HOME FORUM Wandelgebieden Route plannen in Noorwegen Hardangervidda

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • fompie
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Hey

  Ik wil een route plannen om in Noorwegen in het Hardangervidda Park te gaan hiken in de periode juli 2019.

  Op de website ut.no vind ik heel wat routes van andere mensen. Dat wil dan volgens mij zeggen dat ik er mijn eigen routes ook wel kan aanmaken. Na enig zoek en klik werk heb ik de website tur.app.dnt.no/turer gevonden. Hier kan ik blijkbaar zelf een route bijeen klikken. Nu is het probleem dat hij niet laat zien hoeveel kilometer de verschillende dag-routes, of de hele toer in totaal is.

  Of, hoe plannen jullie een meerdaagse hiking tocht in Noorwegen?

  Groetjes
  Vincent

   

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Vincent,

  ik zou gewoon de stafkaarten aanschaffen en van daaruit beginnen plannen.

  Dat is veel overzichtelijker. Vanaf de online kaart https://ut.no/kart#10.03/58.8484/7.2738

  kan je al een begin maken. Vink zomerroutes aan. Daar staan ook km’s op of je gebruikt de liniaal die rechts staat waar je al klikkend de route aflegt. Kilometers zeggen niet zoveel in de bergen. Terrein, hoogtemeters en weersomstandigheden zijn bepalender.

  Zie ook https://forum.hikingadvisor.be/2015/12/09/etappes-bepalen-en-berekenen/

  Zoek verslagen van anderen op om je in te lezen over bepaalde trajecten. (of baseer je tocht op een bestaand verslag van een route als je je niet zeker voelt)

  Zelf werk ik graag met caltopo omdat dit een vrij gemakkelijk programma is om routes uit te zetten, markers te plaatsen en de gpx over te zetten op een gps. Printprogramma werkt ook goed. Je hebt natuurlijk weinig zicht op de ondergrond maar de meeste routes staan erop ingetekend

  https://caltopo.com/map.html#ll=60.17536,7.40852&z=15&b=oo

  fompie
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Hey Ivo

  Bedankt voor je antwoord! We hebben de stafkaarten aangekocht en een route samengesteld in functie van het aantal t’s (aantal uur per route).

  Nu rest ons enkel nog de materiaal lijst samen te stellen. Ik heb bijvoorbeeld gehoord dat er in de zomer periode wel eens heel wat muggen kunnen zitten in de Hardangervidda. Weet jij enventueel nog andere zaken waar we zeker rekening mee moeten houden voor onze route?

  Ik denk hier bijvoorbeeld ook aan de hoeveelheid eten dat we initieel  moeten meenemen. We hebben in onze route voorzien om praktisch 1 keer per 24u langs een hut van DNT te komen. Mij lijkt het dan misschien voldoende om voor een 4 tal dagen (van de 13) eten te voorzien, wat denk jij?

  Alvast bedankt!

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Vincent,

  mijn indruk is misschien verkeerd maar door de vraagstelling heb ik het idee dat je weinig ervaring hebt met meerdaagse tochten. De situatie op de hardangervidda ken ik niet uit eigen ervaring en zou mij ook moeten inlezen om het gebied te doorgronden. Doe je huiswerk goed of copieer een bestaande tocht die goed beschreven is.

  Je vraag over eten is een heel persoonlijke vraag. Ik weet niet wat je dagelijkse behoeften zijn aan eten. Plan zeker een oefentocht kort bij huis om alles nog eens te overlopen en of je rantsoen volstaat. Het is mij niet duidelijk welke hutten je tegen komt onderweg. Niet alle hutten hebben een voorraad aan eten. Zoek eens op wat het je gaat kosten wanneer je in de hutten gaat “winkelen” Voor sommigen heb je een sleutel nodig om de deur open te krijgen. Zie https://forum.hikingadvisor.be/noorwegen/ voor de opdeling . De verschillende hutten zijn (zoals je al wist) terug te vinden op de kaart. Zo kan je een planning maken waar je je evt kan bevoorraden.

  https://ut.no/hytte/10746/mogen-turisthytte/kart#11/60.1549/7.5554

  Post anders eens je materiaallijst die je wil meenemen. In het noorwegendossier staan een paar verwijzingen naar tochten op de Hardangervidda. Ze lezen kan helpen om een idee te krijgen van het materiaal dat je meer moet/kan nemen. Mogelijk passeren er nog hardangervidda kenners die info uit eigen ervaring kunnen leveren.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.