HOME FORUM Wandelgebieden Vogezen zonder tent

Tags: 

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • Bregt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 9

  We willen de 2de week van september van Ribeauvillé tot Thann wandelen in een 6tal dagen via de GR5. We willen echter overnachten in gite d’etappes, chalets, b&b’s of hotels die we onderweg tegenkomen. We hebben de GR topogids bij ons dus we hebben wel een overzicht van overnachtingsmogelijkheden. Heeft iemand ervaring in deze periode? Is het nodig dat we alles op voorhand boeken? Liever niet natuurlijk.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Hey Brecht,

  De Vogezen zijn een erg mooi gebergte en in september is nog veel accommodatie open, ook de ferme-auberges (zomerboerderijen). Maar het zal er zeker rustiger zijn dus reserveren is iets minder noodzakelijk (als je met een klein groepje bent tenminste en het geen vrijdag- of zaterdagavond is). Als ik jou was, zou ik gewoon onderweg bellen van zodra je een idee hebt waar je die dag zou eindigen. Via http://www.refuges.info/nav/752 kan je heel vlot een overzicht zien van de hutten & gîte d’etapes. Hou er rekening mee dat sommige eenvoudigere hutten geen avondmaaltijden aanbieden, meestal is er in de buurt dan wel iets om te eten. Ik zou misschien toch enkele vriesdroogmaaltijden meenemen ‘just in case’.

  Veel plezier!

  Bregt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 9

  Intussen al paar weken terug, en het was de moeite.

  We zijn gestart in Saint-Hippolyte, een wijndorpje in de Alsace. In 4 etappes gewandeld naar Metzeral, waar we dan met de train terug naar onze wagen in Colmar gingen. Dan nog een korte road trip langs de wijnvelden waar volop werd geoogst. Gezellige bedrijvigheid in de dorpen. We hadden een stop in Hunawihr en maakten daar nog een wandeling tussen de velden naar Riquewihr.

  We hadden wat pech met de gite d’etappes. Die waren ofwel gesloten ofwel volzet, behalve in Le Clausmatt, maar daar waren we de enige gasten. Dus we verbleven de andere nachten in een hotelletje. Lekker eten en goede wijn.

  Etappe 1: Saint-Hippolyte naar Le Clausmatt (19km)
  Starten met een stevige klim naar <span class=”st”>Château du Haut-Kœnigsbourg, waar we dan op de GR5 terecht komen. Indrukwekkend kasteel en panorama over de Alsace wijnvelden. Zeer druk. </span>Verschillende landschappen wisselen af en na nog enkele burhcten en heel veel toeristen te zijn gepasseerd, een terrasje in Ribeauvillé. Vandaar saaie weg naar gite d’etappe Le Clausmatt.

  Etappe 2: Le Clausmatt naar Le Bonhomme (25km)
  Lange en zware etappe, niet altijd boeiend wegens veel bos. Veel toppen zijn bebost en bieden weinig uitzichten (bvb Le Grand Brézouard, die we herdoopten tot Vré Zwaar). De gite d’etappe 7km voor Le Bonhomme was helaas gesloten voor werken, dus staken we door naar het eerstvolgende dorp Le Bonhomme. Gelukkig worden de landschappen opener naarmate we dichterbij kwamen. Mooie vallei. Overnachten in de enige kamer die nog over was in Le Bonhomme, phew!

  Etappe 3: Le Bonhomme naar Col de Calvaire (9km)
  Korte etappe om dan in Col de Calvaire wat uit te rusten en een wandeling langs Lac Blanc te maken. Gite d’etappe Le Blancrupt was volzet, dus overnachtten we in een kamer in Les Terrasses du Lac Blanc.

  Etappe 4: Col de Calvaire naar Metzeral (22km)
  Mooiste etappe, langs de Route des Cretes en de kam van de Vogezen. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld Gazon du Faing en de Hohneck. We rustten uit aan de meren onderweg. Overnachting in hotel Aux Deux Clefs in Metzeral waar we ook weer geluk hadden en de laatste kamer kregen.

   

  Straffe tocht. Prachtig weer. Lekker eten.

  Volgende keer bereiden we iets meer voor, en boeken we de gites op voorhand. Al zullen we de etappes dan niet op basis van uithouding op het moment zelf kunnen bepalen.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.