HOME FORUM Wandelgebieden Vogezen winter info

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • Koen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Waarschijnlijk doet zich in februari de kans voor om 5-7 dagen naar de Vogezen te gaan voor een mooie wintertrekking op langlaufski’s. Nu ben ik benieuwd naar:

  – Wat zijn de must-see’s? En welke gebieden of plekken moeten gemeden worden?

  – Heeft iemand een idee van de huidige en de te verwachten sneeuwtoestand? Volgens de voorspelling is het op de Grand Ballon de komende twee weken tussen de 0 en -9. Maargoed, hoe zal het in de dalen zijn? Welke websites zijn het best te gebruiken tbv sneeuwtoestand en weer?

  – Welke consequenties heeft dit voor de af te leggen afstanden? Wat is gemiddeld op backcountry ski’s?

  – Welke kaarten zijn het meest geschikt? Ik zat zelf aan de 1:50 WK kaarten te denken. Er zijn ook 1:35k kaarten echter lijkt mij dit prijzig en onnodig nauwkeurig.

   

  Alvast bedankt 🙂

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Koen,

  Zelf echt geen specialist maar heb je weet van het volgende artikel?
  https://forum.hikingadvisor.be/2013/11/09/winterbestemmingen-voor-gevorderden/
  Het eerste deel gaat over de Vogezen.
  In mijn eerste gedacht, moest ik plannen hebben en met mijn vaardigheden op skies, dan zou ik globaal gezien op de graat blijven.
  Route des cretes is tegen dan toch dicht en het is best mooi wandelen op dat deel.
  http://www.inforoute68.fr/index.php
  Beetje een idee zoals door volgenden is uitgewerkt
  http://larimaye.blogspot.be/2013/03/traversee-des-vosges-en-randonnee-de.html

  steve
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 173

  Tussen kerst en nieuw was de route des cretes al dicht met 50cm sneeuw, met zelfs ferm opgewaaide dolines. Met wat wind en mist waren het toen al echte arctische toestanden 🙂

  Aan de voorspellingen te zien, gaat er nog redelijk wat bijeen sneeuwen

  http://www.windguru.cz/nl/index.php?sc=24495

  https://www.meteoblue.com/fr/france/meteo-grand-ballon/14-jours

  Op de pistes

  http://www.skiinfo.fr/vosges/la-bresse-brabant/bulletin-neige.html

   

   

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Aan sneeuw geen gebrek in de Vogezen komende week. Topografische kaarten voor Frankrijk vind ik wat zot om aan te kopen als je ze gewoon gratis van het internet kunt afprinten.

  Route des Crêtes is een mooie basis om over te tourlanglaufen als je niet teveel techniek hebt. De GR5 over de hoofdkam van Col de Bonhomme over Col de la Schlucht en Hohneck zo naar de Grand Ballon kan je jezelf aan wagen als je al wat technisch onderlegd bent. Zuidelijker in de Vogezen heb je ook wat mogelijkheden op de boswegen en hier en daar over een stukje open kam. Over de smalle wandelwegen zal het hier niet altijd gemakkelijk lopen met ski’s. Sneeuwschoenen zijn hier veel beter geschikt. In het noordelijk deel van de Vogezen (waar vrijwel niemand naartoe lijkt te gaan) kan je nog het best tourlanglaufen over vaak bredere boswegen en over routes als de GR532 en GR531. Vaak lopen die ook over de kammen (maar zit je zelden in open terrein). Noordelijke Vogezen zijn ook perfect alternatief voor als het weer te guur is boven de boomgrens.

  Werner
  Deelnemer
  Aantal berichten: 57

  Ik heb alleen  nog maar ervaring met sneeuwschoenen (wel redelijk wat) in de Vogezen en ik kan ook beamen dat de noordelijke Vogezen een aanrader zijn. Ik haalde vroeger veel inspiratie uit het het boek ‘Les plus belles randonnées des Vosges’ (Renac  J et Renac A, 2002 , Glenat)

  Kenneth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Persoonlijk zou ik toch een IGN-kaart (schaal: 1: 25 000) kopen. Alleen al om de mooie vormgeving en de goede detaillering. Dat bespaart meteen ook wat printerwerk. Het noordelijke deel is inderdaad wel mooi, maar veel minder spectaculair dan het zuiden. Ik heb in het verleden nog een Noord-Zuid traverse gedaan met de MTB.

  Wie van weidse uitzichten houdt, gaat dan ook beter naar het zuiden. Zoniet zit je hoofdzakelijk in de bossen. Als je op de kam blijft, kan het weliswaar bijzonder arctisch worden (ooit eens op de Honeck gestaan bij snijdende wind), maar gevaarlijk wordt het niet (als je bij mist tenminste wegblijft van de rand van het massief).

  Als je vanop de kam wil afdalen naar het oosten (meestal steil), zijn enkel de bredere boswegen geschikt voor langlaufski’s. Anders zijn sneeuwraketten een must.

  http://loisirs.ign.fr/top-25-et-serie-bleue.html

   

   

  Koen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Hartelijk bedankt voor de waardevolle info 🙂

  Bij het werken met de Geoportail vindt ik het zelf lastig om overzicht te houden met al het in en uitgezoom op een schermpje. Vandaar dat ik de 1:50k kaarten hebt besteld. Daarmee ga ik lekker aan de slag om een grove route in elkaar te frutselen.

  Voor zover ik een indruk van de vogezen heb gekregen lijkt een logische route om de helft over de route des cretes te gaan en dan via andere dalen/kammen terug. Het lijkt erop dat de onbeschutte route des cretes gemakkelijker gaat dan beschutte bospaadjes. Welke dagafstand kan ik gemiddeld aanhouden (rugzak 14-15 kg incl voedsel)?

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Koen,

  hoe had je je overnachtingen gepland?
  Het lijkt erop, rekening houdend met rugzak gewicht dat dat niet in een tent is?
  Dagafstand lijkt mij iets erg persoonlijks, afhangend van de vaardigheden en terrein.
  Jouw vraag heeft me wel aan het denken gezet of dat iets zou zijn voor mij.
  Geef jouw wat linken mee van het openbaar vervoer (Vosges, alsace) dat ik al bij elkaar heb gezocht omdat voor mij, een tocht in lijn mij het meest aanspreekt.(om dan langs de oostkant af te dalen)
  http://www.veolia-transport-vosges.fr/r:Votre_voyage/p:Horaires_de_nos_lignes
  http://www.vialsace.eu/fr/part3/le-reseaux/34
  Bij beiden is een plan te vinden voor een visueel zicht op de verbindingen

  Koen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Met wat meer zekerheid kan ik iets concreter plannen om daadwerkelijk naar de vogezen te gaan. Vanaf de 15e zou ik weg kunnen……

  Echter lijkt het winterweer niet door te zetten. Als ik https://www.meteoblue.com/fr/france/meteo-vosges/14-jours zie dan belooft dat niet veel goeds.  De temperaturen kwakkelen rond het vries/smeltpunt. Is de sneeuw nog goed bij zulke temperaturen?

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.