HOME FORUM Wandelgebieden Wintertrekking Hardangervidda Finse to Haukeliseter

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • Kevin
  Deelnemer
  Aantal berichten: 28

  We plannen deze winter een wintertrekking in Hardangervidda. Zoals het er nu uitziet zouden we het “klassieke traject” van Finse naar Haukeliseter stappen. We vertrekken vrijdag 28 feb en keren zondag 9 maart terug. We hebben 7stapdagen (van zaterdag tot zaterdag).  Hierbij enkele vragen:

  Wie van jullie heeft er ervaring in Hardangervidda, of heeft deze toch reeds gedaan?

  Denken jullie dat 7 dagen voldoende is om deze tocht realistisch te maken, rekening houdend met eventueel slecht/onmogelijk stapweer. We weten dat dit nooit 100% zeker te voorspellen is, en zullen ter plaatste altijd moeten beslissen bij slechte omstandigheden of we een lus maken of toch doorsteken.

  Heeft er iemand materiaal gehuurd ter plaatse? Zoja, waar?

  Alle andere suggesties, tips of info is steeds welkom!

   

  Alvast bedankt

  Kevin

  Kevin
  Deelnemer
  Aantal berichten: 28

  Zijn er mensen die andere tochten reeds hebben gedaan in Hardangervida? We zijn nl bezig om een plan B op te stellen als we deze tocht door weersomstandigheden niet kunnen maken.

  Gr

   

  Kevin

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Geen ervaring met de Hardangervidda maar uit mijn ervaring met zulke tochten zou ik het volgende zeggen:

  Welke afstand je per dag kunt afleggen is sterk afhankelijk van je conditie/techniek, sneeuwcondities/weer en of je al dan niet een pulka trekt. Ik merk in een ander topic dat je van plan bent een pulka mee te nemen. Ik zou dit afraden tenzij je anders echt een zware rugzak zou hebben bij de start van de tocht (in principe zou je die perfect onder 15kg moeten kunnen houden bij aanvang van de tocht). Voor zo’n korte tocht is een pulka in principe overbodig. Je gaat er minder snel mee vooruit en met 7 stapdagen zou je perfect alles in je rugzak moeten kwijt kunnen. Zonder pulka en met goede conditie/techniek/weersomstandigheden moet je perfect 30km en meer dagelijks kunnen afleggen. Sneeuwcondities zijn meestal relatief goed op dat deel van de vidda.

  Hou de weersverwachting goed in de gaten voor je vertrekt en het is geen slecht idee om, als je daarin nog flexibel zou kunnen zijn, de richting van je tocht te laten afhangen van de overheersende windrichting zodat je meestal windaf kunt skieën en je minder last hebt van sneeuw vlokken / stuifsneeuw in je gezicht.

  Doe de doorsteek zo snel je kunt. Met goede omstandigheden kan dat in 3 dagen lukken. Heb je nadien nog tijd over kan je nog een kleine lus maken rond Finse of Haukeliseter. Is het op het einde slecht weer dan heb je toch je tocht kunnen volbrengen. Is het weer te slecht de eerste dagen en je voelt jezelf niet klaar om daar door te gaan zal het wel snel duidelijk worden dat de beste strategie terugkeren wordt.

  En uiteraard zet je geplande route en alle mogelijke uitwijkroutes op voorhand op je GPS zodat je in omstandigheden waarbij je toch doorheen stormweer zou moeten, je zonder problemen verder kunt.

  Hilde
  Deelnemer
  Aantal berichten: 1

  We hebben 2 jaar geleden de tocht van Finse naar Haukelister op langlaufskis gedaan op 7 dagen waarbij we in (on)bemande hutten sliepen. Onze tochtindeling zag er als volgt uit: Finse – Kraekkja – Rauhellern – Sandhaug – Litlos – Hellevassbu – Haukeliseter. Wij hebben 1 dag vastgezeten in Rauhellern met een whiteout en de dag erop was het nog steeds een zeer zware tocht naar Sandhaug (26km) met sterke tegenwind en zeer beperkte zichtbaarheid. In Rauhellern kan je bij te slecht weer, afwijken naar Mogen of Kalhofd. Het best is, om nog geen busticket terug naar Oslo te kopen zo kan je tijdens de tocht je plannen nog aanpassen afhankelijk van de weersonstandigheden, conditie,….

  Verder is het ook opletten bij de afdaling naar Haukelister. De directe route is zeer steil en meer een skipiste. Wij hebben een westelijke vallei gevolgd (niet aangeduid op de kaart) en dan over het meer gegaan maar er is ook een oostelijke route (wel op de kaart aangeduid)

  Over het huren van materiaal ter plaatse heb ik geen info, wij hebben onze eigen skis.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.