HOME FORUM Materiaal en techniek Probleem met wassen donzen slaapzak

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)
 • Auteur
  Berichten
 • Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Na het succesvol wassen van twee donzen slaapzakken, was dit weekend mijn winterslaapzak van Warmth Unlimited aan de beurt. Hij zit nu al 1,5 dag in de droogmachine en is nog steeds niet droog. Bovendien verliest hij vrij veel veren. Ik begin me dus aardig zorgen te maken over het isolatievermogen. Nochtans heb de handleiding van Steve gevolgd. Wat zou er misgelopen zijn? Of maak ik me onnodig zorgen?

  steve
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 173

  Hoeveel weegt die slaapzak (drooggewicht)? Hoe zit het met de tussenschotten na de was? Zie je scheurtjes of openingen aan de buitenkant? Veertjes verliezen is normaal, maar het mag niet overdreven zijn.

  Ik heb nog nooit langer dan 8u een slaapzak moeten drogen. Afgelopen zondag nog een Valandre gewassen. Om 9u in de was. Om 16u kurkdroog uit de droogkast.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Mijn slaapzak weegt ‘droog’ 1696 gram. Best een volumineuze slaapzak eigenlijk, of toch voor ik hem gewassen heb. Volgens Rudi van de Berghut waar ik hem gekocht heb, is de droogkas vermoedelijk te klein waardoor de droogtijd oploopt.
  Tijdens gebruik komt er af en toe eens een pluimpje piepen (de tijk is niet 100% pluimdicht, maar blaast daarentegen zeer makkelijk op). Nu toch al diverse handvollen verwijderd uit de droogkas… Geen zichtbare beschadigingen te zien.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Volgens Ivo komen de veertjes door de naden, die nog allemaal dicht lijken. Afwachten hoeveel mijn slaapzakske nog weegt na het drogen…

  steve
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 173

  Zwaarste slaapzak die ik al gewassen heb is 1500gr. Valandre Classic 900. Maar toch niet die ervaring die jij hier opsomt. Handen vol pluimen? Oei.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Troost jezelf met de gedachte dat het vooral de veren zullen zijn
  die vrijheid kiezen.
  Ze helpen amper mee om jezelf warm te houden.
  Eigenlijk verbeter je de kwaliteit van de inhoud.
  Ik besef het:
  schrale troost

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Ai…

  Ik zat ook te twijfelen het zelf te doen. Bij deze ben ik overtuigd om het niet te doen…

  Hoop dat het goed komt!

  steve
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 173

  Toch kan ik het iedereen aanraden. Heb het al ontelbare keren gedaan. Ik zou nooit mijn teergeliefde, kostelijke slaapzakkken toevertrouwen aan een droogkuis.

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Wij hebben de onze bij de K2 in Antwerpen gekocht en daar konden we hem ook binnendoen en dan wordt hij gewassen bij een gespecialiseerd bedrijf in Nederland. Ik kan hem allicht niet zelf wassen, wij hebben namelijk geen droogkast en zonder zal het niet lukken denk ik 🙂

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Allerbelangrijkste is dat je de donsklusters uit mekaar gedroogt en geklopt krijgt. Als dat mislukt zal je slaapzak nooit meer de oude zijn. Voor een winterslaapzak is een standaard droogkast eigenlijk te klein en kloppen die tennisballen de donsclusters moeilijk uit mekaar in de droogkast. Je slaapzak vaker uit de droogkast halen en met de hand de clusters bekloppen, boetseren en uit mekaar trekken is de boodschap. Voor een winterslaapzak is dat een Echternachtse droogkastprocessie van 2 à 3 dagen. Dat is normaal.

  Een paar handvolle veren verliezen is geen ramp voor de isolatiewaarde, maar echt meer hoeft het nu ook weer niet te worden. Bij mij valt het ook erg op trouwens dat er veel verschil zit in het verlies aan vedertjes bij het wassen afhankelijk van slaapzakmerk. Mijn Valandre slaapzak daar heb ik nog geen één maar dan ook geen één donsveertje uit zien ontsnappen. Bij Western Mountaineering gaat het om een paar veertjes. Bij de Poolse slaapzakmerken (Cumulus en Warmth Unlimited), tja daar is het precies blijkbaar altijd nadenopendeurdag. Ik vraag me af welk verschil de naadconstructie hierin kan maken of zouden de goedkopere slaapzakfabricanten toevallig met dikkere naalden werken?

  Is het intussen gelukt Debbie?

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Ik ben blijkbaar maar 16 gram kwijt, gelukkig. Maar ik heb de indruk dat sommige donsclusters nog geklit zijn. Tussen kerst en nieuw zit ik in de Vogezen waar we een nachtje bivakkeren, dan eens uitproberen. En zo nodig was ik hem begin volgend jaar eens opnieuw, maar misschien dan wel eens in een wassalon…

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Maar ik heb de indruk dat sommige donsclusters nog geklit zijn.

  Dan ben je te vroeg gestopt. Verder drogen tot alles uit mekaar is!

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Bedankt voor de tip! Woensdag werk ik thuis, dan maar nog wat verder drogen.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Vooral dat ‘opkloppen’ van de donszak is inderdaad belangrijk.
  Minstens een keer per uur haal ik de slaapzak uit de droogkast en leg hem op de grond en beklop hem een tijd met mijn vlakke hand, schud hem en klop hem nog eens op.

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Zijn er mensen die ervaringen hebben met laten wassen? Gebeurd dit altijd netjes?

  Iemand ervaringen met de wasservice van de Bever?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.