Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 361)
 • Auteur
  Berichten
 • Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: Welke waterdichte jas #28048

  Hallo Joury,

  Zoals Ivo aanhaalt vergeet je 3 in 1 jassen. Die zijn niet breed inzetbaar.

  “Het nadeel is dat dit puur een regenjas is, en ik dus er onder nog andere lagen moet aan doen zoals je hierboven aan gaf.”

  Lees eens wat meer over het lagensysteem. Als de jas het hele jaar door inzetbaar moet zijn, dan ben je niets met een dikke warme 3 in 1 jas tijdens de warme maanden. De bedoeling van de “pure regenjas” is net die flexibiliteit waarbij je zoveel lagen eronder kunt dragen dan nodig is afhankelijk van de temperatuur. Sowieso zou ik een jas nemen met okselritsen gezien je er het jaar rond mee wil kunnen lopen.

  Met een budget van 150€ kan je kijken naar:

  – 2,5-laagse jas: deze zijn erg licht, compact in de rugzak maar de goedkopere jassen in deze categorie hebben geen okselritsen en verwacht niet dat ze lang meegaan. Afgaand op mijn ervaring met 2,5-laags bij regelmatig gebruik is de kans eerder klein dat je er 5 jaar mee haalt vooraleer membraan scheurt. Op lange termijn daarom dus niet altijd de goedkoopste oplossing. Jassen binnen jouw budget in deze categorie zijn de budget jassen van de grote merken zoals Marmot Precip varianten (Marmot jassen hebben veelal te korte mauwen), RAB Downpour, Mountain Equipment Zeno, enz. Kies voor deze categorie als gewicht en pakvolume voor jou het allerbelangrijkste is.

  – 2-laagse jas: deze zijn zwaarder en volumineuzer in de rugzak en velen hebben tegenwoordig geen okselritsen. Duurzaamheid is normaal beter dan 2,5-laags gezien hier zwaarder face fabric moet gebruikt worden. Dit zijn vooral goede jassen voor dagdagelijks gebruik, maar je kan ze natuurlijk ook op trekking gebruiken ook al gaan ze meer plaats in de rugzak innemen. TNF Quest die je vermelt valt in deze categorie, net als bv. Haglofs Buteo en bij Vaude zal je ook wel paar zulke jassen vinden.

  – 3-laagse jas: Duurdere jassen. Duurzaamheid is variabel en vooral in verhouding tot face fabric dat gebruikt wordt. Neem je geen te lichte 3-laagse jas, dan is duurzaamheid meestal beter dan een 2,5- of 2-laagse jas (al zijn er uitzonderingen maar daar gaan we nu niet verder op in gaan). Het zal moeilijk zijn om een 3-laagse jas te vinden die binnen jou budget valt en zeker één met gore-tex. Als je goed zoekt kan je er nu misschien nog wel één afgeprijsd vinden net binnen je budget en als je er één met okselritsen kunt vinden, dan zou ik zeker overwegen hiervoor te gaan. Een Bergans Letto of Patagonia Torrentshell bijvoorbeeld zou je misschien nog net binnen je budget kunnen vinden.

  De jassen van Decathlon zijn beetje van een andere wereld. Quechua MH500, MH900 en Forclaz Trek 500 valt allemaal binnen je budget, maar zoals je van Ivo zijn ervaring kan lezen heb je bij Decathlon altijd mindere pasvorm en mindere kwaliteit in de ritsen. Als je daarmee kunt leven dan zijn deze jassen ook te overwegen, maar binnen jou budget is er beter te vinden.

  – Poncho: Niet iedereen is er enthousiast over (vooral diegenen die er nog nooit mee hebben rondgelopen en niet weten wat ze missen), maar als je beperkt budget hebt zou ik een poncho eerder overwegen dan een regenjas. Let erop dat je er één neemt die genoeg ruimte heeft voor je rugzak.

  – Paraplu, eventueel aangevuld met chaps. De Euroschirm Dainty is de trekkingparaplu bij uitstek. Ga je niet echt in de bergen wandelen of over geaccidenteerder terrein, dan neem ik gewoon vaak deze paraplu mee in plaats van een regenjas.

  Tot slot kan ik alleen maar herhalen wat Ivo al zei. Best zoek je ook een winddichte wind shell die je draagt als het niet regent. De fout een regenjas constant te dragen in het koudere seizoen als windbreaker, dus ook wanneer het niet regent, wordt vaak gedaan door “beginnende” wandelaars, maar is nu eenmaal niet zo comfortabel. Er bestaat geen regenjas waar je nooit problemen met condensatie gaat hebben (mensen denken te vaak dat de regenjas niet waterdicht is in de regen terwijl het vocht op de binnenzijde gewoon condens is zoals je soms hebt op de binnenzijde van een tent). Met een wind shell heb je dit condensprobleem zo niet meer en houd je je toch warm in de wind.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: Sarek in juni? #27856

  Ik lees nav jouw vraag dat stf de overzet niet meer verzorgt over akkajaure. Anderen hebben overgenomen (maar pas vanaf juli https://www.swedishtouristassociation.com/facilities/stf-ritsem/boat-traffic/

  Gewoon aanvullend ter info. De boot van STF die de overzet tussen Ritsem en Annonjalme verzorgt stond afgelopen zomer een tijd op het droge voor onderhoud. In de loop van augustus vaarde die weer, dus voor volgend jaar is er geen probleem. In juni is het gemakkelijkst om de oversteek met de heli te maken. De prijs voor de oversteek valt mee, tenzij je rugzak meer dan 20kg weegt. Dan betaal je stuk bij of kan men je weigeren. Er zijn locals die je ook willen overbrengen met hun boot. Kan je best ter plekke navragen in de STF hut. Verwacht wel hoge prijzen.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: Sarek in juni? #27855

  Sarek tijdens tweede helft juni is vroeg en moeilijk. Je zit midden in het smeltmaximum dat loopt van half juni tot half juli. Heb je in die periode veel regen, dan kan je vast komen te zitten. Beste tip die ik je kan geven: als je voor een rivier komt te staan die te moeilijk lijkt om te doorwaden, neem je tijd en ga het bergop zoeken. In juni ligt er nog zodanig veel sneeuw dat eenmaal je wat hoger gaat, je normaal nog veel sneeuwbruggen zult aantreffen over de rivieren. Zo hoef je niet te waden. Je maakt dan wel grote omwegen en zult erg vermoeid worden van het ploeteren door de sneeuw en bij slecht weer zal je soms moeten navigeren in white out, maar het is de enige manier om “veilig” door zulk gebied te trekken zo vroeg in het seizoen. Goed voorbereiden dus, GPS (app) gebruiken en een Inreach of PLB meenemen in geval je in een slecht scenario terecht zou komen is zeker geen slecht idee.

  De brug bij Skarja laat men normaal het hele jaar liggen. Als ze niet recent is weggespoeld bij extreem hoogwater, dan kan je daar probleemloos passeren. Vanuit Rapadalen zal je op een gegeven moment omhoog moeten om langsheen Skierffe te lopen. Ook op Laitaure is er dan nog geen bootdienst door de delta naar Aktse. Eenmaal op de Kungsleden moet je sowieso roeien over Laitaure. Het pad in Rapadalen staat in juni/juli bij een periode met veel neerslag onder water. De hoge route naar Aktse is dan sowieso te verkiezen. Bij slecht weer kan het ook moeilijker navigeren zijn op deze route.

  Ik was dit jaar half juli in Sarek en heb er extreem veel regen en overstromingen gehad. Serieuze uitdaging en veel mensen dagenlang vast zien zitten, kamperend aan de rand van bulderende rivieren die maar niet wilden zakken. Met wat geluk heb je anderzijds evengoed koud weer met verse sneeuwval tot in de valleien en relatief lage waterstanden zoals ik had in juni 2019. Het weer tijdens je tocht zal dus vooral de moeilijkheidsgraad gaan bepalen.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Hoi Pieterjan,

  Dat is een probleem dat meer mensen wel eens ervaren. Kon je sporen van irritatie/wrijving terugvinden op de huid ter hoogte van de heupen? In dat geval kan het probleem liggen aan broek/broeksriem en de vorm van de heupband welke voor irritatie zorgen. Een andere broek/broeksriem/rugzak combinatie zou dan oplossing kunnen bieden.

  Ofwel ligt het probleem intern en dan is het vrijwel zeker een ontsteking van de iliotibiale band ter hoogte van de heupen. Specifieke stretch oefeningen kunnen hierbij helpen. Desnoods kan je een kinesist raadplegen om je hiermee te helpen. Meer info over dit probleem hier en hier. Daarnaast zal je rugzak zo licht mogelijk houden ook kunnen helpen, want het lijkt een probleem dat je moeilijk volledig weg krijgt.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Sven, als je op alle ridgelines van een Silvertip ook scheerlijnen kunt hebben dan twijfel ik er niet aan dat die shelter op zijn minst op gelijke hoogte komt van een Supermid wat stormvastheid betreft.

  Niet zoveel mensen die een mid gebruiken in de winter, maar eenmaal je de skills onder de knie hebt is het wel mogelijk. Andrew Skurka gebruikte een Solomid op zijn Alaska-Yukon expeditie, ook tijdens de wintermaanden waar hij welliswaar telkens een beschutte bivakplek opzocht en Erin en Hig die een Supermid gebruikten het jaar rond op hun tocht op de westkust van Canada en Alaska.

  Die stormvastheid en wind/sneeuw die onder het tentzeil kan blazen, is wat me in de winter het meeste zorgen baart.

  Het komt erop neer de juiste skills onder de knie te krijgen, zowel wat de shelter opzetten in de sneeuw betreft als een goede bivaklocatie uitkiezen. Ik kan me inbeelden dat dit in het begin wat intimiderend is. Met een mid heb je daar uiteraard wat meer werk mee dan met een tent als de Soulo. Ook gebruik je in de winter best een ski of een zeer stevige stok om de shelter recht te zetten want twee wandelstokken aan mekaar gebonden lijkt me niet zo betrouwbaar in een storm. Dat kan een groot nadeel vormen om voor een mid te kiezen als je vaak op sneeuwschoenen op pad bent. Tot slot Debbie, noem een mid geen tarp want dat is het niet. Een mid is per definitie een tarptent. 😉

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Sven,

  Na ondertussen ook eigen ervaring te hebben met de Supermid moet ik zeggen dat de op strategische punten geplaatste scheerlijnen op de panelen en vooral op de ridgelines een wereld van verschil maken. Jou Silvertip heeft geen scheerlijnen op de ridgelines als ik het me nog goed herinner? Ik raad niet aan om een mid zonder die extra scheerlijnen te gebruiken in extreme omstandigheden zoals Sarek in de winter boven de boomgrens.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Ik volg toch niet. Als je nu een solo wintertent zoekt die de hardste condities moet aankunnen, akkoord dan kom je bij de Hilleberg Soulo uit. Maar waarom zou je deze tent het hele jaar door gaan gebruiken? Ik ben de Soulo in de winter altijd zonder binnentent gaan gebruiken en dat ervaar ik als een stuk comfortabeler dan met binnentent. In de zomer zonder binnentent zal echter niet altijd lukken. Met een Soulo in de zomer rondtrekken is niet efficient meer.

  Als we spreken over een 1-persoonshelter die in alle seizoenen efficient moet kunnen gebruikt worden, dan zou mijn keuze gaan naar een mid zoals de MLD Solomid, Duomid tot Supermid (meest stormvaste onder de mids) afhankelijk van de ruimte die je wil. In de sneeuw vraagt het wat meer aandacht om op te stellen en in onstuimig weer moet je voorzichtiger zijn met je bivaklocatie, maar blijft met de juiste skills nog bruikbaar het jaar rond.

  Mijn persoonlijke keuze zou toch zijn om voor 2 shelters te gaan. Een Soulo voor uitsluitend wintergebruik en een trailstar of tarp/bivi combinatie voor de 3 seizoenen.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: HRP 2019 #26349

  Proficiat Ivo! Altijd leuk om een gehele route die je zelf ooit liep terug te zien in anderen hun foto’s en ik volg je volledig wat het bevoorraden en de richting betreft.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: Verharde wegen #26305

  Hoi Sven,

  Als je de topografische kaarten van de hele route bekijkt zijn er inderdaad veel plekken waar je ogenschijnlijk een avontuurlijker traject kunt uitstippelen op onverharde paden en de verharde stroken kunt vermijden. Tijdens het ontwikkelen van de route hebben we enorm veel tijd besteed aan het uitproberen van een hele reeks avontuurlijkere opties, maar veel te vaak zijn we op ofwel afsluitingen, ofwel verbodsborden met verboden toegang of privé terrein gestoten. Soms ging het zelfs maar over een stukje privé terrein van 20m waardoor een hele mooie route voor een officiele wandelroute toch geen optie meer werd.

  Het stuk waar jij naar verwijst loopt door het provinciaal domein van Mirwart. Hier mag je in principe enkel over de bewegwijzerde wandelroutes lopen. Vandaar het wat rare traject aldaar. Nu, wat je zelf met de route doet is volledig aan jou. Niemand belet je om een ander traject voor jezelf uit te stippelen en uit te proberen. Moest je zo een beter traject ontdekken dat geen verboden terrein bevat, laat het hier dan zeker weten.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: Inreach doorverhuren #26212

  Ik heb voor die periode een inreach beschikbaar. Contacteer me op den.dzjow at gmail.com als je nog verdere interesse hebt.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: HRP 2019 #25771

  Alvast veel succes met de verdere voorbereidingen, Ivo. Bij het bekijken van je caltopokaart krijg ik direct goesting om weer te vertrekken. Ik heb mooie herinneringen aan mijn bivak bij Ibon de Salcorz op de hoge variant tussen de Lacs de Barroude en Ibon de Urdiceto. Genoeg water meepakken daar want er is verder geen water meer te vinden nadien tot in Vall de Rioumajou. Op mijn doorsteek heb ik ook de Portillon regio langs de Franse zijde gelaten voor wat ze is (al gelopen in 2006) en weer doorheen het Posets massief gelopen met een oversteek van Coll de Llardaneta. Persoonlijk vind ik het Posets massief iets aantrekkelijks hebben wat je langs de Franse zijde niet meteen terug vindt, al heb ik mooie herinneringen aan Vall d’Aygues Tortes. Wat zijn de plannen rond Andorra?

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: Topografische kaarten #25597

  Intussen hebben we niet stil gezeten met jullie vraag naar afprintbare topografische kaarten van de route. Vanaf nu zijn de topografische kaarten van de route te downloaden in schaal 15k, 25k of 50k hier op de site. Ze zijn klaar om meteen zelf af te printen.

  Met dank aan Ingrid om dit verder uit te werken!

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: Afstanden en campings #25420

  Een routetabel is bewust niet aangemaakt. De makers van de route zijn overeengekomen om enkel de route als gpx/kml bestand online te zetten met basic info om veilig op stap te kunnen gaan. Hiking Advisor wil dat jullie leren zelfstandig op stap te gaan en zelf actief aan de slag gaan om de route voor jezelf verder te plannen hoort daar dus ook bij. Niet belet jullie om routetabellen te maken, kant en klare printbare OSM-kaarten, hoogteprofielen en noem maar op en dat desgewenst met iedereen te delen.

  Bivakkeren op een gesloten camping is uiteraard niet toegestaan.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Als je wat rond zoekt in Plav zal je wel gascartouches vinden in één van de winkeltjes.

  In Podgorica kan je er ook halen bij de Intersport in het shopping center.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380
  In reactie op: Grootte rugzak #23726

  Als ik lees dat al je gerief (met uitzondering van eten) wel in de 55L rugzak ging dan zou je enkel volume van je eten als extra moeten tellen. Waar spreken we dan over? Met de natte vinger: ongeveer 1,2 a 1,5 liter per dag aan eten? Ik heb het eigenlijk nooit gemeten. Iemand wel?

  Ja.
  Droge voeding (muesli, trail mix, toerbrood en gedroogde maaltijden) voor één dag (totaal 900g) neemt een volume van 2,1L in beslag (en dan is alle voeding ook zo compact mogelijk op mekaar gepropt).

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 361)