HOME FORUM Materiaal en techniek welke trekking tent

Tags: 

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Auteur
  Berichten
 • pellican
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  Beste,

  Voor onze trip naar Noorwegen zijn we op zoek naar een geschikte trekkingstent. We willen de tent ook gaan gebruiken om mee te nemen in het vliegtuig over de plas en reguliere vakanties op de camping. Naast een gewicht van minder dan 3 kilo is comfort (ruimte) voor ons belangrijk mocht het slecht weer zijn. We zijn dus op zoek naar een tent met een ruime vestibule. op dit moment zijn we ons aan het orienteren maar ik zou graag jullie advies/tips meenemen. Ons budget is in principe 400-500 euro maar heb er ook duurdere tenten bijgezet.

  Hier is een klein lijstje met tenten die onze interesse hebben:
  http://www.kampeermarkt.com/NordisK-Norheim-2-SL.html title=”Nordisk Norheim 2 SL”
  http://www.soellaart.nl/bighorn-2-sul” title=”Eureka bighorn 2 SUL”
  http://www.carldenig.nl/lightwave-t20-hyper-xt.html” title=”Lightwave t20 Hyper XT” (of de goedkopere Trail)
  http://www.berghut.be/tenten/tenten-3/tenten-3-en-meer/t30-trail-xt” title=”Lightwave T30 trail XT
  http://www.bever.nl/hilleberg-tent-nallo-2-gt-1122a60002?id_colour=3002″ title=”Hilleberg nallo 2gt
  Verder zijn ook tenten van o.a. Bergans gepasseerd.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Hey Pim,

  Een tent kiezen is niet simpel. Ik ben ook geen grote expert maar bij deze doe ik een poging. 🙂 Alvast enkele criteria waar ik wat op let als ik naar je opties kijk:

  De waterkolom voor de buitentent is best minstens 3000mm (de Nordisk zit op 2000mm, Eureka op het 3000mm, de andere zitten erboven). De hoogte van de waterkolom zegt niets over de duurzaamheid ervan maar wat hoger kan zeker geen kwaad.

  De buitentent komt best zo dicht mogelijk bij de grond. Bij veel wind wil je vermijden dat die te veel onder het buitenzeil blaast. Aangezien je richting Scandinavië trekt, is dat zeker belangrijk. Aan de andere kant is het bij mooi weer wel belangrijk dat er genoeg ventilatiemogelijkheden zijn, anders ga je veel last hebben van condens. Het is vaak moeilijk te zien op foto hoe het met beide items zit. Je checkt dat best in het echt. Er moeten ook genoeg scheerlijnen zijn om je tent te kunnen verankeren, ik zie op de foto quasi geen bevestigingsmogelijkheden bij de Nordisk. Bij de Eureka is het niet duidelijk. Bij Lightwave en Hilleberg heb je er zeker wel.

  Hetzelfde geldt voor het opzetgemak, dat moet je zelf testen. In het voorjaar worden diverse tentenshows georganiseerd door buitensportzaken vb. door de K2 in Antwerpen. Het is zeker de moeite om daar eens naartoe te gaan om de tent in levende lijve te zien en als je echt een tent op het oog hebt, vraag je gewoon of je die eens mag opzetten. Bovendien krijg je dan ook wat extra korting.

  Je bekijkt de specificaties best op de site van de producent zelf, al is de ene wel wat duidelijker dan de andere.

  bergkonijn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 190

  Wanneer ga je naar Noorwegen? De meeste outdoorwinkels zoals Berghut en Kariboe doen een tenten week of weekend. Waar je redelijk wat korting kan bekomen. Je kan ook vragen om je tent eens op te zetten en af te breken. Hou de websites in de gaten van die winkels.

  Zelf heb ik een Hilleberg nalo gt 3 persoons. Dit is de ruimte (rommel) in de voortent.

  DSCF1685

  Het regende, ik zat nog in de voortent. Mijn 2 vrienden in de binnentent. Kwestie van droog te eten.

  Deze tent gebruik ik met 2 man om lekker ruim te zitten. Maar dat is een keuze die je maakt, 400g meer gewicht.

  Super content van de stormvastheid van Hilleberg tenten.

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Ik heb een Hilleberg Nammatj 3, deze heeft natuurlijk geen voortent maar van de kwaliteit van de tent ben ik super tevreden. Ze heeft al heel wat stormen meegemaakt. Dus de stormvastheid is uitstekend.

  Maar ik zou ook zeker eens de Noorse concurrent ‘Helsport’ bekijken. Heb deze tenten eens kunnen bekijken in Eindhoven. En vond ze er goed uitzien.

  De Fjellheimen Superlight kan misschien wel eens iets zijn. Ik ken de prijzen wel niet van de tenten. Ze zitten volgens mij wel ongeveer rond de prijs van Hilleberg.

  Ik heb nu al een tijdje mijn Hilleberg niet meer gebruikt, wanneer mogelijk gebruik ik tegenwoordig mijn MLD trailstar met binnentent.

   

  pellican
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  bedankt voor alle adviezen. 🙂

  We zijn van plan om in de zomer naar noorwegen te gaan, dus dat duurt nog wel even. Aangezien we nog niet alle materialen hebben en niet alles in een keer willen kopen zijn we ons nu al aan het orienteren.

  Ik denk dat we zeker gaan kijken op de Kariboe tentenshow 17-18 mei (lekker dichtbij huis) of 12 en 13 april bij K2.

  Wat me opvalt is dat de meeste hier een voorkeur hebben voor een vrij ‘dure’ tent (Hilleberg). Is het aan te raden om voor de beste kwaliteit te gaan of kun je bijvoorbeeld ook best de iets goedkopere tenten nemen? Bijvoorbeeld the lightwave trail ipv hyper.Heeft er iemand ervaring met lightwave tenten?

  Is het verder aan te raden om voor het comfort een grotere tent te kopen. Dus ipv een 2 een 3 persoons tent zodat je wat meer ruimte in de binnentent hebt ondanks het grotere gewicht?

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Debbie heeft ervaring met de Lightwave tenten volgens mij. Ik wou een vrij compacte tent qua plaats inname op terrein daarom hebben wij toen gekozen voor een 3 persoons zonder voortent. Maar moest ik er eentje nemen met voortent zou ik toch maar een 2 persoons binnentent nemen. Voor toch wat gewicht te besparen. Maar dit is natuurlijke een persoonlijke keuze.

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  De Hilleberg is inderdaad het neusje van de zalm, met dito prijskaartje. Ook wij zijn daar toen op afgehaakt en keken uit naar goedkopere merken. We hebben een Lightwave, weliswaar de G2 Mountain, die een semi-geodetische tent is en niet de tunneltent die jij op het oog hebt. Op zich een erg stevige tent die zich al bewezen heeft in een IJslandse storm maar het opzetgemak kan beter, en ook de gaasconstructie van de tentsleuven (waar je dus de stokken insteekt) vriest soms dicht in de winter.  De tent heeft ook een grote vestibule, maar is dus wel een 2-persoonstent. Qua afmetingen vind ik hem erg goed. In de voortent kunnen koken is absoluut belangrijk, naast je gerief er makkelijk in kwijt kunnen. De slaapruimte hoeft voor mij niet zo groot te zijn.

  pellican
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  @ debbekes: bedankt voor de snelle reactie 🙂
  We zijn niet van plan om in de wintermaanden te gaan kamperen maar een sneeuwbui in de zomer kan je ook nooit uitsluiten. De t20 is multipitch waardoor de stokken geloof ik niet door de gaasconstructie hoeven maar dit zullen we even bekijken. Wat voor indruk hebben de gebruikte materialen? Voor de maat denk ik dat we er een keer in moeten gaan liggen :p

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Pim,

  Al de tenten hier opgesomd voldoen voor het gebruik waarvoor je de tent wil inzetten. Velen zijn zelfs stevige tenten die perfect winterstormen doorstaan. Het zijn vooral de gebruikte materialen bij de tenten die nogal verschillen. Zoals gezegd zal je best eens naar een tentenshow gaan om alles eens aan den lijve te ondervinden, opstelgemak bekijken, verluchtingsopties keuren en de ruimte inschatten.

  Wat materialen betreft heb je de keuze om een tent te kiezen met relatief licht silnylon buitendoek (15 à 20D / 2000mm waterkolom). Zulk materiaal heeft natuurlijk wat mindere scheursterkte en de buitentent zal sneller water gaan opslorpen na beschadiging door UV-licht. Dit zal ook nog wel voldoen voor jou lijkt me, maar de duurzaamheid zal gewoon wat minder zijn. Moest je de tent toch zeer vaak gaan gebruiken zou ik geen licht buitendoek nemen. Aan het andere uiteinde heb je dan het zware silnylon (40D en 3000mm waterkolom of hoger). Dit is zeer sterk silnylon, goed voor wintertenten en zeker ruim voldoende voor jou beoogd gebruik. Daar tussenin zit 30D silnylon met 3000mm waterkolom wat perfect voor je zal voldoen.

  Wat de binnentent betreft speelt het materiaal minder sterk een rol. Gezien je vooral de tent in de zomer wil inzetten hoeft dat ook niet het zwaardere nylon/polyamide te zijn.

  Bij het grondzeil zit je met steviger materiaal wat doorpriksterkte/schuurvastheid betreft als je voor 70D (of meer) gaat. Grondzeil van 40D is minder stevig. De waterdichtheid wordt dan bepaald door de hoeveelheid PU-coating op het grondzeil. Het grondzeil van de Nordisk tenten (40D) is bijvoorbeeld wat minder stevig maar zal wel lang/beter waterdicht blijven (10000mm waterkolom). Daartegenover is het grondzeil van een Hilleberg Nallo steviger (70D) maar zou in principe sneller coating kunnen verliezen (5000mm waterkolom). Gewicht van het grondzeil hangt dan van beide zaken af. Nu is 40D voor een grondzeil zeker voldoende als je er normale bivakplekken uit kiest. Ga je vaak op stenige ondergrond je tent opzetten dan wordt het wat anders.

  Voor de rest zullen 9mm DAC tentstokken voldoende zijn. Aan dikkere stokken heb je niet speciaal nood.

  Kan je voor jezelf eens de materialen gaan vergelijken.

  pellican
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  @ Dzjow: bedankt voor de uitgebreide uitleg.

  Ik denk dat we degelijkheid belangrijker vinden dan het allerlichtste materiaal.
  Zelf vind ik de Lightwave t20 er erg interessant uitzien.
  Hieronder heb ik Trail versie vergeleken met de Hyper versie van de T20

  Trail vs. Hyper
  60 g/m2, 40d nylon ripstop, 5000mm vs. 51 g/m2, 30d nylon ripstop 5000 mm (factory-taped seams)
  150 g/m2, 210d nylon oxford, 5000mm vs. 70 g/m2, 40d nylon ripstop,7000 mm (factory-taped seams)
  Yunan 9.00mm 7001-T6 vs. Yunan 9.60mm 7001-T6 with Unit connectors
  2.92 kg vs. 2.35 kg
  €499 vs. €699

  De trail versie gerbuikt steviger materiaal voor zowel de binnen als buitentent. De waterkolom is voor beide tenten ongeveer gelijk muv het grondzeil en de factory taped seams. Kan je de naden ook zelf tapen? Echter de trail versie is 200 euro goedkoper maar wel 600 gram zwaarder dan de hyper versie.

  We zijn van plan deze tent te gaan bekijken op de K2 of Kariboe tenten show. Ik geloof dat je dan ook korting krijgt? 10%?? Is het aan te raden om ook een bijpassende groundsheet/footprint te kopen?

  whiskyberg
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Ook de haringen zijn van belang !!!

   

  http://www.walkhighlands.co.uk/news/gear-review-tent-pegs/0010097/

   

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Pim,

  Bij de tentenshows krijg je inderdaad korting. Het is iets van 10%. Soms worden tenten die op de show hebben uitgestaan nog iets goedkoper verkocht als je ze zelf komt afbreken.

  Een footprint heb ik nog nooit gekocht en is zo goed als overbodig. Als je wat uitkijkt waar je je tent zet, dan heb je dat niet van doen.

  En zoals Luc zegt, zijn piketten ook belangrijk. Kijk dus zeker na welke piketten geleverd worden bij je tent want ze zijn niet altijd voor alle bodemsoorten beschikt. Zo zijn deze van Lightwave goed voor grassige ondergronden, maar voor rotsbodems koop je beter een ander type aan (type 2 à 4 in de overview van Walking Highlands). Nu, ik laat me niet leiden door de piketten bij de aankoop van een tent, maar koop achteraf andere types aan.

  pellican
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  We zijn dit weekend bij meerdere kampeerzaken (Carl Denig, Bever, Outdoor XL) en de K2 tentenshow geweest. We hebben uiteindelijk gekozen voor de Nordisk Nordland (Oppland) 2 SI tent.

  We vonden de tent er goed uit zien, ruim, goed opgezet, licht en binnen het budget. The Lightwave T20 XT was wat minder ruim doordat de vestibule wat sneller afliep. De Eureka Bighorn 2 SUL vonden we te groot en het materiaal was minder van kwaliteit. De Hilleberg tenten waren erg mooi met veel oog voor detail maar ruim twee keer de prijs van de Nordisk. Al met al denken we dat we een hele mooie tent hebben gekocht 🙂

  We hebben de footprint er niet bijgekocht omdat deze 600 gram zou zijn. Wat zijn hier de beste alternatieven voor? Ik heb al wat berichten voor bij zien komen over Aquafolie dat te koop is bij o.a. op de rol bij Bever (ook bij AS adventure??) of Bo-camp? of een soort Bouwfolie wat lichter zou zijn maar wel damp zou doorlaten. We willen het gebruiken als extra bescherming onder de binnentent en om te zitten in de vestibule.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  De noodzaak van een footprint wordt overschat. Ik heb dat nog nooit gebruikt. Door goed te kijken waar je de tent opzet en scherp materiaal van de bodem te verwijderen, kan je je grondzeil voldoende sparen. In de voortent leg je je rugzak op een vuilniszak of je trekt er je regenhoes over.

  mimal
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Ja, de oppland is inderdaad een ruime, betaalbare, tent.

  Wij hebben daar ook nog serieus over getwijfeld.

  Uiteindelijk zijn wij gegaan voor een tipi tent, de nigor wickiup 4.

  Ook dit weekend gekocht bij de tentenshow van de kampeerder.

  Leve de korting!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.