HOME FORUM Tussen pot en pint op stap met de hond

Tags: 

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • jeroen paessens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 8

  Ik heb hier al even rondgezien of er al topics waren over op stap met de hond. Persoonlijk zou ik het heel handig vinden om wat informatie en praktische tips te kunnen uitwisselen met andere stappers met honden.

  Is hier al topic over?

  Anders wil ik bij deze wel eentje starten:-)

   

  Groeten Jeroen

  eric en finley
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Hey Jeroen ik trek er ook steeds met de hond er op uit.
  Momenteel enkel nog dag tochtjes maar hoop van de zomer ook enkele meerdaagse trekkings te maken.
  Dus zo een topic zou wel plezant en handig zijn
  grtzzz

  eric en finley
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Mijn hond is ook meestal los, hij loopt nooit ver van mij weg, gaat geen wild achterna rent ook niet naar andere mensen en komt steeds als ik hem roep.
  Als ik andere mensen met of zonder hond zie of tegen kom dan roep ik hem en lijn ik hem altijd aan zodat niemand er last van heeft, van mij mag hij niet naar andere mensen gaan omdat ik begrijp dat niet iedereen dat leuk vind. Dus ik zie het probleem niet als men zo handelt waarom dat van geen respect getuigd.
  Ik merk wel dat niet iedereen dit doet en erger me er soms ook aan dat er mensen zijn die niet eens de moeite doen om hun hond bij hun te houden wat uiteraard wel van weinig respect getuigd maar niet iedereen is zo.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Het is een gevoelig onderwerp. Wat ik wil toevoegen is:

  • Ieder baasje moet goed kunnen inschatten hoe zijn hond reageert op een natuurlijke omgeving (met wilde dieren, kuddes, andere wandelaars). Zelf moeten we onze hond quasi altijd aanlijnen omdat hij te instinctief is. Een jaar hondenschool en de ‘beloningstechniek’ hebben helaas weinig bijgebracht. De omgeving interesseert hem meer dan het koekje…
  • Daarnaast blijft het gezond verstand primeren vb. aanlijnen als je andere wandelaars ziet, aanlijnen nabij kuddes of een openbare weg of fietspad. Zeker bij kuddes die bewaakt worden door andere honden, moet je heel hard opletten. Die honden kunnen namelijk zeer agressief reageren zowel t.o.v. andere viervoeters als wandelaars. Neem een goeie afstand en wijk desnoods van het pad af om de kudde te omzeilen.
  • In sommige gebieden is er wel degelijk een regelgeving die je moet respecteren. In natuurgebieden zijn honden verboden of moeten ze verplicht aangelijnd worden.
  DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  Bij andere wilde dieren moet je nog de afweging maken of het veiliger is dat hij los is of aan de lijn. Debbie heeft ooit veiligheidsregels voor Alpen gepost en daar werd in sommige situaties aangeraden de hond los te laten. Enerzijds kan een grote hond je beschermen bij een aanval door dieren. Ik vind dit heel logisch want er zijn meer dan genoeg verhalen van in Amerika of Canada waar de hond of honden de reden waren dat het baasje een aanval van een beer overleeft heeft.
  Maar je hond is ook sneller dan jij dus als je het op een lopen moet zetten gaat hij je snel inhalen en ga je ook niet over de leiband liggen struikelen of over elkaar.
  In Zweden liepen we heel grote delen door gebieden met massas koeien, stieren, schapen, paarden. Zijn leiband heeft een quick release en ondanks dat hij aangelijnd was zou ik hem loslaten indien 1 van die dieren duidelijk besloot wat nauwer contact te komen zoeken.

  En er is overal wel een regelgeving over vanalles :p

  Nu merk ik wel dat er in onze contreien zelden het lastige type honden rondloopt los. En ik spendeer mijn tijd door in gebieden met loslopende honden te lopen dus ik kom er veel tegen :-). De verwilderde gevaarlijke honden kom je eerder op het platteland tegen. Weinig socialisatie, grond die ze beschermen etc. Tegen hun kan je weinig doen dan buiten proberen van hun terrein te gaan (wat vaak onduidelijk is tot waar het loopt).

  Mocht je een loslopende hond tegenkomen een aantal zaken in het achterhoofd houden en normaal komt het goed.
  – Niet rennnen vlak naast een hond, honden achtervolgen instinctief iets dat wegrent van hun (je bent nooit sneller, geloof me, ook niet op een koersfiets, mijn hond zijn topsnelheid ligt iets boven de 40 km/uur en hij haalt deze snelheid in een paar lange passen).
  – Niet zomaar een vreemde hond aanraken. Zowel los als aangelijnd. Dit is zelfs eerder voor aangelijnde honden.
  – Indien het toch mag van de eigenaar, nooit op een hond zijn kop proberen te aaien, zeker niet als eerste aai, maar altijd op de flank of de borst en de kans geven aan je hand te ruiken voor je hem aanraakt.
  – Als je langs een hond fietst kunnen de bewegende benen de ogen uitsteken en is het al genoeg heel even niet te trappen (zelf heb ik dit al meerdere keren voorgehad bij honden die hun erf bewaakten waar ik langs fietste).
  – Een hond die komt aangelopen wilt 9/10 je begroeten. Hou je handen laag, hier wilt hij aan snuffelen (wel zelf rechtop staan). Je handen omhoog doen geeft de hond een aggressief signaal. Als hij je wilt bijten ga je daar toch niets aan kunnen veranderen.
  – Kwaad worden helpt niet, de hond kan het opvatten als aggressie en van idee veranderen over je te begroeten. Niet alle hondeneigenaars zijn ook even vriendelijk dus daar tegen schelden is volgens mij even gevaarlijk xD.

  Op de kamping was hij aan een lange lijn in de grond vastgemaakt. Naast ons zaten kindjes die rondliepen, wanneer ze langs hem moesten stapten ze en daarna liepen ze terug voort. Heel erg simpel :-). Waren nochtans max 10 jaar oud.
  Je hebt dan mensen die hun kinderen aan zijn staart laten trekken en dan kwaad worden dat hij blaft (of schrikt en later blaft als diezelfde kleine in de buurt komt). Zijn leiband is maar 1 meter lang dus daar ligt het niet aan.

  jeroen paessens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 8

  betreft aan de lijn of los..

  In mijn geval, ik heb een golden retriever , dat wil zeggen dat die achter alles zit wat beweegt of geluid maakt.

  bij deze loopt die meestal aangelijnd. wel aan een lange zelfoprol lis van 5 meter, deze is vast gemaakt aan mijn rugzak, zodat ik alle handen vrij heb.

  hij kan perfect los hoor, maar dan moet ik voor hem zijn, voor hij een konijn gezien heeft moet k hem al geroepen hebben , en dan gaat dat allemaal perfect. maar dit is voor mij vooral vermoeiend, en meestal zie ik dat konijn dus als laatste e 🙂

  maar wel een brave beest hoor 🙂 k heb er overal al mee geslapen, tent wild, camping, hotel, b&b …

  en in nationale parken laat k ze sowieso niet los uit respect voor het beheer.

  eric en finley
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Zoals hier boven reeds beschreven is ken je hond en gebruik je gezond verstand en dan komt het wel goed.
  @ Debbie ipv een koekje moet je misschien eens een speeltje proberen.
  Ik heb in het begin met mijn hond ook veel problemen gehad als hij andere dieren zag (niet meer luisteren, er naar toe sprinten en meestal vechten want daar is hij niet vies van zelfs tegen paarden en koeien……..) Ik heb hier veel op geoefend en steeds kordaat gereageerd ook afleidings maneuvers geprobeerd tot ik een balletje met touwtje aan probeerde, als hij dat ziet dan interesseert de rest hem niets meer andere honden kunnen dan aan hem snuffelen terwijl hij die gewoon negeert dan werkt beter dan koekje 🙂
  Sinds een goed jaar loopt hij niet zomaar meer naar andere dieren en in geval van nood heb ik steeds dat balletje bij 🙂
  Die van mij is een lief boxertje 🙂 (herplaatser).

  Binnen een goei 2 weken ga ik naar de vogezen om vanuit een B&B dag tochten te maken, de hond is er welkom aan slechts 3.50€ per nacht extra : http://goutte-a-goutte.com/

  bergkonijn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 190

  Ik heb lang geleden 2 honden gehad. Ene was een kruising van een brak en golden retriever. Deze was tamelijk intelligent. Jammer genoeg hebben we haar geen 2 jaar kunnen houden wegens weggelopen en ergens onderweg gepikt.
  Met deze hond ging ik 2 maal in de week naar de hondenschool. Iedere dag wandelen. Nuja, ik zat in de middelbare school en dan heb je die tijd. Na een jaar kon de hond niet aangelijnd mijn knie volgen. Gaan zitten als ik stopte was er nog niet bij. Ook was er een commando ‘vrij’ en dan mocht ze doen en laten wat ze wilde. De hond was vrij gedisciplineerd. Maar een drukke markt was nog een te grote uitdaging. 1 of 2 andere honden dat ging.
  De intelligentie van de hond kan je tellen aan het aantal commando’s dat hij kan onthouden. Bij onze eerste hond was dat een 5 a 6 commando’s. Het vergt wel constante training om die commando’t te blijven onthouden.

  Hond nummer 2 was een kruising van vanalles en nogwat. Vrij bang. En redelijk dom. Ik trainde daar ook meerdere malen per week mee. En ik heb het bij 2 commando’s gehouden. ‘kooi in’ en ‘neer’. ‘af’ lukte niet omdat mijn moeder dat maar naar de hond schreeuwde als ie weer ergens aanzat waar ie niet mocht aanzitten. Van blijf daar af!
  Deze hond was ronduit gevaarlijk op de openbare weg. Hij zou zo onder een auto lopen. Iedere wandeling moest ie aangelijnd zijn omdat zowat alles hem bang maakte. Van ander honden had ie schrik, liep hij van weg. En dan komen die natuurlijk aangestormd. Dat commando ‘neer’ was er om de hond te immobiliseren om dan ernaar toe te kunnen stappen om hem aan te lijnen.
  Ik verloor vrij rap controle over de hond wegens paniekreacties. En dan wil je hem aan de lijn hebben.

  Mocht ik een hond mee op trektocht nemen, dan zou het dus een type zijn als mijn eerste hond. Zodoende dat je ervan aan kan dat ie naast je knie blijft lopen. Is super handig.

  Nu hebben we een kat, dat kunde gemakkelijk thuis laten. Vangt tevens zijn eigen eten 😉

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Erik: Dat met dat balletje is een goed idee, hij is namelijk verzot op balletjes en op spelen in het algemeen.

  Gerlinde: Dat kan je natuurlijk nooit vooraf voorspellen, zelfs niet bij hetzelfde ras. Op zich kent onze hond veel verschillende commando’s (zit, af, vrij, blijf, nee…en een paar nutteloze die Ivo hem heeft aangeleerd). Maar wandelen is gewoon niet simpel. Niet aangelijnd houdt hij ons wel beter in de gaten, anders trekt hij maar aan die lijn, maar hij spoort wel makkelijk geuren op (’t is een Duitse herder) en hij is daardoor snel afgeleid door dieren.  Als hij een hert ziet en je hebt hem niet snel genoeg een commando gegeven (om de simpele reden dat wij dat veel te laat opmerken), dan spurt hij weg en dan mogen wij serieus staan roepen voor hij terugkomt. Dat zijn zo’n situaties die je liever niet meemaakt, en een hert uiteraard ook niet. Dus loopt hij aangelijnd. Enkel op delicate passages en bij het spelen mag hij los. We zouden het anders willen, maar ’t is niet simpel. ’t Is best mogelijk dat we hem niet goed genoeg opgevoed hebben, maar ik blijf erbij dat dit bij sommige honden simpeler is dan andere.

  Hmm, het begint hier precies op een hondenforum te lijken. 🙂

  Bartvdp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Mijn Border collie is inmiddels 3 jaar. op de tweedaagse trektocht heeft hij deels los gelopen en deels aan de lijband. Geen enkel probleem mee gehad. Als hij losloopt zal hij nooit meer dan 5 meter voor me uitlopen. Het grappige is dat wanneer hij ziet dat ik achterblijf, hij gaat neerliggen en wacht tot wanneer ik terug bij hem ben. In de tent ook geen enkel probleem. Andere dieren of mensen, of zelfs eten interesseren hem niet. Uiteraard maak ik hem vast als ik andere mensen tegenkom, gewoon uit respect voor de anderen.

  Groetjes

  Johan VDW
  Deelnemer
  Aantal berichten: 4

  Ben sinds 1,5 jaar ook aan het wandelen met mijn hond.

  Ondertussen deelgenomen aan 2-daagse dogtrekking te Houffalize.

  Zou in de toekomst 1 of 2-daagse tochten willen maken in Ardennen, nadien in Eifelgebied Duitsland … dus niet te ver weg.

  Na deze voorbereiding zou ik meerdaagse wandelingen willen maken in de bergen (Oostenrijk, Frankrijk …) wel steeds met de hond.

   

  DaemonAngel
  Deelnemer
  Aantal berichten: 186

  Voor Frankrijk ga je toch in het Noorden moeten blijven en goed opzoeken.
  Ze doen daar blijkbaar redelijk anaal en in geen enkel natuurgebied mogen honden zelfs maar binnen (leuke aan al hun idiote redenen is wel dat er massaal herdershonden rondlopen en mensen de meeste schade veroorzaken).
  Ik wou daar in September ook heen wegens het last minute wijzigen van de noorwegen plannen. Maar het is Engeland en Wales geworden. Zeer hondvriendelijk en honden mogen daar eigenlijk overal los (al was de onze heel de tijd aangelijnd deze keer). Best niet achter vee laten jagen want dan mag de boer hem afschieten :p. Staat wel vaak aangeduid als je in gebied komt waar schapen ofzo rondlopen.
  Wij zijn 4 dagen (normaal 5 maar er was een blessure opgelopen in de groep) gaan hiken in Brecon Beacon met de hond en de tent.
  Super fijn, maar light weight is het niet met al dat hondenvoer erbij :p. Gelukkig zonder problemen een voedselpakket kunnen achterlaten.

  Tour du mont blanc wil ik doen met de hond en op 1 stukje na mag die ook heel de tour doen normaal. Alleen overnachten moet ik uitzoeken nog.

  Hiken en overnachten met de hond in de tent is de max :-).

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.