HOME FORUM Materiaal en techniek Rivieren oversteken

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • toon
  Deelnemer
  Aantal berichten: 136

  Hey iedereen,

  Zelf gebruikte ik tot nu toe blote voeten in teva-achtige sandalen om door rivieren te waden. Is dat iets van het verleden? Hoe doen jullie dat? Bestaan er methodes die minder gewicht en plaats innnemen? Wat zijn jullie ervaringen daarmee?

  Dank!

  Toon

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Hallo Toon,

  Ik heb mij een oud paar Merell barefoot trail gloves bij.

  Ze wegen amper iets en ze zijn tof voor s’avonds nog wat rond te lopen.

  En wegen doen ze ook niet teveel. Vroeger had ik surfschoentjes aan maar deze zaten minder stevig aan mijn voeten.

  DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  Zelf heb ik inderdaad het ook al gedaan door teva’s mee te nemen maar dit weegt toch al snel 600 gram.  Echt een fan ben ik er dus ook niet van.

  In IJsland, waar je meerdere rivieren doormoet op de meeste trails, zie je ofwel mensen met teva’s ofwel mensen op blote voeten. Zelf heb ik het op teva’s gedaan toen, en ook eens op blote voeten voor te testen.

  Op blote voeten gaat eigenlijk best doordat de stenen niet echt scherp zijn maar niet altijd een aanrader omdat je niet zoveel grip hebt en je voeten kwetseren op een trail is toch niet zo handig. Door het ijskoude water werd ik er ook niet handiger op en dan met de grote rugzak en het snelstromende water was ik wel aan het soliciteren om op mijn bek te gaan.

  Als ik trail runners aanheb en het is niet tegen het vriespunt (zoals in IJsland) ga ik gewoon met de schoenen erdoor.  Met de hike boots vermijd ik dit omdat ze dan op het vliegtuig terug nog nat zijn.

  Recent heb ik ook de Merell Barefoot trail gloves gekocht die Kasper aangeeft (wel geen oud paar dus, maar die kunnen er wel tegen). De teva’s liggen te bestoffen of beschimmelen (w/e xD) en ik neem nu die mee. Ik vind ze toch wat leuker omdat ze ook een optie zijn om te dragen als je eenmaal je hike boots uitdoet en ik stiekem een gloeiende hekel heb aan sandalen.

  Het nadeel aan die gebruiken voor een rivier over te steken is dat ze niet zo snel drogen en wat meer wegen eenmaal nat. Drooggewicht is vergelijkbaar met de Teva’s. In aankoop zijn ze ook wat duurder.

  boelo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  In Noorwegen gebruikte ik de Teva Hurricane die maat 2/3 weegt van de gewone Teva, dus ong. 400 gram. Die heeft een betere greep op natte rots dan de meeste schoenen. Sommige mensen gebruiken de Salomon Techamfibian, van oorsprong een watersportschoen, als trailrunner en ze lopen er in natte toestand op verder. Weer anderen nemen Crocs mee:  goedkoop, licht, sterk maar wel megagroot. Misschien is dat op te lossen door ze buiten aan de rugzak te hangen.

  JanE
  Deelnemer
  Aantal berichten: 36

  Wat ik vervelend vond aan doorwadingen is al het werk dat je hebt. Schoenen uit, kousen uit, eventueel broek uit, ergens hogerop aan je zak bevestigen of een andere oplossing,  je rugzak los zetten, je stokken uitschroeven.  En na de doorwading, je voeten drogen, eventueel je broek terug aan trekken, je kousen terug aantrekken met toch niet helemaal droge voeten. Je rugzak terug  aandoen enz…. om dan een kwartier later terug voor een rivier te staan.

  Ik gebruikte in Ijsland eerst een surfsloefke en daarna neopreen sokken. Je voelt alle stenen er wel door maar het is lichtgewicht en snel droog.  Je kan ze gemakkelijk binnenste buiten draaien zodat ze sneller drogen. Ik deed deze s avonds ook al eens aan als mijn schoenen te nat waren.

  Ga toch ook eens proberen om met schoenen en broek aan er gewoon doorheen te gaan.  Maar niet met hike boots.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Met blote voeten waden zou ik liever vermijden als het kan. Daar ooit eens een heftig bloedende voet aan over gehouden (niet alle stenen in een rivier zijn altijd mooi glad gepolijst) en erg aangenaam en veilig is het niet om met je blote voeten over glibberige rotsen/stenen te gaan.

  Als waadschoentjes voldoet denk ik wel alles zolang je er behoorlijk wat grib mee hebt op de ondergrond. Oudere loopschoenen, tennisschoenen, sandalen, specifieke rubberen waadschoentjes,… kan allemaal voldoen. Maar je moet dan uiteraard de tijd willen nemen om van schoeisel te wisselen en draag je onderweg dat gewicht op je rug.

  Zelf loop ik meestal op trailrunners en wissel daarmee niet van schoeisel bij het waden. Als het relatief warm is draag ik enkel een wollen sok en waad zonder iets te wisselen. Schoeisel en sokken zijn dan meestal binnen het half uur weer droog.

  Als het kouder is draag ik meestal goretex sokken over de wollen sokken. Voor een grote doorwading doe ik beide sokken uit en waad blootsvoets in de trailrunners. Na de wading trek ik de sokken weer aan zonder mijn voeten af te drogen. Bij een kleinere doorwading (water komt niet hoger dan bovenrand van de sokken), houd ik de sokken aan en is het vrij aangenaam waden vermits je het koude water niet snel voelt.

  Ook met neopreen sokken in trailrunners al vaker geëxperimenteerd en dat gaat uiteraard goed voor het waden, maar (nog) niet voldoende ervaring wat dagelijks neopreen sokken dragen op een lange tocht doet met de voeten. Kille neopreen sokken ’s ochtends aantrekken is wel altijd het meest pijnlijke moment van de dag en voorlopig het grote minpunt voor mij om neopreen sokken verder uit te testen op een lange tocht.

  toon
  Deelnemer
  Aantal berichten: 136

  Dank iedereen voor de replies.

  Ik heb al veel gelezen dat mensen meer en meer trekken op trailrunners. Mijn wandelschoenen zijn lichter en lichter aan het worden (klasse A/B), maar ik heb tot nu toe nog geen trailrunners geprobeerd. Het idee van gewoon te blijven wandelen en niet te moeten wisselen aan de rivieren lijkt ideaal. Van schoenen moeten wisselen kan om veel redenen vervelend zijn. Ik denk alleen dat ik bij mijn volgende trekking niet enkel zo’n lichte schoenen durf mee te nemen. Mijn rugzak met eten blijft relatief zwaar en ik heb schrik om geen hoge schoen, geen steun voor de enkels meer te hebben. Maar ik moet sowieso nieuwe waterschoenen kopen, dus misschien moet ik eens trailrunners kopen en ze proberen op de dagen dat ik rivieren over ga moeten. Als ze me niet aanstaan voor het gewone wandelwerk, heb ik de komende jaren zeer stijlvolle waterschoenen.

  Over de trailrunners is al een uitgebreid topic geschreven. Ik snel ernaar toe!

  Groet!

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Gesloten (waad)schoenen zijn alleszins een voordeel tegenover open sandalen (vb. tegen stenen die met de stroming worden verder gerold). In IJsland combineerden we deze met waterdichte sokken van Sealskinz. Als het water hoog is, heb je aan die waterdichtheid niet zoveel natuurlijk maar het is wel heel een pak aangenamer om te doorwaden omdat het je voeten warmer houdt. Belangrijk is dat er wat profiel zit op je zolen zodat je toch wat grip blijft houden. Let bij de aankoop van trailrunners of waadschoenen dus ook op de zool.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.