Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 19)
 • Auteur
  Berichten
 • melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Welke bivy gebruik je eigenlijk? Vind je dat die ook in muggenseizoen genoeg soelaas biedt in Scandinavië?

  Ik gebruik een Borah Gear Snowyside bivy. Met zijn 372g niet UL maar is wel volledig waterdicht & ademend. Er zit een muggengaas bij dat je in het openingsvenster kan bevestigen met behulp van velcro, maar dat heb ik nog niet gebruikt. Ik heb voorlopig de voorkeur gegeven aan een muggennetje voor rond je hoofd, waarbij je de stof van je gezicht houdt mbv een pet. Dat werkt vrij goed voor mij als rugslaper. Ik ga meestal in september naar Scandinavië en in die periode geeft dat meer dan genoeg soelaas. Of dat in de hoogzomer periode ook zo is weet ik niet.

  Op de Engelse fora gaan er volgens mij nauwelijks mensen zonder binnentent op stap in midgeseizoen, als dat een argument kan zijn :).

  Om de naden te sealen gebruik je in het geval van silnylon tentdoek siliconen. Te vinden bij de betere outdoorwinkel bij jou in de buurt of op trekking-lite, als je daar zou bestellen.

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Hey Freya,

   

  Zelf ben ik in het bezit van een Trailstar, waar ik heel tevreden over ben. Ik gebruik hem bijna altijd als shelter voor 2P met uitrusting. Indien ik vaak solo zou gaan dan zou ik waarschijnlijk voor een kleinere shelter opteren. De opening van de TS heeft zo zijn nadelen. Het gebeurt wel eens dat het regent en plots de windrichting veranderd zodat er een beetje windgedreven regen op het gezicht valt (met 2P liggen we met het hoofd richting de opening). Je ligt dan al lekker knus in je slaapzak natuurlijk, dus is het met veel tegenzin dat je aan de opening moet zitten prutsen. Dat probeer ik nu te mitigeren door het gebruik van een bivybag en met de voeten richting de opening te slapen, wat een beetje ten koste gaat van het uitzicht. Ik ben ook aan het twijfelen om hiervoor misschien een simpel deurtje te maken, iets dat lijkt op dit. Als je de TS echter voor 1 persoon gebruikt dan heb je daar minder last van want dan kan je dwars achteraan liggen.

  Een alternatief op de Duomid is de Khufu van het eerder genoemde Locus Gear. Het voordeel bij deze shelter is dat hij iets lager is, en je dus geen polejack nodig hebt. Volgens de beschrijving zou deze shelter wel een flapje hebben bij de rits tegen regenwater, hoewel ik hem op de foto’s niet zie.

  Wat betreft inner vs bivy: Zelf ben ik voor een bivy gegaan wegens de flexibiliteit. Je kan hem onder eender welke shelter zonder problemen gebruiken (ik slaap wel eens onder de tarp van vrienden). Daarnaast vind ik het leuk om de optie te hebben tot cowboycamping zonder dat je slaapzak nat wordt van de dauw. De combinatie van bivy, lange kledij en een muskietennet voor het hoofd vond ik goed werken in Scandinavië,  maar ik denk dat in Schotland en tropische regio’s een binnentent wel wenselijk zou kunnen zijn, hoewel ik daar nog niet geweest ben.

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Het genoemde gewicht is wel aanzienlijk hoger dan op de MLD site staat, zeker dat het niet de Duo versie is?

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Hoi,

  Heb interesse in je rugzak!

  Ik heb nog twee kleine vraagjes:

  Mag ik er van uit gaan dat de heupriem lang genoeg is als mijn heupomtrek 98 cm is? Ik zou denken van wel maar vraag het even voor de zekerheid.

  En zit het aluminium frame (stagen) ook bij de rugzak?

  En heb je een e-mailadres waarop ik je kan contacteren?

   

   

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Amai, dapper dat jij vroeger rekende op één vriesdroogmaaltijd plus wat je rondom je heen vindt om de dag door te komen, da’s amper 800 kcal per dag 😮 Dat kan al crash-diëten genoemd worden 😛

  Drie trekkersmaaltijden per dag zou daarentegen wel een echt feest zijn volgens mij, maar daarvoor is het me wat te kostbaar. Als je een beetje rond zoekt op het forum dan zal je nog wel veel eet tips tegenkomen. Dit is hoe ik het vaak doe:

  ’s Morgens muesli (al dan niet met fruit, noten of chocola) gecombineerd met volle melkpoeder.

  ’s Middags twee pakjes van die aiki noodles (uiteraard niet die in een plastic pot), of instant puree (waar je géén melk bij moet doen) die je wat oppept met kruiden, sausje, gefrituurde ajuintjes of reepjes gedroogd vlees o.i.d.

  ’s Avonds  een trekkersmaaltijd met vooraf een soepje.

  Voor tussendoor/extra neem ik vaak wat chocola, noten, isostar, snickers en/of een potje of zakje pindakaas mee gecombineerd met Wasa toast. Zulke dingen zijn echte oppeppers voor tussendoor.

  Dit alles bij elkaar is echter nog steeds zuinig qua eten, want het komt neer op een slordige 2000kcal per dag. Je verbruikt echter meer dan dat (rond de 3000-3500), maar dat compenseer ik door terug te vallen op mijn vetreserves. Daardoor moet ik minder gewicht aan eten dragen en val ik tegelijkertijd een beetje af van het studentenleven :P.

  Ik ben wel aan het overwegen om de volgende keren wat te ‘experimenteren’ en koud te eten ’s middags. Waarschijnlijk in de richting van belegde tortilla wraps, of hartkeks met chocola of pindakaas. Hiervoor ben ik ook geïnteresseerd in tips!

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Een vierseizoenentent lijkt me ook een beetje overkill in de zomer. Verder moet je eerst de overweging maken of het de moeite is om geld te investeren in een nieuwe 1 persoonstent. Ben je van plan vaker solo te gaan? En in welke omstandigheden?

  Ik zie aan je profielfoto dat je wandelstokken gebruikt, dan zou je ook kunnen overwegen om voor een tarp te kiezen, al dan niet met binnentent.

  Eventueel kan je de binnentent van je Nallo thuislaten, dat scheelt ook redelijk wat gewicht. Dat zou je kunnen combineren met een simpel grondzeiltje van 1 x 2 m.

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Wil je eigenlijk eigenlijk gebruik maken van een binnentent in het geval van een Mid, TS of tipi- achtige tarp? Als dat niet het geval is dan zou je ook gewoon de binnentent van je Akto thuis kunnen laten liggen (voor zover je dat nog niet deed) om gewicht te sparen. Dan kom je uit op ~800 gram als ik het mij goed herinner vanuit een ander topic.

  Overigens verbaast het me wel dat je de leefruimte van de SL3 klein vindt. Het valt me nu ik er naar kijk wel op dat de oppervlakte van de Sl3 en de silhexpeak niet veel verschillen. De laatste heeft is echter wel een stuk minder hoog, en valt op te zetten met wandelstokken als je die gebruikt. Daardoor wordt hij dus iets minder gevoelig voor wind.

  De trailstar lijkt inderdaad wel ruimer, hoofdzakelijk door de nok die gecreëerd wordt met de tweede stok. Dat zorgt voor heel wat meer hoofd- en leefruimte. Dat is ook de reden dat ik er zelf één besteld heb een maand geleden :p. Hoofdzakelijk voor 2 persoonsgebruik, maar het is ook licht genoeg voor 1 persoon. Eventueel kan je daarvoor een deur maken voor wanneer je nood hebt aan privacy.  Alle 5 panelen aan de grond vastzetten kan ook, maar dat is iets minder praktisch :p.

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Je zou het altijd eens kunnen vragen aan Nordisk zelf wat de achterliggende reden hiervoor is, en hopen op een oprecht antwoord. Verder zou je het ook aan de desbetreffende importeurs kunnen vragen.

  Persoonlijk vermoed ik dat het gewoon om een financieel aspect gaat: te weinig vraag naar deze tent, waardoor ze er (te) weinig aan verdienen. Ik denk niet dat de kwaliteit de boosdoener is, want dat ziet er redelijk goed uit voor zover ik dat kan beoordelen (geen ervaring met 4-seizoenstenten).

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Ik heb geen ervaring met die tarp, maar vind het algemene ontwerp wel heel interessant voor sologebruik.

  Maar bij de SMD heb ik een beetje twijfels over de stormvastheid, omdat ik de indruk heb dat je het zeil van de deur niet helemaal tot aan de grond kan vastzetten (zonder dat het zeil wat losjes hangt en zou gaan flapperen in de wind). Indien het niet tot aan de grond vastzit, dan zou er wel eens wind onder kunnen kruipen waardoor je een soort van parachute effect krijgt en er piketten uit de grond worden getrokken. Daarnaast ben ik niet zo’n fan van de rits waarop redelijk wat spanning staat.

  Voor die reden ben ik meer fan van een los stuk zeil dat je als deuropening gebruikt, zoals te zien in het ontwerp van Ivo. Vergelijkbare shelters van andere fabrikanten zijn daar al eens tersprake gekomen.

  Mijn commentaar is natuurlijk louter gebaseerd op mijn eigen mening, ik heb geen van beide ontwerpen zelf ervaren of in actie gezien, dus ik kan fout zijn in mijn veronderstelling.

  Als alternatief is er de Silhexpeak wat eigenlijk een kleine tipi is die volledig af te sluiten is. Deze tent is echter niet zo licht (680g) als de SMD , en als je de binnentent erbij wilt gebruiken dan komt het ongeveer op hetzelfde neer als je huidige Akto.

  Overigens zou je ook kunnen kijken naar de ‘mids’ van MLD en z-packs etc. Die ook volledig afsluitbaar zijn tegen pottenkijkers.

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21
  In reactie op: onderhoud tent #16320

  Als het gaat over het opnieuw waterdicht maken van je tentzeil, dan zou je dit eens kunnen doornemen.

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21
  In reactie op: "Stelen met de ogen" #16311

  Zeer interessante shelter voor solo gebruik, en knap werk Ivo!

  Toevallig kwam ik net een soortgelijke tarp tegen op het wereldwijde web. Het model bestaat blijkbaar dus al wat langer en is niet ‘uitgevonden’ door Collin Ibbotson. Ik denk echter niett dat het identiek is, maar het komt goed in de buurt. Kan interessant zijn voor mensen die niet zo goed zijn in MYOG maar wel interesse hebben in deze tarp!

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21
  In reactie op: Nick #16301

  Dag Nick,

   

  Ikzelf stond een aantal jaar geleden op hetzelfde punt als jij nu staat. De meeste spullen heb ik toen gekocht bij de Decathlon. Quechua maakt veel degelijke producten aan een goede prijs, enigste nadeel is dat het niet het lichtste is wat er op de markt is. Ik vind het goed materiaal voor beginners. Daarna kan je geleidelijk aan beginnen met spullen waarvan je niet helemaal tevreden was te ‘upgraden’ naar  lichter of beter spul. Voor tent, slaapzak, en eventueel rugzak zou je daar dus eens kunnen kijken. Met de slaapmatjes van Quechua heb ik geen goede ervaring, waardoor ik je zou aanraden eens te kijken naar instapmodellen van Therm-a-rest of Exped.

  Qua volume zou ik eigenlijk niet beginnen met rugzakken van rond de 50 liter, zeker als je met een tent op stap gaat. Ikzelf zou altijd op safe spelen en een iets grotere rugzak nemen die afhankelijk van de tocht bv. voor 85% gevuld is dan een kleinere rugzak waarop je uiteindelijk vanalles aan de buitenkant moet hangen omdat het er niet in past.

  Je zou in de winkel ook eens een rugzak die je interesseert kunnen opvullen met een tent, slaapzak, slaapmat, ed. om een indicatie te krijgen van hoeveel plaats je dan nog overhebt voor resterende spullen.

   

   

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Even een update:

  Heb ondertussen de trailstar van Toon mogen gebruiken, en ben hem gaan testen op de Kalmthoutse Heide met mijn kameraad. Ik ben er echt heel content van! Veel meer plaats dan ik verwachtte, inderdaad meer dan genoeg voor 2 personen + uitrusting. Ik vind het (stiekem) zelfs een beetje zot dat zoveel mensen hem als solo shelter gebruiken. Maar dat zal waarschijnlijk meer voor de stormvaste eigenschappen zijn dan voor de hoeveelheid ruimte. Zithoogte vind ik ook uitstekend omdat de stok zo centraal staat.

  Sinds gisteren ben ik dan ook in blije verwachting van mijn eigen trailstar!

  Bedankt voor de antwoorden en info die jullie me gegeven hebben.

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Bij de Kampeerder in Antwerpen hebben ze beide tenten in hun stock, en zetten ze de tenten graag voor je op om uit te proberen. Bovendien geldt er momenteel een 10% korting op al hun tenten wegens de grote tentenshow van 1 of 2 weekends geleden. Bovendien krijg je ook nog eens een tegoedbon t.w.v. 8% van het totaalbedrag, voor een volgende aankoop. Op dergelijke grote bedragen kan dat wel tellen.

  melksnor
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Een dergelijk driehoekig deurtje heb ik inderdaad ook al eens voorbij zien komen op het internet, maar was een beetje achteraan mijn gedachten verzonken. Een dergelijke driehoek zou inderdaad erg van pas kunnen komen bij een dubbele bezetting. Bedankt om me daar nog eens aan te herinneren!

  Ik vind het erg interessant allemaal. De grote verscheidenheid aan mogelijkheden spreekt me echt aan bij deze shelter. Prachtig om te zien hoe simpel maar effectief het allemaal is.

  Waarschijnlijk ga ik binnenkort eens een field test uitvoeren met de TS van Toon. Ben benieuwd hoe dat gaat bevallen!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 19)