HOME FORUM Materiaal en techniek Windstopper jacket

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
 • Auteur
  Berichten
 • DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  Eerst had ik geen interesse in nog wat nieuw materiaal maar nu is mijn aandacht toch getrokken door de licht gewicht windstoppers.
  Jasjes van rond de 150 gram die de wind buiten houden en door een DWR toch nog wat lichte regen tegenhouden.

  Eerst was ik aan het kijken naar de windstop versie van mijn favoriete trui momenteel (de vik hooded van 66° North) maar als je naar de warmere landen gaat moet je dan al een trui gaan aandoen voor de wind buiten te houden. Bovenop dat ik een windstop trui heb al, maar zonder kap wel.

  Nu lijkt de Rab Cirrus me wel wat, maar ik vind hem nergens en op ultralight is de medium uitverkocht (snik).

  Decathlon heeft de Helium voor 30 euro dus dit is misschien wel een optie. Ook eens wat goedkoper.

  Heeft er al iemand meer ervaring met de Helium ? Ik heb op het forum al iets gelezen dat er wat designfoutjes inzitten maar dat die verder wel goed is.
  Hoe zit het met de kwaliteit van de stof, ademt die nog wat? Of plakt die redelijk snel aan je vast?
  Ik heb een loop windstopper van Quecha en deze kleeft wel snel vast, vandaar de vraag.
  Voor het doeleinde niet geschikt wegens te veel verluchtingsgaten en geen kap.

  thanks alvast!

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Misschien kan je ook eens kijken naar de Alpine-jas van RAB ? Scoort goed qua ademend vermogen.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Ik heb al behoorlijk wat ultralight wind jackets gedragen en versleten. Er zit soms toch wel behoorlijk wat verschil in design tussen al die jasjes van fabricant tot fabricant, dus het kan wel de moeite zijn om hier aandacht aan te besteden in je keuze. Het vervelendste vind ik steeds dat de capuchon kan wapperen als je ze niet over je hoofd wil trekken in hevigere wind. RAB lost dit op met een oprolsluiting, maar de meeste andere fabricanten denken hier gewoon niet aan (anderzijds kan je zoiets natuurlijk wel gemakkelijk zelf nog op je jasje naaien). Denk er ook aan dat het DWR op zulke jasjes snel weg slijt en dan houdt het je gewoon niet droog in de minste regen. DWR kan je nadien wel herstellen in de was maar ook dat is een allesbehalve duurzame zaak bij dit soort jasjes.

  Hoe zit het met de kwaliteit van de stof, ademt die nog wat? Of plakt die redelijk snel aan je vast?

  Wat je zeker niet moet doen met zulke jasjes is ermee door struikgewas gaan wringen. Daarvoor is de stof te fragiel. Ook altijd voorzichtig zijn met het sluiten van de rits. Als de stof tussen de rits geraakt en je trekt nonchalant door kan je de stof gemakkelijk stuk trekken. En plakt de stof redelijk snel aan je vast? Als je zweet is dat inderdaad onvermijdelijk. In principe draag je altijd minstens een base layer onder zulk jasje en op je armen strop je de mauwen op als het te warm is. Maar als je echt goed begint te zweten doe je je wind jacket toch gewoon uit.

  De RAB Alpine jacket is hier nu ook vernoemd geworden, maar ik zou deze jas niet bezien als een puur wind jacket. Deze moet je eerder zien als een ultralight softshell gezien je er perfect de hele dag mee in de lichte regen kunt rondlopen zonder nat te worden. Persoonlijk verkies ik de RAB Alpine boven een ultralight wind jacket in gebieden waar het vaak kan regenen. Anderzijds ademt de stof van de Alpine jacket inderdaad veel beter, maar dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn natuurlijk.

  Een overzicht van de jasjes waar ik ervaring mee heb, met de voornaamste plus- en minpunten:

  RAB Cirrus wind Top
  Large: 122g
  – Niet erg duurzaam DWR.
  + Perfect design jasje en capuchon.
  + Oprolsluiting voor capuchon.

  Raidlight Ultralight windjack
  Large: 116g
  – Niet erg duurzaam DWR.
  – Geen oprolsluiting voor capuchon maar anderzijds flappert de capuchon minder erg dan bij andere jackets.
  – Felle fluoriscerende kleur perfect in het verkeer maar niet aantrekkelijk daarbuiten.
  + Halve rits (persoonlijk vind ik volledige rits overbodig bij dit soort jasjes).
  +/- Nauwere pasvorm dan alle andere jasjes.

  Marmot Trail Wind hoody
  Large: 159g
  – Niet erg duurzaam DWR.
  – Geen oprolsluiting voor capuchon waardoor deze vervelend wappert in hevige wind.
  – Te grote / overbodige verluchtingspanelen onder de oksels waardoor je sneller koud krijgt bij zijwind.

  Quechua Helium Hoody
  Large: 109g
  + Initiele DWR leek me fractie duurzamer dan bij alle andere bovenstaande jasjes.
  – Polsomtrek van de mauwen te nauw met te weinig elasticiteit waardoor je mauwen zeer moeilijk opgestropt krijgt en het jasje ook moeilijker aan/uit te krijgen is. Jasje past vermoedelijk zelfs niet bij mensen met dikke armen.
  – Elasticiteit van capuchon is niet regelbaar en te ruim waardoor capuchon gewoon van je hoofd waait als je windop wandelt.
  – Geen oprolsluiting voor capuchon.

  RAB Alpine jacket
  Medium: 215g
  + Erg duurzaam DWR
  + Capuchon geoptimaliseerd voor regenweer door “wired peak”.
  + Oprolsluiting voor capuchon
  + Gewoon over de hele lijn perfect design
  +/- Pertex Equilibrium heeft een behoorlijk hogere lucht permeabiliteit dan nylon/polyester/quantum wat in de ultralight wind jackets wordt gebruikt. Hierdoor ademt de Alpine jacket nog beter maar voelt anderzijds wel kouder aan in hevige wind.

  DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  Super bedankt voor de uitgebreide reactie Dzjow!

   

  De RAB alpine had ik eerst afgeschreven omdat die iets zwaarder en bulkier was en ik voor deze jas toch echt zocht naar een klein lichtgewicht pakketje.

  Ik heb reeds een goeie softshell van bergans en een gore-tex pro shell.

  Als ik u ervaringen zo lees bent u wel het positiefste over de alpine jacket van RAB. Denkt u dat deze in gebruik te hard zou overlappen met de jassen die ik reeds heb?

  Ik zal de Helium eens gaan passen dan toch, maar ik vrees dat die dan te krap zal zijn. Mijn armen zijn redelijk gespierd en mijn onderarmen ook, de huidige quecha windstopper voor te lopen kan ik maar 5 cm opstropen ofzo.

   

  Het idee voor de windjack was omdat ik eens een keer naar een niet scandinavisch of koud land ga reizen, maar naar Cuba en ik geen interesse heb om een echte jas mee te nemen. Eerder iets voor de wind van me af te houden tijdens activiteiten daar. Daarom dat een windstopper me wel interessant leek. In België gebruikte ik mijn loop windstopper ook wel op de fiets als het te fris was voor alleen een trui.  Maar door de verluchting langs de achterzijde en zijkant is deze minder geschikt in algemeen winderige omstandigheden. Voor frisser weer heb ik truien met windstop achtige stof.

  Met dit in gedachte lijkt dan de Cirrus de beste optie? Dat de DWR slijt kan ik wel herstellen door wasbeurten met Nikwax en desnoods nog een extra spuitbus.

  Hoe ervaart u de maten bij Rab? Bij Bergans en Millet heb ik gewoon een Medium.

   

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  De Alpine zomaar afschrijven zou ik niet. Op het woord softshell zou ik niet afgaan. Dat dekt zo’n brede lading.  Wat voor softshell is die Bergans ? Geweven of met membraan ?

  DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  De Alpine is ook wat zwaarder en ik vermoed ook bulkier?

   

  Deze heb ik : http://catalog.bergans.eu/clothing/jacket/Wind-Repellent/Stranda-Softsh-Jkt-Black-Grey-XXL–119707-p0000052801

  De Bergans Stranda. (geniale softshell btw – al jaaaren in gebruik en nog als nieuw, moet de review nog altijd eens afwerken ervan).

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Om nog 1 in de mix te gooien; Patagonia Houdini.

  Zelf geen ervaring mee, maar ontzettend veel positieve reviews over gelezen. De verhouding waterdichtheid en ademend vermogen zou bij deze het meest optimaal zijn van alle windshells.
  Het staat dan ook op mijn verlanglijstje.

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  De Alpin is helemaal anders (veel ademender) dan die Bergans (die een winddicht membraan heeft, denk ik) en is ook zo zwaar niet (mijn huidige winshell weegt 216 g).  Het volume valt ook goed mee,

  De Houdini zou ik dit seizoen vermijden. Andere en minder ademende stof. Maar voor dit najaar zouden ze terug switchen naar de oude stof.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Over het ademend vermogen van geweven stoffen kan soms nogal onnodig gediscussieerd worden terwijl het in de praktijk er nauwelijks toe doet zolang je er geen zwaar inspannende activiteiten mee doet zoals trailrunnen. Een beperkter ademend vermogen bij een windshirt is net wenselijk bij het hiken en voldoende om in dat inspanningsniveau vocht af te voeren. Je wil immers in de eerste plaats de wind buiten houden.

  Als je ’t mij vraagt ga je in Cuba zowel met een Rab Alpine als een windshirt even tevreden zijn. Het verschil zit hem vooral in het beter en veel duurzamer water repellent vermogen van de RAB Alpine.

  Om nog 1 in de mix te gooien; Patagonia Houdini.
  Zelf geen ervaring mee, maar ontzettend veel positieve reviews over gelezen. De verhouding waterdichtheid en ademend vermogen zou bij deze het meest optimaal zijn van alle windshells. Het staat dan ook op mijn verlanglijstje.

  Houdini is 10 denier nylon tov 20 denier bij de meeste andere windshirts. Voorts moet je dit maar eens nalezen als je graag de details kent achter Woubeir zijn uitleg.

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Het klopt wel wat Dzjow zegt over te veel nadruk op het ademend  vermogen, maar een minimum van 5 CFM lijkt me toch aan te raden. Er zijn er inderdaad veel met minder ademend vermogen en ik denk dat dat wel eens de reden zou kunnen zijn waarom ik soms hoor  klagen over doorweekte kledij daar onder.

  DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  Thanks voor de link. Ik heb even gelezen wat zeiden. Jammer wordt er amper gerept over het pertex equilibrium materiaal van de rab alpine.

   

  het wordt kiezen tussen de rab cirrus(komt terug binnen bij ultralight- heb reactie gehad) en de rab alpine.

  duurzaamheid en dwr versus laag gewicht en stokkeerbaarheid.

   

  pfff xd . Moeilijke keuze. uiteindelijk was ik op zoek naar een echte windshell, maar met die rab alpine ben ik aant twijfelen of die niet handiger gaat zijn.

  DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  De equilibrium stof van de alpine wordt ook wel naar voren gebracht als warmer. Iets dat het niet evht moet zijn. Dus neig momenteel naar de cirrus.

  http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/forums/thread_display.html?forum_thread_id=55969

  Bart
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Misschien nog een tip om je te helpen beslissen:

  Als je keuze naar de rab cirrus overhelt moet je weten dat er ook een cirrus pull-on versie bestaat.
  Deze is nog een tikkeltje lichter en heeft een driekwart rits en geen kap.

  De pull-on is ook goedkoper.

  Bestel hem wel groot genoeg, ik heb enkele jaren geleden een small online gekocht (volgens de maten van de site net goed voor me) maar daar raakte ik met moeite in. Ik heb deze dan maar teruggestuurd en de zoektocht opgegeven.

  Je kan ze goedkoop in de UK kopen, bv hier:

   

  http://www.roughgear.co.uk/p-523-rab-cirrus-pull-on.aspx

  de afschuwelijke kleur van de vest moet je er wel bijnemen.

  DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  Blijkbaar heeft Norrona er ook 1.

  http://www.roughgear.co.uk/p-854-norrona-bitihorn-aero60-jacket.aspx

  Iemand een mening daarover?

  Ik weet alleen dat Norrona wel een zot outdoormerk is van heel hoge kwaliteit en gelijke prijs. Dus verwacht er wel veel van. Maar zo zonder reviews en geen verduidelijking wat voor materiaal het is (buiten gerecycleerd)

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Deze link is misschien interessant: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AvISkg3y0higdG80UzBRVUVaZmlWV1JYeWlVVHV3dEE&usp=sharing#gid=0

  Die Norrona Bitihorn is trouwens onlangs ook eens vernoemd. Ik dacht, maar ik kan verkeerd zijn, dat de kap wat tegenviel. Die 60 bij Bitihorn trouwens delen door 4 om de cfm te weten en te kunnen vergelijken.

  Ik dacht ook dat het ademend vermogen van die Cirrus wat tegenviel (iets van rond 2 cfm).

   

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.