Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)
 • Auteur
  Berichten
 • Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20
  In reactie op: Heel wat vragen #25980

  De keuze van een slaapzak is niet evident en ook al meen je de juiste keuze te hebben gemaakt dan nog kom je voor dilemma’s te staan.

  Zo kocht ik een donsslaapzak met comforttemperatuur van -5°C en deze ga ik komende week gebruiken tijdens een 4 daagse trektocht (3 overnachtingen).

  Wanneer ik echter naar de weersvoorspellingen kijk gaat de temperatuur ’s nachts niet onder de 10°C zakken. Ik weet het niet zeker maar heb een zeer sterk vermoeden dat ik ga liggen zweten en puffen tijdens de nachtelijke uren.

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Kijk, wat een fijne, aangename, leerrijke, interessante reactie !

  Van zo’n bijdrage leert een mens bij en steekt hij/zij zaken op die hij/zij anders pas veel later zou ontdekken. Wat natuurlijk ook wel voor een groot deel de bedoeling is om het allemaal zelf in de praktijk te leren maar toch… Tips en info’s van ervaren trekkers zijn steeds mooi meegenomen.

  Ik heb inmiddels ook een nieuwe, ja ja van Decathlon, 60L rugzak aangekocht welke ik gisteren uitvoerig heb getest (in de mate v/h mogelijke) en bekeken in de winkel. Hij bevalt me prima en zal zijn tijd doen tot ie aan vervanging toe is. Het 80L model kan ik dan tijdens toekomstige langere trektochten gebruiken of bij een wintertrekking wanneer je toch meer warme (dus ook dikkere) kledij en materiaal moet meenemen.

  Het idee om een tent langs de buitenkant van de rugzak te dragen had ik niet bij mezelf zien opkomen maar er zit inderdaad wel een heel sterke logica achter. Bij een eerste trekking een paar weken terug was mijn tent tijdens de eerste nacht al natgeregend en vlakbij de Lesse was ie nat vanwege de dauw en nevel. Het is dan inderdaad beter om de tent niet binnenin de rugzak te proppen maar ze langs de buitenkant te bevestigen.

  En ja, toen ik de wandeling deed kwam ik twee Walen tegen die meer aan elektronica meezeulden dan wat anders maar dat is natuurlijk hun goed recht. Ik ben een stukje met hen mee gewandeld maar had het snel gehad vanwege het “ting” geluidje dat elke 50m afging wanneer er een berichtje via Messenger binnenkwam op hun smartphone. Ieder zijn/haar ding en meug maar daarvoor ga ik niet de stilte en rust van de Ardense bossen opzoeken. 😉 Ook al heb ik zelf een smartphone + 20100mAh powerbank op zak. 🙂

  Maar goed, we wijken af… Ik vraag mij af of jouw Decathlon rugzak van het type frontlader is want het lijkt mij niet handig wanneer je alles in een grote plastieken zak stopt om dan via de frontlader bij je spullen te komen? Tenzij je alles in volgorde van belangrijkheid in je rugzak propt natuurlijk. Dan kan je steeds van bovenaf in en uitladen en heb je de frontlader niet nodig.

  Alvast bedankt voor de zeer uitgebreide reactie en mocht je nog tips en info hebben, shoot!

  Ik lees alvast heel veel op jullie blogs en websites, daar staat heel veel nuttige en handige info op en ook temeer omdat ik zelf een blog ben begonnen. Kwestie van een tikkeltje inspiratie op te doen. 🙂

   

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Dank voor jouw reactie @ Ivo !

  Huidige stand van zaken; na veel trek en duwwerk is het mij gelukt om alles wat ik nodig zal hebben in mijn rugzak te proppen. Dertig keer heb ik mijn rugzak in en uitgeladen et voila, ik heb zelfs plaats over. 🙂

  Maar de lege ruimtes ga ik opvullen. ’t is te zeggen, rugzak wordt opnieuw herschikt totdat er geen holle ruimtes over zijn.

  De lijst met materiaal ga ik zeker nog een keer online gooien maar ben momenteel te druk met andere zaken.

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Klopt de stelling dat, bij rugzakken vanaf 30L en meer, de zwaardere spullen meer bovenin worden geplaatst? Dat is toch wat men bij Deuter, dé rugzakkenspecialist, aanraad en ik citeer vanop hun website:

   

  Het zwaartepunt van de rugzak moet zich dichtbij het lichaam bevinden, indien mogelijk op schouderhoogte. Zo bevindt zich dit altijd boven het lichaamszwaartepunt en trekt de rugzak tijdens het dragen niet naar achteren. Grotere rugzakken vanaf ongeveer 30 liter moeten daarom als volgt worden ingepakt:

  – Slaapzak, donzen kleding en andere lichte voorwerpen in het onderste compartiment. Middelzware zaken zoals kleding hier bovenop aan de buitenzijde. Zware uitrusting zoals een tent, proviand en dikke jas meer naar boven op schouderhoogte, zo dicht mogelijk tegen de rug aan.

  – Kleinere items kunnen in de bovenklep worden bewaard en zijn zo snel bereikbaar. Om te voorkomen dat je ergens aan blijft hangen en om het oppervlak voor wind en regen zo klein mogelijk te houden, moet de rugzak altijd zo compact mogelijk worden gehouden en moet er zo min mogelijk buiten aan de rugzak worden bevestigd. Let altijd, en met name ook bij zijvakken, op een goede gewichtsverdeling.

  Ik ben benieuwd naar jullie reacties/ervaringen. 🙂

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  @Roversmountains; Mooie website, erg amusant om lezen en heel leerrijk maar vooral erg interessant wat betreft jouw paklijsten op gebied van kledij en voeding.

  Heb er al heel veel van geleerd, uiteraard ook via de tips/artikelen op hikingadvisor, en daar wordt een mens vrolijk van. Vooral dit verslag vind ik erg leerrijk: https://roversmountains.com/padjelanta-kungsleden-ronde/

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Het probleem schuilt niet zo zeer in mijn paklijst hoor maar eerder in de manier van inpakken.

  Zo krijg ik mijn tent niet in de rugzak, wat oorspronkelijk wel de bedoeling was van zo’n oversized rugzak, omdat ik liefst niks aan de buitenkant(en) van mijn rugzak zie of hoor bengelen.

  Na een aantal pogingen is het mij toch gelukt om mijn 2 persoonstent in de rugzak te proppen, hetzij helemaal on top (bovenaan) wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn om zware spullen op die plaats te transporteren.

  Maar ik blijf in ieder geval oefenen tot alles mooi in de rugzak verdeeld raakt.

  En wat de trektocht zelf betreft, het gaat om de randonnée entre Lesse et Lomme. 🙂 😉

  Je kan deze tocht op drie dagen doen maar ik trek er vier dagen voor uit, kwestie van alles goed en uitgebreid te kunnen beleven én bekijken in onze prachtige Ardennen.

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Oké, heb het filmpje een aantal keer aandachtig bekeken en stel mij toch meteen een vraag hierbij; eten bewaart hij onderin, net boven zijn slaapzak.

  Is dat wel verstandig? Mijn gezond boerenverstand zegt nl. dat je dan koekjes, snacks en dergelijke toch helemaal plat drukt door het gewicht dat er bovenaan komt te zitten?

  En de manier van inladen die men in het filmpje toont? Is dat voor jouw persoonlijk de beste manier? Volg jij deze richtlijnen of heb jij betere methoden ontdekt?

  Ik ga een keer een lijst samenstellen van mijn materiaal, ga dat op mijn gemakje doen zodat ik zeker niks vergeet te vermelden. Ik kom hier later asap zeker op terug.

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Bedankt voor jouw reactie @ivom !

  Staan een aantal zeer nuttige en interessante tips tussen welke ik in de toekomst zeer zker zal gebruiken.

  Probleem bij mij is echter dat ik erg veel kan eten en dat meestal ook doe zonder dat ik zwaarlijvig wordt, volgens mij was ik tijdens een vorig leven een lintworm of iets dergelijks. 🙂

  Dus neem ik steeds een hele hap aan snacks, sportrepen, noten, chocolade en chocoladekoekjes mee om mijn hongerige en lawaaierige maag onderweg te stillen.

  ’s avonds blijft het dan bij een instant soep, vriesdroogmaaltijd en een Pick-Up koekje als dessert.

  (uiteraard met een heerlijke tas koffie erbij).

  De verpakking van mijn eerste vriesdroogmaaltijd zal ik dan met water reinigen en bijhouden als afvalzak welke ik onderin mijn rugzak bewaar zoals jij reeds aangeeft in je reactie.

  Dank voor de tips en uitleg!

   

  Mvg, Kirsten

   

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Hoi Debbie,

  Ik heb hier en daar reeds over jouw zelfgedroogde voeding gelezen en het lijkt me misschien wel een optie naar de toekomst toe.

  Want zoals ik al schreef vind ik de geprepareerde maaltijden niet om naar huis over te schrijven.

  Oké, het is ‘ maar ‘ voor enkele dagen maar waarom zou een mens dan geen betere voeding naar binnen mogen werken? Je hebt tenslotte héél véél energie nodig tijdens het wandelen. 🙂

  Bedankt voor de links en info’s, ik ga het zeker een keer aandachtig lezen en bekijken!

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Topic eens vanonder het stof halen… *KUCH*

   

  Recent een paar dagen gaan wandelen in de Ardennen, met 2 overnachtingen in de tent.

  Had bij een welbekende outdoorshop te Hamme vriesdroogmaaltijden (ontbijt + avondmaal) gekocht van zowel Trek’n eat als Travellunch wat op zich goede maaltijden zijn maar ik vindt het allemaal nogal tamelijk kunstmatig smaken.

  En zodoende ben ik dus volop aan het rondkijken naar volwaardige alternatieven die kort houdbaar, lichtgewicht zijn en vooral heel lekker smaken. Ja ik ben een echte Belgische en leef een beetje als een Bourgondiër op culinair gebied. 🙂

  Overdag leef ik op mueslirepen, tortillawraps, peperkoek met een dikke laag pindakaas erop, de klassieke repen (Mars, Snickers, M&M’s), zelfgemaakte notenmengeling en enkele energierepen.

   

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Hoi mont ventoux23,

  Dank voor je reactie!

  Ik heb nog steeds geen kans gehad om er een keer outdoor in te slapen bij vriestemperaturen.

  Onlangs waren er enkele ‘ koude ‘ nachten maar het kwam niet goed uit dus hopelijk komen er nog enkele koude nachten deze winter.

  Hij is inderdaad lekker getailleerd maar ik ondervind daar geen problemen mee, hij past mooi aan mits toch nog voldoende bewegingsvrijheid. Komt wellicht omdat ik minder brede schouders heb.

   

   

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Zeker een interessante bijdrage van mont ventoux23 met een absolute meerwaarde. Waarvoor dank!

  Ondertussen heb ik een Therm-a-rest z-lite slaapmat (nog niet geleverd wegens niet op voorraad) en een Therm-a-rest luchtbed aangekocht om de koudere winterperiodes levend door te komen.

  Want tenslotte is een goede bodemisolatie zeker zo belangrijk als een goede slaapzak.

  Nog een bijkomende vraag @ mont ventoux23; je schrijft de slaapzak te hebben gebruikt tijdens een winter trektocht door de Vogezen maar heb je toen in een tent of berghut overnacht?

  Want dat maakt toch ook wel een verschil qua buitentemperatuur meen ik. 😉

   

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Het kwaad is geschied, ik heb de vorige slaapzak met een comfortbereik van 0°C en limiet -5°C

  omgeruild tegen de voorgestelde (https://www.decathlon.be/nl/p/donsslaapzak-makalu-i-light-maat-l/_/R-p-177493) slaapzak die een comfortbereik heeft van -5°C en limiet van -11°C.

  Kwestie van het liever wat warmer te hebben en eventueel licht te transpireren dan met grote kou wakker worden. Nog geen mogelijkheid gehad om mijn nieuwe materiaal uit te testen maar hopelijk komt daarin volgende week verandering wanneer de nachttemperatuur gaat dalen.  🙂

  Nogmaals dank aan iedereen voor de tips en info!

  Verslag van de eerste overnachting in de nieuwe slaapzak zal ik zeker uitbrengen.

   

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Ik had graag jouw deskundig advies in praktijk willen omzetten, helaas is het iets anders gelopen;

  mijn slaapzak werd pas gisteren geleverd i.p.v. maandag waardoor ik hem dus niet buitenshuis heb kunnen testen.

  Dan maar binnenshuis getest, op een slaapmatje van 5cm dikte en ik moet zeggen dat de slaapzak mij best bevalt. Op een bepaald moment ben ik badend in het zweet wakker geworden wat ik met mijn andere (synthetische) slaapzak (waarin ik ook regelmatig binnenshuis de nacht doorbreng) nooit heb gehad rond deze tijd v/h jaar.

  Mijn nieuwe slaapzak ziet er alvast keurig uit, hij hoeft zelfs geen warmtesleuf rond de nek omdat ie goed en nauw aansluit op mijn lichaam. Maar ook weer niet te nauwsluitend zodat ik nog een dunne dons jas kan aantrekken mochten de temperaturen flink kouder worden.

  Het voetgedeelte is ruim genoeg maar ook niet te ruim, precies goed dus.Ik test hem nog één nacht uit, bevalt ie niet gaat ie terug naar afzender maar ik vermoed dat het een blijvertje zal worden.

  Later kan ik nog steeds rondkijken voor een slaapzak die koudere weersomstandigheden aankan mocht ik toch vaker tijdens de wintermaanden buiten willen slapen.

  Het model dat jij voorstelde lijkt mij best interessant, een ritssluiting aan de linkerkant lijkt voor een rechtshandig persoon dan weer minder interessant maar ik kan alvast eens nadenken om mijn nieuw aangekochte slaapzak te ruilen tegen https://www.decathlon.be/nl/p/donsslaapzak-makalu-i-light-maat-l/_/R-p-177493

   

  Kirsten
  Bijdrager
  Aantal berichten: 20

  Ivo,

  Van harte dank voor de uitgebreide reactie en leerzame tips.

  Zoals al eerder aangegeven moet mijn slaapzak enkel dienen bij temperaturen met lichte positieve waarden. Dus wanneer het buiten rond de 5 graden Celcius ligt en eventueel ook zeer lichte vrieskou (paar graden onder het vriespunt).

  Wanneer men voor de Ardennen bijvoorbeeld temperaturen van -10 graden voorspeld ga ik ginds NIET in mijn tentje overnachten. 😉

  Dus had ik gehoopt dat de slaapzak wel geschikt zou zijn voor mijn behoefte.

  Voordeel is wel dat ik de slaapzak meteen kan terugsturen en omruilen tegen een ander model.

  Een geweldige service van winkels zoals bv. Decathlon.

  Ik had misschien meteen beter voor dit model gekozen:

  https://www.decathlon.be/nl/p/donsslaapzak-makalu-ii-light-maat-l/_/R-p-177494

  Maandag a.s. wordt de slaapzak geleverd, ik bekijk hem eens zorgvuldig en uitgebreid en zal nadien beslissen om al dan niet te upgraden naar bovenstaand model.

  Alvast een fijn weekend!

  Mvg, Kirsten

   

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)