HOME FORUM Materiaal en techniek Tourlanglauf gearlist.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • Koen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Het is inmiddels al weer drie jaar geleden dat ik voor langere tijd in Noorwegen zat en daar mijn eerste stappen in het échte winterkamperen hebt gezet. Tussentijds heb ik enkel weekends in de vrieskou gekampeerd dus niet echt veel nieuwe ervaring opgedaan. Nu ik wat meer tijd en geld lijk te hebben doet de kans zich waarschijnlijk voor om een langer tochtje en met nieuw materiaal(lichter en/of beter?) de sneeuw en vrieskou in te duiken.

  Hoewel materiaal natuurlijk erg persoonlijk is ben ik benieuwd of de ervaringsdeskundigen wat zinnige feedback hebben op mijn materiaallijst.  Deze is gebaseerd op een verwacht tochtje van 5-7 dagen naar de Vogezen (Max -12 graden) met tourlanglaufski’s. Ik ben benieuwd naar onrealistische verwachtingen vanuit het materiaal (schiet temperatuurbereik tekort?) of juist gewichtsbesparingen etc.  Of welke aandachtspunten zijn er bij mijn huidige kit?

  Alvast bedankt voor de tips!

   

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Koen,
  alvast heel erg bedankt om mee te kunnen kijken wat in jouw rugzak zit.
  Dat is altijd heel leerrijk.
  Nu moet ik de eigen angsten niet overdragen op jouw
  maar een duomid als shelter vind ik een spannend item zeker
  zonder binnentent (tenzij ik mij vergis?).
  Ik zie al een wolk stuifsneeuw op mij afkomen 😉
  Ski stokken zijn dacht ik vaste stokken. Dat lijkt mij niet handig bij de opstelling van
  je shelter. Ik zou zelf in jouw geval minstens één wandelstok meenemen.
  Lijkt mij veel handiger om de shelter op te zetten en evt langs binnen terug op te spannen
  als hij begint door te zakken

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Hey Koen,

  Ik ben geen ervaren toerlanglaufer, maar wel een sneeuwschoenwandelaar.

  Persoonlijk verkies ik net als Ivo nog altijd een tent in de winter. Zwaarder maar wel comfortabeler.

  Er is wel wat optimalisatie mogelijk in je kledij:

  • Zelf neem ik gewoon mijn 3-laagse regenjas mee, en combineer zo nodig met thermisch ondergoed en ev. primaloftjas als het nodig is. Dat is een pak lichter.
  • Een windshell neem ik in de winter niet mee omdat – als het waait – je snel extra isolatie nodig hebt. Dan is het nuttiger om je softshell aan te doen.
  • Ik hou het ook bij één laag thermisch ondergoed voor de benen (260), die ik meestal enkel in de slaapzak aan moet doen. Maar ik neem wel altijd een regenbroek mee, bovenop mijn wandelbroek. Een softshell is namelijk niet waterdicht maar houdt voornamelijk de wind tegen.
  • Qua handschoenen heb ik 3 paar mee. Een lichter paar onderhandschoenen, een iets dikker paar en tot slot een paar waterdichte handschoenen. Die laatste zie ik niet in je lijstje staan.
  • Ik heb overigens nog nooit ‘icebreaker’ onderbroeken aangehad. Ik hou het op vrij goedkope synthetische exemplaren.

  Wat koken, water en voeding betreft:

  • Voor je ‘stovestand’ raad ik aan om een houten plankje mee te nemen en een alu grond- en windscherm. Je matje gebruiken is nogal risicovol, en je schop geleidt ook de warmte (en de onze is bijvoorbeeld ook niet vlak).
  • Ik zou je ook een thermos (van 1l) aanbevelen. Warme thee doet enorm veel deugd in de winter. Dat naast een drinkfles van 1l, daar ga je wel mee toekomen. Wij proberen vooral ’s avonds wat bij te drinken. We doen het overigens met gewone plastiekflesjes van 0,5l die we diep in de rugzak steken.
  • We kuisen onze pot met sneeuw. Een sponsje is dus niet nodig.

  Ik raad je aan een échte sneeuwschop mee te doen, één uit metaal vb. http://www.berghut.be/klimmen/klimmen-winter-items/klim-sneeuwschoppen/deploy-3.  Die zijn veel sterker en handiger!

  Die zonnebril kan ik moeilijk beoordelen, maar ga zeker eens langs in een gespecialiseerde zaak. Onderschat het effect van zonlicht in de sneeuw niet. Je hebt een betere zonnebril nodig in de winter dan in de zomer.

   

  Jelle
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  Ga je met waxless skis of gewone? Je neemt best verschillende soorten wax mee, bv swix red, special blue en violet.
  Vellen ( half-vellen) zou ik ook meenemen, niets zo vervelend als geen grip hebben. Zeker als tegen het einde van de dag je wax helemaal weg is en je voor die paar km nog eens moet beginnen waxen. Dan is het eenvoudiger om je vellen op te leggen.
  Ze zijn ook handig als je een steilere afdaling tegenkomt en niet zo ervaren bent in afdalen. Met die vellen ga je een heel stuk grager naar beneden.

  Een duomid zou ik niet meteen gebruiken maar ik weet wat jou ervaring is. Ik ken er die altijd met een tarp gaan maar het vraagt wat meer zorg bij het kiezen van een bivakplaats.

  Qua handschoenen: vermits je heel de tijd je skistokken vast hebt (en daar meer druk op uitoefent dan bij sneeuschoenwandelen) en deze redelijk wat koude overbrengen zou ik een extra paar, warmere, meenemen. Ik heb soft shell handschoenen mee en een paar primaloft wanten.

  Koen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Heel erg bedankt voor de tip’s!

  Ik zal er even op de belangrijkste punten in gaan. Andere tips onderschrijf ik of moet ik ondervinden wanneer het echt nodig is, zoals wanneer ik een thermosfles pas echt nodig hebt.

  @Ivo:
  Inderdaad, leuk he, gearlijstjes 😉
  De Duomid lijkt mij inderdaad aardig gewaagd in de sneeuw. Niet zozeer vanwege het feit dat ik in de winter geen binnentent gebruik maar bivakzak. Maar inderdaad vanwege 1.  stuifsneeuw, geen sneeuwflappen en 2. verankeringen/vormvastheid. Na met Steve gesproken te hebben (ervaring met MSR Twintarp) is het voldoende om een sneeuwmuur te gebruiken (of sneeuw op de zijkanten te leggen). De verankering met dodemansankers is redelijk nieuw voor mij. Ik heb in ieder geval 2 ski’s en 1 skistok ter beschikking. Voor andere punten ga ik gebruik maken van sneeuwparachutes of eventueel stuffzakken. Het behoeft allemaal wat oefening en daarom hoop ik er binnenkort lekker op uit te trekken 🙂
  Overigens zijn er gewoon skistokken die deelbaar/verlengbaar zijn, dus dat is geen probleem. De stok zet ik neer op een stuffzak die gevuld is met sneeuw om het oppervlakte te vergroten. De duomid is in principe sterk genoeg om een shitload aan sneeuw te handelen, daarvoor is van binnenuit opspannen niet nodig.

   


  @Debbie
  :
  – Je hebt gelijk dat de jas niet erg optimaal is. Op dit moment besteed ik mijn geld liever aan een donsjas dan aan een grotere(!) shell die ik qua maat enkel in de winter gebruik.
  – Naar aanleiding van jouw en Jelle’s post ben ik van plan de volgende handschoenen te dragen: 1. onderhandschoenen. 2. Softshell handschoenen óf 3. Dikke waterdichte wanten. Ik zit nog te kijken of en voor welke temperatuur ik een VBL voor de handen ga gebruiken.


  @Jelle
  :
  Heel erg bedankt voor de tips ivm stijgvellen. Goed om te weten dat ze inderdaad kunnen helpen bij moeilijke afdalingen. Ik ga met no-wax ski’s op pad. Naar mijn weten heb ik dan enkel wat schuppenspray nodig. Heb jij enig idee of dit gevoelig is voor vorst? (Klisterwax wel heb ik helaas eerder ondervonden).

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Ook weer voor wat het waard is (met mijn eenmalige ervaring)
  Bij ons tochtje naar Sarek waren de ski’s al behandeld toen we
  ze gehuurd hadden bij http://www.slow-motion.be/v1/nl/pages/overview/4/verhuur.html
  Onderweg hebben we de ski’s niet meer behandeld. Eerlijkheidshalve aan toegevoegd
  dat door de beperkte techniek, de stijgvellen amper in de rugzak hebben gezeten.
  Naar aanleiding van jouw plan even gedacht of dat ook niets voor mij zou zijn.
  Joery heeft me al dadelijk uit mijn droom gehaald door te zeggen dat een tocht over
  de kammen in de Vogezen niet te vergelijken is met een tocht door de Sarek valleien.
  Verder denk ik dat in mijn eerste reactie een kemel van denkfout zit ivm het doorzakken
  van een tentzeil. Vriestemperaturen geeft natuurlijk een ander verhaal dan een silnylon
  zeil dat begint te zakken oiv vochtigheid. Tot zover een correctie.
  Pyramide tenten hebben inderdaad een goede vorm om met sneeuw om te gaan.
  Een vraag omdat ik het niet weet: Hoe stevig (breuk?) zijn de kunststof lepels, vorken bij koude temperaturen?

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Om op Ivo’s laatste vraag te antwoorden, kou is geen probleem. Wij gebruiken enkel kunststoflepels. Er is één grote “maar”: niet gebruiken om stukjes sneeuw van een grote blok te scheppen om te smelten. Daar kunnen ze niet goed tegen. Een kleine houten of titaniumlepel is meer geschikt.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.