HOME FORUM Materiaal en techniek Nieuwe pagina: Onderhoud van materiaal

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  We werkten de voorbije tijd aan een nieuwe pagina over ‘onderhoud van materiaal’. Hoe zorg je ervoor dat je technische uitrusting goed onderhouden en opgeborgen wordt? Welke producten kan je daarvoor gebruiken? Je leest het er allemaal. Eigen ervaringen en bijkomende vragen kan je kwijt in dit forumbericht.

  bjodes
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 56

  Hey Debbie,

   

  Ziet er al goed uit met het snel diagonaal te bekijken.

  Denk dat ik nog een paar tips heb maar zal het eerst eens op mijn gemak moeten bekijken en doorlezen. Meer feedback volgt.

   

  Arvid
  Deelnemer
  Aantal berichten: 87

  “Een gasbrander hoeft niet echt onderhouden te worden”

  Bij mijn Primus Express Spider moet van tijd tot tijd het sproeikopje doorprikt worden omdat dit anders verstopt raakt met roet. Het grote verschil met benzinebranders is dat je dit bij een benzinebrander best dagelijks doet (velen hebben een ingebouwde naald, zodat je enkel met de brander moet schudden om de sproeikop vrij te maken) terwijl dit bij de gasbrander pas na een paar weken/maanden van gebruik moet.

  Indien je het niet doet, treedt er een langzame afname van perfermantie op, en zal uiteindelijk de brander beginnen sputteren omdat de brander niet de juiste verhouding brandstof/lucht meer krijgt.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Merci voor de feedback, Arvid. Hoe doe je dat dan precies? Je hebt het dan over het branderkopje zelf, vermoed ik?

  bjodes
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 56

  Btw Primus heeft een heel goede site voor onderhoud en troubleshooting van hun branders:

  http://www.primus.eu/knowhow/maintenance/maintenance-omnifuel-omnilite-multifuel

   

  Arvid
  Deelnemer
  Aantal berichten: 87

  Het onderhoud van de Primus Express Spider staat precies beschreven in de manual. De sproeikop is onderdeel 9 en zit (bij deze brander) gemonteerd voor de voorverwarmbuis.

  Benzine/allesbranders hebben een gelijkaardig onderdeel. De grootte van het gaatje in de sproeikop hangt af van het type brandstof. Een MSR Whisperlite Universal heeft er bijvoorbeeld drie (UC-jet voor gas, UG-jet voor (was)benzine, UK-jet voor zwaardere brandstof).

  Zelfs sommige gasvuren voor huishoudelijk gebruik hebben twee setjes van sproeikoppen: 1 set voor stadsgas en 1 set voor butaanflessen. Maar dat leidt ons ondertussen wel ver af van de oorspronkelijke bedoeling van deze post :-).

  Werner
  Deelnemer
  Aantal berichten: 57

  Zeer fijne en leerrijke pagina. Misschien nog wat info toevoegen over het scherpen van messen? Zie bijvoorbeeld: http://www.knivesandtools.be/nl/ct/slijpen-van-messen.htm & https://www.youtube.com/watch?v=Lm53mCOQTR8 & https://www.youtube.com/watch?v=s4G0Iym_moA

   

  Groetjes,

  Werner

  Roeland
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  Inderdaad een mooi stukje!

  De Zweed van Hilleberg vertelde nog op een tentenshow: katoenen tenten kunnen beschimmelen als ze nat zijn, dit is niet het geval bij PU of SI tenten. Wat wel voor schimmel kan zorgen is bijvoorbeeld een blaadje of een grasspriet dat blijft zitten en begint te beschimmelen, en zo kan de schimmel overslaan op het zeil.

  Zelf heb ik nog geen ervaring mee, maar het illustreert dat de tent proper opslaan (niet enkel droog) ook zeer belangrijk is.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Bjorn heeft een tijdje terug een rits aan reacties ingestuurd die verwerkt gaan worden. Daarmee wordt heel het artikel opnieuw onder de loep genomen. Als er mensen zijn die aanvullende gedachten hebben horend bij dit thema, dit is het moment om te reageren.

  Doe je het liever privé, gebruik dan het contact formulier onder rubriek VZW

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.