HOME FORUM Wandelgebieden Sneeuw in de Vogezen

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • ChrisJ
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Beste hikers,

  Ik zou de tocht https://debbiestochten.com/2011/12/29/bourgondische-bivaktocht-in-de-hautes-vosges/ – of toch iets op basis daarvan – willen doen tijdens de krokusvakantie (4 tot 7 maart). Een van m’n wandelkameraden wees erop dat deze tocht wel eens te zwaar en te gevaarlijk zou kunnen zijn door teveel sneeuw. Nu ziet het weerbericht er niet zo uit dat dat een probleem zou zijn, lijkt mij,  en ook de webcams die je vooral in de ski gebieden ziet geven geen massa’s sneeuw aan zo te zien, maar hoe schat ik dat het beste in?

  Alvast hartelijk bedankt voor jullie advies

  Chris

  Arvid
  Deelnemer
  Aantal berichten: 87

  Sneeuwhoogtes in de Vogezen kan je volgen op http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-montagne/neige/vosges/monp007vosges: een interactief kaartje waarbij je kan kiezen tussen verschillende referentiehoogtes en noordelijke of zuidelijke flank van de hellingen. Wanneer je met de muis over de kaart gaat, krijg je te zien hoe dik het sneeuwdek is.

  Op https://www.geoportail.gouv.fr/carte kan je online topo-kaarten van Frankrijk bekijken. Een handige layer in de winter is de hellingskaart. Deze vind je terug in het dropdown menu links op het scherm: Cartes>Données Thématiques>Développement durable, énergie>Risques>Carte des pentes. Deze layer toont de lawinegevoelige hellingen (hellingen vanaf 30°).

  Lawinekaarten voor de Vogezen zijn er niet, maar lawines treden er wel op, en er vallen van tijd tot tijd ook doden bij deze lawines. Het zijn de steile wanden van de oostelijke cirques die gevoelig zijn. Bovenaan deze cirques ontwikkelen zich ook corniches (onder invloed van de voornamelijk westelijke winden). Deze corniches blijven bovendien langer bestaan dan het sneeuwdek zelf; de kaart van MeteoFrance kan dus een vertekend beeld geven, met op de toppen en de schaduwzones nog belangrijke sneeuwvelden.

  Ter hoogte van de Petit Hohneck zal je moeten opletten. Afhankelijk van de hoeveelheid ijs op de Sentier des Roches zal je klimuitrusting (en een helm) nodig hebben. Afhankelijk van de sneeuwcondities kunnen de dagafstanden te lang zijn.

  Misschien is het belangrijkste voor een wintertrekking in de Vogezen wel het kunnen aanpassen van je plannen aan de omstandigheden. Sneeuwcondities kunnen van dag tot dag (+40cm op 1 nacht) en van plaats tot plaats (samengewaaide stuifsneeuw van meer dan een meter diep) sterk verschillen.

  Voor de rest, veel plezier, en hou het veilig.

   

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Ik zie dat in die periode nog sneeuwschoenwandelingen worden aangeboden. Je neemt ze best mee.

  Misschien baseer je je beter op een verslag van een wintertrekking als je niet zelf wil plannen bv https://debbiestochten.com/2018/04/28/op-sneeuwschoenen-over-de-ballon-dalsace/

  Zoek tegen die tijd eens wat verslagen op van gelopen tochten met bijhorende foto’s. Geven ook een idee van de sneeuwomstandigheden bv eentje van een week geleden

  http://www.club-vosgien-colmar.fr/2019/02/c-etait-mercredi-13-fevrier-2019-avec-les-randonneurs.html

  ChrisJ
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Zeer zinnige feedback mensen, hartelijk dank! We zullen de situatie ter plekke beoordelen en passen onze route daarop aan, gelukkig is de hele regio doorkruist met wandelpaden zowel in de hoogte als in de dalen. Misschien huren we ter plekke nog sneeuwschoenen, we zullen wel zien.

  Het wordt beslist een fijne tocht!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.