Aangemaakte reacties

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • brent
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  hoi thomas
  de montane jassen zijn wat tussenin, zeker nog niet categorie dikke dons maat wel een prachtig product.

  brent
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6
  In reactie op: Wintertrekking #1752

  Toevallig op deze tread gekomen, ik ga proberen een goed antwoord te formuleren.
  ben zelf oprichter en gids van xplorethenorth.be, en de enige organisatie die serieuze wintertochten in het Hoge Noorden aanbieden op een commerciële basis in Belgie. Vanzelfsprekend zijn die tochten veel duurder dan als je het zelf organiseert (je betaalt bij voor de begeleiding van een zeer ervaren gids), maar zoals Lieselot aanhaalt leer je zeer veel bij op zo een tocht.

  Hoe werken wij, welke veiligheidsmechanismen gebruiken we, welk materiaal, tochtindeling, backup plannen, etc… al onze reizen zijn tochten/avonturen en geen stages, de nadruk ligt dus nog steeds op een mooie tocht maken: wat je bij wil leren hangt vooral van jezelf af. Het voor- en nadeel van onze werking is dat we veel mensen aanzetten (we verhuren ons professioneel materiaal ook aan doe-het-zelf hikers en groepjes: sledes, toerlangaufsets, etc…), het grote nadeel is dat de drempelverlaging soms te groot werkt als je zwaardere gebieden die we aandoen gewoon gaat kopiëren, die soms niet geschikt zijn voor een eerste tocht, omdat iedereen denkt dat ze wel geschikt zijn omdat wij ze doen. (spitsbergen, urho kekkonen, sarek, finnmark). In al deze gebieden heb je geen enkele backup en ben je volledig op jezelf aangewezen als er iets misgaat.

  Een gebied dat wèl geschikt is de Kungsleden tussen Abisko en Nikkaluokta: hutten op korte afstanden, sateliet telefoon in de hutten, passage van andere trekkers tussen de hutten. Tijdens tweede helft van maart en heel april is dit wellicht de beste bestemming, zeker niet vroeger gaan.

  Ik denk spontaan ook aan een reddingsactie per heli die we moeten opzetten hebben afgelopen winter (met onze sattelliet), mensen die onverwachts in een noodbivzak komen snachts,… omdat ze op weg gaan zonder specifieke ervaring, niet juist sporen of de weg kwijt geraken, onvoldoende warm materiaal bij hebben of backups voor als het misloopt.

  Ik heb daar geen enkel probleem mee, integendeel het vergroot de het aantal mensen die ermee bezig zijn in Belgie, maar start steeds met het juiste gebied mèt voldoende hutten en backup, of neem een sateliettelfoon mee. (geen luxe in een gebied zonder backup, het kan je leven redden).
  De gevolgen bij in de winter ‘vastzitten’ zijn veel erger en draaien sneller op een catastrofe uit.
  In een zomersitutatie is elk soort materiaal wel geschikt om geen al te zware ongelukken te hebben, in de winter moet je gewoon zeer degelijk zijn uitgerust, ook voor als het kan misgaan.

  Als je rekening houdt met deze opmerkingen, is er weinig mooier dan een wintertocht!

  brent
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  Licht is mooi maar ik hou vooral van de combinatie met een net iets robuustere buitentijk die water/condens afstotend is
  Voor mij dus de RAB neutrino endurance 400/600 OF de Crux Torpedo 500
  Hoge kwaliteit dons in een lange levensduur gegoten.

  brent
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  hallo thomas, ik maak jaarlijks vele wintertochten professioneel, en zweer voor puur statisch gebruik bij dons.

  Qua verhouding gewicht en warmte gaat kan naar mijn gevoel synthetische producten als primaloft of coreloft hier nog steeds niet aan. Vaak worden ze ook met veel minder vulling gemaakt, omdat het product anders gewoon te omvangrijk zou worden.

  heel persoonlijk wat je graag aandoet, mijn persoonlijke voorkeur is:
  woolpower lite tee als eerste laag (draag ik vaak bij expedities dag en nacht gedurende de hele reis).
  Er zijn zeker sneldrogendere synthetische zaken, maar dit houd met overdag en snachts warm en gaat zelfs na 1 week 24/24H niet ruiken.
  dan powerstretch aansluitend of woolpower 200.
  bij extreme koude een extra VEST (zonder mouwen dus) woolpower 400
  een windstopper zonder isolatie met goede pit zips
  onder een woolpower 200 bij koud weer of een synthetische lange onderbroek bij warm weer (vanaf -10).
  skibroek of g1000
  donswanten of windstopper gloves bij warmer weer
  kousen smartwool phd mountaineering

  bij statisch gebruik: dikke donsjas met kap. Naar mijn mening is dons waardeloos voor gebruik tijdens actie, en ben je veel beter 1 keer een smak geld te betalen voor een echte dikke jas, dan voor van die midlayers of dunnere jasjes die trouwens zeer ontvlambaar zijn. (kies voor een jas met een robustere buitentijk)

  bij winterkamperen verandert er niets, al neem ik dan een woolpower 400 broek mee en een donsbroek.

  naar mijn mening na veel tabellen maken met donsfils, gewichten, kwaliteiten,en prijzen vergelijken etc… (omdat ik/onze gidsen zelf een speciaalshop runnen met al dit materiaal), maakt het britse RAB qua dons de beste prijs/kwaliteit commerciële jassen. (steeds goedkoper dan TNF of andere voor betere fill dons).

  Zoals je ziet, draag ik nooit meer fleeces of dergelijke. Thermisch ondergoed in vele lagen, met een windstopper zorgt voor meer technische functionaliteit, met een donsjas erbij als je stilstaat.

  brent
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6
  In reactie op: Winterhoofddeksels #1748

  hallo joeri, m’n eerste post hier, zetje van debbie gekregen:-)
  Forum ziet leuk uit.

  Ik heb relatief veel ervaring met bont-deksels: de nordic heater van Fjäll, en echte rabbit fur van Columbia of Barts, of andere. –> ik draag zééér graag een hoofddeksel met bont bij
  -relatief koude temperaturen (onder de -15)
  -of wanneer er veel wind staat
  Voor mij bestaat er geen aangenamere combinatie (vind het zelf fijner dan een balaclava bvb., al vervangt het deze niet altijd). Maar met een bont hoofddeksel heb je veel minder ijs en sneeuwvorming aan je ogen, neus en komt deze in de bont terecht, waardoor je met minder aan te doen het veel warmer hebt.
  Een enkele bontmuts in combinatie met een windstopper neck gaiter is mijn favoriete combi, want sneller regelbaar dan een balaclava (en minder beklemmend vooral). Ik draag de necht gaiter bij extreme koude over het onderste deel van de muts, zodat enkel de ogen eruitkomen en m’n kin en oren goed in de muts zitten.
  Met sneeuwbril heb je snel condens, maar ik draag deze ook vaak over de beremuts en de neck gaiter in de allerslechtste condities, al was dit tot op heden beperkt tot een paar dagen. als de wind meevalt, hou ik de ogen vrij zodat je ook geen condens hebt.

  Al deze deksels hangen bij http://www.arktis.be (6 -tal modellen van Fjallraven en Barts naast mekaar, 10% korting). Doordat is ze allemaal kan proberen, geef ik met ruime voorsprong de voorkeur aan het ene model van Barts met real fur, vroeger heel normaal en tegenwoordig bijna niet mee te vinden. De echte fur is aangenamer (kortere haren, andere structuur). Jammer genoeg had Fjallraven vroeger nog mooiere modellen met echte rabbit fur dan barts, maar deze worden dus nu niet meer gemaakt.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)