HOME FORUM Materiaal en techniek Winterhoofddeksels

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Iemand ervaring met ushanka hoofddeksels als de nordic heater, winter heater of winter safety heater van Fjallräven en gelijkaardige hoofddeksels van andere fabrikanten zoals bijvoorbeeld Barts? Ben vooral geïnteresseerd in prestatie bij extreme koude en tijdens sneeuwstormen in vergelijking met andere systemen als de combinatie balaclava met muts of een parka. Daarnaast iemand een idee hoe dat draagt met een sneeuwbril bij op? Heb de hoofddeksels in kwestie al gepast maar nog niet met bril.

  brent
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  hallo joeri, m’n eerste post hier, zetje van debbie gekregen:-)
  Forum ziet leuk uit.

  Ik heb relatief veel ervaring met bont-deksels: de nordic heater van Fjäll, en echte rabbit fur van Columbia of Barts, of andere. –> ik draag zééér graag een hoofddeksel met bont bij
  -relatief koude temperaturen (onder de -15)
  -of wanneer er veel wind staat
  Voor mij bestaat er geen aangenamere combinatie (vind het zelf fijner dan een balaclava bvb., al vervangt het deze niet altijd). Maar met een bont hoofddeksel heb je veel minder ijs en sneeuwvorming aan je ogen, neus en komt deze in de bont terecht, waardoor je met minder aan te doen het veel warmer hebt.
  Een enkele bontmuts in combinatie met een windstopper neck gaiter is mijn favoriete combi, want sneller regelbaar dan een balaclava (en minder beklemmend vooral). Ik draag de necht gaiter bij extreme koude over het onderste deel van de muts, zodat enkel de ogen eruitkomen en m’n kin en oren goed in de muts zitten.
  Met sneeuwbril heb je snel condens, maar ik draag deze ook vaak over de beremuts en de neck gaiter in de allerslechtste condities, al was dit tot op heden beperkt tot een paar dagen. als de wind meevalt, hou ik de ogen vrij zodat je ook geen condens hebt.

  Al deze deksels hangen bij http://www.arktis.be (6 -tal modellen van Fjallraven en Barts naast mekaar, 10% korting). Doordat is ze allemaal kan proberen, geef ik met ruime voorsprong de voorkeur aan het ene model van Barts met real fur, vroeger heel normaal en tegenwoordig bijna niet mee te vinden. De echte fur is aangenamer (kortere haren, andere structuur). Jammer genoeg had Fjallraven vroeger nog mooiere modellen met echte rabbit fur dan barts, maar deze worden dus nu niet meer gemaakt.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Bedankt Brent! Dat beantwoordt mijn vraag. Ik zal eens moeten binnen springen in Boom.

  Jap@a
  Deelnemer
  Aantal berichten: 11

  Hej,

  Ik treed Brent hier bij, ga voor echte bont! Ondanks het (onnozele) taboe dat hier rondhangt.
  Synthetische bont zal nooit hetzelfde micorklimaat rond het aangezicht creëren dan natuurlijke bont en heeft niet dezelfde functionaliteit met betrekking tot het aanvriezen van vocht door ademhaling.

  Zelf ga ik meestal voor een combi van verschillende items: balaclava, nekkraagje, verschillende mutsen en soms een stormmasker dit alles gecombineerd met een bontkraag aan de kap.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.