HOME FORUM Tussen pot en pint Sarek september 2018: wie wil mee?

Tags: 

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Ik had het vorig jaar al aangegeven dat ik dit jaar een uitnodiging zou plaatsen. Mijn schoonbroer met wie ik in 2013 daar al een tocht had gelopen gaat alvast mee.

  Concept: zelfvoorzienende bivaktocht. Reken op het meenemen van 9 a 10 dagen voedsel. Vertrek begin september voor een periode van 14 dgn (reistijd inbegrepen). Eindigen wil ik terug in Saltoluokta omwille van de accomodatie. De tocht van vorig jaar is een goede kandidaat om gewoon terug eens over te doen.

  In het totaal is de groep max 6 personen groot. Dus nog plaats voor vier personen. Als je denkt dat je genoeg fysieke en mentale veerkracht hebt om doorheen dit landschap vooruit te geraken en zijn verrassingen kan accepteren dan stuur je me maar een mail. Kennen we elkaar van haar noch pluim dan wil ik zeker zicht krijgen op je fysieke paraatheid en plannen we evt een ontmoeting (tip: zie de wat zwaardere tochten die HA organiseert in mei)

  Neem je tijd om erover na te denken. De grootste uitdaging gaat mi zitten in het schoeisel dat je gewoon bent om te dragen en of dat toepasbaar is voor een dergelijk gebied waar je meer dan eens enkel diep (en verder) in het water staat en er geworsteld moet worden met wilgenbosjes. Er zijn geen garanties wat het weer betreft. Tegen eind mei probeer ik zicht te krijgen wie mee wil. Ik neem mij de vrijheid om de groep zelf samen te stellen. Zijn er meer valabele kandidaten dan plaatsen en ik twijfel dan wordt het een loterij. Of er vormt zich een tweede groep die zelf een programma uitwerkt.

  Ik ben geen reisleider. Ik gebruik dit forum om mensen de kans te geven zich te verenigen en die zich wat veiliger voelen in groep om deze uitdaging aan te gaan.

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Ik

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Sven,

  het staat genoteerd.

  Met jouw weet ik alvast welk vlees ik in de kuip ga krijgen.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Ivo, ik kan deze oproep ook plaatsen op onze facebookgroep, laat maar weten of je dat wil of niet. Het is een heel stevige trip.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Het antwoord is al via mail verstuurd.

  Het actief Facebook gebeuren laat ik aan mij voorbij gaan. Maar ze zijn welkom. De vrienden daar moeten beseffen dat dit geen hapklare brok gaat worden. Als je een heel extravert type bent ga je het mi lastiger hebben dan wanneer je ook met jezelf ‘alleen’ overweg kunt. Ik blijf ervan overtuigd dat de meest intense tochten alleen gelopen moeten worden wat niet weg neemt dat je de ander soms nodig hebt om die stap te zetten. Dat is vooral bedoeling van deze uitnodiging.

  Om Sarek in een wat breder kader te plaatsen, de sfeer te proeven  en de mythe er voor een stuk uit te halen enkele links. (soms moet je wat ‘doorklikken’ om het hele prentje te vatten)

  http://www.backpackingnorth.com/blog/2014/8/18/views-from-sarek

  http://oneswedishsummer.weebly.com/my-blog/hiking-sarek-an-englishmans-guide

  Volgende georganiseerde rugzaktrekking geeft een goed overzicht wat je mag verwachten

  https://www.nunatak.nl/wandelvakanties/europa/rugzaktrekkingen/zweden-sarek

   

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Misschien nog juist plek voor één persoon. Dan gaat het slot erop.

  Ik heb de route van vorig jaar eens ruw ingetekend

  http://afstandmeten.nl/index.php?id=2179274

  Voor wat meer detail zie vanaf https://goo.gl/2iKq4W

  7/6:

  reisplan ligt vast:

  3 sept. 14:55u vertrek vanaf brussel naar stockholm/nachttrein om 4 sept 17u aan te komen in kvikkjokk

  17 sept: 15u landen we terug in Brussel

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Onze tickets zijn besteld.

  Ik vond een filmpje dat vrij goed de omstandigheden weer geeft die je kan verwachten

  Het is een compilatie van vermoedelijk volgende rugzaktrekking(hierboven al genoemd)
  https://www.nunatak.nl/wandelvakanties/europa/rugzaktrekkingen/zweden-sarek/van_dag_tot_dag
  De eerste dagen gaat over dezelfde route als ons plan.
  Bij dag 5 gaan zij naar de hoogvlakte van Luohttolahko. (minuut 7)
  Wij lopen in principe nog verder door tot eind van de vallei om dan wanneer het weer stabiel blijft naar die hoogvlakte te gaan voor een overnachting.
  Dan loopt tot ongeveer minuut 17 onze route via dezelfde weg. (hun dag 9)Zij lopen dan oostelijk via rapadalen richting aktse.
  Wij trekken dan naar het noorden.
  Om wisselen van de schoenen te vermijden onderweg:
  http://toesalad.com/articles/minimalist-footwear-backpackers-shoulder-seasons/

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Sinds eergisteren zijn we (tejo,mieke,sven,kevin) terug van lapland. De route wat bijgestuurd om het haalbaar en nog wat prettig te houden voor iedereen. Bijzonder mooi weer gehad gedurende merendeel van de tijd. Het wordt alsmaar minder ‘wildernisgebied’ als je op een dagtocht van de noodhut al verbinding kan maken met 4G-netwerk.

  Wat foto’s

  https://photos.app.goo.gl/dYKkcMvqvwrBQKD57

  Een route die ik echt aan kan bevelen om een gevarieerd beeld te krijgen van de rijkdom van dit park. Als het weer wat meezit en de rivieren niet te hoog staan is het een niet zo moeilijke trip. Zelf gemerkt nu ik voor de tweede keer deze route heb gelopen dat het de kunst is om het juiste spoor te vinden om het je veel gemakkelijker te maken vooruit te komen. Ik heb het mij vorig jaar op sommige stukken te lastig gemaakt.

  boelo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  De foto’s roepen bij mij sterke herinneringen op aan een tocht in het grensgebied van Padjelanta, Sarek en Rago nationaal park.  Het is indrukwekkend om te zien hoe de gemengde kleuren van de bodem steeds veranderen van tint en zo kan ik nog lang doorgaan.

  Ik vroeg me af welke tenten gebruikt zijn., ik herken alleen een Hilleberg-achtige tunneltent. Dat roept ook de vraag op aan welke eisen een tent voor deze tochten zou moeten voldoen. Dat zou mij (en vele anderen) bijzonder interessereren.

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  Tenten: Groene Hilleberg Kaitum, rode Hilleberg Soulo (kopie), roodbruine MLD Trailstar (kopie) en een geelbruine Seek Outside Silvertip.

  De vereisten voor een tent, dat laat ik aan Ivo over 😉

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Ik kan weinig zinnigs zeggen over welke tent wel en welke tent niet geschikt zijn voor de zomer en herfst.Voor de winter is het een stuk duidelijker.

  Ik vond een mooie foto op internet van een goedkope husky flame red tent naast een veel duurdere akto. (basstavagge hebben we helaas moeten schrappen om op schema te blijven)

  https://www.utsidan.se/obj/docpart/8/888bfe3e1f8eb4a846e469140ed33882.jpg

  Het heeft mi meer te maken met genoeg vaardigheden te hebben om met ongunstige omstandigheden om te gaan. Je plaats weten te kiezen binnen het landschap waar je je tent opzet. Belangrijkste lijkt mij voor zomer en herfsttochten dat je de weerberichten probeert op te volgen. Vooral zicht hebben op wind en rukwinden lijkt mij essentieel.

  zie bv https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/ortsprognoser/q/Ritsem/G%C3%A4llivare/9102304#tab=0,chart=1

  en dan nog heb ik te weinig kennis hoe de wind zich gaat gedragen wanneer die door de valleien raast.

  Als het echt zou beginnen stormen heb je weinig verhaal. De panden van mijn trailstar kwamen veel meer onder druk dan de wat slankere silvertip. Niet dat ik mij erg ongerust heb gemaakt. Mocht het echt uit de hand lopen dan zou ik gewoon de stok uit de tip halen en de tent neerhalen en gewoon onder het zeil blijven liggen. Ik zorgde er wel voor dat ik zonder veel problemen de trailstar langs alle kanten kon snel kon sluiten om te vermijden dat de wind op de opening zou komen staan met die eerder beproefde techniek.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Met veel knip en plakwerk wat bewegende beelden aan elkaar geplakt.

  Beetje lang en traag voor een toevallige passant

  maar vooral bedoeld voor toekomstige bezoekers om een globaal idee te geven van het landschap.

  (en om voor mezelf de herinnering levend te houden)

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.