HOME › FORUM › Materiaal en techniek › Tyvek wassen
-
AuteurBerichten
-
Voorbije zomer in ScandinaviĆ« een Tyvek Quilt Cover gebruikt om m’n slaapzak te beschermen tegen vocht onder de tarp (ik had geen bivakzak mee). Combinatie werkte uitstekend, maar het Tyvek ruikt intussen erg muffig. Iemand die ervaring heeft met het wassen van Tyvek tarp/bivakzak/kledij?
Hallo Willem, nog proficiat met je Scandinavie tocht. Tegen allerlei geurtjes helpt soms wassen met Biotex. maar het beste is spoelen in Mirazyme van McNett. Dit middel is verkrijgbaar bij Bever en bij duikshops.
wel dat heb ik me ook al afgevraagd, als je tyvek met biotex kan wassen, kan je dat dus met elk ander
wasmiddel ook, veronderstel ikwat ik me ook afvraag ivm tyvek, zou je dat ook kunnen ‘kleuren’? (zoals je stoffen kunt kleuren)
Ik heb tyvek wel eens met gewoon machine-wasmiddel gewassen. Dat gaat, zolang het wasmiddel geen bleek-of opwitmiddelen bevat, want die kunnen soms agressief zijn. Het verven is een ander verhaal. Tyvek heeft niet de struktuur van textiel maar het is een z.g. “vlies”en dan nog een vrij gladde soort ook. Het is dus de vraag of de textielverf blijft zitten of er gewoon weer afglijdt. Ik heb nog een restje tyvek liggen, dat kan ik opsturen als je het wil proberen. Ook moet tyvek te koop zijn in een vliegerwinkel. Daar heb je meer aan dan de handel in bouwmaterialen die het alleen op een rol van 50 of 100 meter wil verkopen.
Google op colored tyvek geeft wat info maar ik heb er zelf geen ervaring mee.
nav je vraag ook maar eens mijn (soft)tyvek bivakzak gewassen samen met de rest van de stinkende kleren (net terug van een twaaf daagse tocht). Wassen gaat zonder problemen (vloeibaar wasmiddel gebruikt). Soft tyvek wordt gebruikt voor het maken van bv beschermkledij die maar beperkt duurzaam hoeft te zijn. Ik verwacht dat hij op termijn niet zo duurzaam is als een uit nylon oid
In de marge,
ooit las ik ergens dat iemand met een soft tyvek bivakzak op sneeuw had geslapen tot in de ochtend de bivakzak bevroor samen met de ondergrond en het heel veel moeite kostte om die
los te krijgen zonder hem te beschadigen. Zelf had ik de bodem langs beide kanten behandeld met verdunde siliconen maar merkte dat de laatste tijd ik de siliconen langs de gladde zijde af kon rollen maar een kleine test leerde me dat er toch nog genoeg siliconen is opgeslorpt in het materiaal om te voorkomen dat er zich intern ijs gaat vormen.
Denk dat daarbij dat probleem weggevallen is. De “waterkolom” blijft laag in vergelijking met een met bv pu- behandelde nylonbodem maar de slaapmat in de bivakzak zal ook mee helpen in het bufferenHet schiet me opeens te binnen: Dettol. Toen ik ooit duikinstructeur was, spoelden we de duikpakken altijd uit in een kuip water met een scheutje Dettol. Als je dat vergat, dan begon het pak al snel naar dode zeesterren te geuren. In Nederland en Groot Brittannie ligt het gewoon bij de supermarkt, dus dat zal mogelijk in Vlaanderen ook zo zijn.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.