HOME FORUM Stel jezelf voor Sam

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • SamSam
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Dag collega jommekes/avonturiers,

  Sinds eind 2007 ben ik actief op het hiking.be forum. Na vele jaren op kamp te gaan in de Ardennen met de KSA ben ik op mijn 18e halsoverkop richting de Pyreneeën gertrokken voor een solo tocht van 10 dagen (Augustus 2006). Rap een gossamerke gekocht (Jack Wolfskin Gossamer), en met een bermuda zwemshort als enige broek en een “k-way” van 10 euro van mijn moeder was ik vertrokken, de TGV op met een enkel ticket naar Lourdes. Een stuk van de haute route gelopen met als startpunt Pont d’Espagne en dan Ordesa – Gavarnie enz…

  12 – 26 September 2008: Jotunheimen, Noorwegen (deze keer met 2). Vanuit het Noorden (Lom) naar het centrum en dan via een omweg naar Gjendjesheim. 1e ervaringen ook met het beklimmen van eenvoudige bergen. Volgens velen is September voor dit gebergte de ideale periode en dat kan ik zeker en vast bevestigen, er is daar zo goed als niemand dan, een gigantische speeltuin voor u alleen.

  Februari 2009: Beklimming van Jebel Toubkal in Marokko met 2. Periode met uitzonderlijk veel neerslag voor het land. Navigatie fail maar uiteindelijk toch een aantal spanjaarden kunnen volgen tot op de top

  Februari 2010: Kungsleden/Sarek in putje winter, met sneeuwschoenen en pulka’s (de pulka’s van Steve en Katrijn trouwens!). Niet geraakt waar we oorspronkelijk wouden geraken door een combinatie van zeer veel verse sneeuw, sneeuwschoenen ipv ski’s en een aantal navigatie fails. Desalniettemin zeer leuk

  Oktober 2010: Beklimming van de Monch in Berner Oberland tijdens een verlengd weekend. Hydratatie en acclimatisatie fail. Uiteindelijk toch de top gehaald en terug beneden geraakt).

  Juli 2011: Alpinisme stage via Namaste in Chamonix en een aantal beklimmingen

  Oktober 2011: Petit Charmoz en Aiguille du Peigne in Chamonix. Poging tot snel heen en weer op een niet verlengd weekend, fail

  In 2012 en 2013 bestond het avontuur vooral uit (freeride) snowboarden, meerdaagse fietstochtjes naar de mémé en mijn thesis onderzoek (vooral dat laatste).

  Vervolgens ben ik afgestudeerd als bioloog (met als specialisatie DNA onderzoek van bacteriën op Antarctica) en anno 2014 ben ik mijn muren aan het vol tekenen met plannen om spoedig ergens een gebergte in te trekken voor een aantal maand.

   

  mimal
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Ik weet niet of het echt aan mij is om je welkom te heten op dit forum, want ben hier zelf nog niet zo lang, maar toch: welkom!

  Als ik zie wat je allemaal al hebt gedaan ben ik er van overtuigd dat ik van jou veel meer heb te leren dan jij van mij.

  Groeten!

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Hey Sam, ook vanwege mezelf welkom op het forum. Een speciaal traject dat eerder getuigt van veel durf dan van een rationele opbouw die wij in onze workshops altijd aanbevelen. 🙂

  Ik vermoed dat je de Mönch niet alleen hebt beklommen, en hopelijk met wat kennis van zaken?

   

  SamSam
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Dag Iedereen!

  Leuk initiatief deze website hier, Proficiat daarvoor!

  Een “durver” ben ik denk ik eigenlijk niet echt (wat ik soms wel jammer vind want dat lijkt mij wel handig :p ). Ik denk dat mijn voorlopig traject eerder het gevolg is van niet te willen wachten wanneer ik iets wil doen. Ik ben niet echt fan ben van wachten 🙂 We lopen hier immers ook niet voor eeuwig rond op deze schitterende planeet.

  Dat gezegd zijnde, de bergen in trekken zonder al de nodige voorbereiding is natuurlijk niet echt een goed idee en kan de kwaliteit van de tocht/reis naar beneden halen (zoals we zelf bijvoorbeeld ondervonden hebben in Sarek en op Petit Charmoz enz), maar toch vind ik het ook niet echt volledig af te raden. Je krijgt een extra avontuur factor (de zogenaamde jommekes factor) en het is in mijn ogen beter dan thuis blijven omdat je het budget nog niet hebt voor deftig materiaal/een goede voorbereiding of een begeleide tocht.

  Om toch ook nog eens een slechte ervaring ivm onvoldoende voorbereiding te delen: Op Toubkal heb ik een enorme “snowblind” ervaring gehad door zo stom te zijn om zonder zonnebril naar boven te gaan met alle gevolgen vandien.

  De Mönch heb ik samen beklommen met een vriend die klimschool heeft gedaan. Aangezien dit ongeveer een jaar voor onze alpinisme stage met Namaste was, hadden we niet echt de nodige kennis van zaken. Achteraf gezien waren we bijvoorbeeld niet correct ingebonden en waren we vooral totaal niet geacclimatiseerd (we hadden uit tijdsnood het jungfraujoch treintje genomen tot op 3400m) en onvoldoende gehydrateerd. Uiteindelijk is alles goed afgelopen en is dat tot op heden 1 van mijn beste herinneringen,  maar ik besef ook dat je soms wel wat minder geluk kan hebben. We waren bijvoorbeeld door het gebrek aan acclimatisatie en hydratatie tijdens de afdaling enorm aan het afzien en de verzwakking van de concentratie, energie en moraal begon tegen het einde van de afdaling toegegeven wat gevaarlijk te worden. Die normaalroute is trouwens wel heel mooi en technisch niet moeilijk (graad PD).

   

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Met al je voorbeelden, sta je voor mij nu zeker als ‘durver met een goeie engelbewaarder’ gecatalogeerd… 🙂
  Ik heb ook heel wat fouten gemaakt door een stap in het onbekend te zetten, maar aan dergelijke escapades ben ik toch nooit begonnen. Het bleven gewone wandeltochten bij mij waarbij de consequenties als het fout loopt toch minder erg zijn. En het avontuurgehalte is er niet perse minder om.

  SamSam
  Deelnemer
  Aantal berichten: 10

  Dag Debbie,

  Je hebt waarsschijnlijk wel gelijk. Ik denk dat het gewoon eigen is aan mijzelf, ik ben soms iets té enthousiast en nieuwsgierig en dat is niet altijd een goede eigenschap. En ik ga ook eigenlijk wel akkoord met het feit dat het avontuurgehalte bij een goed voorbereide tocht er niet minder om is, het is eerder een andere soort ervaring/avontuur wanneer je niet volledig voorbereid bent (de filliberkes ervaring)

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.