HOME FORUM Wandelgebieden Opzoek naar gebied met ultieme spot om wild te kamperen (Scandinavië)

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • Kauw
  Deelnemer
  Aantal berichten: 4

  Dag iedereen,

  Een vriend en ik zouden deze zomer terug Scandinavië verder willen verkennen. We hebben al een paar trektochten gedaan in Noorwegen en Zweeds Lapland, maar willen het deze keer over een andere boeg gooien.

  In plaats van elke dag weer verder te trekken zouden we deze keer graag een gebied uitkiezen waarin we 3 à 4 dagen weg van de beschaving willen stappen om dan de ultieme spot te vinden waar we zelf een bivak zouden willen bouwen om te overnachten. Op die manier kunnen we vanop die plaats de rest van het gebied verkennen met dagtochten waarbij we onze grote trekrugzak kunnen achterlaten op de bivak.

  Kort gezegd zijn we op zoek naar een spot in Scandinavië, een bergachtig gebied, toch bosrijk en uiteraard met een rivier in de buurt (het allerliefst waar we geen mens tegenkomen). We zouden de tijd willen nemen om onze scouts skills voor een keer toe te passen, te vissen en vooral te genieten van de rust en pracht van de wildernis. Heeft iemand van jullie toevallig suggesties waar ik zo’n spot vind? We dachten eerst aan Finland aangezien we daar nog niet zijn geweest, maar sommigen raden het ons af vanwege de muggen.

  Kijk al uit naar de reacties! Alvast bedankt!

   

  WidW
  Deelnemer
  Aantal berichten: 57

  Een beetje in de geest als deze jongens deden, ;-

  https://vimeo.com/ondemand/northofthesun/75317069?autoplay=1

  Lang leve Google earth

  Jelle
  Deelnemer
  Aantal berichten: 38

  Eerst even de strenge uithangen 🙂
  Het wildkamperen in Noorwegen staat onder druk de laatste jaren, er gelden namelijk enkele regels die steeds meer mensen aan hun laars lappen.
  Je mag geen open vuur maken tussen 15april en 15september en er wordt verwacht dat je geen sporen achterlaat, dus geen kampvuren maken, geen bomen hakken om iets te bouwen, …
  Om te vissen moet je een vergunning kopen ter plaatse en niet in alle rivieren of meren is het toegelaten te vissen.
  Deze regels gelden ook voor Zweden, alleen heb je daar geen algemeen verbod op kampvuren. Daar hangt het af van gemeente tot gemeente en afhankelijk van het weer.

  Steeds meer mensen komen naar Scandinavië om te bushcraften en te wandelen en niet iedereen volgt de regels. Regelmatig ontstaan er daardoor bos- en heidebranden of worden oude bossen of gevoelige vegetatie beschadigd en elke keer laait de discussie dan weer op of dat allemansrett niet wat ingeperkt moet worden. Dat zou jammer zijn voor al die andere die wel op een respectvolle manier voor de natuur kunnen genieten.

  Scandinavië lijkt groot maar om 4 dagen van beschaving te zitten in alle richtingen ga je goed moet zoeken, dat ga je volgens mij enkel vinden in Finmark op de Noors-Finse grens, de regio rond Padjelanta/Sarek of de streek rond Borgefjell (beide kanten van de Noors-Zweedse grens).
  Andere mooie en minder gekende plekken zijn :
  De streek tussen Namsos en Namsskogan
  Blafjella/Skjækra NP
  Sjunkhatten NP (lofoten zonder toeristen)
  Deze zijn kleiner maar als je een dag wandelt, weg van de paden (er zijn amper paden in deze gebieden) dan kom je hoogstwaarschijnlijk geen mens tegen .

  Dat filmpje hierboven is vanop Kvalvika op Lofoten, prachtige plaats maar op lofoten kan je je niet verstoppen voor volk in de zomer.

  Groeten!
  Jelle

  Filip Claeys
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Volledig eens met Jelle. Ik ben ook bij de scouts geweest en vind kampen bouwen & vuur maken ook zeer plezant, maar in de de facto kwetsbare natuur van (sub-)arctische gebieden laat je het best achterwege.

  Als je het voor een wildernisbeleving niet al te ver noordelijk wil zoeken is Femundsmarka / Rogen ook een optie, zeker ietwat buiten het seizoen (ik was er 2x in juni, zie filiphaclaeys.exposure.co) en als je je over het water kan verplaatsen.

  roversmountains
  Deelnemer
  Aantal berichten: 74
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.