HOME FORUM Wandelgebieden Nieuw spoorlijntje maakt GR10 (Pyreneeën) beter bereikbaar

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Sinds op 1 juli van dit jaar (2016) het spoorlijntje tussen OLORON STE MARIE en BEDOUS (Gare) werd heropend, rijden er nu opnieuw treinen tussen Pau en Bedous (gare). Toch is dit nog niet het definitieve eindpunt want over enkele jaren (2020 ?) moet ook het vrij spectaculaire gedeelte tussen Bedous en het Spaanse Canfrac opnieuw operationeel worden.

  De heropening van het baanvak tussen Oloron Ste Marie en Bedous en daaraan verbonden de rechtstreekse treinen tussen Pau en Bedous, is goed nieuws voor wie vanuit Bedous ofwel de GR10 de GR 653 wil bereiken. De huidige dienstregeling is geldig tot 26/09/2016. In beide rijrichtingen rijden er momenteel 7 treinen per dag.

  Zo komt GR 653 voorbij het stationnetje van Bedous terwijl voor de GR10 eerst nog gedurende 12,5 km de GR653 in de richting van het zuiden moet worden gevolgd. Ter hoogte van het dorpje Etsaut, waar kan worden overnacht, kan men dan inpikken op de GR10, ofwel in de richting van Hendaye (Atlantische kust) ofwel in de richting van Banyuls aan de Middellandse Zee.

  Een haalbare optie is bv. om vanuit Bedous naar Cauterets (bus naar Lourdes) te trekken, een afstand van net geen 100 km.

   

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Nico,

  dat ze de spoorlijn opnieuw open gingen stellen is mij helemaal ontgaan. Zelfs eerder verrast dat daar terug geld in werd gestoken. Volgende maand kunnen we met ons HA-clubje zelf ervaren hoe soepel de trein rijdt (maar moet nu wel de tickets enigszins aanpassen omdat een afstap in oloron zinloos is.)

  Voor wie interesse heeft over de geschiedenis van deze lijn kan zijn licht eens opsteken op de site van de belangengroep die gepleit heeft voor de heropening.

  http://creloc.intermodalite.com/dossiers/adoss.htm

  Ter aanvulling op je titel omdat het voor verwarring zou kunnen zorgen:

  Sinds het stilvallen van de treinverbinding is er altijd een geregelde busverbinding geweest tussen oloron en canfranc. (je kan via die weg ook rechtstreeks op het HRP traject geraken maar dan mis je de twee etappes vanaf Lescun wel)

  Ik lees dat de busverbinding tussen bedous en canfranc (en alle tussenliggende dorpen) nu slechts 2 euro gaat kosten.

  Bedankt om het in de aandacht te brengen

  NicoCallens
  Deelnemer
  Aantal berichten: 29

  Klopt dat er een behoorlijke busverbinding was en eigenlijk is de bekomen tijdwinst (circa 6′) toch vrij beperkt. Maar wanneer men ook de tijd nodig voor overstap in Oloron Ste Marie in aanmerking neemt (7′), dan komt men toch aan een tijdswinst van een kwartier.

  ‘k Ben trouwens blij dat deze tip nu reeds zijn vruchten afwerpt.

  Op Wikipedia is er eveneens een interessante pagina over het spoorlijntje en zijn geschiedenis.

  En voor de meest actuele dienstregelingen klik je het beste hier.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.