Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 47)
 • Auteur
  Berichten
 • erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55
  In reactie op: Sarek skitocht #26468

  Ivo,

  Bedankt voor je input. Die tourlanglauf website kende ik niet.

  Ik ben enkele jaren geleden al eens een week in Sarek geweest, vanuit Ritsem toen.

  Heb je al een idee van de route die je gaat nemen? Misschien komen we elkaar wel tegen 😁, dan maak ik een koffie voor je (of thee, of chocolade). Maar ik heb nog veel werk (=voorpret) voor het zover is…

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Ivo, in die formule voor je basaal metabolisme ontbreekt volgens mij de temperatuur. Bij wintertrekkingen in het hoge noorden verstook je in rust significant meer dan bij onze gewone temperaturen.

  Je kan je lichaam trainen om op vetverbranding te werken. Bij lage inspanningsniveaus werkt je lichaam voornamelijk op vetverbranding, en eens je boven een bepaalde drempel gaat, schakelt je lichaam over op koolhydraten (of bij gebrek daaraan proteinen/spierweefsel). En door training kan je die drempel verhogen, je kan dan een hoger inspanningsniveau aan vooraleer je lichaam die switch maakt.

  Via mijn voeding kan ik 60 tot 70% van mijn calorieën opnemen via vetten. Als ik hoger ga draait mijn spijsvertering in de soep. In het begin van een tocht/inspanning krijg ik maximaal 5000 kcal of zo per dag binnen, maar na enkele dagen stijgt dat naar 8000 tot 10.000 kcalper dag.

  Consequent in caloriedeficit gaan is voor mij geen goed idee. Na enkele dagen zakken mijn energie en mijn levenslust en is het gewoon niet meer plezant, ook al kan ik blijven skiĂ«n/fietsen/stappen…

  Je kan misschien ook eens wat opzoekwerk doen (moest je dit nog niet kennen) naar hoe een ketogeen dieet werkt voor ultra sporters. Ik heb het nooit geprobeerd wegens lijkt me ongezond en niet lekker, maar het schijnt effectief te zijn.

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Dit is een tocht met laag engagement: je blijft op bewegwijzerde paden, het is geen al te eenzame route, je bent nooit meer dan een paar uur verwijderd van een hut. En van bij elke hut kan je naar beneden wandelen. Lijkt me geschikt als je weinig ervaring hebt.

  Voor sommigen is deze tocht een helse onderneming, voor anderen een vlotte wandeling. En de vraag van Ă©Ă©n miljoen is natuurlijk hoe je jezelf moet inschatten, zowel fysiek als technisch. Hoeveel uur wil je onderweg zijn per dag? En hoeveel daarvan effectief stappen? Op welk terrein ben je comfortabel (en misschien sneller dan de boekjes-tijd), wat vind je uitdagend (en zal je trager zijn dan de boekjes-tijd), wat weiger je? Voor de classificatie van bergpaden, zie bv https://www.alpenverein.de/bergsport/aktiv-sein/bergwandercard/schwierigkeitsgrade-von-bergwegen_aid_28820.html

  Voordeel is dat je de zwaarte van de tocht kan aanpassen terwijl je bezig bent. Je kan rustig van hut naar hut stappen, je kan tegen de middag in de hut aankomen en daar dan een wandeling/beklimming/klettersteig doen, je kan onderweg wat extraatjes inlassen, je kan 2 of 3 ettapes combineren, enzovoort.

  Ik heb deze tocht enkele jaren geleden gelopen, met overnachtingen in een tentje zodat ik mijn dagen volledig vrij kon indelen, maar met elke dag wel een stevige warme maaltijd in een hut. Enkele voorbeelden van mooie variaties en extraatjes die ik me herinner zijn een bivak een stukje boven de Sulzenau hut tussen de rotsen met de volgende morgen een beklimming van de Aperer Freiger. En een mooie nacht naast een meertje boven de Franz Senn hut, met de volgende morgen een prachtige zonsopgang op de top van de Rinnenspitze.

  Succes & enjoy!

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Ik weet niet of dit voor jou kan werken, maar misschien is een ‘quick lacing system’ zoals ik dat ken van mijn mountainbike schoenen een mogelijkheid? Dit kan een manier zijn om gewone schoenen met veters te gebruiken met Ă©Ă©n hand en/of beperkte fijne motoriek.

  Je gebruikt een schuivertje zodat je geen knoop hoeft te maken. Je knoopt (of je laat knopen) de uiteindes van de veters aan elkaar zodat je een lus hebt om vast te houden, en met je andere hand bedien je het schuivertje.

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Ik neem tijdens koude wintertrekkings boter in poedervorm mee. Een paar lepels in de minute soep en bij het zakje droogvoer toevoegen en dat zijn weer zoveel extra calorieën (en het wordt er niet slechter op).

  Je kan er ook mee bakken: ik heb ooit (uit verveling terwijl ik vastzat door een storm) pannenkoeken gemaakt van melk-, eier- en boterpoeder. Dat ging wel, maar echt lekker was het toch niet…

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Op https://www.chamoniarde.com/montagne/conditions-montagne lees ik momenteel:

  <span style=”color: #616161; font-family: ‘Roboto Condensed’; font-size: 15.92px; letter-spacing: 0.6368px; white-space: pre-wrap;”>La tĂ©lĂ©cabine de Planpraz ouvre temporairement pour pallier Ă  la fermeture de l’Aiguille du Midi. Attention, les sentiers de randonnĂ©e pĂ©destre Ă  cette altitude ne sont pas praticables en raison du fort enneigement (glissades – dĂ©vissages) et du risque de coulĂ©es de neige encore prĂ©sent.</span>

  Planpraz is in de Aiguilles Rouges, rond de 2000 meter, en dat zijn allemaal hellingen op het zuiden. Je kan de situatie blijven opvolgen natuurlijk, maar het ziet ernaar uit dat je toch een stukje lager zal moeten blijven als je zonder stijgijzers op stap gaat.

   

  mvg,

  erik

   

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Chapeau, zowel voor de zelfredzaamheid als voor het verslag.

  En wees niet te hard voor jezelf. Het is aartsmoeilijk om op je eentje in een crisis situatie de juiste problemen in de juiste volgorde zo goed mogelijk op te lossen. Dat vereist naast je technische bagage ook een hele hoop mentale kracht (OK, en soms een beetje geluk).

  Alles kan altijd beter, maar de uitkomst geeft je gelijk: overleven zonder noemenswaardige schade!

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  <p style=”text-align: left;”>Als jullie wat frans verstaan is deze misschien wel plezant. De 21ste oktober in Marche Les Dames.</p>
  <p style=”text-align: left;”><span style=”color: #000000; font-family: sans-serif; font-size: large;”>https://www.facebook.com/events/490606237992425/?ti=as</span></p&gt;

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Bio afbreekbare zeep, 2 paar stapkousen, 2 onderbroeken, al de rest Ă©Ă©n stuk.

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Voor de Whisperlight, vergeet niet om naast de fles ook de pomp goed af te wassen/uit te spoelen. Als een snuffelhond benzinegeur oppikt heb je een probleem.

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Ik ben er nog niet geraakt, maar ik ken wel het gratis boek ‘Mountaineering regions of Kyrgyzstan’ van Vladimir Komissarov. Uitgebreide beschrijvingen van alle bergen en dalen van het hele land, boordevol praktische info, adressen en links.

  Geen kant en klare tochten (verre van) maar een referentiewerk voor de ervaren hiker of alpinist om zelf je tocht in elkaar te puzzelen. Ook interessant natuurlijk als achtergrond info als je deelneemt aan een georganiseerde trip. En freaks als ikzelf kunnen het gebruiken als koffietafel-boek om bij weg te dromen!

  https://docs.google.com/file/d/0B2-VwKVVUIq-N3BzYmN6WVNhRWs/edit

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Ik heb al heel lang een 1 persoons Gossamer, de allereerste versie nog. Een erg goede tent en ik gebruik hem nog steeds af en toe. Absoluut waar voor je geld. Ik heb er onder andere in IJsland mee gezeten, dus Noorwegen moet ook wel kunnen lijkt me.

  Het is een erg kleine tent. Je kan er enkel in liggen, en als ik de afmetingen zie van de tweepersoons denk ik niet dat je twee slaapmatjes naast elkaar kan leggen. Je moet buiten eten en je bagage zal ook wel buiten moeten slapen denk ik. Maar ze is licht, snel opgezet, onopvallend, en doordat ze zo laag is verdraagt ze behoorlijk wat wind. Sneeuw kan ze moeilijk hebben, ze zakt helemaal door van het gewicht. Maar daar is ze ook niet voor gemaakt natuurlijk.

  Om het wat kort door de bocht te zeggen: om te kamperen zijn er betere tenten te vinden, om beschermd te bivakkeren is ze top!

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55
  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  ‘Naphta’ (de generieke naam voor Coleman fuel) wordt voor veel meer gebruikt dan voor outdoor koken alleen, en is normaal gezien (hopelijk ook in Noorwegen!) ruimer verkrijgbaar dan de verschillende merken Coleman fuel die je typisch in een gespecialiseerde outdoor zaak vindt, zoals bijvoorbeeld de MSR Superfuel.

  Vandaar mijn vraag of er typisch in een tankstation in Noorwegen een assortiment brandstoffen te krijgen is. Mocht er iemand tips hebben over merken en soorten, ook zeer welkom natuurlijk!

  Benzine kan inderdaad, maar heeft toch wat nadelen. Wat MSR zelf zegt over gewone benzine:

  Automotive Gasoline (petrol)

  Consider this a fuel of last resort. As stated above, most stoves capable of burning white gas can also burn gasoline, but this fuel has some downsides of which you’ll want to beware. Gasoline contains additives designed to make car engines run smoother, but these additives can harm the seals in your stove’s pump and fuel line, making them harder and more prone to leaking. Gasoline will also produce more smoke and fumes than white gas. Further, what you buy at the pump might have upwards of 25% ethanol mixed in. Ethanol is an alcohol; in low percentage mixtures it may not make a big difference in how your stove burns, but it can cause pitting corrosion in aluminum fuel bottles. If you do use gasoline with ethanol, don’t leave it in your fuel bottle for long-term storage.

  erph
  Bijdrager
  Aantal berichten: 55

  Eens opzetten in de tuin als het regent? En ook binnenkort tijdens een voorjaarsstorm? Het zijn wel de Pyreneeën niet, maar je krijgt toch al een indruk.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 47)