Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
  • Auteur
    Berichten
  • Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    @philip :
    Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik vind het wel erg duur.
    5,49 euro voor slechts 316 kcal.
    De meesten onder ons zouden dus sowieso al 2 verpakkingen moeten kopen om 1 volledige maaltijd te hebben.

    Bovendien vind ik dat het niet perse milieuvriendelijker is:
    – veel verpakking en er zit weinig in
    – wegwerp verpakking

    Ik zou graag een verpakking zien op de markt die stevig is, wat zwaarder, maar die je kan uitwassen en meerdere keren gebruiken.
    Denk bijvoorbeeld aan een no-stick voor op de bakplaat in plaats van gewoon (wegwerp) bakpapier.

    Ik vind het wel een tof idee hoor, maar omdat het papier is (moet toch ook ergens vandaan komen) en je het gewoon mag verbranden, vind ik niet dat het daarom milieuvriendelijk is.

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26
    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    Ik heb enkele weken terug gemaild naar iemand die verantwoordelijk is voor het beheer van de officiƫle website van Hardangervidda.

    Kevin :

    Hello,

     

    I am going on a multiday hike in Norway in the summer of 2015 and I am considering to hike in this beautifull national park. I would love to fish 1 day on the trip. Do I need a license to fish in the Fjord? What about lakes and streams?

     

    Best regards,

    Kevin Aelbrecht

    Antw:

    Hello!

    How nice that you are planning so come here!

    Pleas study your maps well before you start off. It is not so easy to cross the national park, but we have many valleys that are good for hiking.

    You can fish for free in the fjord. For local lakes and rivers there are local fees. Just check with the local tourist information before you tak off. Normally the fee is quite low.

    Here are the rules for fishing: http://www.visitnorway.com/uk/product/?pid=72710

    Kevin:

    Hello,

     

    Thank you very much for the fast answer!

    I have read op the site that you can’t light a campfire until 15th september in the woodland.

    What is ‘woodland’ in norway? Do they mean full grown trees or brush or both?

     

    Best regards,

    Kevin Aelbrecht

    Antw:

    It means out in nature. Everywhere. But you can bring you own gas-cooker to prepare meals

    Dus zij geeft aan dat het nergens mag, ongeacht of je nu boven de boomgrens zit. Bovendien zit je in Hardangervidda al snel boven de boomgrens. :p


    @Jelle
    : Uiteraard is het niet de bedoeling de natuur te beschadigen. Ik begrijp zeker vanwaar deze regel komt.

    Het is enkel niet altijd even duidelijk. Zoals je zelf aangeeft zeggen veel Noren dat het wel kan boven de boomgrens of 100 meter van bomen verwijderd en langs de kant van water (wel niet op rotsen, want kans op breken).

     

    Dit doet me wat denken aan de volgende video:https://www.youtube.com/watch?v=iDtiiIwMNxQ

    In Amerika wordt een heel deel van de natuur en zijn inwoners beschermt door jagers.

     

    Net omdat deze het belangrijk vinden dat de natuur blijft voort bestaan. Het is niet omdat wij daar eens een vis willen vangen en graag een klein kampvuurtje zouden maken dat we daarmee niet van de natuur houden (niet dat je dit impliceerde in je post hoor). šŸ™‚

     

    Zoals @DaemonAngel zegt is het volgens mij een ongelooflijke ervaring om eens je eten op een kampvuurtje te maken i.p.v. op je gasvuurtje. Het lijkt me een ervaring die je niet snel vergeet en waardoor je nog meer de natuur en de vrijheid die het bied koestert. Wij willen ons zeker aan de regelgeving houden, maar zoals ik dus zei is het niet altijd duidelijk wat er nu juist bedoelt wordt. In de emails wordt gesproken over overal in de natuur, bij andere websites kan dit wel als het op een veilige manier gebeurt boven de boomgrens etc..Bedankt trouwens voor al de info die je ons al gegeven hebt!!

     

     

     

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26
    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    @Abisko

    Daar bedoelen ze mee dat mensen die regelmatig duursporten (lopen, fietsen, zwemmen,..) beoefenen met een lage hartslag (en dus op dat moment meer vet verbruiken), beter zullen zijn in het gebruik van vet als energiebron.
    Stel nu: we hebben 2 hikers, de ene loopt regelmatig (rustig) de andere doet buiten hiking geen andere sport.

    Wat zien we dan is dat de eerste hiker veel beter vet zal kunnen aanspreken als energiebron t.o.v. de hiker die anders geen sport doet.
    Fat-adapted betekend dus dat ze efficiƫnter met hun vet zullen omgaan en meer energie in een korte tijd via dat circuit kunnen leveren. Is dit duidelijk?

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    Dat ziet er zeker interessant uit!

    Dat ga ik straks eens doornemen. šŸ™‚

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    Heel wat interessante info in dit topic!

    Ik ga waarschijnlijk voor de Nordisk Oppland SI 2 gaan.
    Ik heb ze in een speciaalzaak vergeleken met de Lightwave tenten en met een verkoper gesproken en ik denk dat de Nordisk tent beter bij mijn vereisten past.

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    We hebben beiden weinig ervaring met trektochten, maar beiden wel zeer veel ervaring met hiking in desolate gebieden. Wat dus nieuwer is, is het overnachtingsgedeelte.

    Bedankt voor de uitgebreide post Dzjow!
    Ik zal mij dus binnenkort eens in verschillende winkels gaan informeren.

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    @Debbie

    Bedankt voor de toelichting.
    Denk jij dat het mogelijks is om te koken in de Lightwave T20 Trail of Hyper?

    Heeft iemand hier ervaringen met een Lightwave tent of met een Nordisk Oppland 2 SI tent?

     

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    @Sven

    Een trailstar was mijn eerste keuze. Maar wellicht heb ik inderdaad nog niet voldoende ervaring, dus wordt dit pas later aangeschaft.


    @Woubeir

    Ik heb van alle tenten ook al reviews etc gelezen en hebben allen een positieve reputatie.
    Het liefst wel een ingebouwd grondzeil, anders ga ik wel gewoon met een tarp.

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    @Woubeir

    Ja inderdaad, Macpac is het merk hiervan.

    Dat kan ik me voorstellen, maar hoe weet je hoe duurzaam jouw tent dan juist is?

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    @Luuk
    Ja inderdaad, zoals je zelf zegt vermelden fabrikanten inderdaad de waterkolom, maar het draait niet enkel daarrond, veronderstel ik?
    Ik ga de komende weekenden naar verschillende speciaal zaken om daar ook ‘mijn licht eens op te steken’.
    Ja inderdaad dat klopt, als je goede kwaliteit hebt en er zelf tevreden mee bent, maar als het 200 euro goedkoper kan voor dezelfde kwaliteit tent? Dan zal ik sowieso de goedkoopste nemen.
    Bedankt voor jouw input!

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    @Dzjow:

    Waar koop jij jouw gedroogde vis of vlees? Een vriend van me zit al een jaar aan mijn kop ‘te zagen’ dat hij dit wil eten. šŸ™‚

     

    Waar kopen jullie het eten die je meeneemt op de trektochten?
    Heeft er al iemand ooit uitgerekend hoeveel het kost per dag (aan voeding) tijdens de trektochten, lijkt me ook wel interessant!

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    @toon:

    Erg interessant! Ik zelf ben ook nogal fanatiek met voeding bijhouden etc, maar ik heb niet voldoende hiking ervaring om in te kunnen schatten of ik al dan niet goed presteer etc.

    Vet hebben we (of de meesten toch) voldoende zelf op voorraad. Wij kunnen vanuit dit vet echter geen alfa-linoleenzuur en linolzuur synthetiseren. Het is dan ook belangrijk dat we wel een hoeveelheid vet consumeren, denk maar aan de befaamde omega 3 vetzuren.
    Als hiker is het inderdaad belangrijk om voldoende koolhydraten te consumeren, een hoeveelheid vet in de vorm van omega 3 (bij voorkeur) is echter ook aangeraden.

    Jij heb het goed begrepen! Hoe lang je juist met je koolhydraat reserves kan doen hangt af van hoe groot deze zijn (hangt bv samen met spiermassa) en hoe hoog de intensiteit is van de inspanning. Stel nu ik heb een glycogeen voorraad van 500 gram. Dit komt overeen met 2000 kcal. Stel nu dat in theorie (want in praktijk niet mogelijk) ik enkel koolhydraten als energiebron zou aanspreken, dan zou ik zelf in zeer zware condities wel langer dan 1,5 uur nodig hebben om deze 2000 kcal te verbruiken.
    Als we kijken naar de Compendium of Physical Activities dan zien we dat bergen beklimmen (dus stijgen) met een gewicht tussen de 21 en 42lbs een MET waarde van 8,3 heeft.
    Als we deze waarde dan omzetten voor een gemiddelde hiker:

    Energieverbruik per minuut (kcal/min) = (MET x 3,5 x gewicht)/200

    Stel nu we hebben een hiker met een lichaamsgewicht van 75kg.
    Dan zal deze hiker 10,89 kcal per minuut verbruiken.
    Om 2000 kcal te verbruiken zal deze persoon er 183 min over doen, neem nu 3 uur.
    Dit is met een gemiddelde backpack en in zware condities (continue stijgen, dus niet stil staan) en met de verkeerde assumptie dat er enkel koolhydraten gebruikt worden.

    Whey-eiwit is inderdaad relatief goedkoop (als je het gewone huismerk neemt wat zeker niet slechter is dan de duurdere isolaten etc.) en een gemakkelijk vervoerbaar product. Meer eiwit per gewichtseenheidĀ (voor de grammenjagers hier) kan je niet meenemen.

    Ik vind dat je een mooie case study gemaakt hebt! Alles zelf mooi bijgehouden wat je zeker heel wat verder kan helpen in de toekomst! Ook voor anderen (zoals mij) is het erg interessant om te lezen! šŸ™‚

    Prof Lustig is echter niet goed op de hoogte en interpreteert de onderzoeken jammerlijk verkeerd en creƫert een soort fructosefobie..

    Of een video:

    Net zoals eiwit bestaan er bij koolhydraten heel wat missconcepties.
    Je hebt ‘snelle suikers’ en ‘trage suikers’. Wat blijkt nu, deze verschillende soorten koolhydraten zouden even snel opgenomen worden in het bloed.

    Which brings us to the above study. Ā As mentioned above, bodybuilders and athletes usually assume that a low GI means a low insulin response but the study above draws that conclusion into question. Ā Rather it found that the low GI food showed a lower blood glucose response because it generated a higher early insulin response (clearing blood glucose out of the bloodstream) at the 30 minute mark (by 60 minutes, both foods showed similar insulin levels). Ā Quoting directly from the paper “Bran cereal has a low GI because a more rapid insulin-mediated increase in tissue glucose uptake attenuates the increase in blood glucose concentration, despite a similar rate of glucose entry into the blood.”

    That is to say, both foods released glucose into the bloodstream at similar rates, but the bran cereal showed faster uptake due to a higher initial insulin spike, which lowered the overall GI response.

    Over eiwit heb je ook zo een mythe, bestaande tussen de whey en de casseĆÆne eiwitten. Whey eiwitten zijn de zogenaamde snelle eiwitten en casseĆÆne eiwitten zijn de zogenaamde trage eiwitten. Deze eiwitten zitten na consumptie echter even snel in de bloedbaan. We kunnen wel zien dat whey een hogere AZ piek heeft, dit terwijl casseĆÆne, eenmaal een bepaald punt bereikt, een constante hoeveelheid AZ in het bloed heeft.

    Voor meer info hier omtrent verwijs ik naar Lyle McDonald zijn ProteĆÆn boek of naar een serie artikels die hij schreef:Ā http://www.bodyrecomposition.com/nutrition/what-are-good-sources-of-protein-speed-of-digestion-pt1/

    Als het over voeding gaat zijn er 2 personen die echt een zeer goed zicht hebben op ‘the big picture’: Alan Aragon en Lyle McDonald. Moest je dus wat meer willen weten over voeding hoef je maar eens wat artikels van hen op te zoeken. Ā Er zijn ook nog wel anderen die heel wat weten over voeding:Ā Dr John Berardi bijvoorbeeld.

    Kevin Aelbrecht
    Bijdrager
    Aantal berichten: 26

    Ik heb nog even tijd dus ik zal nog wat posts doornemen.


    @Debbie
    , zoals je zelf zegt klopt het inderdaad dat elke sport een ander optimaal ‘voedingsprofiel’ heeft.
    Zoals ik in het artikel aangaf is een aangevulde glycogeen voorraad belangrijk voor hikers. Eerst en vooral zal je mentaal heel wat steviger in je schoenen staan, maar een volle glycogeen voorraad komt ook de prestaties ten goede. Zoals in het artikel aangaf is voldoende eiwit ook erg belangrijk! Het klopt inderdaad dat mensen die krachttraining doen (en in moeilijke termen niet meer in de untrained of novice fase zitten) meer eiwit zullen nodig hebben en meer kans hebben om spiermassa te verliezen tijdens het hiken. Voldoende eiwit komt echter ook de personen die geen krachttraining doen ten goede. Zo zal voldoende eiwit bij een zware hike bij hen zelfs mogelijk tot een stijging in de spiermassa zorgen.

    Zoals ik in Ć©Ć©n van deze bovenstaande post zei heeft de huidplooimeting zeker zijn beperkingen! Als je echt je lichaamsvetpercentage accuraat wilt weten zal een DEXA scan inderdaad de beste optie zijn. Laat me weten wat het resultaat dan uiteindelijk blijkt te zijn en wat de prijs was! šŸ™‚ In sommige ziekenhuizen doet men een gratis DEXA scan voor personen ouder dan 60 jaar aangezien deze meer risico hebben op osteoporose.

     


    @DaemonAngel
    :

    Prestatiegerichte atleten gebruiken het beste een kcal deficit die uitgedrukt is ten opzichte van hun eigen lichaamsgewicht. Zo zal een 120kg wegende powerlifter meer dan 500 kcal/dag onder zijn energiebehoefte moeten zitten en dit terwijl voor een 50kg wegende vrouw 500 kcal/dag onder haar energiebehoefte al een erg groot (maximaal aangeraden) deficit is.

    Ik quote een deel van een artikel die ik geschreven heb over vetverlies bij prestatie gerichte atleten:

    Praktische implicatie:

    Vb 1: Een vrouwelijke atleet weegt 50kg. Een gewichtsreductie van 1% per week zou voor haar 0,5kg gewichtsverlies per week betekenen.

    Vb 2: Een mannelijke atleet weegt 150kg. Een gewichtsreductie van 1% per week zou voor hem 1,5kg gewichtsverlies per week betekenen.

    Indien men niet in percentages zou werken (bijvoorbeeld 1000kcal restrictie ten opzichte van de energiebehoefte) zou de vrouwelijke atleet veel te veel afvallen en de mannelijke atleet te weinig afvallen (National Strength and Conditioning Association, 2008).

     

    Ik besloot op het einde van het hoofdstuk:

    Er is dus nog veel verder onderzoek nodig naar de energie-inname bij de gewichtmakende atleet. Er bestaat nog geen duidelijke consensus over. Met de gegevens die er momenteel voorhanden zijn, kan er besloten worden dat meer dan 1% gewichtsverlies per week negatieve gevolgen voor de prestaties kan impliceren. Prestatie gedreven atleten zullen een gewichtsafname tussen de 0,7 % – 1% (met 1 % als absolute bovengrens), moeten nastreven.

    Zoals je zelf aangeeft klopt het wel dat hoe trager je lichaamsgewicht verliest hoe beter, je zal zo minder spiermassa verliezen. Voor veel mensen is een ‘cut’ die 2 jaar duurt echter veel te lang, zeker als je rekening houd dat in die periode je geen spiermassa (als je geen novice lifter meer bent) zal kunnen bij krijgen.

    Vroeger dacht men inderdaad dat de maaltijd frequentie erg belangrijk was om spiermassa te behouden. Nu blijkt dat dit niet klopt. Het kan natuurlijk ook helemaal geen kwaad om frequent maaltijden te nemen zoals je aangeeft. Meer onderzoek is echter noodzakelijk.

    http://www.leangains.com/2011/04/critique-of-issn-position-stand-on-meal.html

    Erg interessant stuk tekst over in vitro etc. die je geschreven hebt!

     

     

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)