Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 34)
 • Auteur
  Berichten
 • Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38

  Wat verstaan jullie precies onder budgetvriendelijk? Over welk budget spreken we dan precies? En ik vermoed dat het voornamelijk over transport- en verblijfskosten gaat, of ook over budgetvriendelijk materiaal dat jullie gebruiken (en dat dus mogelijk een aantal zaken al uitsluit)? 🙂

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Kookvuur #17289

  Dag Wim,

  Er is recent een discussie op facebook geweest omtrent kookvuurtjes en de topicstarter heeft de informatie daarvan als ik me niet vergis verwerkt in deze forumpost. Misschien best daar eens door neuzen dus? 🙂

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Cape Wrath Trail #17195

  Rustdagen zijn relatief in mijn geval, die houden eigenlijk vooral in dat ik niet met de grote rugzak op stap ga. Zo heb ik een rustdag in Inchnadamph gehouden (omdat het stuk via Benmore Assynt toch wel behoorlijk zwaar was) en die eigenlijk gebruikt om met mijn daypack de eerste 4 km van het traject naar Glencoul te doen om te kijken hoe het terrein daar was. In Kinlochbervie ook een dag gerust en, wederom met de daypack, toch nog een goede 15km gedaan om alle stranden te bezoeken en wat te verkennen. 🙂

  Lijkt me dat je beter voorbereid bent dan ik was, dus het ziet er allemaal redelijk goed uit. Veel plezier alvast ginds!

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Cape Wrath Trail #17171

  Hi Walter!

  Ik ga proberen chronologisch op je vragen te antwoorden maar moest ik iets vergeten, laat het gerust weten. Het lijkt me dat je zeker al meer ervaring dan mij hebt dan toen ik aan mijn avontuur begon, dus dat is sowieso een plus.

  Aan de oorzaak van de blaren ben ik nog niet helemaal uit. Ik vermoed dat niet alles wat ik voor blaren (of beginnende blaren) aanzag er ook effectief waren. Ik ben namelijk begin augustus twee weken in Noorwegen geweest en daar had ik ook vaak last van witte plekken op m’n voeten (vooral hielen en zijkant van m’n zool) waarvan ik vermoed dat het vochtplekken waren. De blaren die ik wel had (op de buitenkant van m’n kleine tenen) heb ik veel te snel opengeprikt. Big mistake, doe ik in principe dan ook niet meer. Ik vermoed dat het feit dat via Cona Glen trekken, wat eerst ongeveer 10km asfalt inhoudt, ook niet geholpen heeft. Tegenwoordig doe ik, zeker bij goed weer, in de mate van het mogelijke toch minstens om de twee uur m’n wandelschoenen en -kousen eens uit om mijn voeten te laten luchten en heb ik ook altijd voetcrème bij.

  Vocht wordt, in combinatie met het terrein, wat mij betreft sowieso je grootste tegenstander. Ik heb in eerste instantie pech gehad met een heel zware storm tijdens m’n eerste nacht gevolgd door 10 uur onophoudelijke regen. Dat heeft een enorme impact op het terrein, waardoor ik bvb. een stroompje dat normaal zelfs niet in de routebeschrijvingen vermeld wordt tot aan m’n knieën moest doorwaden (met water in m’n schoenen tot gevolg).

  Bij m’n tweede poging (vanaf Ullapool) heb ik behalve de laatste dag eigenlijk geen spatje regen meer gehad (hittegolf). Zelfs dan blijft het terrein op veel plaatsen echter zompig, modderig en gewoonweg nat en moerasachtig. Met je gaiters heb ik geen ervaring maar ik zou ze sowieso meenemen gezien de aard van het terrein.

  Wat je rugzakgewicht betreft, is het uiteraard hoe lichter hoe beter, dat spreekt voor zich. Ik heb zelf met (te) veel gewicht rondgehost, onder andere omdat ik bij m’n tweede poging in Ullapool ook m’n voedselpakket heb opgepikt en dus met ongeveer 9 dagen aan eten rondliep. Totaal rugzakgewicht zal toen wel op 22-23kg hebben gelegen toen ik vertrok. Ik had qua basiskledij sowieso 2 merinoshirts en 2 merino boxers bij, alsook een lange onderbroek. Voor de rest een dunne fleece, softshell jas, een afzipbare wandelbroek, regenjas en regenbroek. En een windshell (die mij tot nu toe zowel in Schotland als in Noorwegen veel plezier heeft opgeleverd). 2-3 paar (merino)kousen zouden ook zeker moeten volstaan. Ten slotte ook zeker je handschoenen, muts en pet niet vergeten.

  Wat de wandelafstand betreft, zeggen de meeste beschrijvingen dat de gemiddelde persoon het traject in 14-18 dagen wel kan afleggen. 20 dagen lijkt mij met jouw conditie dus best wel ok, wat marge is immers altijd welkom voor het geval je wat tegenslag kent (rivier die niet over te steken valt, om maar iets te zeggen). Ik kwam op het tweede deel van m’n trip eigenlijk vlot aan 20km per dag, ondanks het zware gewicht op m’n rug. Ik heb wel om de 3-4 dagen een rustdag genomen omdat ik toch nog tijd over had. Desalniettemin kan je in ideale omstandigheden wel mikken op 25 km per dag gemiddeld, afhankelijk van waar op het trail je precies zit natuurlijk. Het gemakkelijkst is misschien rekenen op een goeie 3km per uur gemiddeld. Maak je ook niet te veel zorgen als je op de eerste helft van het traject wat trager vooruit gaat, de laatste 180km gaan een pak vlotter naar het schijnt. Ik heb zelf alleen maar Fort William – Glenfinnan en Ullapool – Cape Wrath gedaan door omstandigheden, maar heb met een paar mensen gesproken die alles hadden afgehaspeld en die konden dit allemaal bevestigen.

  Ik ben persoonlijk ook liefst alleen weg, al is het maar omdat ik liever niet met andere mensen rekening moet houden (of niet wil dat zij dat met mij moeten doen). Ik wandel wat trager dan de gemiddelde persoon en hou mij ook vaak bezig met foto’s trekken waardoor ik niet altijd even veel tempo maak. Ik had ook een SPOT bij en die heeft zijn werk al bij al zeer goed gedaan. Zonder noodcommunicatie zou ik, gezien de lage frequentie aan wandelaars op sommige stukken van het trail, het alleszins niet alleen belopen denk ik. Wat je wel zal merken is dat je (althans, in mijn geval) een dag vaak begint en eindigt met dezelfde personen. Onderweg wandel je je eigen tempo, maar je hebt door het afgelegen gebied en vaak natte terrein niet zo enorm veel mogelijkheden om een tent op te zetten of onderdak te zoeken. Kleine dorpjes en bothies zijn in veel gevallen de natuurlijke start- en stopplaatsen van een dag, dus als er nog mensen het trail lopen zul je ze daar zeker tegenkomen.

  Blessures hoeven trouwens niet noodzakelijk een reddingsoperatie te betekenen. Ik heb twee mannen van 68 en 70 jaar geweten die m’n pad gekruist waren op het stuk tussen Glen Oykel en Inchnadamph, en die ik nadien in Kylesku heb teruggezien. Een van hen was bij een afdaling uitgeschoven waarbij z’n been onder hem geplooid was en hij er met z’n volle gewicht op was beland. Gevolg: Enkelligament gescheurd. Die persoon heeft nog 4 mijl (met rugzak) tot Kylesku gewandeld. Om maar te zeggen dat, zolang je op zo’n moment je schoenen niet uitdoet (want een keer je voet opzwelt krijg je die nooit terug aan), je waarschijnlijk wel nog wat km’s kan doen afhankelijk van de blessure.

  Als je nog vragen hebt, vuur maar af!

   

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38

  Een curvimeter voor afstanden is ook een optie.

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Cape Wrath Trail #16646

  Ik was dit compleet uit het oog verloren. 🙂

  Ik heb inderdaad moeten inkorten. Goed ginds geraakt en ’s morgens om tien uur de oversteek gemaakt met de ferry. De eerste dag na tien km mijn eerste blaar ontdekt op m’n hiel, afgeplakt met compeed maar zes km verder (halverwege Glen Pean) had ik er nog drie bij, waarvan twee op de toppen van m’n buitenste kleine tenen. En plus is het die nacht (terwijl het pas voor 24 uur later voorspeld was) gigantisch hard beginnen stormen en is een van mijn tentpiquets losgekomen waardoor ik eigenlijk gewoon niet heb geslapen.

  Ik ben dan maar uit pure wanhoop om 5u opgestaan, heb m’n boeltje bijeengepakt en ben voortgetrokken in de gietende regen. Om 14u ben ik, na de hel van wat normaal een van de gemakkelijkste stukken van het traject was maar nu door het weer omgetoverd in een grote water- en modderpoel (inclusief river crossing van drie meter breed en kniediep), in Glenfinnan geraakt maar na inspectie van m’n voeten en omwille van het feit dat mijn wandelbotten al nat waren vanbinnen toch de verstandige beslissing genomen om terug te liften naar Fort William. Het volgende stukje bewoonde wereld was immers Kinloch Hourn, drie dagen verder op m’n traject, en dat had ik waarschijnlijk niet gehaald. Ik zat ook al zo ongeveer door mijn compeeds, dus dat hielp niet echt.

  In Fort William heb ik twee dagen gerust en mijn voeten half laten genezen. Ook een hoop extra compeed, sporttape, een voetencreme en een extra (dikker) paar merinokousen gekocht. Die laatste heb ik sinds ik vertrok op poging twee aangehad en ik heb geen nieuwe blaar meer gezien, dus ik vermoed dat dat toch een van de hoofdoorzaken van m’n blaren was, samen met het niet regelmatig verluchten van m’n voeten.

  De dag erna heb ik de bus genomen over Inverness naar Ullapool om daar na een overnachting in de plaatselijke hostel de laatste 180km van het traject af te haspelen. En sindsdien heb ik eigenlijk geen enkel probleem meer gehad, hoewel ik nog vijf dagen op open blaren heb gewandeld (uiteindelijk zijn ze toch toegegroeid). Behalve het stuk tussen Inchnadamph en Kylesku heb ik ook nergens voor de gemakkelijkste variant gekozen. Daar leek het mij echt nodig omdat het ronden van het schiereiland tussen Glencoul en Glendhu bothy mij er niet zo aangenaam uitzag. Achteraf gezien een goeie keuze, heb het van de andere kant van het loch gezien en zag er (hoewel adembenemend) toch net iets te veel van het goeie uit.

  Het belangrijkste voor mij is dat die laatste 180km echt wel vlot verlopen is (ondanks twee kleine navigatiefouten, maar die vielen al bij al telkens nog mee) en dat ik enorm veel heb bijgeleerd. En dat was uiteindelijk ook de bedoeling. Het was sowieso een sublieme ervaring en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ook wel blij dat ik na de tegenslag in Glenfinnan niet besloten heb van volledig op te geven, waar ik wel even voor vreesde gezien de staat van m’n voeten. 🙂

  En ik ga sowieso nog eens terug, ik heb nog een rekening openstaan met het eerste deel van het trail. 😉 Alleen doe ik dat niet meer alleen. Het wandelen zelf was alleen geen enkel probleem voor mij, maar die eerste nacht tijdens de storm vijf uur alleen wakker in mijn tent met mijn blaren was zowat het ergste dat ik ooit heb meegemaakt. 😀

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Cape Wrath Trail #16402

  Zal voor dit weekend zijn, te druk momenteel. Kan wel al zeggen dat ik alleen Fort William – Glenfinnan en Ullapool – Cape Wrath gedaan heb door omstandigheden.

  En mijn foto’s delen natuurlijk. 🙂

   

  https://www.flickr.com/photos/143667509@N03/albums/72157669099458155/page1

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Cape Wrath Trail #16327

  Net terug, verslag volgt een van de komende dagen. 🙂

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38

  Borgefjell in Noorwegen is ook een park zonder paden, hutten of andere tekenen van beschaving, staat op mijn to do list voor volgend jaar.

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38

  Gas inderdaad niet, voedsel is zoals gezegd geen probleem. Lithiumbatterijen durven ze ook moeilijk over doen, best navragen bij de maatschappij waarmee je vliegt.

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Bob #15809

  Beide zijn zeer de moeite, Jef. Ik heb na een bezoek of zes aan Kals (een dorpje aan de voet van) zowat alle hoeken van die regio gezien en toch vind ik elke keer ik daar terugkeer wel wat nieuws (los van het feit dat ik ook gewoon niet uitgekeken raak op het niet zo nieuwe). 🙂

  En welkom, Bob, uiteraard!

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38

  Ah, de Grossglockner! Ik ben een keer of tien in Kals geweest en heb quasi alles in de omgeving wat zonder klimmen bereikbaar is gedaan, maar die is mij altijd ontsnapt. Ook omdat ik naarmate ik ouder werd meer last begon te krijgen van hoogtevrees, waardoor ik vermoed dat het nooit meer zal gebeuren. Lucky you!

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Cape Wrath Trail #15641

  Uit curiositeit, heeft iemand ooit al problemen gehad om z’n rugzak omwille van de afmetingen als bagage op het vliegtuig? Die van mij is op papier te groot 86x50x40 (max is 80x60x25) maar mijn heupband is flexibel genoeg om ingeplooid te worden en de 86cm is alleen als-ie barstensvol zit (wat nu sowieso niet het geval zal zijn aangezien ik mijn daypack eruit haal met wat basisgerei). Ik ga hem sowieso nog eens afmeten wanneer hij volledig vol zit, maar dacht desondanks de vraag toch al maar eens te stellen.

  Klein addendum: Ik laat sowieso bagagesealing doen in Schiphol. Dat kost me 10 euro, maar dan ben ik wel zeker dat mijn rugzak zowel zo gecomprimeerd mogelijk is als dat er geen losse eindjes zijn (zippers, koorden) die bij het vervoeren en inladen van de bagage ergens kunnen blijven vaststeken en op die manier mijn rugzak beschadigen of uiteen trekken.

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Cape Wrath Trail #15598

  Thanks beide! De gps neem ik eigenlijk hoofdzakelijk mee voor de stukken offtrail of indien ik met een zeer beperkte zichtbaarheid te maken zou krijgen (wat orientatie bemoeilijkt). Portefeuille vervangen door een ziplockzakje klinkt als een goed idee. Oplader was in principe voor gsm omdat ik op het einde van mijn tocht contact moet kunnen leggen met de personen die me komen ophalen.

  Kaarten indelen en meesturen met m’n voedselpakketten is helaas geen optie, aangezien die van Harvey recto verso gedrukt zijn. Voor toekomstige trails waar ik zelf m’n kaarten afdruk is dat inderdaad wel een optie. Ik schat dus dat ik het voor de rest bij bovenstaande ga houden. Bedankt voor alle input! Moest er in de loop van mijn voorbereiding (ugh, nog zeven weken aftellen) nog iets te binnen springen, laat ik hier zeker nog iets weten. 🙂

  Klaas B
  Bijdrager
  Aantal berichten: 38
  In reactie op: Cape Wrath Trail #15591

  Thanks Woubeir, ik heb hier al wat kooktopics doorlopen om informatie op te doen maar moest ik vragen hebben, zal ik ze hier zeker stellen.

  Mijn basispacklist is helemaal rond, maar ik ben niet helemaal tevreden over het gewicht tot nu toe. Ik zie alleen niet goed wat ik nog definitief zou kunnen schrappen. Ik kom uit op 11209g zonder mijn gedragen kledij, EHBO-kit en eventuele (waterdichte) zakken.

  Bottom base layer: 180
  Top base layer: 165
  Light fleece: 345
  Softshell jacket: 485 (eventueel thuis te laten en te vervangen door dikke fleece van 370g, ook polartec dus mogelijk wel de moeite)
  Hardshell jacket: 192
  Windshell: 150
  Afzipbare broek: 340
  Regenbroek: 127
  Kousen x 1: 64
  Rugzak: 2580
  Hoofdlamp: 97
  Magnesiumstick: 52
  Zakmes: 74
  Waterfilter: 115
  Handdoek x 1: 190
  Slaapzak: 1120
  Slaapmat: 620
  Platypusfles 1L x 2: 140
  Stoof: 113
  Spork: 10
  Gaiters: 300
  Muts: 56
  Handschoenen: 94
  Tent: 1800
  Kookset: 166
  Emergency blanket: 47
  Maps: 354
  Kompas: 50
  Universele adapter: 94 (mogelijk te schrappen maar wel nodig voor opladen GSM?)
  GPS: 232
  GSM+lader: 177
  Portefeuille: 118
  Notitieboekje+pennen: 70  (van plan een dagboek bij te houden)
  Toiletgerief: 100 (tandenborstel, tandpasta, pocket soap)
  Vuilzak x 2: 50

  Los van het feit dat mijn rugzak (hoewel, voor een 85l), slaapzak en -mat niet van de lichtste zijn, zie ik niet onmiddellijk nog punten om te snoeien. Ik had graag mijn gsm als GPS gebruikt, maar heb hier in België al problemen met roaming internet (goedkoop model) dus vrees wat voor het buitenland.

  Suggesties zijn altijd welkom. 🙂

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 34)