HOME FORUM Wandelgebieden Periode IJsland

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)
 • Auteur
  Berichten
 • KoenVO
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  Ik ben plannen aan’t maken voor komende zomer naar IJsland te trekken. Voorlopig idee is de combi Hornstrandir & Laugavegur. Is die eerste vlot bereikbaar, bewandelbaar, sneeuwvrij vanaf midden juni?

  Wat denken de IJslanders onder ons over die combi? Te veel hooi op de vork of niet? Ik haal mijn inspiratie uit het verslag van Anneleen en Kenneth (http://hikingadvisor.files.wordpress.com/2012/07/ijslands-avontuur-_-verslagen-_-hiking-info-net.pdf). Is het de moeite om bijvoorbeeld tot Hornstrandir te reizen voor 4 stapdagen?

  Luuk
  Deelnemer
  Aantal berichten: 83

  Je hebt het over de Hornstrandir, maar ik ben in IJsland geweest begin juni, en de Laugavegur was, vanwege de strenge winter, ook niet helemaal (verantwoord) bewandelbaar vanwege de sneeuwvelden. Met andere woorden, lastig te peilen in IJsland. Ook als je met de bussen (landinwaards) wil reizen ben je volledig afhankelijk of de buslijnen af toegankelijk zijn, volgens het schema zouden er toen al buslijnen open moeten zijn naar laugavegur, dit was toen ik er was dus nog niet het geval en kon je er met het openbaar vervoer ook niet komen.

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Hoeveel tijd heb je?
  Ben je ooit al op IJsland geweest?

  Midden juni lijkt me altijd riskant.
  Wij waren 2 jaar geleden op Hornstrandir de 2de week van juli en dat was
  geen probleem meer. Het was toen ook al een poos uitzonderlijk goed weer.

  Als je nog nooit op IJsland geweest bent, zou ik deze combinatie niet maken.
  Het ligt wel een eind van elkaar. Ik vind het nogal zonde om zomaar even ‘snel’ over en weer te hossen.
  De Laugavegur (tot/van Skogar) is een mooie
  trekking waar je de vele verschillende landschappen van het land leert kennen, perfect dus voor een 1ste kennismaking.

  http://www.fi.is/en/hiking-trails/

  KoenVO
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  @Veerle
  Het is inderdaad mijn eerste keer IJsland, al heb ik wel ervaring met Zweeds Lapland. Duur van de reis: 14 effectieve dagen. Ik zou dan zeg maar een 5-tal dagen Hornstrandir doen en daarna richting Laugavegur (6-tal stapdagen tot Skogar). De binnenlandse vlucht op Isafjordur is best betaalbaar, dus daar verlies ik niet veel tijd mee. Maar ik volg je, ik ben ook helemaal niet zo’n snelle reiziger… maar deze optie leek me haalbaar.

  Ik ga ook eens navragen doen bij Westtours in Isafjordur. Zij varen uit vanaf 14 juni zie ik op hun site.

  Kenneth
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Dat verslag van hierboven roept vage herinneringen op 🙂

  De combinatie van Horstrandir met de Laugavegur vonden wij uiterst geslaagd. Zo leer je op korte tijd twee verschillende gezichten van IJsland kennen. Persoonlijk vond ik Hornstrandir zelfs leuker dan de Laugavegur (wegens desolater), al is die laatste landschappelijk wel gevarieerder.

  Midden juni lijkt me wel vroeg. Wij waren er pas een maand later en kregen zelfs toen nog af en toe sneeuwvelden onder de voeten.

  Succes!

  Erik
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Dag Koen,

  Ben je al verder met de planning, en liggen je data al vast?

  Mits een goede planning moeten beide gebieden zeker lukken, maar op IJsland is veel weersgebonden (en zelfs een kleine vulkaanuitbarsting kan een brug van de ringweg wegspoelen en alle busverkeer lam leggen).

  Mag ik je daarom aanraden om er rekening mee te houden dat de veerboot niet kan uitvaren (storm of motorpech), en dat de bus mogelijks niet kan rijden (sneeuw).

  Ook kan je aan de Laugavegur een stapdagen toevoegen rondom Hekla, of verder trekken naar het Oosten en enkele dagen doorbrengen in Lónsöræfi. Onderweg brengt de bus je dan voorbij een flink aantal toeristische (én fotografische) hoogpunten.

  Kveðja, Erik.

  KoenVO
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  Erik,

  De periode ligt intussen vast ja. Ik vlieg op 20 juni heen en kom terug op 4 juli. Ik zou graag eerst de 6-daagse versie van de Laugavegur doen om dan van Reykjavik een binnenlandse vlucht te nemen naar Isafjordur voor een trip van 4-5 dagen op Hornstrandir.

  Dat ziet er dan ongeveer zo uit… Realistisch denk je?

  • vr: vlucht heen, na de middag in Reykjavik
  • za: bus naar Landmannalaugur + etappe 1
  • zo/ma/di/woe/do Laugavegur + bus Skogar – Reykjavik
  • za: reykjavik met avondvlucht naar Isafjodur
  • zo: boot naar Hornstrandir + eerste tocht
  • ma/di/woe/do (tegen donderdagavond terug in reykjavik)
  • vr: vlucht terug

  Is krap, maar ik zou graag beide regio’s van dichtbij zien.  Andere optie is: Laugavegur beperken tot 4 dagen en langer op Hornstrandir verblijven. Wat zou jij doen?

  Andere mensen met een mening hierover?

  gr

  Koen

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Hallo koen,

  Wij hebben alleen met de Laugavegur en zijn omgeving ervaring. We vonden het wel een prachtige tocht. Wij zijn drie dagen in Landmannalaugar gebleven en hebben hier nog enkele dagtochten gedaan. Achteraf gezien vind ik het jammer dat we niet wat langer in Thorsmork gebleven zijn want daar was het ook prachtig! Ik had hier misschien ook wel enkele dagtochten willen doen.

  Na Landmannalaugur zijn we nog verder gewandeld tot in Afangagil. Moest je ons verslag nog niet gezien hebben hier kan je het alvast vinden. 😉

  Hornstrandir staat ook zeker op ons lijstje maar ik denk dat dit voor 2015 ofzo gaat zijn. Dan wordt het hoog tijd dat we nog eens richting IJsland trekken het is al veel te lang geleden. 😀

  Erik
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Koen, heb je na je vlucht van 20/06 én de FlyBus nog veel tijd nodig in RVK?

  Wil je de stad verkennen? Gas en voedsel inkopen?

   

  Anders kan je diezelfde avond nog naar Landmannalaugar en in de hete bronnen ontspannen… Zelf vind ik het een te mooie plek om vlak na het toekomen van je bus te vertrekken (overweeg een dagtocht).

  Za 21/06 Landmannalaugar – Hrafntinnusker (avondtocht ingestorte ijsgrot of Mt Södull)

  Zo 22/06 Hrafntinnusker –  Álftavatn (avondtocht Mt Brathals) (je kan ook verder stappen tot Hvangill)</span>

  Ma 23/06 Álftavatn  – Emstrur (Botnar) (avondtocht canyon)

  Di 24/06 Emstrur – Þórsmörk (voedselpakket? Welke hut koos jij?)

  Wo 25/06 Þórsmörk (reservedag en een te mooie vallei om zonder verkennen door te stappen)

  Do 26/06 Þórsmörk – Fimmvörðuháls – Skógar (lange dag, eventueel één vd hutten gebruiken)

  Vr 27/06 bus Skógar – Reykjavík

  Za 28/06 Vlucht Reykjavík Domestic – Ísafjörður (brandstof & voedselpakket)

  Zo 29/06 Veerboot Ísafjörður – Hesteyri

  Ma Trektocht Hornstrandir

  Di  Trektocht Hornstrandir

  Wo 02/07 14:00 Veerboot Hesteyri  – Ísafjörður

  Do 03/07 Vlucht Ísafjörður – Reykjavík Domestic

  Vr 04/07 FlyBus en terugvlucht, en terwijl de wasmachine draait je foto’s voor ons online zetten!

   

  Heb je adressen voor brandstof, achterlaten bagage en versturen voedselpakket?

   

  Kv, Erik

  Laure
  Deelnemer
  Aantal berichten: 18

  Helemaal akkoord met wat Erik zegt: Landmannalaugar mag dan een drukke plaats zijn dat wat op een basecamp lijkt, het loont echt de moeite om er bij aankomst in de omgeving te hiken (de hike over de Sudurnamur richel is echt een aanrader!) en nog eens in het warmwaterbron te plonsen.

  De verloren tijd kan je dan weer perfect inhalen door etappe 1 en 2 (Landmannalaugar-Hraftinnusker-Alftavatn) samen op één dag te doen. Mits wat doorstappen is dat perfect haalbaar.

  De etappe Thorsmork-Skogar is schijnt dan weer een zware dag die door velen in twee dagen gedaan wordt.

  Hornstrandir hebben we nog niet verkend, dus daar kan ik je niet mee helpen.

  Hier kan je alvast ons verslag lezen van Reykjavik- Landmannalaugaur-Thorsmork-Reykjavik (klik op “volgend verslag” om de volgende dag te lezen):  http://yellowlaurieopreis.blogspot.be/2013/08/ijsland-2013-dag-2-wandelen-in.html

  De avondtocht vanuit Botnar naar de canyon (nog geen 30 minuutjes) is ook echt een aanrader!

  Veel plezier!

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Ik ben ook helemaal akkoord. Landmannalaugar is prachtig en ik zou er zeker een extra dagtocht doen. Wij hebben twee dagtochten gemaakt. De Sudurnamur is inderdaad een hele mooie wandeling.

  De etappe Thorsmork-Skogar lijkt me ook wel zwaar om in één dag te doen. Wij hebben hem in twee dagen gedaan. Maar we zijn gestart in Skogar en door problemen met onze lunchpakketten zijn we pas om drie uur kunnen starten. Dus we hebben het grootste deel toch de tweede dag gewandeld. Ik zou het persoonlijk ook een te mooie etappe vinden om ze in één dag te doen. Dan kan je toch minder genieten van de prachtige omgeving en de vele watervallen.

  De etappe Thorsmork-Skogar is schijnt dan weer een zware dag die door velen in twee dagen gedaan wordt.

  Wij zijn ook langs Botnar gewandeld en zijn toen ook even naar de canyon gewandeld en dit is ook zeker een aanrader!

  Veel plezier 😉

  Erik
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Zeker Laure, die eerste etappes zijn twee keer 12 km en voor een geoefende trekker haalbaar, met een korte lunchpauze in Höskuldsskáli.

  Ik deed het zo met de kinderen (16&17j) in 2010 maar heb bij  volgende doortochten ontdekt wat ik gemist heb: de top van de oude vulkaan Hrafntinnusker vlak bij de hut, met zijn uitgestrekt veld van obsidiaan (vulkaanglas), de ingestorte ijsgrot aan de westelijke zijde met een fotogeniek gletsjerriviertje, en verder zuidwest ook het grootste fumarolengebied van IJsland met Hvínandi (=de huilende/fluitende).

  Bij een makkelijke avondbeklimming naar de top van Söðull (1132m) heb je meestal GSM-ontvangst én een adembenemend zicht naar het oosten op de kloof Hamragil  en resten van de gletsjer Torfajökull zuidoost.

  Genoeg redenen om er de tijd te nemen.

  Vorig jaar  zaten we op 5 juli(!) veiling binnen in de hut , niemand kon in tenten slapen door een sneeuwstorm, en hebben we dit alles niet kunnen zien…

  We hebben wel uuuren door de ramen van de hut kunnen turen. 🙂
  We have this saying in Iceland “If you don’t like the weather, just wait 5 minutes”.

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Wij hadden wel pech bij dat fumarolengebied Hvínandi door de langdurige droogte waren er maar een drietal fumarolen te zien bij ons. Dit vonden wij wel jammer want jij had ons gezegd dat dit een prachtig schouwspel was he Erik.

  De etappe naar Landmannahellir vonden wij ook mooi. Hier werd het weer wat groenen dan in Landmannalaugar. En bij de etappe van Landmannahellir naar Afangagil heb je een heel uitgestrekt oud lavaveld dat prachtig bedekt is met mos. Lambafitjarhraun noemde het als ik juist ben.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  IJsland is te groot om in één vakantie te proppen. De afstanden zijn aanzienlijk. Als je maar twee weken hebt, zou ik kiezen voor een bepaald gebied anders ben je minstens even lang onderweg als dat je aan het stappen bent. Natuurlijk kan dat ook een bewuste keuze zijn, als er ook wat van een ‘backpacker’ in je schuilt. Persoonlijk vind ik het leuker om één gebied grondig te verkennen, eerder dan van verschillende regio’s te ‘proeven’.

  Op onze eerste reis hebben we beslist om Hornstrandir (8 dagen) en Tröllaskagi (11 dagen) te combineren, beide liggen in het noorden. Onze tweede trip naar IJsland bleef in het zuiden: Rond de Myrdallsjökull incl. Laugevegur (9 dagen) en Skaftafell (5 dagen). Verslagen vind je op mijn blog: http://debbiestochten.wordpress.com/europa/ijsland/.

  En zoals de andere reeds aangaven is er rond Landmannalaugar heel veel te doen. Ook de oude vulkaankegels van Laki liggen daar niet zo heel veraf van en zou je mee kunnen nemen in je reis.
  Verkies je toch Hornstrandir, dan kan je er vb. Snaefellsnes bijnemen, dat ligt op de route.

  Erik
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Na een trekking op Hornstrandir kan je inderdaad makkelijk naar het zuiden met openbare vervoersmiddelen, en zo dichter bij de hoofdstad geraken.

  Reykjavik-Stykkisholmur-Brjanslækur (met veerboot Baldur)-Ísafjörður en terug, zo heb je de kans om een heel mooi stuk van West-IJsland te zien.

  Vanuit Stykkisholmur kan je naar Ólafsvik met een Sterna bus en dan een driedaagse route via een kustpad volgen tot Arnarstappi, daarna terug naar je startpunt over de Snæfellsjökull. Als het weer heet toelaat kan je naar de top: een makkelijke gletsjertocht als je de sporen van de skidoo’s volgt.

  Dit is wel in een nationaal park en bivakkeren wordt ontraden.

   

  Maar ik zie Koen liever naar Landmannalaugar gaan!

   

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.