HOME FORUM Wandelgebieden Schotland – Cairngorms Winters

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • JefJ
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Hallo iedereen!

  Van 2 tot 7 januari ben ik van plan om samen met een kennis een wintertocht te maken in Cairngorms National Park in Schotland.

  We hebben beiden al wel wat ervaring als het aankomt op meerdaagse trektochten (waarvan enkele in de winter), en ons warm houden etc. moet geen probleem vormen. We hebben eerder vragen over de keuze van de route en enkele tips naar materiaal toe:

  – We zouden graag enkele ’toppen’ willen doen (o.a. Ben MacDui) en we vroegen ons af wat de technische moeilijkheidsgraad hiervan is? Zijn er routes die je makkelijk kan volgen in de winter, en welke beter niet? In hoeverre is off-trail gaan ‘veilig’.

  Crampons en piolet gaan alvast mee, maar zijn er nog enkele zaken die je best kan meenemen op zo’n tocht in tegenstelling tot een drieseizoenstrekking?

  Trouwens, als er iemand ons wil komen vergezellen, laat maar weten ūüôā

   

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Jef,

  in welk gebied heb je al wintertochten gelopen? (kwestie om een referentie te hebben)

  Ik heb geen persoonlijke ervaring met de Cairngorms.

  Qua materiaal moet je volgende eens doorspitten

  https://forum.hikingadvisor.be/winterartikels/

  Kijk ook eens naar¬† artikel “bestemmingen voor ervaren winterhikers” daar wordt ook iets gezegd over de Cairngorms

  Yanick
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 23

  Jef,

  Alles is afhankelijk van de omstandigheden. In de winter, net zoals in andere seizoenen, kan je er vaak in lage bewolking wandelen waardoor ori√ęnteren behoorlijk uitdagend wordt. Als er veel sneeuw ligt wordt het nog extra uitdagend en moet je je route zeker goed aanhouden.

  De aanlooproutes vanop de parkings nabij Aviemore/de Cairngorm bestaan wel uit met grote stenen aangelegde paden. Eens voorbij de Cairngorm is het de totale leegte. De routes zijn niet gemarkeerd, op een steenmannetje her en der na. Een gps en voldoende back-up batterijen zijn dus zeker een must.

  De sneeuwval en wind kan er heel intens zijn waardoor je jezelf snel in een storm waant. Bij rustig en open weer kan je nergens mooier wandelen. Let ook op met tracks in de sneeuw, er wordt daar ook geklommen in de winter. De tracks leiden dus niet altijd naar een safe haven.

  Als je spreekt over toppen mag je er vanuit gaan dat er weinig tot geen scherpe toppen zijn. Wel zijn er voldoende afgronden om in te totteren.

  Bij verdere vragen mag je ook altijd mailen (yanick.bos at gmail.com)

  Groeten,

   

  Yanick

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Jef,

  Probeer elke dag voor zover mogelijk de weersverwachting te raadplegen en je tocht naar de verwachte condities aan te passen. Deze is speciaal voor de Cairngorms.

  Probeer je tocht zo uit te stippelen dat je telkens in het dal kunt bivakkeren. Op het plateau is het vaak te guur, heb je vaak white out en niet zelden stormt het er, soms dagenlang aan één stuk. Routes zul je trouwens niet echt meer vinden op het plateau in de winter. Je loopt door een wit sneeuwlandschap zonder veel herkenningspunten. GPS zeker meenemen. Het best voorzie je ook een plan B in geval van aanhoudend slecht weer, een meerdaagse route die je doorheen lager terrein kunt blijven afleggen, eventueel in een naburig gebied.

  Crampons meenemen is zeker een goeie beslissing. De sneeuw is meestal verijsd op het plateau. Anderzijds kan je sneeuwschoenen ook nodig hebben als je net een koudere periode treft waarbij veel verse sneeuw is gevallen/valt. Bij twijfel neem je best dus beiden mee.

  hike
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Ik ben twee keer in die streek geweest (Cairngorms). Telkens in de zomer. Eerste keer was er daar boven rond Ben Bynac / Bynack More (1090m) een enorme wind, wellicht stormkracht, maar eens weer beneden in de vallei aan de camping was er niets ongewoons aan de hand.¬† De tweede keer ongeveer 20 jaar later kampeerde ik een eind voorbij de Hutchinson Memorial Hut =Coire Etchachan Shelter (mountain bothy) vlakbij Loch Etchachan en verderop Loch Avon en toen was er ginds mist vanaf ’s ochtends, zicht 100 meter maximum, heuvels zag je niet meer. Dit gebeurde de dag dat ik de beklimming naar Beinn Mheadoin had wensen te doen. Besloot toen niet aan enige beklimming te beginnen en stapte verder langs Loch Avon richting Fords of¬†Avon bothy en het¬†Lairig an Laoigh pad aldaar, toen het weer plots opklaarde en er tussen wittere wolken in een blauwe lucht een warmte afstralende zon verscheen . Ik verbleef toen zowat een week in de streek, trok o.m. nog door de Lairig Ghru¬† en beklom nog Braeriach. Het weer is daar klaarblijkelijk erg wisselvallig en moeilijk exact voorspelbaar, al zal het er op de toppen en de hoogvlaktes links en rechts van de Lairig Ghru ruiger aan toe gaan dan op de lager gelegen delen; zeker in de winter. Allicht goede routebeschrijvingen naar Ben Macdui¬† zijn route 83 in gids¬† isbn 0751503002 en routes 62 en 63 in ISBN 0094688702, en meer recent o.m. route 37 in isbn 9781852844523 (uit 2015), telkens vanuit het zuiden, mogelijk begin kan dan zijn Linn of Dee car park (betalende parking ten westen van Braemar); of vanuit het noorden Rothiemurchus en door de Lairig Ghru richting Corrour Bothy of vanaf het skicentrum naar het zuiden. Zie mogelijk ook even bij https://www.walkhighlands.co.uk/cairngorms/ben-macdui.shtml¬† ; ¬† http://www.stevenfallon.co.uk/guide-cairngorm.html ; https://www.mountainbothies.org.uk/bothies/eastern-highlands/ ; https://www.cicerone-extra.com/autumn-in-the-cairngorms.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.