HOME FORUM Tussen pot en pint Sarek 14-30 juli

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 36)
 • Auteur
  Berichten
 • KevinP87
  Deelnemer
  Aantal berichten: 49

  Heb enkele dagen terug al gepost in de facebook groep, maar nog geen kandidaten gevonden…
  Wel wat geïnteresseerden, maar het moet natuurlijk ook passen die periode…
  Kan me zelf ook alleen vrijmaken in die periode.

  Heb al twee solo tochten gedaan en is soms toch wat stillekes 🙂
  Kan goed mijn plan trekken, maar ik besef wel dat een tocht door Sarek niet volledig zonder risico is. Als ik geen gezelschap vindt, ga ik wel alleen gaan, maar lijkt me toch ook verstandiger om companie te hebben 🙂

  Al een vraagje voor de Sarek-kenners. Kaart en kompas zou moeten volstaan?
  Of is een GPS toch cruciaal?

  Vragen? Fire away! 🙂

  cheers
  Kevin

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Kevin,

  ik weet niet hoe dikwijls het in Sarek ‘potdicht’ zit.

  Bij goed zicht voorzie ik geen problemen om op de route te blijven, enkel met de kaart maar als je je nt kan oriënteren op de hogere toppen zou het stuk tot de nijak wel eens verwarrend kunnen zijn.

  http://ext-webbgis.lansstyrelsen.se/sverigeslanskarta/?visibleLayerNames=L%C3%A4nsstyrelsens%20kontor&zoomLevel=8&x=615886.125&y=7493474.65625

  Ik zou voor dat stuk toch een paar coordinaten in de gps laden. Coordinaten opzoeken kan via de online kaart.

  Je moet alleen de Lat-Long coordinaten omzetten in bv UTM (bv http://www.latlong.net/lat-long-utm.html)

  Pak zeker ook een inreach of iets dergelijks mee mocht je in nood komen.

  Je moet verder ook eens nakijken of eindigen in Saltoluokta niet iets gemakkelijker/korter is om terug aansluiting te krijgen met bv de nachttrein. Bekijk ook eens hoe je uit de delta geraakt richting aktse. Doe je dat te voet of ga je de boot oproepen?

  Alternatief is natuurlijk om op het eind over te schakelen op de hoge route door Rapadalen om zonder veel omweg Skierffe te bezoeken. Daar is hier en daar ook mogelijkheid om de tent op te zetten. Zie bv omslagfoto op http://www.calazo.se/produkt/fjallvandra-i-sarek/

   

  KevinP87
  Deelnemer
  Aantal berichten: 49

  Ivo, alvast bedankt voor het antwoord!

  Ik ben volgend weekend ook aanwezig op het lente ontmoetingsweekend.
  Zal dan nog een beroep doen op uw expertise 🙂

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Ik heb af moeten haken mbt lente ontmoetingsweekend maar je woont niet zo ver en kan altijd eens binnen springen. Het is niet dat ik al zoveel weet te vertellen over Sarek maar dat gaat de komende jaren zeker veranderen nadat ik bovenstaand boek heb aangeschaft en ik het plan heb om in de toekomst nog wat meer valleien te gaan bezoeken en mijn tent zeker eens ga neerplanten op bv luohttolahko. Verkennende tochten in de herfst om dan in de winter terug te gaan.

  KevinP87
  Deelnemer
  Aantal berichten: 49

  Ah ok, jammer!

  Bedankt voor het aanbod, ik laat zeker tijdig iets weten.
  Alvast weer wat stof tot nadenken.
  Heb trouwens je verslag gelezen van je recente Sarek avontuur 🙂
  In Aktse was ik trouwens van plan om met de roeiboot over te steken.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Ik bedoelde de bootverbinding tussen de nammasj en aktse. (waar je met een walkie talkie de boot op moet roepen)

  http://www.aktsebo.se/

  Blijkbaar doet niet iedereen dat laatste stuk te voet omwille van moeilijkheden om uit de delta te geraken. (maar zoals gezegd hierboven, dat kan je omzeilen)

  KevinP87
  Deelnemer
  Aantal berichten: 49

  Ah, dat stuk wil ik zeker te voet doen.
  Ik weet dat er op dat deel ook een erg lastig blokkenveld is, maar dat vind ik net uitdagend 🙂
  Maar moesten de omstandigheden echt tegen zitten, is die boottaxi natuurlijk wel een goed alternatief.

  Bedankt trouwens aan Kasper en Charlotte voor het uploaden van jullie GPS route 😉

  https://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8440533

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Ik had indertijd het plan om via de walkietalkie onderaan Nammasj de boot op te roepen, maar om de één of andere reden voer die niet in de periode dat ik er was. Reken er dus niet teveel op. Bijgevolg weet ik uit ervaring dat het niet makkelijk is om de Delta over te steken en de klim naar Skierffe te maken. Maar het lukt wel. En eenmaal boven de boomgrens, heb je inderdaad prachtige plekjes om je tent neer te zetten.

  Een coördinaat of 10 in je gps steken is geen slecht plan. Op het stuk dat Ivo vermeld, noordoost van Nijak, is oriënteren heel moeilijk als het potdicht zit (wij hadden zichtbaarheid van een meter of 5 op dat moment). Het feit dat je je dan ook in blokvelden en op moeilijk terrein bevindt, maakt kaart en kompas navigatie héél moeilijk. Moest je nog vragen hebben, ik zal er ook zijn volgend weekend.

  KevinP87
  Deelnemer
  Aantal berichten: 49

  Bedankt voor de info Thomas 🙂
  Zal misschien komend weekend nog wel wat vragen.

  Zal me allicht zo’n Inreach SE aanschaffen.
  Niet goedkoop maar lijkt me een handig toestel en natuurlijk een geruststelling voor familie en vrienden… Beste deal dat ik vond is $285 via GPS City (USA) op Amazon.
  https://www.amazon.com/Delorme-AG-009871-201-DeLorme-inReach-SE/dp/B00BX7TJ2O/ref=sr_1_1?m=A2XENS8LQP1A6D&s=merchant-items&ie=UTF8&qid=1491245378&sr=1-1&keywords=inreach&th=1

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Hou Rei in de gaten, af en toe hebben ze er nog een paar gevonden om te verkopen.

  https://www.rei.com/product/857610/delorme-inreach-se-2-way-satellite-communicator

  Daar komt nog altijd wat tax bij.

  Het aanbod op https://forum.hikingadvisor.be/forum/topic/delorme-inreach-huren/ blijft gelden omdat je de inreach niet krijgt ingevoerd richting België vanuit de VS markt

  TomM
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  Ahoi!

  Ik ga mij eind augustus ook wagen aan een solo hike in Sarek National Park. Van 28 Augustus tot 6 september kan ik mij weer helemaal uitleven. Ben een beetje met mijn planning bezig. Ik heb 9 dagen om van Suorva via Niak, Rapedallen, Skierfe en Aktse naar Saltoluokta te wandelen. Is dit een haalbare kaart? Fysiek gaat het het niet echt een probleem vormen maar ik stel mij eerder vragen over het terrein en over de haalbare/aangename afstanden per dag. Alvast bedankt voor de info!

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Als ik er onze eigen etappe indeling op na sla tot Aktse:http://ivovanmontfort.blogspot.be/2013/09/sporen-door-de-seizoenen-van-de-zomer.html

  (wij gingen vanaf daar naar het zuiden ipv het noorden) ga je één dag te kort komen en heb je ook geen reservedag. (wat voor dat gebied toch wel wordt ingecalculeerd). Door langere dagen te lopen zal je waarschijnlijk je einddoel wel halen maar of het nog aangenaam gaat zijn moet je zelf maar bepalen.

  Je zou bij de Mikka hut kunnen beslissen wat je gaat doen. Je kan vanaf daar een doorsteek maken naar saltoluokta zoals te zien op volgende kaart. Dan voorzie ik geen problemen. (zo ga ik zelf in september een eind breien aan mijn tocht)

  https://parlindh.se/fjallvandring/?A=1408&B=karta

  https://parlindh.se/fjallvandring/?A=1008&B=karta

  TomM
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  Thanks voor de reply Ivo! Zeer informatieve website die je hebt trouwens.  Een andere optie is om misschien aan de oostflank van Nijak Range te blijven en via Sarektjakka en het Bierikjavrre meer richting Rapedalen te gaan. Enige ervaring met de doorsteek langs dat meer?

  Thanks!

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Ik ken die doorsteek niet maar je zal daar volgens mij vanaf Guhkesvagge tot Bierrikjavrra op zijn minst een spoor vinden omdat dat een van de routes is die geregeld wordt gebruikt. Niet lastiger dan wat je voor de rest voor de voeten krijgt. Of je veel tijdswinst gaat maken weet ik niet. Daarvoor ken ik het terrein niet goed genoeg. Twee dagen winst lijkt het maximum. Voor de route doorheen Guhkesvagge kan je misschien wat impressies opdoen door het verslag van Joery te lezen.

  Klik om toegang te krijgen tot in-27-dagen-door-sarek-_-verslagen-_-hiking-info-net.pdf

  Zijn aanloop vanaf suorva is de meest korte route richting rapadalen. Langs deze weg zal je zeker niet in de problemen komen. De route die jij in je gedacht hebt is ook terug te vinden in volgend verslag en hun terugweg naar suorva loopt grotendeels volgens de aanloop van Joery richting Guhkesvagge

  http://www.backpackingnorth.com/blog/2014/8/18/views-from-sarek

  TomM
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  Mooi zo! Ik heb mij wel een beeld gevormd van wat ik ga doen. De toer rond Nijak wou ik in deze trip eigenlijk enkel doen om wat dichter bij de gletsjers te komen. Maar dat kan via Bierikjavrra ook. En 1 of 2 dagen extra is net wat genoeg. In theorie heb ik 9.5 dag om tot Saltoluokta te geraken. Thanks voor de info! ik ben er van 27 augustus tot 6 september. Wie weet lopen we mekaar tegen het lijf 🙂

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 36)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.