HOME FORUM Materiaal en techniek Pijnlijke voeten

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • steven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 5

  Hallo,

  (Ik weet niet of onderstaande in het juiste forum topic staat.)

  Bij meerdaagse wandelingen heb ik dikwijls pijn aan de onderkant van mijn beide voeten.  Soms kan ik ’s avonds bijna niet meer stappen.  Ik denk dat het komt door de druk van mijn gewicht en van mijn rugzak en door de harde zool van de schoenen.

  Ik heb wel weinig last van blaren.

  Mijn schoenen zijn Meindl Borneo Pro MFS, mijn wandelkousen zijn van het huismerk van Decathlon of AS Adventure.

  Misschien kan ik wandelstokken gaan gebruiken om de druk wat te verdelen of eens informeren voor steunzolen?

  Graag had ik suggesties gekregen om hier wat aan te doen.

   

  Groeten,

  Steven

  toon
  Deelnemer
  Aantal berichten: 136

  Hetgeen je beschrijft, doet me heel hard denken aan iets wat ik onlangs las in “Looptraining van A tot Z” van Paul Van Den Bosch:


  Ontsteking van het voetzoolvlies (fasciitis plantaris)

  Onder de voetzool loopt een dik vlies van de hiel tot aan de bal van de voet. Dat vlies geeft steun aan de onderkant van de voet. Als om de een of andere reden te veel druk op dat vlies wordt uitgeoefend, kan er een ontsteking optreden. De symptomen zijn soms pijn over de hele onderkant van de voet, soms alleen aan de hielkant.
  Dikwijls is in het begin de pijn draaglijk. Wanneer de training echter niet onderbroken wordt, en wanneer de oorzaak van de ontsteking niet wordt weggenomen, verergert de pijn dermate dat verder lopen onmogelijk wordt.
  Deze ontsteking kan een heel vervelende, langdurige blessure worden wanneer er te lang mee wordt doorgelopen. Tijdig onderbreken van de training is dus de boodschap.

  Mogelijke oorzaken:
  Te vlugge toename van de trainingsbelasting
  Lopen met onvoldoende buigzame zolen
  Overpronatie van de voeten
  Platvoeten

  Oplossingen
  Bij pijn onmiddellijk de training onderbreken
  Geleidelijke trainingsopbouw
  Koop de juiste en kwalitatief beste schoenen
  Draag schoenen die zijn aangepast aan de standafwijking van de voet
  Eventuele aanpassing via dragen van steunzolen

  Ik ben helemaal geen specialist en zelfdiagnose is gevaarlijk, maar het deed me er wel heel hard aan denken. Dus misschien dat inderdaad de zool wat stijf is. Al eens een minder stijve schoen geprobeerd? Misschien dat je te lang en te snel wandelt. Wandel je ook buiten je vakanties? Misschien ligt het aan de stand van je voeten. Dat laatste kan je in de meeste winkels van loopschoenen wel eens laten checken. Of je kan het al een beetje afleiden aan de plaats waar je schoenen slijten.

  Misschien misschien misschien 🙂

  Succes ermee!

  DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  Je kan dit ook hebben met voeten met high arches. Dit omdat veel schoenen die niet ondersteunen dan door de te platten zool en dan krijg je daar ook last. Zelf krijg ik dan eerder last op mijn hiel en bij mijn tenen omdat hier meer druk op komt en mijn arches zijn geen steun gewoon (jaren van skateschoenen en geen schoenen of allstars in mijn opgroeiende jaren 🙂 Heel erg goed voor de sterkte van je voeten)

   

  Wat ik wel heel goed vind zijn de superfeet inlegzooltjes. Ik heb de groene.

  Ik heb deze gebruikt met de Hike in IJsland, wel stomme fout gemaakt en mijn kniën niet laten wennen aan de andere voet positie. Gevolg dat ik last had van mijn kniën maar geen last van mijn voeten :-).

  Normaal moet je ze toch een aantal maanden dragen om je benen te laten wennen maar was er wel tevreden van.

  Jennes
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Mijn ervaring is dat hoe zwaarder de schoen (A-B-C of D), hoe minder de schoen eigenlijk geschikt is om er gewoon mee te wandelen op licht terrein. Met een Meindl Laredo loop ik dagelijks en al jaren en als wandelschoen vind ik ‘m perfect, maar op ruiger terrein voldoet ie niet meer en wordt het tijd voor B-C bergschoenen. Maar met deze schoenen kan ik geen lange afstanden op licht terrein zoals asfalt lopen. Ik krijg dan problemen met mijn versleten en vastzittende grote tenen.

  Wat ik in ieder geval doe als ik op B-C schoenen loop, is mijn tempo verlagen en er voor zorgen dat ik bij iedere stap zoveel mogelijk mijn voeten afrol, hoe stijf de zool ook is. Wandelstokken zijn het proberen waard, omdat je daarmee ook anders gaat lopen. Zijn de schoenen nieuw? Dan zullen je voeten en je schoenen wellicht nog wat aan elkaar moeten wennen. Trek ze ook aan als je buiten bezig bent, zonder dat je afstanden loopt.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  De Meindl Borneo Pro MFS zijn vrij logge bergschoenen die je zeker wat moet inlopen. Vermoeide voeten zijn geen uitzondering, maar zoals jij het beschrijft, is het wel echt extreem.

  Heb je dit probleem ook voor met andere schoenen? Vb. als je gaat lopen met gewone loopschoenen?

  Hoe lang stap je al?

  Is je huid ook geïrriteerd vb. door het zweet dat zich opstapelt?

  Misschien een gevoelige vraag, maar kamp je met overgewicht? Zowel op je lijf als in je rugzak?

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Ik heb hier vroeger ook last van gehad, af en toe zelfs zoveel pijn op de onderkant van de voeten dat je ermee zou willen ophouden… maar ik ben dan iemand die niet jankt en altijd blijft doorbijten. Dit gebeurde telkens in stijvere bergschoenen (B/C) van zodra ik over vlakke harde paden of asfalt liep, zelden echter wanneer ik over geaccidenteerd terrein bleef lopen. Zoals al aangehaald is dit een normaal verschijnsel waar sommige mensen wel eens last van kunnen hebben, de ene al wat sneller dan de andere. Met soepeler schoeisel gaan lopen is denk ik de beste remedie. Met trailrunners heb ik er nooit last van, ook niet als ik de hele dag op asfalt loop. Andere sokken of steunzolen gaan het probleem denk ik niet voldoende verhelpen.

  steven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 5

  Ik ben vandaag op consultatie geweest en ik zou holle voeten hebben, waardoor ik steunzolen zal moeten dragen.

  Ook werd ik afgeraden om met mijn bergschoenen op licht terrein te stappen omdat deze een te stijve zool hebben.  Dit was inderdaad ook wat er hier op het forum was gezegd.

  Ik denk niet dat ik last heb van overgewicht, maar ik kan er ook voor zorgen dat ik geen al te zware rugzak moet meedragen.

  Bedankt voor jullie advies en tips.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.