Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 56)
 • Auteur
  Berichten
 • Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: Zelf eten drogen #28687

  mercikes voor de extra tips. Zeker de tabel met voedingswaarden eens bekeken. Net 4 maaltijden voor 2p in zakskes gestoken. Elke avond eens evalueren; na volgende week gaan we een stuk wijzer zijn :-).

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: Zelf eten drogen #28684

  hallo,
  Aangezien ik voor een weekje twee droogmachines van ne maat heb mogen lenen (1 goedkoop en 1 Stockli) en hij nu op reis is moet ik de vragen digitaal stellen.
  Aangezien FB zo vluchtig is, hoop ik dat er toch nog af en toe iemand hier kijkt en dit voor volgende maandag want dan vertrekken wij voor een weekje…

  Heb dus vanalles gedroogd. Webinar beluisterd, wat youtube filmpjes bezien en meerdere topics hier.
  Veel rond de 8u droogtijd, sommige zaken minder als ik al vond dat het droog genoeg was.

  Wat me vooral tegenvalt; het gewicht vd groentes voor het drogen, het gewicht nadien.

  Enkele cijfers:
  600g wortelen (2min geblancheerd vooraf) wordt 75g
  870g paprika wordt 60g
  820g courgette na drogen in potje, dag nadien gemerkt dat er condens op zat en terug gedroogd, slechts 45g nu
  250g ajuin wordt 30g
  1 brik tomatenconcentraat van 500ml wordt 100g
  Spaghetti / penne / rijst gekookt 1’ minder dan aangegeven, gewicht quasi gelijk gebleven.
  Klaargemaakte spagh saus met groentes, van +1.2kg naar 200g
  Zoete aardappel lukt precies ook niet goed, is al zo weinig geworden en voelt nog wat nat aan.
  500g champignons wordt 85g
  Kip volledig gegaard en dan gedroogd, van 185 naar 75g
  Gehakt volledig gegaard en dan gedroogd, van 225 naar 100g.

  Hierover lees ik niets in de topics. Maar dat zijn normale ‘inkrimpingen’? Dit doet me op eerste zicht precies afzien van zelf zo’n toestel te kopen…

  Als grote eter zou ik voor 1 maaltijd dan ‘slechts’ 150g pasta nemen en daar dan bvb 75g groentes bij doen. Dat lijkt mij echt niks te zijn. Maar mag ik dus -eenmaal het weer geweld is- dus niet meer kijken naar die 75g en moet ik meer terug rekenen naar het gewicht vd groentes van voor het drogen?

  Op hoop dat de specialisten toch af en toe nog eens het forum bezien 🙂

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: HRP 2019 #27387

  merci voor de feedback Ivo.  Ik ga dan gewoon wachten tot tocht ten einde loopt… met al die corona opflakkeringen blijft het toch onzeker…

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: HRP 2019 #27380

  Ivo (of anderen),

  maat van me gaat de ganse route doen, ik pik aan te Gavarnie (waar ik 10j geleden stopte) en stap mee tot in Hopitalet.  Eerste trein (nachttrein) vandaag geboekt.  Vraagje ivm trein terug, boek je die best ook op voorhand?  Enerzijds om zeker te zijn van je plaatsje, anderzijds om te vermijden dat later boeken duur wordt?  Is eigenlijk allereerste keer dat ik zo’n treinreis maak…

  Zou rond 23sep ergens terugkomen.  Wil niet te krap de terugrit boeken en ook niet te laat en daar dan nog 1 of 2 dagen staan schilderen alvorens naar huis te kunnen vertrekken…

   

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61

  dat zal afhankelijk zijn van waar je zit vermoed ik.  Wij zaten van 15 tot 21jun aan de Semois, GR16, toch al vrij populaire bestemming.  Er waren er zeker nog gesloten (Florenville bvb).  Sommige open, wil zeggen er zat al volk (caravans) maar dan was bvb cafetaria nog niet open.

  Had gelezen dat JH Bouillon open ging vanaf 12jun.  Perfect dacht ik maar toen we na uitgeregende dag in Bouillon aankwamen bleek dat dit enkel het weekend betrof.

  Dus best vooraf wat websites raadplegen…het moet allemaal nog in gang schieten precies.

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61

  Dag Michiel,

  Pyreneeën te voet is 10j geleden voor mij jammer genoeg, effe mijn excelleke open gedaan.  Wij deden toen HRP, af en toe stukje GR10 vermoedelijk; maar Lescun-Gavarnie zat er in; dus ik kan toch enkele vragen beantwoorden.

  Start: wij zijn gestart op col Bagargui; dat was vanuit Pau trein naar Oloron (daar gas gekocht), en dan ne keer of vijf gelift.  Lescun is zeker makkelijker bereikbaar.

  Finish: Van Gavarnie bus naar Luz St Sauveur en daar bus naar Tarbes (onderweg halte Lourdes).  Daags erna met trein dan naar Pau.

  Tussentijds uitstappen langs Franse kant; ik geloof dat je via Cauterets ook zeker weg moet kunnen geraken.

  Wij hebben twee keer in zo’n orri geslapen; cabane de cailliou de Soques en dag erna cabane Doumblas.  Beide keren water nabij hutje, zeker die Doumblas was zalige plaats.

  Ik werkte met refuges.com in verleden maar nog niet in de tijd van onze Pyreneeënreis, dus daar kan ik niets van zeggen.  In andere gebieden was de info in ieder geval wel accuraat.

  Als je de echte refuges wil vermijden zou ik toch tent meepakken voor zekerheid.  Als je dan aan cabane uitkomt waar je niet in kan liggen maar je wil ook niet verder trekken; dan kan je toch daar je tent zetten.

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: Waarheen begin mei? #25676

  vorig jaar eerste helft mei 6d gestapt op de alta via de monte liguri.  Zoek die eens op.  Geen last van sneeuw, zeker niet van volk.  Amper logement op de track zelf, dus tentje mee.  Water was wat moeilijker.

  Gevlogen op Milaan en dan trein naar Genua.

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: Draagslee/Fjellpulken #25389

  ik heb vier tochten gedaan met de ski’s in Lapland.  Eerste drie keer met rugzak, laatste keer met de slee.  En één tocht met sneeuwschoenen omdat het parcours zich niet echt tot ski’s leende.  Toen ook de rugzak.

  Voorlopig ben ik verkocht voor de combinatie slee/ski’s.  Op relatief vlakke stukken merk je amper dat je iets meesleurt.  Tijdens pittige klimmen is het wel makkelijker dat je het gewicht op de schouders draagt ipv een dood gewicht enkele meters achter u.  Maar hè, daar zijn vellen voor hè.  Dat scheelt een pak!

  Op Kungsleden met zijn open landschappen zou ik, als je toch de slee pakt zeker ski’s nemen.  Als de slee geen must is, dan zou ik sneeuwschoen en rugzak opteren.  Maar niet de twee wisselen.

  Te voet is 15km niet weinig.  Met de ski’s is het in goede omstandigheden dan weer niet veel vind ik.  Bedenk ook dit;  je ziet in normale omstandigheden heel ver voor je uit.  Met de ski’s haal ik makkelijk rond de 5 per uur, met sneeuwschoenen ongeveer 3 per uur?  Het kan dus met de sneeuwschoenen minder motiverend zijn dat het landschap zo traag vooruit gaat.  Maar da’s persoonlijk hè, misschien vind jij dat wel net het leuke van vakantie, rustig, ontstressen, …?

   

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61

  caltopo ken ik niet, eens bekijken!

  Brabants vennenpad bevat zeker mooie stukken.  Loopt voor een stuk in mijn achtertuin 🙂

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61

  hey, zolang ze koningsdag nog ni afgeschaft hebben zullen we die maar nuttig gebruiken :-).  Donderdag/vrijdag heb ik GR 57 Angleur-Barvaux gehiked.  Kende niks van de route, zaten toch mooie stukken tussen. Geslapen in bos tussen Comblain-au-pont en Comblain-la-Tour.  Was wel wat mikken met de battues maar het paste allemaal mooi gelukkig.  Met trein terug naar auto te Angleur en dan doorgereden naar Welkenraedt voor een nog koudere nacht.

  Om 7u40 dan trein naar Hergenrath en dan dit tochtje van Ivo gedaan als trailrunner.  Mooi!  Vorige twee dagen kropen toch in de kleren want verliep ietsje trager dan gedacht.  Maar het leuke is dat alle wedstrijden in die buurt altijd de hoogtemeters links/rechts gaan zoeken, deze tocht doet dat minder.  800hm voor 53km is zeker niet veel voor de regio.

  Heb er de eerste 40km echt van genoten.  Wit feeëriek landschap, daarna zon.  Voor zij die de tocht ook eens willen doen enkele suggesties;

  * net voor Plombières kan je de Geul beter blijven volgen tot aan de waterval.  Mooi stuk en amper om.

  * je doet de tocht beter van Welkenraedt naar Hergenrath.  Eerste 15km dan veel asfalt, brede wegen.  Die heb je beter in begin dan op einde zoals ik.  Als ik tocht nog eens zou doen, zou ik proberen van Hombourg richting Montzen en terug Hergenrath route uit te stippelen.  Is volledige lus dan, ongeveer even lang in afstand.  Mooier weet ik niet maar zit toch zeker wel wat onverhard en bos tussen.

  Je hebt waarschijnlijk liever dat er mensen mee wandelen Ivo als je zulke zaken post, maar bij deze bedankt om je route te delen.  Ik heb er ongeveer zes uur plezier aan gehad en andere lange afstandslopers gaan dat zeker ook doen  🙂

   

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: Ligurië #23582

  gewoon effe laten weten ingeval ooit iemand op deze route zou zoeken op het forum.  Heb de tocht dus gedaan.  175km, 5.5d en 7600hm.  Een heel stuk pittiger dus dan de gps-tracks me vooraf zeiden.  Owv tijdgebrek (ik wou absoluut te voet mijn nonkel bereiken; dat ze me niet ergens moesten gaan ophalen) ben ik halverwege afgeslagen, alta via Cinque Terre.

  Jammer achteraf gezien want de hoge weg was een stuk leuker.  Niet dat ik op de AVCT door dorpjes ging, maar er zaten daar enkele echt lange stukken asfalt of breed karrenspoor in.  Enkele daarvan heb ik gelukkig ter plekke door een alternatieve route omzeild.

  Was het zwaar?  Niet echt qua parcours, wel owv alle hutten die niet bemand en dus gesloten waren (op 1 na waar ik compleet uitgeregend dan gelukkig kon overnachten).  Met een goei 20kg gestart dus en daar moest dan drinken nog bijgeteld worden.  Ik had wel een waterfilter bij, maar eerste dagen had die geen zin, er was op het pad zelf quasi geen water te vinden.  Dus af en toe met +3L water gesleurd.

  Was het mooi?  Toch wel, zeker de AVML.  Regelmatig over de kam; eigenlijk geen enkele hiker tegengekomen daar, quasi geen dorpjes.  En als je niet zoals ik veel mist of regen hebt mooie zichten op zee (denk ik :-().

   

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: Isle of Skye #23318

  klinkt allemaal mooi Thijs.  Wat op internet googelen en idd, Skye trail zal zeker de moeite zijn.  Maar zonder navigatieskills zou ik daar gewoon wegblijven.  Bij goei weer zal het al uitdaging zijn en ginder moet je toch ook zeker rekening houden met omstandigheden waarin je weinig ziet.  Als je dan niet eens kan navigeren…  eerst in een ander, veiliger gebied ervaring opdoen.  Skye loopt niet weg.

  Misschien dat ik te streng ben en dat anderen een andere mening hebben; ik ben nog niet in Cuillin mountains geweest.

   

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: knooptechnieken #23201

  merci Ivo,

  2e knoop om verschuiven tegen te gaan zie ik niet op foto, maar door dat tweede touwtje dat je gebruikt om niet kwijt te spelen zal je het verschuiven naar beneden wel tegengaan.

   

  rem demonteren is owv het gehuurde materiaal.  Bij eigen pulka mag dat uiteraard mooi blijven hangen :-).

  Benieuwd naar je mindere ervaring vd pulkatrekking, dat lezen we nog wel dan…

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61
  In reactie op: knooptechnieken #23158

  Ivo,

  nog eens merci voor je blog ‘opbouw van een pulka’.  Daar kwam ik die knoop tegen.  Ik ken quasi niks van knopen, dus dit kwam van pas.  Na wat prullen met een oude schoennestel heb ik zo een rem op mijn gehuurde pulka gezet.  Ik weet niet wat de nadelen van andere knopen zouden geweest zijn, maar dit werkte in ieder geval goed vorige week tijdens mijn allereerste pulka-trekking!

  Toch wat vraagjes;

  ik vermoed dat schoennestel een te dik touw is want in jouw blog zie ik maar amper een knoop op de foto.  Na 8d was knoop langs één kant ongeveer voor de helft weggesleten over enkele cm’s.  Ik heb stuk tuinslang gebruikt.  Misschien moet het stuk vh verbindingstouw dat buiten de tuinslang uitsteekt zo kort mogelijk zijn?

  Wat is het voordeel eigenlijk van die adjustable te maken?  Nu verschoof de knoop redelijk makkelijk als die enkele keren onder de pulka gezeten had.  Dunner touw had misschien wel stevigere knoop gegeven?

  Of keek je altijd naar het terrein dat voor je lag?  vb: makkelijk terrein, knoop naar boven schuiven zodat die in de pulka ligt en niet remt.  Moeilijk terrein, knoop zo schuiven dat die zeker de pulka zal afremmen?

  Losmaken langs één kant was heel moeilijk, daar zal dan dat lusje waar Koen over spreekt voor gebruikt moeten worden.  Volgende keer eens mee experimenteren…

   

  Jef Dr
  Deelnemer
  Aantal berichten: 61

  Dag Juliette,

  de open wilderness hutt in Finse parken zijn idd gratis.

  Ik ben al in Pallas-Yllastunturi geweest en in Oulanka.  Eerste bevat de populaire Hetta-Pallastrail, kleine 60km?  Die heb ik met de ski’s gedaan, wat maakt dat we niet over maar rond de tunturi gingen (10km extra).  Met sneeuwschoenen kan je er uiteraard overheen stappen.    Wij zijn toen veel verder geraakt dan Pallas, maar op sneeuwschoenen minder leuk voorbij hotel Jeris denk ik.  Afwisselend bos / vlaktes.  Maar wel ‘last’ van de langlaufers en de geprepareerde pistes voor hen.

  In Oulanka heb je de Karhunkierrostrail (grote berenpad), die is eigenlijk niet te doen met ski’s, zeker wel met sneeuwschoenen wat wij eind mrt dit jaar deden.  80km, uit te breiden met lusjes.  Quasi alles door bos.

  Zoek beide eens op op internet voor wat meer uitleg / foto’s en stel daarna gerust meer gedetailleerde vragen.  Begin feb is wel vroeg.  Op Wikiloc vind je mijn tracks (gebruiker Jef Dries) terug om idee te hebben wat wij deden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 56)