Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 115)
 • Auteur
  Berichten
 • Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120

  Dag Ivo, wat een pech zeg!

  +1 voor het zelfstandig handelen. Ieder verstandig mens dat dergelijke omstandigheden opzoekt kent risico’s (en jij des te meer) en weet hoe hij of zij moet handelen. Enkel onbezonnen óf zeer ervaren mensen drukken direct op de noodknop.

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120

  Dag Eric,

  Goede vraag! Terugkijkend op mijn avonturen met een Alpkit Pipedream 400 zou ik de volgende keer een slaapzak met iets meer dons nemen, bijvoorbeeld de Panyam 600. Hoewel de geschetste temperatuur van -6 tot -13 C iets extremer lijkt dan je zoekt dien je ook rekening houden met afnemende isolatie van dons door vochtige omstandigheden, vooral bij tochten langer dan een weekend.

  Als je goed weer hebt kan zo’n slaapzak natuurlijk te warm zijn (zomers in laaggebergte). Tja, dan zeul je een zwaardere slaapzak mee die je niet helemaal dichtritst!

  Overigens heb ik nu ook een Exped HL 9 cm winter mat omdat die Synmat 7 UL in mijn ogen óók net te vaak een klein beetje te kort schoot.

  Groeten, Koen

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120

  Wat leesvoer uit de zoekmachine:

   

  En deze is wel apart want ik zie dat er een ervaring is geplaatst die tegen de natuurkunde in lijkt te gaan.

   

   

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120

  Hoi,

  3 jaar geleden heb ik dit eens onderzocht. Mijn focus was daarbij op gewichtsbesparing en autonomie (eigen pad trekken en niet afhankelijk van onbekende laadmogelijkheden). Je doet er goed aan om alles in wattuur (Wh) om te rekenen. Lees bijvoorbeeld dit eens: http://www.voltaicsystems.com/blog/estimating-battery-charge-time-from-solar/

  1. Hoeveel wattuur gebruik je per dag?

  2. Reken uit wat voor een zonnepaneel je nodig hebt om je dagelijkse energiebehoefte te vervullen

  3.  Ga corrigeren naar efficientie (paneel is nooit loodrecht op de zon, zonnekracht, laadverlies etc). Voltaic zelf zegt al maal 2.

  4. Neem het weer in acht van je doelgebied. Als het vaak bewolkt is dien je met een groter zonnepaneel in kortere tijd meer energie op te slaan -> vergroot je zonnepaneel en bereken hoe groot je powerbanks moeten zijn om bewolkte dagen te overbruggen.

  Uiteindelijk was mijn eigen conclusie dat het voor mij niet echt interessant was. Maar wellicht kom jij tot andere inzichten. Wees vooral erg skeptisch over de door fabrikanten opgegeven waardes.

  Wat mij bij is gebleven is dat die Goalzero producten niet interessant waren qua prijs, gewicht of vermogen. Ga niet klakkeloos op een ‘a-merk’ af vanwege de naam.

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120
  In reactie op: Gevoerde wandelbroek #17631

  Ha Johan,

  Ik draag zelf te pas en te onpas Fjallraven broeken, eigenlijk vooral om de pasvorm. Door de stevige stof van Fjallraven is het redelijk winddicht.

  Als je een (te) lichte broek aan hebt voor de omstandigheden is een regenbroek ook lekker winddicht. Ik neem aan dat je die bij je hebt met dit weer? 😉

   

  Wandel ze 🙂

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120
  In reactie op: Cape Wrath Trail #16701

  Bedankt voor je verslagje. Heel herkenbaar!

  Ook ik heb in schotland een keer geen oog dicht gedaan uit angst voor het wegwaaien van de buitentent. Mijn remedie was uiteindelijk de knop omzetten, oordoppen in en slapen. Als die buitentent wegwaait merk je het vanzelf wel  😉 😀

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120
  In reactie op: Cape Wrath Trail #16616

  Ha Klaas, mooie foto’s! Je hebt de tocht flink ingekort… tja die omstandigheden altijd he, herkenbaar 🙂 Snel terug dan maar om je ervaringen om te zetten in een nieuw avontuur?

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120

  Ha Bart,
  Een natte tent door condens is soms te voorkomen door ventilatiegaten open te zetten(juist bij koude heldere nachten) en een beschutte kampeerplek te hebben zoals een sparrenbos.
  ls de tent nat wordt door regen of condens wordt het gewicht met gemak verdubbeld. Het kan dan lonen om met een handdoek de tent af te drogen, tot zover mogelijk. Onderweg nat wegstoppen is verder geen groot probleem. Wellicht binnentent scheiden van buitentent? Zolang je alles thuis maar goed laat drogen.

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120
  In reactie op: Cape Wrath Trail #15314

  Ha Klaas, ik zat even te denken of ik nog iets in zou brengen en doe het toch maar:

  Allereerst: erg verstandig om met kracht- en stabiliteitstraining bezig te zijn. Wandelen op het vlakke is totaal anders dan met rugzak op ongelijk terrein. Met dergelijke training kan je dat deels ondervangen. Dit is iets wat meer ambitieuze wandelaars zouden moeten doen. Vergeet echter niet dat als je kilometers wilt gaan vreten je ook dit moet trainen. Uiteindelijk zul je zo specifiek moeten voorbereiden. 30 km met bepakking door de Ardennen moet je makkelijk(!) lukken in de voorbereiding? Je moet niet onderschatten wat het offroad terrein in de Highlands met je doet en wat het met je max. dagafstanden doet. Maak ‘noodplannen’ naar bushaltes(met tijden) of bothies.

  Kijk ook eens breder dan de CWT: er zijn zoveel mooie bergruggen en toppen waar de trail niet langs gaat. Neem extra kaartmateriaal mee voor enkele veelbelovende toppen. Doe je dat niet? Boek dan maar direct een tweede vakantie waarin je het ongedane werk afmaakt (mijn ervaring).

  Ivo geeft aan dat SPOT’s etc erg persoonlijk zijn. Veel andere wandelaars die ik ontmoet zijn er erg over te spreken(jaloers). De hoeveelheid mensen die hun route aanpassen aan ongeruste familie is aardig groot. Dat wil je niet. Mijn gegeneraliseerde mening: behalve als je zelf én je familie gewend is dat je zulke tochten maakt zou je kunnen overwegen om geen SPOT mee te nemen. De (relatief) lage kosten zijn het waard.

  Wees voorzichtig met de hoeveelheid kleding die je schrapt. Enig idee wat drie dagen regen en wind met temperaturen net boven het vriespunt met je isolatie doet?

  In ieder geval veel plezier gewenst 🙂

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120

  Ik zie geen reden tot een compressiezak als je een beetje aandacht besteed aan het opbergen. Het zeil wordt toch gecomprimeerd als je het onder andere spullen steekt.

   

  Een betere tip is: neem geen compressiezak mee maar een klein extra handdoekje. Ik heb mijn buitentent eens direct na thuiskomst(na een nacht met vele condens) gewogen: DUBBEL(!) zoveel gewicht.

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120
  In reactie op: Condens in de tent #13732

  Vorige week sprak ik iemand met een gloednieuwe Hilleberg tent. Hij gaf aan erg veel condensatie te hebben met zijn Hillie ondanks de goede ventilatie. Het interessante: hij meende dat nieuwe tenten altijd meer condenseren dan als ze al enige tijd in gebruik zijn.

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120

  Het lijkt mij een compromis tussen zijslapers en woelers enerzijds en rugslapers en temperatuurratings anderzijds.

  Iedereen heeft zo zijn eigen slaapgedrag(woelen en houding). De mogelijkheid om zelf de donsratio te bepalen? Ik ben erg kritisch: die donsratio hangt af van je slaapgedrag, dan wil je simpelweg óf 50:50 of 60:40. Ik ga iig niet elke keer dat ik mij omdraai ’s nachts het dons naar de andere kant schudden. Enkel als je een slaapzak zonder rits hebt is het een manier om de temperatuur naar wens aan te passen….. mits je weer een notoire rug of buikslaper bent.

  Het is wel erg apart dat slaapzakfabrikanten standaard de donsratio aanpassen. Een keuze in de donsverdeling zou wellicht nog een betere keuzemogelijkheid dan de zijde van de rits?

  Met lichtelijk overdreven wantrouwen zou je kunnen stellen dat de 60:40 rating een mooie manier is om de slaapzakratings bij de EN norm te verhogen.

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120

  Bedankt voor de tip Debbie!

   

  Ik ben zojuist terug uit de NW Highlands waarbij ik op een gegeven punt 8 dagen zonder mobiel bereik zat. Tevens was er een Search & Rescue operatie gaande en was ik op het punt waar 2 jaar eerder iemand dood was gevonden…na veel zoeken.

  Ik kreeg veel response van andere hikers die vreemde capriolen uithaalden en routes verlegden om mobiel bereik te hebben. Wat ben ik blij met mijn Spot2…… Een onbetrouwbare Spot is nog altijd beter dan niets.

  Er zijn in ieder geval twee Nederlandse websites die de spot verhuren voor zo’n 2-4 euro per dag. Dat zal veel goedkoper zijn dan het kopen van een eigen Spot en abonnement. Gezien de prijs zal ik de meeste mensen aanraden te huren.

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120

  Nico, leen eens stokken van iemand en probeer uit op wat uitdagend terrein. Zeer grote kans dat je er verknocht aan raakt.

  Een kleine groep mensen moet even wennen aan het gebruik van de stokken maar voor de meerderheid gaat het makkelijk tot natuurlijk.

  Verder zijn er geen regels met het gebruik van stokken, doe wat prettig voelt. Op goed en vlak terrein zul je  wellicht geen stokken gebruiken… of juist wel? En op een rotsenveld wil de een zijn handen vrij hebben, een ander vindt in de stok een extra punt om balans te vinden.

   

   

  Koen
  Bijdrager
  Aantal berichten: 120
  In reactie op: Tip: Patagonia-sale #13317

  Die Patagonia R1 lijkt mij erg prettig. Ik ben benieuwd naar wat er allemaal in de sale zal zijn.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 115)