Aangemaakte reacties

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Auteur
  Berichten
 • Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18

  @Debbie: je mag me zeker contacteren voor een artikel rond ehbo en dergelijke, met plezier!


  @Koen
  :  dat van die lenzenpotjes is een goede tip om kleine hoeveelheid zalf  mee te nemen! vaseline is inderdaad nog beter voor de lippen. Andere mogelijkheid zijn lippenbalsems met uv-bescherming, als je in sneeuw en zon zit kan dat wel nuttig zijn.  Ik gebruik zelf meestal gewone lippenbalsem door de apotheker gemaakt, niets bijzonders maar wel aangenaam van textuur.

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18

  Hey,

  Amai het lijstje van Debbie is al erg volledig!

  Ik heb even mijn paklijst erbij gehaald en dit staat erop bij EHBO:

  Geneesmiddelen (enkele tabletten, afhankelijk vh geneesmiddel, losgeknipt van de strip om minder volume in te nemen):

  • ibuprofen/spidifen (voor ontsteking of mensturatiepijn)
  • paracetamol/dafalgan forte (pijn, koorts)
  • breedspectrum antibioticum bij reizen naar bepaalde landen (op voorschrift)
  • domperidone/motilium (misselijkheid, op voorschrift)
  • loperamide/imodium (diarree, enkel als ‘stoppen’ echt nodig is)
  • buscopan (maagkrampen)
  • touristil (reis- of wagenziek)
  • cetirizine (allergie) (laat ik soms wel weg)
  • O.R.S zakje (tegen uitdroging)

  Verbanden en ander materiaal:

  • ontsmetting obv chloorhexidine in aparte unidoses (merk hibidil ), enkele stuks – is beter dan isobetadine want kleurt wonde niet en dus kan arts staat van wonde beter evalueren
  • compeed voor blaren
  • stevige plaktape voor blaren preventief af te plakken, doet ook dienst voor reparaties (tent, jas,…) en om verband vast te hechten
  • naald om blaren door te prikken
  • waterontsmetter (hadex druppels)
  • enkele steriele compressen in verschillende maten
  • enkele gewone voorgesneden plakkers
  • windel/verband: om wonde en steriel verband af te dekken of voor verstuiking enkel/hand/elleboog
  • drukverband om ernstige bloeding te stelpen (laat ik meestal weg want je kan evengoed een rolletje verband gebruiken met dik voorwerp)
  • driehoekverband voor wonde af te dekken of schouder (laat ik meestal weg want in nood gebruik je gewoon kledingstuk of sjaal)
  • cortisonezalf voor muggenbeten, etc (cremicort) (laat ik ook vaak weg)
  • fysiologisch water in unidosissen, een of twee stuks (voor ogen, oren, wonde reinigen etc)
  • neusdruppels (omdat mijn neus vaak verstopt is, maar laat ik vaak weg)
  • minipotje gevuld met antischuurcreme/luierzalf merk dermocreme (om op schuurwondes, omdat ik vaak van rugzak schuurplekken krijg op heupen of buik en dat kan dan zo fel branden)
  • handgel om handen te ontsmetten (laat ik vaak weg)
  • insectenwering (deet of iets dergelijks), afhankelijk van de regio
  • zonnecreme in kleine verpakking (staaltje bvb)
  • pincet
  • labello voor de lippen
  • reddingsdeken
  • zakje voor handen/voeten te warmen (laat ik vaak weg, nog nooit nodig gehad)

  Je zou het bijna niet gaan geloven maar dit alles past in in een klein zakje (zo eentje dat je in vliegtuig krijgt met ooglapje en tandenborstel in) en weegt maar (?) 335 gram.

  Ik weet dat ik redelijk veel voorzie, maar ik bezie het als beroepsmisvorming (ik ben apotheker). En door de jaren heen vermindert het lijstje wel tot het echt noodzakelijke. De inhoud is ook afhankelijk ook of we in erg afgelegen gebied gaan trekken of niet…

  Groeten,

  Laure

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18

  @woubeir

  Met hoofd eerst vallen hebben we niet geoefend, daar hadden we niet eens aan gedacht 😉

  Hoe dan ook zouden we graag eens wat technieken aangeleerd krijgen om een volgende keer opnieuw in over sneeuwvelden te durven maar dan met wat meer zelfzekerheid. Zo zonder cursus hebben we ons plan wel getrokken maar waren we allesbehalve zelfzeker en daar hou ik echt niet van 😉

  Die nood aan een halve dag/dag opleiding rond gebruik piolet, staptechnieken sneeuwvelden en stijgijzers heb ik al eens eerder laten vallen (https://forum.hikingadvisor.be/forum/topic/cursus-tussen-bergwandelen-en-alpinisme-in/) en er blijken wel wat andere geinteresseerden te zijn. Met z’n tweetjes een gids huren is nogal kostelijk (kwam op 300€ neer) maar in groep zou dat wel kunnen. Alleen is er in belgië niet veel sneeuw/steile sneeuwhellingen…

   

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18

  @Woubeir

  Ik kan je geen termen of verschillende technieken ofzo geven, maar we hebben eigelijk vooral geoefend op het juist vasthouden van de pikkel, vallen op buik bij stijgen of traverseren en vallen op rug bij dalen waarbij we ons eerst dus op buik moesten terugdraaien.  Omdat we ook crampons meehadden hebben we telkens geoefend door de benen achteruit in de lucht te houden (of hoe moet je dat uitleggen), ook al droegen we soms geen crampons, om niet uit automatisme te vergissen en de voeten te zetten en over te tollen door de crampons.

  We hebben ook beroep gedaan op de ervaring van enkele gletsjerwandelingen die we (met gids) gedaan hebben in het buitenland, waarbij we ook de staptechnieken (met of zonder crampons) en gebruik van piolet bij het stappen al wat hadden geoefend.

  We waren er ons zeker van bewust dat zo’n “zelfcursus” via youtube niet evenwaardig is aan een cursus met ervaren gids, vandaar dat we ook niets hebben gedaan dat we niet zouden gedaan hebben zonder bezit van piolet/crampons.  Het gebruik van piolet bij stappen op sneeuwhelling voelde wel veiliger aan als met wandelstok, maar gaf niet voldoende zekerheid om zotte dingen te doen. Vooral (in mijn geval) bij gebruik van piolet in linkerhand voelde dat minder zeker aan (juiste houding en draai  vinden bij vallen)… Aangezien de route die we wandelden ook door wandelaars met enkel wandelstokken gebruikt werd, waaronder een berggids en groep van ucpa, was dit eigelijk vooral een goede gelegenheid om die piolet te leren gebruiken en gewoon te worden…

   

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18

  Net terug van de Alpen en daar lag boven de 2200m toch nog heel wat sneeuw. We hadden piolet en stijgijzers mee en hebben de piolet goed gebruikt. Stijgijzers hebben we in de rugzak gelaten: de sneeuw was zacht en met je schoenen kon je gemakkelijk goede ‘trapjes’ maken. We hadden geen eerdere ervaring met piolet en hadden geen zin om 300€ voor een dag met gids uit te geven. Via youtube heel wat info gevonden en ter plekke wat remtechnieken geoefend op een niet te steil sneeuwveld. En het heeft zeker z’n nut gehad: op een steile col heeft mijn vriendin zich bij een uitschuiver dankzij de piolet weten besparen van een afgrond!

  Maar toch voelden we ons niet zelfzekerder omdat we het materiaal meehadden en hebben we geen dingen gedaan die we zonder dit materiaal ook niet zouden gedurfd hebben. Jezelf overschatten is in zo’n terrein geen optie…

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18

  Een paar nieuwe ontdekkingen gedaan onlangs:

  • In de carrefour verkopen ze een toastbrood dat wel 1 à 2 maand goed blijft (in plaats van de gebruikelijke week): Maxi Jax van Jaquet. Dat smaakt heerlijk met wat speculoospasta als ontbijt! Het is lichter dan toerbrood, wel zwaarder dan de zweedse Wasa-crackers.
  • Leverpastei van Zwan in aluminium vlootjes: keilicht en toch lekker! Tijdens de feestdagen vind je soortgelijke vlootjes met allerhande heerlijke patés
    
   <div class=”irc_mutc”></div>
  • Bakrijst van Bosto: moet veel minder lang koken dan gewone rijst en is toch niet zwaarder
  • Snijbonen: licht, blijft lang goed en zorgt voor de nodige vitaminen als je graag verse groenten eet
  • Rio Mare tonijn met tomaat in een zakske: veel lichter dan de varianten in blik.

  Iemand anders nog tips en ideeen?

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18

  Bedankt voor de antwoorden!

  Het palmares van Gerlinde gaan we alvast nooit evenaren 😉

  Ik onthou de tip om de basistechnieken stijgijzers en piolet aan te leren door gids in te huren. We gaan dit proberen doen voor de Tour des Aiguilles Rouges, dan zijn we in de buurt en kunnen we het meteen ook in de praktijk oefenen. Eventueel doen we later nog wel een cursus alpinisme voor beginners.

  Als er in afwachting een “club HA” cursus op poten gezet wordt om die zaken wat aan te leren zijn we zeker van de partij!

  Erik, ik ben toch benieuwd naar je palmares: waar heb jij die zaken aangeleerd? 🙂
  Ook de andere “pro’s” hier op het forum?

  Thx!

  Ah ja, die sentier des roches was maar bij wijze van een voorbeeld: ik ben teveel een bangschijter om me daar in de winter aan te wagen!

  Laure

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18
  In reactie op: verzekerd bergsporten #6126

  Hey Ivo,

  Wat goed dat je deze vraag stelt, nu heb ik er tenminste eens ons verzekeringscontract bij genomen en die kritisch bekeken!

  Wij hebben een reisverzekering bij Ethias (“Ethias Assistance voor personen”). We betalen 55 per jaar voor het hele gezin.

  WAAR ? Hele wereld met uitsluiting van de landen waar oorlog of burgerlijke onlusten heersen en landen waar vrij personenverkeer niet toegelaten is

  HOE LANG? Enkel voor verblijf van max 90 opeenvolgende dagen

  HOEVEEL? Tussenkomst medische kosten tot 75.000 €

  WAT?

  –> Wintersporten:  Bij een ongeval op of buiten een skipiste neemt Ethias de afdalingskosten per slee en/of helikopter, evenals de vervoerskosten van de plaats van het ongeval naar een verzorgingsinstelling voor haar rekening.

  –> Opzoekings- en reddingskosten: Bij ongeval of verdwijning in het buitenland, neemt Ethias de opzoekings- en reddingskosten ten laste, tot 6 250,00 euro, taksen inbegrepen.

  UITSLUITINGEN? enkel voor motorsportcompetities (rallye, wedstrijden)

  Hier vind je de algemene voorwaarden: http://www.ethias.be/upload/pdf/nl/particuliers/Algemene%20Voorwaarden/AV%20-%20SA/av_assistance_nl.pdf

  Tot nog toe nooit nodig gehad, en hopelijk in de toekomst ook niet!

  Wat annulatieverzekering betreft: dit is bij onze mastercard gold (KBC) inbegrepen, op voorwaarde dat met een KBC-kaart werd betaald: https://multimediafiles.kbcgroup.eu/ng/published/KBC/PDF/BETALEN/VK_DBA_algemene_voorwaarden_reisannulering_globe_apr13.pdf?

  Dat weten we dan ook weer 🙂

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18
  In reactie op: Periode IJsland #6120

  Helemaal akkoord met wat Erik zegt: Landmannalaugar mag dan een drukke plaats zijn dat wat op een basecamp lijkt, het loont echt de moeite om er bij aankomst in de omgeving te hiken (de hike over de Sudurnamur richel is echt een aanrader!) en nog eens in het warmwaterbron te plonsen.

  De verloren tijd kan je dan weer perfect inhalen door etappe 1 en 2 (Landmannalaugar-Hraftinnusker-Alftavatn) samen op één dag te doen. Mits wat doorstappen is dat perfect haalbaar.

  De etappe Thorsmork-Skogar is schijnt dan weer een zware dag die door velen in twee dagen gedaan wordt.

  Hornstrandir hebben we nog niet verkend, dus daar kan ik je niet mee helpen.

  Hier kan je alvast ons verslag lezen van Reykjavik- Landmannalaugaur-Thorsmork-Reykjavik (klik op “volgend verslag” om de volgende dag te lezen):  http://yellowlaurieopreis.blogspot.be/2013/08/ijsland-2013-dag-2-wandelen-in.html

  De avondtocht vanuit Botnar naar de canyon (nog geen 30 minuutjes) is ook echt een aanrader!

  Veel plezier!

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18

  Ik ga helemaal akkoord wet wat hier al werd gezegd: een banner met logo’s stoort echt niet, zolang er geen vermenging is met de inhoud van de artikels en reviews. Donaties/crowdfunding vind ik ook wel een goed idee: wij die allemaal meegenieten van het massaal aanbod aan informatie kunnen daar gerust ook een (financieel) steentje toe bijdragen!

  Wat activiteiten betreft:

  – voeding drogen en creatief maar lekker koken voor trektochten lijkt me ook wel leuk, maar waarom niet onder vorm van een mega eet en – proeffestijn? Mits een beetje sponsoring kunnen we meteen ook al die droogvoedingszakskes, droogmachines, recepten etc proeven en keuren…

  – fotografie en video’s op trektocht: als ik zie wat sommige bloggers (den dzjow, kasper&charlotte, patagoniandreams,…) realiseren, dan wil ik best wel mijn fotografie skills verfijnen met hun hulp! Voeg daar nog wat bewerking en videomontage/timelapse aan toe en ik ben helemaal verkocht!

  Voor de rest: keep on the good work!

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18
  In reactie op: Ulrike #5982

  welkom op het forum Ulrike 😉

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18

  Het lijkt wel dat iedereen kiest voor de kant en klare trekmaaltijden. Logisch natuurlijk, want het is snel klaar, is compact, weegt niet veel en bespaart je een afwas.

  Maar na een lange dag wandelen ben ik weleens kieskeurig en eet ik liefst iets met enige consistentie en natuurlijke smaken, bij voorkeur een maaltijd die ik thuis ook eet. Tijdens onze trektocht in Jotunheimen had ik door de vermoeidheid totaal geen eetlust meer: ik kon geen energy-reep, noten, worst of zakskesvoeding meer zien. Het enige dat me nog smaakte was de (aiki)noedelsoep met extra algen en champignonnen. Sindsdien proberen we dus wat inventiever te zijn. Het helpt natuurlijk ook niet als onze vrienden kei-fancy koken op trektocht en wij daar een trekmaaltijdzakje eten ondertussen (al zijn we dan wel snelste bediend!).

  De tip om couscous en minute soep in het leegegeten zakje te doen is er eentje om zeker te onthouden!


  @Kasper
  : is de melkpoeder van Globetrotter beter dan diegene die je in de supermarkten kan vinden?

  Laure
  Bijdrager
  Aantal berichten: 18
  In reactie op: Irritatie aan dijen #2851

  Ik heb daar ook al vaker last gehad, niet enkel aan de dijen maar ook op de heupen door de wrijving met de rugzak en de kleren.

  De beste truc is om er (preventief en/of wanneer er al irritatie is) een laagje luierzalf uit de apotheek op te smeren (dermocreme, inotyol,…): dat zijn pasta’s met zinkoxyde en die zorgen voor een stevige laag die beschermt tegen de wrijving (koop wel geen luierzalven waar het antischimmel product metronidazole in zit, dat is niet nodig).  Om te trekken neem ik meestal staaltjes dermocrème mee (zit in een mini potje).

  Vermijd zeker alle zalven of crèmes waar parfum of alcohol in zit, want dat gaat pieken als de huid al beschadigd is door de wrijving.

  En uiteraard ook zoveel mogelijk naden proberen vermijden op de plaatsen van wrijving. Denk maar aan de paardrijbroeken: die hebben geen naad tussen de benen. Al weet ik niet of er trekbroeken bestaan zonder naden?

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)