HOME FORUM Materiaal en techniek Sneeuwschoenen

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 46)
 • Auteur
  Berichten
 • massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Momenteel ben ik mij aan het orienteren op een paar sneeuwschoenen.

  Ik zag dat de Tubbs Flex Alp als een erg allround, kwalitatieve en gebruiksvriendlijke sneeuwschoen beschreven wordt. Als ik mijn gewicht (83 kg) optel met een stevige winterugzak van 15-20 kg dan kom ik al uit op de XL uitvoering (28).

  Nu heb ik ook een aanbieding om voor 90 euro een nieuw paar MSR Denali EVO aan te schaffen, welliswaar zonder tails. Dit betreft dan een 22 model, wat niet goed aansluit bij mijn gewicht, maar dit kan ik nog upgraden met tails.

  Mochten jullie adviezen hebben over andere modellen hoor ik dat ook graag, ik ben slecht thuis in het aanbod en heb nog slechts week om een paar in huis te halen. Ik zie mijzelf voornamelijk in relatief vlak terrein rondtrekken, daar ik wegens gebrek aan lawinekunde en tochtgenoten met lawinekunde deze gebieden voorlopig wil mijden. Een week huren kost net zoveel als een half paar kopen, dus mijn voorkeur gaat toch uit naar kopen.

  Hoe is jullie praktijkervaring met sneeuwschoen maat? Ga je op stap met sneeuwschoenen die voldoende draagvlak hebben voor jezelf + rugzak, of neem je het niet zo nauw en neem je genoegen met een standaardmaat? Want ook een persoon van 75 kilo komt met 15-20 kilo rugzak niet weg met een standaard maat Tubbs Flex Alp die tot 86 kilo draagt op poedersneeuw.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Over het draagvlak hoef je je niet al te veel zorgen te maken als je niet met overgewicht zit. Het kan uiteraard een bewuste keuze zijn om voor een grotere sneeuwschoen te kiezen. Een goed overzicht van sneeuwschoenen vind je in de NKBV Hoogtelijn 2011/5 (vanaf p66).

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Hi Debbie,

  Mooi artikel, ga vanavond even rustig doorlezen.

  Dus als ik het goed begrijp acht jij een Flex Alp 24 toereikend voor 83 kilo & 15-20 kilo rugzak? Behalve dat het goedkoper is zijn ze ook lichter en klinkt mij dit als muziek in de oren.

  Kun je me iets meer vertellen over wanneer je dan wel de keuze maakt voor een grotere sneeuwschoen? Ik dacht dat dit puur op gewicht ging.

  Dank je.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Toereikend zullen ze wel zijn, alleen ga je er wat dieper mee inzakken. Als je een flexibel inzetbare sneeuwschoen wilt hebben, ga je beter voor het gewone model.

  Luuk
  Deelnemer
  Aantal berichten: 83

  Volgens mij heeft het ook alles te maken met op welke sneeuw je loopt. Nu heb ik daar niet heel veel verstand van (maar is vast iemand aanwezig hier die daar meer van weet), maar in het ene soort sneeuw zak je verder weg als het andere.

  Daarnaast denk ik, hoe groter de schoen, hoe meer ‘last’ je ervan zou kunnen hebben tijdens het lopen.

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Ik ben absoluut geen ervaringsdeskundige, maar heb vorig jaar een toch gedaan op een paar MSR Denali’s (geen idee of dat evo’s waren) en was daar absoluut niet tevreden van. We hadden sneeuwschoenen voor 5 personen gehuurd, waarvan er 2 of 3 zomaar sneuvelden. De basisplaat waarop je je schoen vastgespt, volledig gebroken. Resultaat: sneeuwschoen volledig onbruikbaar. We waren met 2 die dit probleem hadden, niet echt aangenaam dus. Geen idee waar het probleem lag, fabricagefout, iets teveel verhuurd geweest,…. Moest ik ooit zelf sneeuwschoenen kopen, pas ik voor Denali’s. Natuurlijk persoonlijke ervaringen, ik lees op het internet bijvoorbeeld tal van positieve ervaringen met deze sneeuwschoenen.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Als je met relatief vlak terrein de Vercors bedoelt zal je toch nog steeds tractie nodig hebben op je sneeuwschoenen en zelfs een hiel lift kan nog steeds handig zijn. Staar je niet blind op die gewichtcapaciteiten die fabricanten aangeven. Onderling zijn ze alvast niet wit op wit te vergelijken. Je kan daarbij beter het draagoppervlak van de sneeuwschoenen onderling vergelijken.

  In de Vercors net als alle andere West-Europese middelgebergten heb je met sterk wisselende sneeuwcondities te maken in de tijd en kan je ook met diepe poedersneeuw te maken krijgen. In echte losse poedersneeuw kan je nooit genoeg flotatie hebben (voldoende draagvlak). Voor een allround sneeuwschoen waarbij je buiten gespoorde routes gaat neem je best geen kort model ongeacht je eigen lichaamsgewicht. Ik zou zeker 25 inch of langer kiezen.

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Flexibele inzet? Als in pulka trekken ipv rugzak? Ik begrijp wat Joery bedoeld met de voordelen van een grotere sneeuwschoen, maar niet wat Debbie bedoeld dat een reguliere maat flexibeler is.

  Wat is, afgezien van het gewicht en de hogere aanschafprijs, het nadeel van een grotere sneeuwschoen? Is het zoals Luuk zegt minder comfortabel?

  Ik twijfel momenteel over de volgende mogelijkheden (allen Tubbs):
  – Flex Alp XL @ 195 euro
  – Flex TRK 24 @ 140 euro
  – Flex QST 24 @ 140 euro (28″ niet te vinden in NL)
  – Xpedition 30 @ 175 euro

  Van deze selectie lijkt mij (op basis van wat Joery zegt) de 24″ modellen wat klein. Met name wanneer ik met 83 kilo niet de lichtste ben.

  Daarnaast is de Xpedition 30 niet rijkelijk uitgerust wat betreft tanden aan de onderzijde die over de lengte lopen. Dit maakt deze schoen niet ideaal als allround schoen wanneer ik in de toekomst meer hoogte zoek en traverseer? Wat is het voordeel van weinig van tanden over de lengte? Dit lijkt mij een schoen die gespecialiseerd is in vlak terrein?

  Al met al beredeneer ik mijn weg dan al gauw naar de Flex Alp XL – tenzij iemand mij kan overtuigen dat een 24″ model beter voor mij is.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Mijn man heeft de Flex Alp 24” en is daar tevreden over, hij is misschien een vijftal kilo lichter dan jou gebouwd.

  Met ‘flexibel’ inzetten bedoelde ik dat je er gewoon op vlakker als steiler terrein goed mee uit de voeten kan, een iets kleinere sneeuwschoen verkiest dan de voorkeur.

  Wat de tanden aan de onderzijde betreft, ikzelf heb TSL’s die ook enkel maar pinnen hebben. Ze hebben het voordeel op eenvoudiger terrein om voor minder weerstand te zorgen en ze zijn ook lichter, m.a.w. je verbruikt er minder energie door. Op steil terrein (o.a. traversees) is Ivo met zijn Flex Alp duidelijk in het voordeel door de extra tractie.

  Luuk
  Deelnemer
  Aantal berichten: 83

  @massimo Tsja minder comfortabel, niet te letterlijk nemen, het is meestal toch wel even wennen, maat ik kan me zo voorstellen dat je op smallere sneeuwschoenen wat minder ‘last’ hebt met lopen, de brede sneeuschoenen zouden elkaar wel is kunnen raken tijdens het lopen, alhoewel je dat misschien ook kan oplossen door wat wijder te gaan staan. Alhoewel dit denk ik meer een probleem is wat onstaat bij traditionele sneeuwschoenen (de echte rakets). Ik weeg zelf ongeveer 85kg, en ik heb niet de illusie dat ik altijd op de sneeuw zal blijven staan, met welke sneeuwschoen dan ook, met mijn huidige sneeuwschoenen van TSL gaat het voorlopig prima, alhoewel ik er nog wel een langere tocht mee moet gaan doen.

  @debbekes Ook al is hier naar gekeken? Heb zelf ook TSL’s (325 escape easy), maar heb die grips ook nog niet geprobeerd. Bovendien zijn ze redelijk prijzig (€50/60).

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Uit dat lijstje Tubbs sneeuwschoenen heeft de Xpedition mijns insziens te weinig laterale tractie. Daar glij je mee weg als je steiler gaat traverseren. De rest is beter maar met een 24 inch zit je aan de krappe kant. Het gaat je veel meer energie kosten om vooruit te geraken met een korte sneeuwschoen des te minder goed de sneeuw draagt.

  Dat een korte sneeuwschoen “flexibeler” is dat kan ik ook moeilijk volgen. Langere lengte is wat lomper als je staat te tralalieren tijdens een pauze maar eenmaal op stap ervaar ik geen nadeel buiten dat het is wat meer gewicht te dragen is als je de sneeuwschoenen niet aan hebt en bij goed dragende sneeuw kost de stapbeweging wat meer energie bij een langere sneeuwschoen wederom door het wat hogere gewicht. Maar kom in poedersneeuw of op niet dragende kartonsneeuw terecht en de voordelen van een langere sneeuwschoen zullen erg duidelijk worden. Ik had vroeger ook korte sneeuwschoenen en zolang je het verschil met een langer model niet hebt gevoeld weet je natuurlijk niet wat je aan het missen bent.

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Ik ben er uit – heb een Flex Alp 24 en een Flex Alp XL (28) besteld.

  De 24 voor mijn vriendin, de 28 voor mijzelf. Zo komen wij allebei op het adviesgewicht uit, iets waarvan ik begrepen heb niet te zwaar aan te moeten tillen, maar hierdoor verwacht ik dat we goed op elkaar afgestemd zijn. En zo kan ik ook eens haar 24 proberen en andersom.

  Mocht ik achteraf mijzelf tegen het hoofd slaan dat ik een XL heb gekocht dan weet ik dat omdat ik ook op de 24 heb gelopen en dan denk ik dat ik deze zo weer voor een prima prijs gesleten heb.

  Dank voor al jullie feedback. Joery, je informatie was overtuigend om voor een XL te gaan. Ik zal nog eens laten weten welke nou het fijnste is 🙂

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Dag Massimo, welke was nu het fijnste?

   

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Hi Sven,

  Heb tot op heden enkel de XL gebruikt… 🙂 Nu ben ik sinds het laatste bericht bijna 20 kilo afgevallen, dus op basis van de cijfers zou ik nu prima met de 24 af kunnen.

  Dingetje is dat het in de praktijk allemaal niet zo gemakkelijk afweegt als de cijfers doen vermoeden (zoals wel vaker 🙂 ). In de praktijk is het maar net of je goed weg komt met de maat sneeuwschoen die je gebruikt, met name in bossen is wel handig om een kleine sneeuwschoen te hebben, maar dan neig ik eerder naar een sneeuwschoen die nog kleiner is dan de 24 (een goedkope en eenvoudige TSL ofzo, ze hebben in dat soort omstandigheden meer te verduren dan op een vlakte met 150cm sneeuw…). Ook wanneer je in een groep loopt en je bent niet aan het sporen dan is het wel makkelijk wanneer jou sneeuwschoen in de sporen van de voorlopers passen, al nemen ze het jou andersom wel in dank af als jij voorop loopt… 🙂 Het extra gewicht lijkt mij niet zo’n groot probleem, sneeuwschoenen kan sowieso een inspannende bezigheid zijn.

  Als ik een advies mag geven dan sluit ik mij heel erg aan bij wat Joery al verteld heeft – het kost wat extra energie bij goed dragende sneeuw om grotere (en dus zwaardere) sneeuwschoenen voort te bewegen, maar het voordeel wordt aanzienlijk zodra het draagvermogen van de sneeuw afneemt. Hoe meer draagvlak hoe beter, the bigger the better.

  Werner
  Deelnemer
  Aantal berichten: 57

  Zit de TSL 225 nog in het assortiment? Ik ben al meer dan 10 jaar zeer tevreden over deze sneeuwschoenen. Op alle terrein en met alle sneeuwcondities.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 46)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.