Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Auteur
  Berichten
 • jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Dag Debbie, ik lees hier dat je contact had met wasserij Stevens voor het wassen van je slaapzak. Heb jij of iemand anders intussen ervaring met het laten wassen (ik heb geen droogkast). Of zijn er andere of betere wasserijen? Eventueel in de omgeving van het Leuvense?

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22
  In reactie op: Achillispees blessure #26248

  Sorry voor laat antwoord, maar omdat achilesproblemen (zeer) lang kunnen aanslepen is het wellicht nog interessant. Ik heb er zelf vele jaren problemen mee gehad, en het enige dat uiteindelijk echt hielp zijn excentrische oefeningen (link hieronder). Supersimpel, geen high-tech behandeling, maar elke dag de oefeningen doen. Natuurlijk na doktersadvies (een sportarts) en eerst met begeleiding van kinesist zodat je de oefeningen correct uitvoert, dit is maar ter info. Bij acute pijn is meer nodig dan enkel die oefeningen (fricties, ijs, etc) maar nogmaals, dat is aan je arts om te bepalen. Heb veel geduld, het is echt een lastige blessure. Mijn ervaring is ook dat wandelen in de bergen de blessure niet verergert, integendeel. Ik denk dat door het omhoog stappen de pees extra gestretcht wordt en dat dit een gunstig effect heeft. Maar dat is enkel mijn persoonlijke ervaring. Lopen op een harde ondergrond is zeer belastend voor de achilespezen, kijk ook na dat je regelmatig nieuwe loopschoenen koopt. Laat je ook adviseren door een goede loopwinkel waar je loopgedrag geanalyseerd wordt (met een videocamera gaat dit prima) zodat je de juiste loopschoenen hebt die bij je passen. Kies schoenen die je voeten bij het landen corrigeren in de juiste richting (bij het te veel naar buiten of naar binnen lopen). Soms ben je beter met een goedkopere schoen, als die maar juist corrigeert. Veel success en geduld, de achilesblessure is een van de lastigste, maar je raakt er wel van af! Ach, en nog een ervaring is dat bij (aanslepende) sportblessures je best een sportarts hebt, en een arts en kinesist die zelf sporten (lopen in mijn geval) want die zijn toch extra begaan met de problematiek. Gewoon genezen is niet genoeg, je moet terug intensief kunnen sporten, iets wat sommige niet-sportende gezondheidswerkers soms niet goed snappen. Bijv in Leuven heb je het SMAC (sport-medisch advies centrum aan het sportkot) waar ik zeer goede ervaringen mee heb, vooral de kinesisten zijn super, en zijn het gewoon om professionele topsporters terug op te lappen. Maar voor amateurs zijn ze evenzeer gemotiveerd.

  Hier wordt het goed uitgelegd: https://www.sportzorg.nl/sportblessures/achillespeesblessure/oefenschema-voor-de-achillespees

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Inderdaad, ik ben er een weekje later doorgekropen, sterk afgeraden voor prikkelbare mensen 🙂  Gelukkig had ik m’n wandelstokken bij om er een weg door te slaan.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Escrins (F) is heel bereikbaar: rechtstreekse TGV van Brussel tot Lyon PD, dan uurtje trein naar Grenoble, dan bus 35 Transisère (als ik me niet vergis) naar bv Bourg d’Oisans of La Grave. ’s Morgens vertekken en al in latere namiddag aan het stappen, nog een paar uurtjes voor bivak. Je kan natuurlijk ook al vanuit Grenoble beginnen stappen, ik heb er geen ervaring mee, maar zag in de krantenwinkel een alpenmagazine dat een route beschreef tussen Grenoble en La Grave. Dat zoek ik later nog wel eens uit. Vanuit La Grave kan je ook richting Modane stappen bv, en vanuit Modane heb je snel terug een trein tot in Brussel.

   

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Dank voor de interessante antwoorden. Inderdaad, een berekening van het aantal Wh/dag is belangrijk en ook het in rekening nemen van omzettingsverliezen, bewolking, plaatsing van paneeltje dat niet altijd optimaal is etc.
  Ik had mijn inschatting ongeveer zo gemaakt:

  – gebruik GPS: gebruik ik maar af en toe, indien erg ruim geschat doe ik 4dagen met 1set oplaadbare AA batterijen (2x Eneloop Pro 2500mAh x 1.2V= 6Wh), dus per dag: 6Wh/4=1.5Wh. Ik schat (gok) dat er 30% verlies is bij opladen van AA batterijen, dus in totaal 2.1Wh/dag
  – gebruik smartphone (staat meestal uit, erg ruim genomen voldoende voor 1 week): 9.88Wh voor 7 dagen= 1.4Wh/dag. Ik gok op 20% oplaadverlies, dus 1.8Wh/d
  – gebruik fototoestel: 2.5Wh voldoende voor 10d= 0.25Wh/dag met 20% verlies 0.33Wh/d

  Totaal inclusief verliezen bij opladen: 2.1Wh+1.8Wh+0.33Wh= 4.2Wh/dag
  Verliezen van zonnepaneel en bekabeling (gok) 10%: 4.7Wh/d

  Het paneeltje van 2W moet dus gemiddeld een goede 2h per dag optimaal functioneren, wat mij zeer realistisch lijkt. En het verbruik is overal ruim ingeschat. Voltaic heeft ook een paneeltje van 3.5W dat een goede 150g weegt, maar dat lijkt me dus echte overkill voor weersomstandigheden in bv de zomer in de Alpen. Ze hebben ook een (nieuw) paneeltje van 1W, maar dat kan krap worden en bespaart maar 30g. Het meet slechts 14 x 11 cm en kan gemakkelijk boven op mijn rugzak vast bevestigd worden zonder dat het ergens hindert.

  Ik betwijfel ook dat dit echt gewicht zal besparen tov meer batterijen meenemen, maar ik schat dat het een nuloperatie wordt, en het is ook voor de lol natuurlijk.
  De meest nuchtere benadering lijkt me die van Debbie (“Tijdens een kampeertocht (tussen 1 tot 3 weken) neem ik gewoon een extra batterij mee voor mijn fototoestel en schakel mijn GSM en GPS enkel in als ik die van doen heb.”) 🙂

  Jan.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Mijn zus heeft die dit jaar nieuw gebruikt voor onze trekking deze zomer van 10dagen (Escrins) en zij was heel tevreden. De constructie van het draagsysteem ziet er super goed uit voor zo’n lichte zak en biedt ook ruimte voor ventilatie. De gewichtsbesparing zal wel in de stof zitten en ook in het feit dat er geen topzak aanzit. De eerste dag had ze de rugzak zo geladen dat er iets in de rugzak uitstak in haar rug, maar voor de rest van de tocht leverde dat geen probleem op, je moet er blijkbaar een beetje op letten hoe je de rugzak volpropt (door de lichte constructie is er geen polstering in de rug buiten het draagsysteem).  Er kan ook heel in, volume oogt zeer ruim. Al heb ik die zelf niet gedragen, het lijkt mij een aanrader. Het nieuwe sluitsysteem met metalen hooks vind ik zelf wat onpraktisch, maar is gemakkelijk te vervangen door de klassieke plastieken sluitingen. Met dit type rugzak (met rolsluiting bovenaan) bespaar je 400g in vergelijking met een rugzak met topzak en gepolsterde rug, wat toch een gemakkelijke besparing is zonder meerkost en met beperkt comfortverlies. Het comfortveries zit em vooral in minder toegang tot zakjes aan de buitenkant, ook geen apart vak om je regenkledij in te stoppen. Dus dit vraagt wat extra organisatie van je materiaal en je moet je rugzak meer opendoen. Er zijn wel praktische heupzakjes (zoals steeds tegenwoordig) en ook een wat verborgen vak in de rug waar je met een rits rechtstreeks vanboven in kan.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Beste Sofie, geweldig om met je dochter de bergen in te trekken. Dit wordt voor haar een onvergetelijk avontuur. Ik ben enkele jaren met mijn twee dochters de bergen ingetrokken, de jongste was dan wel al 10 jaar de eerste keer, wat wel een verschil maakt, en het was wel met de tent. Hieronder enkele bedenkingen uit de losse pols die misschien van pas kunnen komen.

  – ik vond het erg geruststellend om een tent bij te hebben. Flexibiliteit is immers het centrale begrip met kinderen: opties om de tocht in te korten, planB als het weer onverwacht slechter wordt of als je kind vermoeid is. We kampeerden zowat de helft van de tijd in de buurt van een berghut, en dan gingen we daar eten en in de tent slapen. Mijn kookkunsten zijn niet geweldig onderweg… en de ambiance van een berghut is gezellig. Toch ook een keerzijde: een kind kan zich niet zo goed warm houden ’s nachts, dus zeker met een zevenjarige is het opletten lijkt me: niet te hoog bivakkeren, bij voorkeur in de buurt van een berghut en niet bij slecht weer, goede slaapzak en prima materiaal, kortom: er komt heel wat bij kijken. Ik wil hier niet pleiten voor een tent, het hangt er ook van af wat je gewoon bent en graag doet natuurlijk, maar ik vermeld het gewoon even.

  – voeding is erg belangrijk, vooral het ontbijt. Ze hebben op die leeftijd nog niet veel reserve en vallen gegarandeerd stil (lage suikerspiegel) als ze niet goed ontbijten of tussendoor niet regelmatig eten. Vergt wat creativiteit om eten te vinden dat ze gemakkelijk binnenspelen. Ik had ook glucose in poeder bij voor noodgeval, heb ik zelden moeten gebruiken maar is toch een paar keer echt een redding geweest. Het is spectaculair hoe een kind bij inspanning plots door de reserves zit en na een drankje met glucose terug snel op de been is (zeker genoeg drinken bij glucose). Nadien heb ik nooit meer moeten aandringen om regelmatig te eten (hoofdzakelijk trage koolhydraten maar wel erg regelmatig) en ze hadden na een tijdje zelf wel door hoe hun lichaam in elkaar zat.

  – een tweedaagse in de Ardennen lijkt me een must om voor te bereiden. Zowel voor jou als je dochter zal dat de bergtocht veel comfortabeler maken. Ook een 1-daagse tocht om in de bergen in te lopen vooraleer aan het grote avontuur te beginnen is geen slecht idee lijkt me.

  – En nogmaals: mentale flexibiliteit: als je merkt dat het te moeilijk is, niet vasthouden aan het thuis gemaakte schema. Zeker de eerste keer: het is op zich voor een kind al een geweldig avontuur om in de bergen te trekken (tent of berghut), het aantal km of hoogteverschil hebben geen enkel belang, zoals je zelf ook terecht zegt: het is de beleving die centraal staat. Vermoeidheid is ook een belangrijke risicofactor (op vallen, onderkoeling bv), dus te vermijden. Een inspanning is OK, maar met mate.

  – planning is geweldig belangrijk: elke dag kende ik de route uit mijn hoofd, wist precies hoeveel tijd we nodig hadden om een col over te raken, onderweg schema bijhouden, weerbericht kennen,  etc.  Onder volwassenen kan je al eens iets ‘forceren’ maar met kinderen gaat dat niet. Het eerste jaar heb ik een route gelopen die ik al eerder gedaan had (Tour du Queyras, wat een erg toegankelijk deel is van de Franse Alpen).

  – gewicht: de mama zal zowat alles moeten dragen! Voor een zevenjarige is het misschien leuk om een rugzakje te hebben, want dat is stoer natuurlijk, maar er mag eigenlijk geen gewicht inzitten (eigen jas en zo maar meer niet).

  – kledij: ik zou toch aanraden om een degelijke regenjas + regenbroek te nemen, verder warme wanten, warme muts, goede schoenen. Afkoeling is een echt risico bij kleine kinderen. Eventueel een thermos met warme drank kan onderweg prettig zijn voor als het weer wat minder is.

  – extra veiligheid: zowel kaart+kompas als gps, ehbo etc moeten echt wel ok zijn, toch meer dan anders.

  – zorg goed voor jezelf, je kind is echt wel op je aangewezen en je bent best in goede conditie vol positieve energie en niet vermoeid.

  Geniet ervan. Voor mij waren het bij de mooiste ervaringen die ik ooit met mijn dochters heb mogen beleven. En voor hen zijn het tien jaar later nog altijd fantastische herinneringen die heel wat in hun leven betekend hebben, zoals zelfvertrouwen en eigenwaarde, zaken die ze als jonge vrouw zeker kunnen gebruiken in onze samenleving.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Beste Frank,

  Ik heb twee tunneltenten, naast de Hilleberg Nallo3 ook de Akto 1persoonstent (wat strikt genomen geen tunneltent is denk ik omdat er maar 1 boog is). Bij beiden heb ik geen probleem van contact tss binnen- en buitentent. Condens wel, ook omdat het 4-seizoenstenten zijn.

  Condens is op zich een erg complex ding, afhankelijk van veel factoren en bij elke tent duurt het een tijdje om er mee te leren omgaan. Bij goed tentzeil zal het grootste deel van de condens langs de binnenkant van de buitentent naar beneden lopen, een deel zal vanboven op het binnenzeil druppelen, maar langs de buitenkant van de binnentent afdruppelen. In de praktijk heb ik weinig problemen met condens, het stoort me eigenlijk niet. Bij veel condens droog ik ’s morgens vluchtig de binnenkant van het buitenzeil met een zacht vaatdoekje omdat de binnen- en buitentent aan elkaar vasthangen.  Erg leuk bij winterkamperen is de rijm op de binnenkant van de binnentent. Als je recht gaat zitten “sneeuwt” het dan in je tent, altijd verfrissend bij het opstaan  😉

  Mijn beperkt begrip van de fysica achter condens (warme waterdamp stijgt naar boven en condenseert vooral aan de bovenkant tegen de buitentent) doet me vermoeden dat een tent die goede ventilatiemogelijkheden heeft aan de bovenkant beter zal scoren op condens, en dit is in principe zowel toe te passen bij een koepeltent en een tunneltent. Ik zie niet meteen een reden waarom een tunneltent per definitie slechter zou scoren op condens dan een koepeltent, het hangt af van het individuele ontwerp van de tent, niet van het type, lijkt me.  Hoe dan ook is het een illusie te denken dat je condens kan vermijden door een betere ventilatie of betere constructie, je kan het wel beperken. Bij windstil-vochtig-kil weer is er geen helpen aan.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Beste Frank, Ik heb al meer dan 10jaar een Hilleberg Nallo 3personen en daar heb ik nog nooit problemen mee gehad. Dit model loopt ook schuin af, dat helpt misschien ook wel om het doorzakken te vermijden bij hevige regen. Het correct opspannen van de tent is natuurlijk erg belangrijk. Als je belang hecht aan een laag gewicht blijft een tunneltent een prima keuze lijkt me. Als gewicht (en geld!) minder belangrijk zijn, kan je voor een stevigere constructie gaan. Maar zoals gezegd, een goede tunneltent gaat niet doorzakken van een geutje water.

  vele groeten, Jan.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22
  In reactie op: Hilleberg Anjan 2 #16888

  Ik heb een Hilleberg Nallo3 en een Akto (solotent). Dus ik heb geen ervaring met de Anjan. Maar ik reageer toch maar omdat ik de Nallo zo’n geweldige tent vind, en het gewicht toch erg meevalt. De Nallo3 is een ruime 2persoonstent of voor 3 kleinere mensen, niet voor 3 grote mensen (ik ben 1.92m, vandaar). Ik kan me wel voorstellen dat de Anjan wat beter scoort qua ventilatie en condens, sommigen schijnen daar een probleem mee te hebben met de Nallo, ik vind dit geen erg.

  succes met ja aankoop, met Hilleberg zit je zowiezo goed! Jan.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Beste Helena,

  GR54 is een topper! Het leuke is dat er een aantal heel mooie varianten mogelijk zijn, naargelang hoe moeilijk je het wil maken. Daarmee vermijd je ook meteen de minder leuke stukken. Ik heb de 54 twee keer gelopen, een keer in de zomer en een keer in oktober, wat nog goed meeviel. Ik kan aanraden om de 54 in omgekeerde richting te volgen, te beginnen in Bourg d’Oisans.

  Hierbij de verdere beschrijving waar je ook de gpx kan downloaden van de route die ik liep (tent of bivakzak is wel nodig voor sommige stukken hieronder): http://www.openrunner.com/index.php?id=1846129

  – Vanuit Bourg d’Oisans Lac Lauvitel en Lac de la Muzelle volgen.Goed om in te lopen!

  – eerste variante (vermeld in de gids) is de Pas de l’Olan (nabij Refuge de l’Olan), heel mooi en niet zo moeilijk, ruige omgeving.  Toch geen aanrader bij echt slecht weer.

  – Als dat goed meevalt kan je vanuit Entre les Aygues de Collet de Rascrouset doen, vooral de klim door het desolate en totaal verlaten dal is prachtig, er komt daar niemand, staat ook niet beschreven in de gids, maar enige ervaring met oriëntatie is nodig (geen duidelijk pad). Kaart 1:25.000 is echt nodig voor oriëntatie. De afdaling is steil maar niet moeilijk of gevaarlijk. Op die manier vermijd je een afdaling naar Vallouise.

  – als dat ook goed meevalt een iets uitdagendere afdaling van de Col des Grangettes. Als je klimervaring hebt is dit geen enkel probleem, anders voor echt ervaren wandelaars denk ik. Maar daarmee vermijd je het spuuglelijke stuk door een skigebied. In plaats krijg je een prachtig zicht op de lac de l’Echauda.

  Dat is meteen een van de redenen om de route omgekeerd te volgen: de moeilijkheidsgraad gaat zo omhoog en je kan beter inschatten wat je aankan.

  – het noordelijke deel van La Grave tot Bourg d’Oisans vind ik niet zo geweldig, mooi zicht op het massief van de Escrins, maar dat vind ik eerder frustrerend om er naar te kijken en er niet midden in te zitten… Elk zijn goesting natuurlijk.

  Verdere extraatjes: Vanuit refuge l’Alpe de Villar d’Arène naar refuge Adèle Planchard (heen en terug): prachtig zicht op het massief! Opgelet: bivakkeren is er niet mogelijk, verblijf in de refuge nodig, dus vooraf reserveren. Ook de Pic Turbat schijnt heel mooi te zijn, maar heb ik zelf niet gedaan (was slecht weer en leek me geen goed idee). Dus mijn tip is om eerder de extra’s te doen dan het noordelijke deel.

  Doorsteek naar de GR58 is perfect mogelijk vanaf de Pas de la Cavalle: zie beschrijving en gpx hier: http://www.openrunner.com/index.php?id=1847128

  Kan verder uitgebreid worden met tour du Viso: geweldig gebied als je houdt van wat eenvoudig klimmen tussendoor, eindeloos veel mogelijkheden en de Italianen duiden die routes heel goed aan. Helm is aan te randen in sommige stukken vanwege steenslag.

  veel plezier,

  Jan

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22
  In reactie op: Regen(over)broek #16308

  Inderdaad Wim, bij de meeste (mildere) regenomstandigheden is een winddichte broek voldoende. Het probleem dat ik heb is dat als het lang aan een stuk stevig doorregent op de duur het water in je schoenen loopt langs je benen, zelfs als je getten aan hebt. Ik zie hiervoor enkel een oplossing met een regenbroek die over (korte) getten heen loopt.

  Heeft iemand hier een andere oplossing voor?

  Wat zweten betreft: met de Rab Xiom pants kan je de 3/4de rits ook langs boven open zetten (als het niet of mild regent), zodat er meer ventilatie mogelijk is.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Beste Werner,

  ik denk dat dit een van de beste online shops is voor tentstoffen (en andere stoffen en doe-het-zelf spullen): http://www.extremtextil.de/

  hopelijk vind je wat je zoekt, waar je moet op letten voor een luifel weet ik niet, hangt ervan af waarvoor je het gaat gebruiken.

  Jan.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22
  In reactie op: Regen(over)broek #16286

  Ben erg tevreden van de Rab Xiom Pants (ca 120euro) omdat die een 3/4de rits hebben waardoor ik er zelfs met mijn zware bergschoenen gemakkelijk in kan zonder m’n schoenen uit te doen. Maar als je lichtere schoenen draagt is een kortere rits wellicht voldoende (check!), waardoor je én goedkoper én lichter af bent. Een broek waar je met je schoenen moet sukkelen is echt geen aanrader.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Twee modellen die mij prijs/kwaliteit goed uitzien zijn: Nordisk Svalbard1 SI (260euro) en Wild Country Zephyros1 (150euro). De Nordisk heeft de reputatie robuust te zijn. Zelf heb ik een Hilleberg Akto (schitterend maar ruim boven je budget) en een Terra Nova Laser1 (goede tent, maar té licht voor zwaar weer in de Alpen).

  Alles hangt af van wat je van plan bent. Ik ben afgestapt van té licht omdat mijn Terra Nova het na vele jaren goede dienst twee keer bijna begeven heeft in zwaar weer. Hoog in de Alpen, ver van een berghut zit je dan in de miserie. Vandaar de Hilleberg, die ik tweedehands heb kunnen kopen voor 250euro via deze site 🙂 . Verwacht niet dat je een nieuwe tent van 150euro vindt die tegen zware belasting bestand is. Met wat geduld vind je misschien zoals ik tweedehands wat je precies zoekt. Succes!

   

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)