HOME FORUM Wandelgebieden voorstelling, hoe start-to-hiken?

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 2

  Hallo iedereen!

  Ik ben nieuw op de site en hoop veel bij te leren over technieken, bestemmingen enz.
  Graag zou ik willen beginnen met hiking. Ik heb echter al enkele vraagjes voor jullie ervaren hikers… 🙂

  Deze zomer ga ik met met vriendin een eerste keer proeven van Scandinavië en het hele hiking gebeuren. Meer bepaald Noorwegen waar we zullen rondtrekken met de mobilehome en wandelingen willen maken.
  Ik heb reeds enkele leuke bestemmingen gevonden waar ik zou willen gaan wandelen maar een aantal zaken zijn mij niet of niet helemaal duidelijk.

  1. Waar kan ik kaarten vinden van deze gebieden? Rijd ik er gewoon naar toe en stap ik naar de toeristische dienst of…? Kan ik lokaal info inwinnen over welke routes geschikt zijn voor ons?
  2. Graag zou ik ook de mobilehome ook een keer 2 à 3 dagen aan de kant laten om een meerdaagse trektocht te doen met een tentje. Echter het probleem is als ik de mobilehome op punt A parkeer en ik wandel 2 à 3 dagen, hoe geraak ik dan terug op punt A? Wandel ik in een lus, kan dit ten eerste al overal? Neem ik een trein of bus terug? Graag jullie mening, ideeën. 🙂

  Ik ben steeds geboeid geweest door de pracht van de natuur en het avontuur. Ik hoop dat ik via deze site nog een extra duwtje in de rug krijg omdat ik al ondervonden heb dat je toch wat hulp/advies nodig hebt om op een verantwoorde manier te beginnen met hiking, zeker als je meerdaagse tochten wil doen.

  Ikzelf ben fysiek in orde, heb altijd gesport dus er mag wat uitdaging in zitten. Het is vooral de oriëntatie/planning waar ik wat hulp bij nodig heb. Hoe pak ik dit het best aan?

  Alvast bedankt voor jullie antwoorden en hulp!

  Groetjes,

  Ben

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Hey Ben,

  Welkom op het forum. Ik heb je topic verplaatst naar de rubriek wandelgebieden omdat het daar net iets beter thuishoort.

  Waar je wandelkaarten kan kopen in Vlaanderen en Nederland vind je in onze lijst van gespecialiseerde reisboekhandels Uiteraard kan je ook  ter plekke kaarten aankopen in toeristische centra. Persoonlijk koop ik altijd hier mijn kaarten aan zodat ik vooraf kan plannen.

  Er zijn in Scandinavië vrij veel gemarkeerde zomerroutes. Toch is het voor elke hiker een aanrader om een cursus kaart en kompas te volgen. In slecht weer kan de bewegwijzering al eens minder duidelijk zijn.  En zo kan je ook makkelijker zelf een (lus)route in elkaar steken. Een overzicht van het cursusaanbod in de lage landen vind je in dit bericht.  

  Als je al concrete gebieden op het oog hebt, is het zeker nuttig om contact op te nemen met de toeristische centra. Ze spreken goed Engels en helpen je zeker op weg met interessante wandelingen of meerdaagse tochten

  Neem ook eens een kijkje op onze pagina’s van Noorwegen en Zweden om een idee te krijgen welk terrein je kan verwachten.  De ene regio is de andere niet. Sommige gebieden zijn erg desolaat en trek je beter in als je wat ervaring hebt.

  Willem, onze Noorwegenexpert, is dit weekend van de partij op de Fiets- en Wandelbeurs en we organiseren ook nog 2 start to hike-avonden in Gent. Meer info in onze agenda.

  En je kan uiteraard heel wat concrete vragen ook op dit forum kwijt. 😉

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 2

  Bedankt!

   

  Onderstaande lijkt me een interessante voorbereiding. Ben je het hiermee eens? Ik ga dit weekend ook een kijkje nemen op de beurs in mechelen!

  http://www.bergstijgers.org/activiteit/nationaal/2014/06/start2trek-2014-en-start2trek4kids

   

  Verder: zijn de kaarten ter plaatse duurder dan hier of in de online shops?

   

  Groetjes

   

  Marijn W
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Hoi Ben,

  Een goede kaarten winkel die vrijwel alle wandelkaarten heeft zit bij mij in de buurt in Groningen. Dit is zijn site http://www.dezwerver.nl

  Zelf vind ik het leuker om geen routes te lopen, maar uiteraard heb je altijd kaart nodig en kompas om de richting te bepalen.

   

  Have fun!

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Geen idee of de kaarten duurder of goedkoper zijn ter plaatse. Persoonlijk bestel ik ook altijd via een reisboekhandel van hier, kwestie van onze lokale economie wat te sponsoren en zo kan ik de voorbereiding thuis al starten.

  Met die specifieke cursus van de bergstijgers heb ik geen ervaring, wel met die van kaart en kompas die goed ineen zit. Al doende leren kan ook, als je maar je grenzen respecteert en je goed probeert te informeren, zoals je al bezig bent dus. 😉

  Marijn W
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Het is trouwens ook verstandig om eerst je regio te bepalen, die kaarten zijn namelijk niet goedkoop ( rond de €25) Om je gebied te bepalen kan je http://www.visitnorway.com/nl/Bestemmingen/ bezoeken hier staat veel info op over elk gebied specifiek. Als je dan een kaart heb gekocht kan je via de kaart en de routes die het aangeeft een lus route bepalen.

  Ook staat er op visitnorway per gebied meerdaagse routes. Dus je kan daar ontzettend  veel info vanaf halen!

   

  driesf
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  In 2011 hebben mijn vriendin en ik hetzelfde concept gevolgd als hetgeen jullie gaan doen, maar dan enkel met de wagen + tent. Wij hadden geen planning gemaakt en hebben ons eigenlijk laten leiden door het weer. Wanneer het slechter werd doorrijden tot waar het weer wel wat beter was.

  Wanneer we een nationaal park aandeden om te gaan wandelen, bezochten we gewoon het plaatselijk toeristisch kantoor en vroegen daar dan inlichtingen en kochten ook daar een kaart. De prijs kan ik me niet meer herinneren, maar in mijn hoofd viel dat wel mee als je weet dat Noorwegen algemeen een pak duurder is als België.

  Wanneer we een meerdaagse tocht deden, lieten we gewoon de auto aan de kant staan. Je kan trachten een berghut vast te leggen. Wij hadden een tent bij en sliepen dan op de campspots bij de berghutten. Eten en/of douchen konden we dan meestal in de berghut zelf. In het weekend zijn de hutten meestal wel volzet, maar in de week zijn er normaalgezien nog wel plaatsjes vrij.

  We liepen altijd lusjes. Dus geen openbaar vervoer moeten aanspreken. Maar als je op voorhand plant, kan je wel nagaan of er openbaar vervoer is dat je terug naar punt A kan brengen.

  In de Pyreneeën hebben we dit ook zo gedaan. We parkeerden onze wagen aan een parking en wandelden dan +/- 4 dagen (+/- 15-20km per dag met lichte rugzak) in een lus en hebben berghutten vastgelegd een paar dagen ervoor. Soms de route wat moeten aanpassen als de berghut bezet was.

  Op vlak van planning. Inschatten hoeveel KM het wandelen is van berghut naar bergut. Meestal valt dit wel mee en zit je rond de 15-20km per dag. We hebben ook telkens eten (droogvoer, brood, choco, fruit, snacks) meegenomen voor het geval dat de berghut geen plaats meer had om te eten.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.