Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)
 • Auteur
  Berichten
 • NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Bedankt voor deze feed back

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Jef,

  Bedankt voor deze info. Vanuit de Refuge de Madonne de Fenestre net voor de  Pas du Mont Colomb is blijkbaar een klassieker (zie ook mijn foto hierboven) en ook ter hoogte van de Baisse de Basto, al is natuurlijk alles afhankelijk van hard de winter er voordien heeft toegeslagen en blijkbaar hebben we op dat vlak ook ginds enkele zachtere winters achter de rug. Zelfs aan de wat koudere Italiaanse zijde zijn de gletsjers blijkbaar niet meer wat ze in het verleden waren en zoals uitgetekend op sommig kaartmateriaal.

  Blijkbaar is de route van de Refuge de Nice naar de Refuge de Valmasque via de Pas de la Fous een route die meer wordt bewandeld dan ik vermoedde (en die ik bij mensen met wat beperktere wandelervaring heb afgeraden) maar die ik in de toekomst ook nog wel eens wil uitproberen. Het deeltraject van Pas de la Fous (of toch in de buurt ervan) legden we reeds af toen we vanuit de Rifugio de Pagari naar de Refuge de Valmasque stapten zodat het uiteindelijk het stuk van de Refuge de Nice naar de Pas de la Fous is, die voor ons nog onvertrouwd terrein is.

  Deze Pas de la Fous is net ietsje hoger gelegen dan de Pas de Pagari en de Pas de l’Agnel , wat dus ook de sneeuwverwachting wat hoger maakt, maar ook dat blijkt dus nog te zijn meegevallen.

  Bij het evalueren van jouw tocht op Google Earth (geconverteerd vanuit Wikiloc) zie ik trouwens dat je die Pas de la Fous (of toch de buurt ervan) hebt proberen te bereiken vanuit de Refuge de Valmasque. Wellicht heb je in de omgeving van de Pas de la Fous kunnen genieten van het fantastisch uitzicht.

  En ja: wat crampons betreft denk ik dat de noodzaak daartoe veel afhangt van de gestrengheid van de voorafgaande winter en dat is iets wat bij het vooraf plannen van een tocht niet altijd even goed is in te schatten.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Jef, hoe was het uiteindelijk met de aanwezigheid van sneeuw tijdens je voorbije tocht in juni ?

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  De Rifugio Pagari is inderdaad de max en de uitbater Alladar een zeer aimabel en apart figuur. In ieder geval een toffe berghut, al hangt een en ander wel af van de drukte.

  Een eerste keer waren we daar met ons tweeën helemaal alleen en was het daar best gezellig en had Alladar alle tijd om met ons te keuvelen.

  Vorig jaar echter zat de keet bomvol (met Italianen, waarvan de meesten geen enkele andere taal spreken) terwijl we ons ook, ondanks de reservering vooraf, moesten tevreden stellen met een slaapplaats twee hoog, net onder de nok. De Pagari is dan ook een relatief kleien berghut.

  Ook faalde vorig jaar door een misverstand het unieke Italiaanse veiligheidssysteem: vanuit de berghut waar men logeert, telefoneert men dan naar de berghut waar men ’s anderendaags zal overnachten zodat men je daar verwachtende is. Wij werden echter verward met een Duits paar dat onvoorzien in de Pagari overnachtte waardoor we eigenlijk niet meer werden verwacht terwijl we eigenlijk wel wat aan de late kant waren.

  Maar dat zal ons niet nalaten om nog in de Pagari te logeren. Het ter plaatse, op 2627 meter hoogte, gebrouwen bier is daarbij een eerste excuus. De zelfgemaakte kaas, waarvoor hij elk voorjaar een dag in de vallei een lokale kaasmakerij afhuurt, een tweede. En verder ook nog aan te stippen dat Alladar volledig vegetarische menu’s klaarmaakt en voor de niet vegetariërs in ons is dat toch steeds een verrassende ervaring.

  Anderzijds was vorig jaar ook de Rifugio Soria Ellena een echte meevaller zodat we de positieve ervaringen van Alick met Italiaanse berghutten alleen maar kunnen bijtreden. Vooraf hadden we met de spreekwoordelijke nonchalance bij die Rifugio’s in het achterhoofd, wat reserves bij die Italiaanse berghutten, maar dat is totaal onterecht.

  Enig nadeel in de Italiaanse berghutten zijn zijn die typisch Zuiderste sta-toiletten, iets waar ze in Frankrijk ondertussen reeds van afgestapt zijn.

  Maar de eerlijkheid gebied om te vertellen dat wij ook positieve ervaringen overhouden aan de Franse berghutten in het natuurpark Mercantour. In de Madonna de Frenestre waren wij reeds 2x en daar werden we steeds hartelijk ontvangen. Ook in de Valmasque waren we reeds 2x keer en met abstractie van het feit dat men er zeker in de 2 slaapzalen zeer krap behuist is (bv. smalle gangen en weinig plaats voor rugzakken waarbij diegenen die bovenaan slapen hun rugzak moeten ophangen aan een haak in een nokkenbalk) en men (bv. ’s nachts) buiten naar het toilet moet, achteraan het gebouw, is het daar steeds hoogst gezellig en is de uitbater Michel Duranti zeer hartelijk in de omgang.

  Eveneens houden we goede herinneringen over aan het hartelijke onthaal van Christophe Fournier, de sympathieke uitbater van de Refuge de Nice.

  Alleen wil ik wat voorbehoud maken ten opzichte van de Refuge de Merveilles. Die ene keer dat we daar hebben overnacht hebben we daar zelf niet heel hard over te klagen, maar toch reeds enkele kritische recensies over deze refuge gelezen. Maar mogelijks heeft dit te maken met het feit dat dit een wat grotere refuge is waardoor de benadering minder persoonlijk is.

  We kijken alvast nieuwsgierig uit naar het onthaal dat ons een van de volgende weken te wachten staat in de Italiaanse berghutten Remondino en Genova maar wanneer deze in de lijn is met de eerdere ervaringen in de omgeving, kunnen we die nieuwe kennismakingen alleen maar positief tegemoet zien.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Alic, dank voor je reactie. Wij kijken er naar uit om ook kennis te maken met de Rifugio Remondino.

  Vorig jaar waren wij reeds in de Soria Ellena en waren daar toen de enigen, maar ook daar is het ons goed meegevallen. In de Pagari waren wij reeds 2x keer en dat is een geval apart. Maar ook daar toch goede herinneringen. Vooraf hadden wij wat schrik van de Italiaansz berghutten in deze regio maar dat blijkt totaal onterecht.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Heb ondertussen zelf het antwoord op deze vraag gevonden: in deze berghut met beperkt aantal plaatsen moet je zelf je potje koken. Vandaar dat wij deze voorziene overnachtingsplaats hebben omgeruild voor de Rifugio Remondino.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Goeie dag Jef,

  Bedankt voor je reactie op mijn post in Hiking Advisor en op mijn website over rugzaktrekken in het natuurpark “Mercantour”. Wanneer ik je met iets van dienst kan zijn, dan mag je steeds contact opnemen met mij. Dat doe je best via die website.

  Gelet op het feit dat jullie reeds half juni op stap gaan, wil ik toch ook voor de Mercantour vragen voldoende aandacht te schenken aan het klimaat. Bij een late winter kunnen er namelijk ook daar nog flinke te dwarsen sneeuwplekken ontmoeten.

  Zoals op de foto hierna blijkt mochten we zelfs op 15 september 2014 in de omgeving van de Pas du Mont Colomb (op de GR 52, op circa 2500 meter hoogte) kennis maken met enkele fikse sneeuwplekken waarop het gemakkelijk uitglijden was:

  Dus ook in juni is het risico op dergelijke sneeuwplekken reëel. Aan Italiaanse kant is dat risico trouwens nog nadrukkelijker aanwezig. Vandaar ook dat de berghutten in Italiaanse kant pas half juni opengaan en reeds half september sluiten.

  Of om het klimaat er op een andere manier te illustreren: “Le Lac Vert”, vlakbij de Refuge de Valmasque (op 2233 m hoogte) is in principe gedurende 9 maanden van de 12 bevroren…

  Vandaar ook dat ik met enige nadruk de meteo-pagina van mijn website onder de aandacht wil brengen.

  In elk geval steeds tot jullie dienst !

  Nico Callens

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Misschien nog deze tip:

  Deze tocht, maar met vertrek en aankomst in Castérino, werd vorige zomer gemaakt door een vrouw met haar vier kinderen tussen de 8 en 14 jaar en ze kwamen dolenthousiast terug (zie ook reacties onderaan het voorwoord evenals op de blog van deze site).

  Wegens bezetting van de berghutten (die zo vroeg mogelijk moeten worden gereserveerd) deed ze de tocht wel in omgekeerde zin als door mij beschreven.

  Het door een van haar kinderen gemaakte fotoverslag dat ik recent van deze dame mocht ontvangen, ben ik nog publicatieklaar aan het maken.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Leuk om je op die manier voorgesteld te zien.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Voor uitteken van tochten en berekenen van afstand en tijd (à 2 km/h) gebruik ik http://www.gpsies.com.

  PS: Deze site werd ondertussen overgenomen door AllTrails.com. Het was in het begin even wennen maar uiteindelijk lukt het uittekenen van tochten daar even vlot als bij het vroegere GPSies. Wel vind ik de kwaliteit van het kaartmateriaal beter bij AllTrails.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29
  In reactie op: Marijke #17121

  Trekkersgroep “De Ronsers” (http://www.ronsers.be/) zou een optie kunnen zijn. Daar leer je al gauw wat mensen kennen die er graag op uit trekken voor enkele dagen.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Of om het kort uit te drukken: “bezin eer ge begint”. Maar anderzijds, dit zou een interessante tocht kunnen zijn voor beginners, op voorwaarde dan dat er een minimum aan ervaring is met bergwandelen en dat er een redelijke basisconditie: http://mercantour-trekking.duurzaam-mobiel.be/trektocht-september-2013/

  Een tocht van slechts 3 dagen (2 overnachtingen) maar zeker haalbaar voor mensen met weinig ervaring doch met een goede conditie. Begin augustus maakte een Vlaamse moeder deze tocht nog met haar vier kinderen tussen de 8 en 14 jaar en ze kwam heel enthousiast terug. Als beginner zou ik echter niet met tentje op stap gaan en mijn eigen potje koken. Daarvoor verwijs ik naar de raad van Debbie en daarbij eerst wat ervaring opdoen in onze eigen Ardennen.

  Bij overnachting in de berghutten: in beide berghutten is momenteel nog plaats:

  Link naar reservatie “Refuge de la Valmasque”

  Link naar reservatie “Refuge des Merveilles”

  Slechts drie dagen trekken, maar voor een eerste test zou dit zeker volstaan.

  Toch nog waarschuwen dat bij gebruik van openbaar vervoer en na overnachting in Tende de eerste dag van Tende naar de Refuge de Valmasque zeer lang en vrij zwaar is: 23 km terwijl er quasi voordurend (weliswaar geleidelijk) moet worden geklommen.

  En om het helemaal voor te kauwen, hier vind je deze volledige trektocht uitgetekend op kaart: http://www.gpsies.com/mapFolder.do?id=48163 . Maar zelf je tocht voorbereiden is de reeds de helft van het plezier.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Klopt dat er een behoorlijke busverbinding was en eigenlijk is de bekomen tijdwinst (circa 6′) toch vrij beperkt. Maar wanneer men ook de tijd nodig voor overstap in Oloron Ste Marie in aanmerking neemt (7′), dan komt men toch aan een tijdswinst van een kwartier.

  ‘k Ben trouwens blij dat deze tip nu reeds zijn vruchten afwerpt.

  Op Wikipedia is er eveneens een interessante pagina over het spoorlijntje en zijn geschiedenis.

  En voor de meest actuele dienstregelingen klik je het beste hier.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Ikzelf wil de Maritieme Alpen, en meer bepaald het Frans Nationaal Natuurpark “Mercantour” aanbevelen, maar dan moet je wel nog eerst van Lyon per trein (TGV) naar Nice en vanuit Nice met de bus of de trein de bergen in (zie bv. ook http://mercantour-trekking.duurzaam-mobiel.be/openbaar-vervoer/). Zelf maakten we er eerder kortere tochten (3 à 4 trekkingsdagen) maar langere tochten zijn zeker ook mogelijk.  Wij doen die tochten steevast in september, waarbij vooral de eerste helft van september aan te bevelen is.

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Zelf werk ik online graag met http://www.gpsies.com. Lijkt mij gelijkaardig aan Garmin Basecamp. Je kan er ook je eigen uitgestippelde routes online plaatsen en de door anderen geplaatste online geplaatste routes bekijken.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)