Aangemaakte reacties

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14
  In reactie op: quilts #22666

  En voor mensen die zich afvragen hoe het zit met de ratings van As Tucas, kan ik enkel mijn persoonlijke ervaring delen met mijn blanket in APEX 200, waarmee men tot -5° met enkel een baselayer comfortabel zou kunnen slapen. Ikzelf ben een vrouw van 171 cm en 55 kg, snel warm wanneer in beweging en snel koud wanneer stil.

  Mijn koudste nachten onder de blanket bengelden steeds rond -1°, wat voor mij duidelijk de limiet was: geen of weinig gebibber en comfortabel genoeg om te kunnen slapen, maar wat moeite om in te dommelen en goed mijn best moeten doen om warmteverlies te minimaliseren. Ook sliep ik niet enkel in mijn merino longsleeve, merino boxer, thermische legging en merino sokken als baselayer, maar moest ik mijn isolatie serieus opkrikken m.b.v. een warme thinsulate fleece beanie (op sommige nachten nog met mijn hoedje erover), sport-bh aanhouden, twee goedkope fleece truitjes, windstopper, Thermoball hooded jacket, soms dunne zijden of fleece handschoenen, soms merino buff, regenjas over voeteinde gedrapeerd. Ik sliep steeds ofwel onder de kleine DD Superlight tarp en zonder bivvy, ofwel in de Alpkit Hunka maar dan zonder tarp. Onder mij had ik 6 segmenten van de Thermarest Z-Lite Sol (R=2.6), net gepast voor enkel mijn torso, en daaronder nog een simpel CCF matje bijgeknipt zodat ik er in zijligging van kop tot teen net op pas (R</=1). Daarbij gebruikte ik mijn trekkingbroek en/of rugzak om de bruikbare lengte van mijn matjes uit te breiden. Meestal sliep ik dan ook nog eens op natuurlijke isolatie zoals bladeren of droge dennennaalden, mijn grondisolatie volstond naar mijn aanvoelen dan ook ruimschoots. Ik gebruik niets om mijn blanket aan mijn mat te bevestigen en heb daar ook nooit behoefte aan.

  Er kwam vaak vocht op mijn blanket wanneer die in contact kwam met een hopeloos doorzakkende tarp of doorsijpelend vocht van de bivvy, maar dit leek eerlijk gezegd geen impact te hebben op hoe warm ik sliep. Nat moet je isolatie sowieso niet worden, maar als er maar wat vocht is hoef je je weinig zorgen te maken dat APEX dat gaan aantrekken en absorberen, i.t.t. dons. Het buitenmateriaal van de blanket bleek bovendien goed waterafstotend (een eigenschap die helaas snel zal minderen).

  En verder: het voeteinde sluit met drukknopen en een simpel trekkoord, maar ik heb hier nimmer tocht door voelen komen (en ik ben een woeler). Het deken kan tot bovenaan gesloten worden, maar als ik mij niet zo voorzichtig omdraai kan er wel eens een knop openspringen, op zich niet zo’n probleem. Verder is er nog het overhangende stuk aan de bovenkant, wat heel fijn is als cowboy camper en zijslaper: het fungeert als een dak boven je hoofd, zonder dat je koorden moet aantrekken of materiaal onder je schouders vast moet steken, maar garandeert toch genoeg luchtcirculatie om uitgeademde waterdamp af te voeren. Als rugslaper zou het misschien wel op je gezicht komen te liggen, iets minder plezant vermoedelijk, maar misschien kan je het dan wel naar binnen plooien. Af en toe wou ik dat ik de large genomen had i.p.v. de medium, gewoon om nog gemakkelijker zorgeloos te kunnen woelen – maar eigenlijk is de medium al meer dan groot genoeg, en moet ik mij gewoon wat aanpassen. (Het extra materiaal van een grote maat kan ook voor extra hinder zorgen; verkeerdelijk omplooiend materiaal, weinig overzicht, iets moeilijker in drybag te krijgen, iets meer gewicht, nog moeilijker van de modderige grond voorbij mijn ground sheet te vermijden – nee danku, geef mij toch maar een gepaste maat.)

  Ik heb toen trouwens aan Marco gevraagd de binnenkant rood te maken en de buitenkant zwart, omdat bij mij “wonder boven wonder” enkel de buitenkant nat wordt en dus vooral de buitenkant misschien eens in de zon gedroogd moet worden. Zwart is bovendien ook discreet in de meeste landschappen. Een rode onderkant daarentegen maakt het makkelijker om die ene verloren sok in terug te vinden, om je blanket te onderscheiden van je andere spullen (vaak ook al zwart), om de twee zijden van elkaar te onderscheiden en om binnenstebuiten te gebruiken wanneer je een slaapplaats deelt en geen zin hebt om op gestapt te worden; twee meter felrood waarschuwt eenieder vooral goed uit jouw buurt te blijven. En voor degenen die daar graag in geloven, kan zo’n kleur ook helpen eens een reddingsploeg je moet vinden.

  Afwerking, levering, service, en communicatie (met Marco) allemaal perfect.

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14
  In reactie op: quilts #22665

  Bananeman: waarom zou je de blanket aan de mat willen bevestigen? De blanket is groot genoeg om alle drukknopen te sluiten terwijl je slaapt, wanneer iemand woelt draait de blanket eventueel een beetje mee zoals een slaapzak, behalve dat de rits niet zo in de weg ligt. De isolatie is overal ook even dik en verschuift niet, dus maakt niet veel uit, tenzij iemand zo veel zou woelen dat de open spleetjes langszij zouden komen te liggen. Als je toch een systeem wil om de blanket op een mat te bevestigen, heb ik op een Duitse blogpost gelezen dat Marcos webbing straps met clips mee verzonden had op vraag (ik denk die blogpost die Ivo ook al linkte).

  En ik denk dat Marco geen compressiezak levert om het samendrukken van zijn synthetische quilts niet aan te moedigen; dit is immers nog minder goed voor APEX dan voor natuurlijke dons. (Als je op pad gaat doe je dat natuurlijk toch, maar slechts voor korte duur.)

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  Hahaha bedankt Ivo voor de geruststelling 🙂 ’t Is inderdaad meer “just in case”, anderzijds is mijn NeoAir slechts een halve en mijn slaapzak is eigenlijk een open quilt die soms onder de matras gaat, dus daar reken ik niet te veel op ^^

  Duomid: ik kijk er al naar uit!!

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  Hoi iedereen,

  Dit bericht is voor iedereen die nieuwsgierig is hoe het vergelijkingsproces uiteindelijk besloten is, en voor mensen die misschien met hetzelfde dilemma zitten.

  Bij gelijk welke shelter die ik bekeek kwam ik er uiteindelijk toe dat ze voor mij ofwel te zwaar en complex is, ofwel misschien niet stormbestendig genoeg – en zo kwam ik steeds terug op de Trailstar. Dan zat ik echter met het probleem van de midges en mogelijk enkele centimeters grondwater, wat mij bijna verplicht een binnententje te kopen. Dit doet, zoals Ivo ook al aanhaalde, echter de winst in gewicht en simpliciteit wat teniet. De TS is niet ontworpen om binnententjes te huizen. Dus heb ik nog eens mijn MLD Superlight bivy opgesteld hoe ik hem onder de TS zou gebruiken, en zolang hij maar vol genoeg zit, vb met een dikker matje, komt de waterdichte onderkant best goed naar boven en vormt vanzelf een muurtje van zo’n 6 cm, wat in combinatie met een grondzeil zou moeten volstaan. Bovendien kan ik de TS wegens zijn windbestendigheid en aanpasbaarheid op een hogere, minder beschermde en ietwat schuinere en meer oneffen locatie opstellen, wat ik met de andere besproken shelters niet zou kunnen doen. Op die manier kan ik ook de meeste poelvorming en de grootste zwermen midges ontvluchten. Aan het voeteinde is de bivy echter gemaakt van materiaal dat (vermoedelijk) slechts waterafstotend is, maar hier zijn verschillende oplossingen voor.

  Tegenover de opstelling TS + binnentent, bespaart deze opstelling mij bijna 200 gram en minstens $185, bovendien moet ik niet dagelijks een net afbreken en weer opstellen, wordt de flexibiliteit van de TS niet gelimiteerd, en heb ik het nog iets warmer. Het grootste nadeel is het gebrek aan midge-vrije leef- en beweegruimte, maar zoals ik al zei ben ik momenteel bereid comfort op te offeren. Een goede kampselectie en brandende muggenspoel, zal mijn TS voldoende insectenvrij houden voor een maaltijd & tekencontrole. Mijn isolerend materiaal is synthetisch, dus àls het nat wordt ga ik nog steeds niet sterven. Aangezien ik campings vermijd zal privacy minder een issue zijn, als dat eens zo is, kan ik ze eventueel als een piramide opstellen. Als ik met opspattende of horizontaal geblazen regen te maken krijg, beschermt de bivy voldoende. Bovendien beschermt deze beter dan een net tegen eventuele tochtjes onder mijn quilt, en is het systeem ook warmer, zodat ik mijn extra fleece thuis kan laten. Wel zou ik nu misschien een stuk dunne CCF mat meenemen, om de bodem/muurtjes van mijn bivy rechtop te laten komen (140g is ruim voldoende).

  Sowieso silnylon, dus nu enkel nog het kleur bepalen :’) Dit is een heel persoonlijke zaak, maar zie hier wat afwegingen voor eender wie dezelfde keuze moet maken:

  — Pro geeloranje —
  * veiliger in jachtseizoen (vb Scandinavië) of in geval je gevonden moet worden
  * makkelijker eigen shelter terugvinden (jep dit is soms een probleem voor mij)
  * andere hikers zien dat dit al “mijn plekje” is
  * de TS zal ik op veel grimmige locaties gebruiken, binnen is het dan tenminste “zonnig”
  * meest fotogeniek
  * ik vind ze makkelijker terug als ze wegwaait in Schotland (only half joking)

  — Con geeloranje —
  * vergeet discretie
  * trekt insecten
  * soms minder respectvol (opvallen <> Japan)

  — Pro lichtgrijs —
  * laat meeste licht door dus makkelijk dingen vinden/sorteren/repareren/op teken controleren
  * wanneer maanlicht ’s nachts geen lamp nodig om snel iets te doen
  * natuurlijke binnenkant
  * zelfde voordelen als geel qua opvallendheid, maar in mindere mate
  * oogt best ook goed voor foto’s

  — Con lichtgrijs —
  * populair (maar dan ook makkelijker door te verkopen/ruilen)
  * licht in shelter gaat soms ongewenst scherp en fel zijn

  — OD green —
  * als lichtgrijs maar iets natuurlijker/zachter/saaier/minder opvallend

  — Pro donkerbruin —
  * meestal erg discreet
  * vind ik zeer mooi kleur op zich
  * makkelijk indommelen
  * betere schaduw in zomer
  * droogt sneller
  * binnenkant voelt warmer

  — Con donkerbruin —
  * donkerdere leefruimte, extra op al donkere dagen
  * minder handig indien gevonden wìllen worden

  Aangezien ik de TS zelf vooral voor Schotland, UK, Scandinavië en IJsland plan te gebruiken, is discretie minder belangrijk en regulatie van licht meer. Is het te licht, trek ik makkelijk iets over mijn ogen. Ben geneigd voor de grijze te gaan.

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  Ivo,

  Da’s inderdaad nog een manier om de mid op te spannen, ik weet niet waarom ik dacht dat dit niet zou volstaan (verleid door cuben haha). Eigenlijk beschouw ik mezelf ook niet als voldoende gekwalificeerd voor zulk duur speelgoed 🙂

  Momenteel heb ik examens, maar zodra ik terug naar buiten kan zou ik heel graag eens die Duomid van jou uitproberen! Begin juli zou ik TMB doen, zou het oké zijn om hem daarvoor te gebruiken, of liefst dat ik wat dichter bij huis blijf daarmee?

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  Ivovm,

  Goed dat je relativeert in welke mate je de TS echt over hindernissen heen kan opstellen, ik zou daar anders misschien iets te veel op gerekend hebben. Op zulke heide zou je dan echter ook geen ander tentje kunnen opstellen. TS lijkt me vooral handig om dat ene obstakel te integreren dat bivakkeren anders moeilijk mogelijk zou maken (een boomwortel of een steen), en dan leg ik daar vb mijn stuff sack op en schuurt dat niet.

  Maar ik heb de indruk dat de Duomid in combinatie met MLD inner nog steeds ongeveer even licht is als tentjes van gelijkaardige betrouwbaarheid en functionaliteit. De SMD Lunar Solo (ondertussen al weer niet meer beschikbaar helaas) lijkt bvb wel ideaal qua prijs en functionaliteit, maar het ziet er mij zo kwetsbaar uit: alle rukwinden oefenen directe kracht uit op de naden waaraan het net én de bathtub floor bevestigt zijn, dus er kan nogal veel mis lopen. Bovendien veel condensatie. Duomid + inner kost meer en weegt meer, maar vind ik wel betrouwbaarder, als er iets misloopt kan ik makkelijker zelf herstel improviseren, en die extra plaats in de vestibule kan ik zeer goed gebruiken om te koken. Extra slaapplaats heb ik niet nodig.

  Elke keer ik denk een beter alternatief gevonden te hebben en dat enthousiast begin te onderzoeken, kom ik uiteindelijk toch steeds weer bij de Duomid terecht.

  Ik overweeg ook om voor de cuben versie te gaan – is me de extra kost voor de gewichtsbesparing alleen niet waard, maar misschien wel nu daar nog bij komt dat het nooit gaat doorzakken, terwijl de silnylon altijd gaat doorzakken als het nat is – altijd dus 😉 – en dus ook meer flapperen, ’s nachts opstaan etc.

  Is je zelfgebouwde Duomid nog beschikbaar? Heeft iemand die al meegenomen in echt stormweer? Heel leuk dat je die hier laat uittesten door wie dat wil!

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  Dat kan inderdaad een argument zijn 😀

  Bedankt voor de hulp!

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  Wat zouden jullie aanraden om de naden van de SMD Lunar Solo te sealen, dat van niet ver verzonden moet worden? (Wanneer dit niet aangeboden is en geen bijhorende tube sealing aangeboden is.) LFone, heb jij daar een aparte tube silicone voor aangekocht?

   

  Trouwens antwoord van Locus Gear:

  Hi,

  Sorry for the mistake of writing.

  There is no flap.
  We used to use the coil (non coating zipper ) before with the flap.
  But stopped it over 3years ago.

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  Bedankt Saskia! Als de reviews over de Lunar mbt tot storm- en regenweer positief blijken, bestel ik die misschien wel.

  Iedereen alleszins al bedankt, jullie hebben mijn blik terug weten te verruimen, iets waar ik op hoopte.

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  Melksnor,

  Ik zou de Trailstar voornamelijk solo gebruiken, dus minder last hebben van de deuropening, maar is inderdaad wel erg groot voor één. Het gebruik van een deur zou voor mij de essentie van de TS wat teniet doen, maar als ik met twee of meer ging zou ik het misschien ook overwegen.

  De Khufu van LG is voor mij beter dan de Duomid in die zin dat hij inderdaad lager staat, dus meer windproof is, en minder problemen met verlengstukken oplevert. Anderzijds lijkt hij inderdaad geen flap op de rits te hebben, wat toch een groot mankement is. LFone vermeldde hierboven ook al hetzelfde probleem met zijn pyramid shelter van LG, plus dat de rits bij gebrek aan clip opent bij wind. Ik heb contact opgenomen met LG om zeker te zijn of die rits geen flap heeft, met vraag naar eventueel alternatief (geen tijd voor een een custom order). Ik koester de nodige affectie voor Japan, dus zou het eigenlijk wel graag hebben als ik daar kon bestellen 😉

  Ik volg je volledig wat betreft bivvy en geef daar normaal gezien ook de voorkeur aan, maar ik denk dat ik me daar in Schotland toch anders bij ga voelen, urenlang omsingeld door bloeddorstige midges en met immer dreigend risico op kleine overstroming. Niettemin trekt het mij wel aan het gewoon te doen 🙂 En als ik voor bivvy ga ben ik ook iets meer geneigd die met TS dan met Duomid te combineren, omdat ik met de Trailstar hogerop zou bivakkeren, minder tegengehouden door heuvelachtig, oneffen terrein of toegenomen wind, waar de midges toch amper komen.

  Welke bivy gebruik je eigenlijk? Vind je dat die ook in muggenseizoen genoeg soelaas biedt in Scandinavië?

  Voordeel van een (apart) binnennet kan ook wel zijn om het bij goed weer snel even op te stellen voor de lunchpauze, als je al een uur door insecten omgeven wordt.

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  LFone,

  Binnentent blijft inderdaad gerommel, al denk ik dat de inner van MLD in de Duomid kan blijven hangen bij het afbreken, opvouwen, en terug opstellen. Maar toch blijft het niet het meest logische of optimale design, met veel plaatsverlies, extra gewicht en kwetsbaar mesh.

  De SMD Lunar Solo lijkt me op het eerste zicht een beter alternatief, als ik dan toch met inner wil gaan: veel ruimte, een pak lichter, en een pak goedkoper. Het is wel zo goedkoop dat ik me afvraag waar het op inboet. Op Ultralightoutdoorgear is hij nu uitverkocht, waar heb jij hem gekocht?

   

  Eadgyth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 14

  Bedankt Saskia! Goed dat je nog eens vermeldt dat de Trailstar ook lawaaierig is, ik zou dat anders onderschat hebben. Kan ook inzien wat voor prachtbeest de Akto is na een dag ploeteren over lastig terrein in penibele weersomstandigheden, maar ik voel dat ik het me momenteel liever iets moeilijker maak wat betreft shelters. Zelfs de shelters die ik voorstelde voelen voor mij al zo luxueus aan, dat het mij (bijna) gaat dwarszitten wanneer het goed weer is 😉

  Die lichtgewicht alternatieven ga ik nog eens doornemen, zien of er iets betrouwbaar tussen zit. ’t Is goed dat ik mijn scope nog eens kan verruimen vooraleer ik de bestelling plaats.

  Die van Exped zien er knus uit, maar zijn (naar mijn veeleisende standaarden) zwaar. Tenzij ik terugval op de sympathiek geprijsde Osprey Exos of Tempest, wil ik mijn backpack zeker onder de kilo. Pascomfort is zo iets persoonlijk dat ik het ook gewoon eens zou moeten uitproberen.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)