HOME FORUM Wandelgebieden Sutjeska NP en Durmitor NP

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  In juni plannen we een 12-daagse trekking die de oversteek maakt van Sutjeska NP in Bosnië en Durmitor NP in Montenegro. Ik wou eens horen of er mensen zijn die al ervaring hebben in dit gebied en welke route jullie gelopen hebben.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Terug uit Bosnië-Herzegovina & Montenegro. Foto’s op https://www.flickr.com/photos/debbekes/sets/72157645036383049. Een uitgebreid verslag wordt deze zomer nog afgewerkt. Wat turbulent weer gehad, maar al bij al onze planning kunnen afwerken. Gevarieerde route met echt berglandschap maar ook overgangsetappes en bosrijke stukken. Markering van de Via Dinarica zit al vrij goed. Accommodatie zo goed als afwezig, het is dus een bestemming voor wildkampeerders.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049
  Riet
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Hallo!

  Wij gaan in juli met de oudste tak van de scouts naar Bosnië Herzegovina en Montenegro maar hebben geen tijd om zowel Sutjeska als Durmitor NP te doen en moeten dus kiezen. Daarom vroegen we ons af welk van de twee het meest aan te raden is (ze schijnen allebei heel erg mooi te zijn). We zijn met 16 (tussen 17 en 22 jaar oud) en zouden maar een tochtje van 2 à 3 dagen kunnen doen.

   

  Misschien zou jij ons kunnen helpen:

  – waar is het landschap het mooiste/ruwste?

  – waar zijn de wandelpaden het best gemarkeerd of bestaan er goede wandelkaarten van?

  – nemen we best een gids?

   

  Alvast bedankt & groetjes,

   

  Riet

  Abisko
  Deelnemer
  Aantal berichten: 28

  Op de site van de Dinarica is een gids gepubliceerd over het Bosnisch gedeelte door Green visions.

  Klik om toegang te krijgen tot VD_Guide_BIH_web.pdf

   

  Riet,

  Ik heb 2 dagen Sutjeska gedaan met Green Visions vanuit Sarajevo. De Sprinkhaan waterval(95 meter!) met uitzicht op regenwoud en een tocht naar het parelblauwe meer.Sutjeska is zoals Bosnie en de hele Balkan groen, met heel hoge plantenrijkdom. En de uitzichten zijn magnifiek.

  Je kan alleszins is kijken

  Volgens de folder moet je verplicht een gids nemen, al weet ik niet of dat voor het hele park of voor het regenwoud geld. Het regenwoud is alleszins niet zomaar toegankelijk.

  Je kan altijd Green Visions contacteren om te zien wat ze bieden. Voor 1 persoon waren ze wel prijzig.

  In Foca is het informatiepunt. Langs de baan naar het park liggen de toeristische activiteiten en onderdak. De paden waren zoals bospaden is Belgie, op sportschoenen te doen. Al zal dat niet voor de bergen als Magnic gelden.

  Neem een gids als je de bergen wilt doen. De oorlog heeft nogal wat bruggen verwoest en veel is in opbouw.

  In Dorminor loopt de grootste canyon van Europa, die bekend is om te raften.

  Onthoud dat Bosnie geen goede wegen heeft. Al het transport duurt lang.

   

  Riet
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Dankje voor de informatie!

  We hebben Green visions gecontacteerd over Sutjeska en zoeken verder op over Durmitor om de beste keuze te maken! We zouden wel graag in de bergen wandelen dus dat zal niet op sportschoenen te doen zijn denk ik…

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Je kan op eigen houtje makkelijk een tocht uitstippelen, markering is in beide gebieden oke als je de klassieke paden volgt. Je hebt enkel een gids nodig voor het oerbos, onderdeel van Sutjeska. De kwaliteit van het kaartmateriaal bespreek ik uitvoerig onderaan mijn verslag.

  Welk landschap je het meest aanspreekt, zal je zelf moeten beslissen. In mijn fotoalbum vind je foto’s van de route ik gevolgd heb. Persoonlijk vond ik Zelengora het leukst qua wandelroute, maar dat is een minder bekend stuk. Een populaire tocht is de beklimming van de Maglic vanuit Tjentiste. Op die tocht kan je alles wat combineren: op een bergtop staan, aan een bergmeer bivakkeren, prachtige uitzichten en doorkruisen van het oerbos. Begin- en eindpunt zullen wel niet gelijk zijn, dus je gaan vervoer nodig hebben.

  In Durmitor kan je ook een lustocht uitstippelen vanuit Zabljak. Opgelet, daar mag je niet vrij kamperen en moet je in de (sobere) hutten slapen.

  Als je met zo’n grote groep bent, lijkt het aangewezen om een gids te contacteren. Kwestie dat alles vlot verloopt qua organisatie. Die kan ook vervoer regelen.

  Riet
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Bedankt voor het antwoord! Als de wandelpaden in beide gebieden goed zijn zullen we geen gids nodig hebben, maar we zullen zeker een organisatie contacteren om ons te helpen met de organisatie, vervoer, leuke routes, …

  watermeloen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 1

  In augustus trekken we met zijn tweeën naar Sutjeska NP en Durmitor NP. Kaartmateriaal en andere info blijft echter moeilijk voorhanden (zeker voor Sutjeska), ook in de gespecialiseerde reisboekhandel.

  In het uitstekend reisverslag van Debbie (https://debbiestochten.wordpress.com/2014/12/07/pionieren-langs-de-via-dinarica/), is er sprake van een grensoverschrijdende wandelkaart 1:50000 waar de wandelpaden op zijn aangeduid, en je zou ze kunnen downloaden. Die is online echter niet meer vindbaar, is er iemand die deze kaart toevallig nog opgeslagen op zijn computer heeft?

  Hierboven wordt ook gesproken van een gids over het Bosnisch gedeelte van Green Visions. Die link is ook niet meer voorhanden en een zoektocht levert die ook niet meer op. Heeft iemand die toevallig nog offline beschikbaar?

  Ik ben erg geïnteresseerd in alle kaartmateriaal die ik op voorhand al zou kunnen bekijken! Laat dus gerust een reactie achter!

  Dieter

  Contacteer me evt. via gmail en zet dieter.crauwels voor het apenstaartje!

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Dieter,

  Ik zal je een mailtje sturen want hebt de kaart nog op mijn harde schijf gevonden. Verder raad ik aan op de route in GPX-formaat te downloaden op deze site.

  Groeten,

  Debbie

  wynantne@gmail.com
  Deelnemer
  Aantal berichten: 1

  hallo, wij zouden in september een roadtrip plannen vanuit Belgie met als centrale bestemmingen Nova Varos (Zlatar national park) in Servië, en Sutjeska national Park,

  heeft er iemand tips over waar ik een kaart met wandelingen in Sutjeska zou kunnen vinden? Ik zou graag een soort tweedaagse/driedaagse uitstippelen, liefst in een lusvorm maar daarvoor is een kaart natuurlijk wel net zo handig

  hoe begin ik hieraan?

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.