HOME FORUM Materiaal en techniek Winterslaapzak aanschaffen voor gebruik in Vogezen

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • JelleIJ
  Deelnemer
  Aantal berichten: 19

  Beste Medehikers,

   

  Ik ben op zoek naar een winterslaapzak voor gebruik op winterhikes in de Vogezen. Ik heb er twee gevonden, en bij deze wil ik daarom een peiling doen onder soortgenoten. De vraag is dus welke te kiezen. Advies en eventueel andere tips zijn dus zeer welkom!

  Criteria voor gebruik: uiterst temp. bereik van -15 graden. Gebruik, in tent of bivakzak met tarp. Liefst lichtgewicht en compact, maar duurzaamheid en prestatie ook belangrijk. Budget rondom 100 euro.

  Dat geeft mij de volgende opties:

  http://www.snugpak.com/outdoor/sleeping-bags/4-season/chrysalis-5

  http://www.pinguinoutdoor.nl/winkel/slaapzakken/expert/

   

  Mij keuze neigt nu nog naar de pinguïn, dit omdat deze compacter en lichter is. Snugpack schijnt echter een zeer degelijk merk te zijn, dat zich al lange tijd heeft gespecialiseerd in slaapzakken. Ook het extra temperatuurbereik is voordelig, omdat synth. slaapzakken altijd afnemen in isolatie en minder betrouwbaar zijn qua opgave van de min. temperatuur t.o. donsslaapzakken.

   

  Schroom dus niet uw menig te delen aangaande de slaapzakken. Ik laat het jullie horen wanneer ik de knoop doorhak. Alvast dank.

  bergkonijn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 190

  Lijken mij alle 2 goede slaapzakken. Alleen vergeet lichtgewicht. Maar de prijs is super.
  De Pinguin heeft maar een 2/3 rits. Daar moet je voor zijn. Ik heb een slaapzak met een volledige rits, dat heeft het voordeel dat je hem kan openritsen en gebruiken als deken bij warmer weer.
  Ook de zakken zijn lang genoeg. Ik de winter wil je wel eens wat extra spullen in de zak die niet mogen koud worden of moeten drogen. Zoals je t-shirt voor de volgende dag.
  De Pinguin kan ik niet genoeg beoordelen of de tocht baffle en dicht snoer kabel rond je hoofd ok zijn. Van beide zakken kan ik niet zien of ze rond de schouders een dicht snoer kabel hebben. De Chrysalis heeft in ieder geval wel een voorziening daarvoor. Maar ik kan op de foto niet zien of er een kabel in zit.
  Best zou je beide zakken eens testen, er in gaan liggen in de winkel. Een slaapzak kopen over het internet is niet zo evident.

  JelleIJ
  Deelnemer
  Aantal berichten: 19

  Dank voor de reactie. Tip om ruimte over te houden is zeker goed om te onthouden. Passen zal moeilijk gaan, omdat de winkels niet in de buurt zijn helaas. Voor de volledigheid: bij de Snugpack betreft het wel een verouderd model: http://www.kathmandu.nl/snugpak-softie-chrysalis-xpedetion-kleurloos-203020005-uitrusting-slapen.html.

  Ook zie ik dat deze slaapzak geen EN1538…  normering heeft. Is er iemand die ervaring heeft met Snugpack, of met fabrikanten die deze norm niet toepassen?

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Die norm niet toepassen ? Vreemd. Je kan bijna niet anders en sinds op zijn laatst 1 jan. 2005 is die norm al in voege.

  Over de slaapzakken: vergeet ook maar compact en duurzaam bij een synthetische. Zo klein mogelijk comprimeren is nooit goed voor de duurzaamheid, ook niet voor een donzen slaapzak. En zeker bij een synthetische slaapzak is er redelijk snel een afname van isolatiewaarde. Zelf bvb. een slaapzak die oorspronkelijk goed zou geweest zijn tot -7 of -9 (maar maar -2 toen volgens de norm blijkbaar), maar nu is die al onaangenaam fris bij +”zoveel”. En het ging hier over een Polarguard 3D vulling.

  Is dat voor éénmalig gebruik ? Zoja is huren misschien nog de beste optie.

  Trouwens, welk slaapmatje zou je gebruiken ?

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Dat vermeld temperatuurbereik bij de Snugpak doet toch een beetje de wenkbrauwen fronsen: maar 5° verschil tussen comfort en extreme temperatuur. Ofwel is het eerste serieus overschat, ofwel het tweede onderschat.

  Van de twee merken heb ik persoonlijk nog nooit gehoord. Vroeger heb ik ook nog een ‘budget winterslaapzak’ gekocht, een synthetische Vango (toen 120 euro voor -9°C comfort). Bij aanvang nog lekker warm voor de winterse Ardennen, maar na enkele jaren gebruik al snel ‘gedegradeerd’ tot een zomerslaapzak voor de bergen (ik schat -5°C en nu wellicht haalt die dit ook niet meer). De slaapzak ligt nu werkloos in de kast omdat ik de overstap gemaakt heb naar een donzen exemplaar.

  Als je ooit nog serieuzer werk wil doen dan de winterse Vogezen zou ik het persoonlijk ook nuttiger vinden om een winterslaapzak te huren.

  Als je een synthetisch alternatief wilt voor die dure donzen winterslaapzakken, dan mag je richting 2,5 à 3kg denken en zit je met een slaapzak die heel veel ruimte inneemt in de rugzak. Dan wacht je beter af hoe het loopt op je eerste wintertrekking(s) en koop je dan, na wat sparen, een donzen slaapzak vb. van cumulus (die vrij goed geprijsd is).

  JelleIJ
  Deelnemer
  Aantal berichten: 19

  Dank voor de tips Debbie en Woubier. Het klopt inderdaad dat het temperatuurbereik van de Snugpack verdacht is. De Pinguin lijkt dan betrouwbaarder omdat deze met de europese norm te vergelijken is met andere modellen. Huren heb ik overwogen, maar gezien dit algauw 50/60 euro per weekend kost, haal ik het er vrij snel uit om een winterslaapzak te kopen. Het temperatuurbereik is dan fors groter dan mijn donsslaapzak (tot -4 EN norm). Deze gebruik ik als 3 seizoenen slaapzak. Ik heb reeds ervaring met winterse trekkings in Ardennen en Vogezen en ik denk dat het met deze slaapzakken best wel redelijk te doen is, alhoewel idealiter licht materiaal prefereert boven zwaar en bulkig. Nogthans heb ik een synthetische slaapzak nodig voor natte omstandigheden, en dus voor flink winterse omstandigheden, dus denk ik er uiteindelijk toch een aan te schaffen.

  Qua matten heb ik een een ridgerest solite en een prolite 4 + large?  ook nog wat ander dunner spul. Ik gebruik bij strenge vorst altijd 2 matten.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Je hebt maar zelden een echte synthetische slaapzak nodig voor winterse condities. Zowat iedereen op dit forum gebruikt donzen exemplaren. Als je weet dat je houdt van wintertrekkings, dan zou ik gewoon wat geld bijeen sparen voor een echte donzen winterslaapzak. Daar ga je veel meer aan hebben, zowel qua comforttemperatuur als duurzaamheid. Spaar gewoon wat geld uit elders als je het niet breed hebt.

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  +1 (eens met Debbie)

  Trouwens, van -9 naar -5  lijkt niet veel, maar zeker voor een winterslaapzak kan het op individuele graden aankomen.

  JelleIJ
  Deelnemer
  Aantal berichten: 19

  Hoewel ik jullie advies zeker meeneem, kies ik toch voor de pinguïn. Een mooie donsslaapzak zal er in de toekomst zeker komen. Maar ik heb nu net wat materiaal verkocht waardoor ik maar een klein bedrag hoef te overbruggen. Daarbij vind de de pinguïn expert er betrouwbaar uitzien, of dat ook in de praktijk geldt moet moet nog blijken, maar ik neem de proef op de som. Het is geen budgetmerk denk ik, omdat ze de EN norm toepassen (laboratoriumtesten hiervoor zijn duur), ook werkten ze eerder met dit model met polarguard 3d en primaloftvulling. Daarbij ik heb ervaren dat je redelijk lang kunt doen met een synth. slaapzak waarbij het isolatieniveau mij nooit echt is tegengevallen: zeker 3 jr bij meerdere tochten per jaar. Ik ga er dus toch voor. Laat jullie misschien in het vervolg nog eens weten of het voldoet de aan de verwachting. Dank!

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Alle begrip voor je keuze. Veel plezier!

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Oh ja, zeker voor een synthetische slaapzak hangt het er ook vanaf hoe die bewaard en verstuurd wordt, meer specifiek al of niet gecomprimeerd. Gecomprimeerd is voor een synthetische slaapzak niet goed en bij online aankopen heb je daar vaak geen zicht op.

  Koen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Mijn excuses voor de late reactie maar: de Snugpak’s zijn prut. Eén van mijn eerste slaapzakken was een Snugpak Softie 3. Die temperatuurrating was minstens 5 graden verkeerd.

  Je keus voor de Pinguïn zal dus zeker niet slechter zijn.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.