HOME FORUM Wandelgebieden Tocht in de alpen eind mei – begin juni

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • Mathieu Serruys
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Dag allen!

  Ik vroeg me af waar ik op tocht zou kunnen voor een dagje of 5 in de alpen in de komende weken. Ik heb de lawinebulletins bekeken in frankrijk, wat nog niet superveel goeds voorspeld, maar ik zag dat die van tirol en omstreken al afgelopen zijn (zie: https://lawine.tirol.gv.at/home/uebersicht/ ; http://warndienste.cnv.at/dibos/lawine/ ) rond eind april. Ze spreken ook over als er uitzonderlijke situaties zijn dat ze dan terug melden. Betekend dat dat de sneeuwcondities er gunstig bijliggen, of is dit gewoon traditie dat ze er daar vroeger mee stoppen, maar daarom een gebied niet persé lawineveilig is?

  Voor de rest: we zijn wel ervaren bergwandelaars, maar van sneeuw hebben we weinig kennis (als in, we bekijken zeker grondig lawine en weersvoorspellingen, maar on site kunnen we de kwaliteit van de sneeuw niet bepalen).
  Hoe zit het in de vercors / Chartreuse? Is dat deze tijd van het jaar nog gevaarlijk / uitdagend?

  bedankt!
  M

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Ik had in het voorjaar tour de monges willen gaan lopen. Op advies van Joery. Relatief onbekend/leeg gebied. Vriendelijk zonder moeilijkheden en vroeg op het jaar te belopen als elders nog sneeuw ligt. Zelfs met een mountainbike te doen. http://www.vttour.fr/sorties/les-monges,10617.html

  Maar daar waren wat fysieke klachten en heb ik het niet aangedurft om de trein te boeken. Je mag de kaarten uitlenen die ik daarvoor had aangeschaft. Voor de vercors voorzie ik weinig moeilijkheden als ik een recent verslag oproep via google

  http://www.photorandovercors.fr/2016/05/j1-bivouac-au-sommet-de-montaveilla.html

   

  Mathieu Serruys
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Dag Ivo,

  Bedankt voor de tip!
  Als ik de fotos van de vercors bekijk zouden we toch op zoek zijn naar een iets uitdagender terrein. Niet dat het daar niet prachtig is natuurlijk 🙂

  Ik dacht eigenlijk iets te doen in het Parco naturale di Fanes-Sennes-Braies, om ook enkele via ferrataroutes mee te pikken, daar je daar kan zorgen dat ze deel uitmaken van de tocht. Maar 11 uur rijden voor een 4-5 daagse is ons toch iets teveel, en we waren op zoek naar dergelijk terrein ietsje dichter.. En die redelijk goed ligt. Het ziet ernaar uit dat de vecors als grotendeels sneeuwvrij is. Zijn er al plekken in de alpen op dit moment +- 3000 alt die geen lawinebedreiging meer vormen?

  dankje voor de tips!
  Mathieu

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Mathieu, sta me toe om te zeggen dat je gewoon overambitieus bent. Van de keren dat ik halfweg juni al op stap was in de Alpen, kwam ik grote sneeuwvelden tegen vanaf 2000m. Lawinegevaar is er nog hoe dan ook dan, zelfs als er geen lawineberichten meer gemaakt worden. Aangezien je al eind mei op stap wilt, is het hooggebergte geen interessante optie. Zelf zou ik het ook niet doen. Misschien dat dit iets wilt zeggen?

  De Chartreuse ligt kortbij de Vercors en is qua parcours nog iets uitdagender. Ik deed er een tocht die me toch heeft verrast. Verder is Wales ook een optie, Snowdonia bijvoorbeeld.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.