen, en dat is het dan ook. Ik vind het persoonlijk dan veel fijner om wat extra plek te hebben om mijn spullen te leggen. Langs de andere kant, zoals Ivo aanhaalt, een 2-persoonstent kan je nog gerust solo gebruiken (doe ik ook).

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93
  In reactie op: Draagslee/Fjellpulken #25364

  Nathan,

  Ik heb ervaring in gelijkaardig gebied met sneeuwschoenen en pulk, maar zou het zo niet onmiddellijk opnieuw doen. Voor dergelijk terrein zijn latten uitgevonden 😉

  Ik vermoed dat het voordeel van een pulk beter tot zijn recht komt wanneer je met latten gaat, maar ook met sneeuwschoenen lukt dat best. Wij hebben inderdaad die van ons gehuurd in Kiruna, ik zag een beetje tegen het transport op met het vliegtuig.

  Het is een redelijk veilig gebied omdat je hutten op dagafstand heb en dan nog eens noodshelters halverwege elke etappe. Houd er rekening mee dat het er redelijk koud kan worden en de weersomstandigheden de tocht heel lastig kunnen maken. Als je nog geen ervaring hebt met trektochten in de winter, kan het wel een harde leerschool worden.

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Cairngorms kan perfect met dergelijk strak tijdsschema (heb ik ook gedaan, 7 dagen verlof en 5 dagen wandelen). Je kan vliegen van Brussel naar Edinburgh, en vandaar een trein of 2-3 nemen naar de Cairngorms. Je kan starten in Blair Atholl en dan oostelijk trekken riching hart van het massief, om dan terug te keren naar Aviemore. Of vanuit Aviemore een lus opbouwen, kan ook perfect. Zo kan je alles perfect met de trein doen (bussen zijn denk ik ook wel mogelijk). Je moet alleen zorgen dat je ergens tijd hebt om brandstof in te slaan. In Aviemore moet dat zeker lukken 😉

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93
  In reactie op: Nieuwe regenjas #22799

  Ik kan enkel Arvid en Ivo bijstaan. Ik gebruik een regenjas ook constant op de fiets, het hele jaar door (tot voor kort had ik zelfs geen andere jas). Ik merk geen verschil tussen mijn vroegere Patagonië Triolet (toch wel 1 van hun 3L GoreTex ’top’jassen) en mijn huidige Alpkit (membraan onbekend). Okselritsen zorgen voor de grootste ventilatie.

  Mijn Patagonia jas is gesneuveld voornamelijk door een kapotte rits. Het was nog 1 van die ‘gelijmde’ ritsen, die glad/effen zijn als je ze toedoet. Ik zou nooit meer een jas kopen met dergelijke rits, gewoon omdat het bijna niet betaalbaar is om die te laten vervangen. Tegenwoordig gebruiken veel merken ritsen met veel grotere vertanding waardoor er minder kans is dat de tanden van de rits kapot gaan (zoals de Marmot Red Star die op je lijstje staat)
  Een ander aspect waar ik ook op gelet heb toen ik mijn Patagonia heb vervangen, is kleur. Klinkt misschien idioot, maar in het dagdagelijkse verkeer is een felle kleur toch een pak meer zichtbaar/veiliger dan zwart…

   

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  De ThermaRest (een Prolite 3) heb ik al lang. Van 2002, als ik mij niet vergis. Een paar jaar geleden heb ik dan een Exped Synmat gekocht voor winterse toepassingen. Bij wintermatten kom je vaak al direct uit bij dikkere luchtmatrassen. Ik moet zeggen dat ik toentijds niet zo zwaar sukkelde met mijn rug als nu. Dus niet echt op dat aspect gelet toen ik de mat kocht. Gezien de Exped een luchtmatras is, dacht ik dus dat ik er daarmee beter af zou zijn voor mijn rug. Helaas niet dus.

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Ik moet zeggen dat ik ook niet vrij ben van rugklachten tijdens trektocht. Zoals Ivo aanhaalt, lijkt het me best om dingen te proberen. Houd er ook rekening mee dat dingen kunnen veranderen. Ik had vorige tocht (lente) mijn dikke wintermat mee (exped) in de veronderstelling dat ik minder rugklachten ging hebben, vroeger nooit problemen gehad met de luchtmatras….. Helaas is het toch wat anders uitgedraaid en elke ochtend wakker geworden van de pijn. Daarna op andere tochten noodgedwongen een thermarest prolite boven gehaald. Veel harder, minder warm, maar ook veel minder rugpijn ’s ochtends.

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93
  In reactie op: SofieB #21225

  Vanaf ze geboren zijn, kunnen ze eigenlijk mee op tocht 😉 Zelf enkel nog maar dagwandelingen gedaan met boorling, maar vanaf een maand of 9 wel frequent een meerdaagse. Er zijn tal van opties om kinderen te vervoeren, maar vanaf 3 is zo’n rugzak niet meer ideaal; ons ervaring is dat ze dan teveel zelf willen stappen. Afhankelijk van je kind, kan je dan toch wel al enkele kilometers in de bergen doen. Reken uiteraard niet op dagetappes van 20km met 1000 hoogtemeters 😉

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Ik heb die indertijd eens getest in de K2 in Antwerpen. Misschien hebben ze nog steeds een exemplaar in de winkel? Of gewoon eens dealers in België opzoeken en controleren.

   

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93
  In reactie op: Tent lamp #20673

  Gelijkaardige mening als Ivo en Debbie. Simpele koplamp is meestal de meest efficiënte oplossing; goed voor in de tent maar ook bruikbaar voor moest je in een situatie komen wanneer je in het donker de berg af moet (nog nooit tegengekomen, maar je weet nooit…). Petzl is jaren marktleider en hun lampjes gaan héél lang mee, je kan er dus moeilijk een miskoop aan doen. Hoeveel lumen zoiets moet zijn, geen idee. Het moet ook geen schijnwerper zijn. Wat ik persoonlijk nog handig vind, is een rode filter. Vind je vaak op militaire modellen van zaklampen. Voordeel daarvan is dat je je nachtzicht behoudt wanneer je de lamp gebruikt. Ook iets beter om subtiel ’s nachts de hut door te lopen zonder iedereen wakker te houden. Maar echt een must is zo’n filter nu ook  weer niet.

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93
  In reactie op: Vercors begin juni #20046

  Bekijk onderstaande pagina’s eens, daar vind je meer concrete info aangaande de bronnen. Als je water rechtstreeks uit de bron aftapt, denk ik niet dat zuiveren noodzakelijk is.

  http://parc-du-vercors.fr/fr_FR/le-territoire-2122/infos-pratiques-2124/info-sources-3623.html

  https://www.refuges.info/point/1179/point-d-eau/Vercors/Fontaine-de-Carrette/

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93
  In reactie op: Keuze tent 2 personen #19629

  Mij valt vooral op dat de Triarch 2 een redelijk beperkte binnen oppervlakte heeft. Ik zou dan eerder kijken voor een Triarch 3. Persoonlijk vind ik dat veel tenten die gelabeled zijn als zijnde 2-persoons, toch relatief klein blijken te zijn. Een 3-persoons tent voor 2 personen kan heel wat extra comfort geven (maar ook wat extra gewicht natuurlijk). Maar dat moet je voor jezelf uitmaken natuurlijk.

  Wat me opvalt is dat de modellen beide geodetisch zijn. Heb je hiervoor specifiek gekozen? Ik persoonlijk vind een tunneltent toch ook heel wat voordelen hebben, zeker als je ze toch niet in de winter gaat gebruiken.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 87)