HOME FORUM Materiaal en techniek Meer ethische outdoorkledij kopen?

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • Werner
  Deelnemer
  Aantal berichten: 57

  Dag allen,

   

  Ik botste op deze twee auditverslagen (VF Corporation & Decathlon/Oxylane) van de Schone Klerencampagne. Echt goed zien die er niet uit.

   

  http://www.schonekleren.nl/campagnes/leefbaarloon/bedrijfsprofielen/vf-corporation

  http://www.schonekleren.nl/campagnes/leefbaarloon/bedrijfsprofielen/decathlon

   

  Op welke wijze houden jullie hiermee wel/niet rekening bij jullie aankopen? Welke alternatieven zoek jij?

  Jennes
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Een andere website die misschien iets meer inzicht biedt is http://www.ethicalconsumer.org

  Ik houd er altijd rekening mee, maar het is voor mij geen wet van Meden en Perzen. Ik houd er dus ook altijd rekening mee dat ik kleding, en andere spullen, in huis heb die gemaakt zijn door kindertjes in fabrieken die, in mijn ogen, onder erbarmelijke omstandigheden voor een schijntje geproduceerd zijn. Ik kan het namelijk niet goed controleren. Ik ga  niet alleen uit van een leefbaar loon, maar ook milieu en duurzaamheid staan bij mij hoog in het vaandel.

  Ik draag graag Fjällräven en omarm hun filosofie, maar elders heb ik wel eens gelezen dat ze ook zusterorganisaties in China hebben waar hun filosofie niet geldt.

  Tegenwoordig draag ik graag shirts en ondergoed van Icebreaker. Hun ethiek is een stukje reclame, maar het product komt wel van de andere kant van de wereld.

  Ik draag sinds jaar en dag oa Meindl schoenen. En sinds kort ben ik heel blij met Identity Meindl. Hiken doe ik op dit moment met Lowa schoenen. Ook zij vertellen iets over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

  Ook mijn nieuwe rugzak heb ik aan een ethische test onderworpen. Osprey is eerlijk en open over hun verantwoordelijkheid. Maar het blijft lastig om dit allemaal uit te zoeken en te beoordelen.

  Het liefst zie ik de wereld andersom, bijvoorbeeld een label dat zegt: Dit product is gemaakt onder omstandigheden die in de westerse wereld niet zouden worden geaccepteerd, is belastend voor het milieu en is gaat kwalitatief niet lang mee. Maar helaas moet ik zoeken naar labels zoals eko, fair trade, etc, etc…

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Is een moeilijk vraagstuk, me dunkt. Het blijft altijd een beetje balans zoeken tussen ethisch kopen en de prijs ervoor betalen. Niemand betaalt graag het dubbel voor iets van een ethisch merk (of één die beweert dat te zijn) ten opzichte van iets heel gelijkaardigs van bijvoorbeeld Decathlon. En prijs is niet altijd een even goede marker hiervoor, bij sommige merken betaal je natuurlijk ook voor het ‘design’of gewoon de merknaam.

  Ik vermoed dat wanneer iets in Europa gefabriceerd is, je er wel kunt vanuit gaan dat het wel snor zit. Woolpower en Hilleberg bijvoorbeeld vermelden zelfs welke werknemer het desbetreffende artikel genaaid heeft.

  totaal ongerelateerd: de uitdrukking “wet van Meden en Perzen” had ik nog nooit gehoord. Wel een mooie 🙂

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Je moet natuurlijk eerst kunnen kiezen en voor mezelf kan ik alvast zeggen dat dat amper voorkomt.

  Jennes
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Tja, de Wet van Meden en Perzen is al een beetje in onbruik geraakt in deze contreien. Er wordt zelfs over nagedacht deze af te schaffen, maar dat schijnt onmogelijk te zijn…

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Greenpeace testte 2j geleden op de aanwezigheid van toxische stoffen in outdoorkledij van oa The North Face en Patagonia: http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/chemistry-for-any-weather/blog/47680/

  Patagonia doet overigens zijn best om de werknemers van zijn onderaannemers te respecteren, tenminste als je hun goed-nieuwsshow op hun website mag geloven: http://www.patagonia.com/us/patagonia.go?assetid=67372. Volgens Ethical consumer zijn het zeker geen heiligen maar wel een van de beteren: http://www.ethicalconsumer.org/scoredetails.aspx?ProductId=256099

  Hilleberg produceert in Estland en elke tent wordt door één werknemer gemaakt, maar hoeveel die mensen betaald worden of hoe de sociale verhoudingen liggen in het familiebedrijf is minder duidelijk. Je zou graag geloven dat het een soort Torfs-bedrijfje is maar daar heb je het raden naar. Ethical Consumer is niet echt enthousiast om het zacht uit te drukken en krijgt een “worst rating” vooral omdat ze niet lijken te antwoorden op de vragen voor informatie : http://www.ethicalconsumer.org/scoredetails.aspx?ProductId=288489 . Mijn indruk is dat dit gebrek aan communicatie mogelijks te maken heeft met het feit dat het een familiebedrijf is (wellicht niet beursgenoteerd, dus allerhande rapportering zoals milieurapport, rapport corporate responsiblity blijven achterwege).

  Ethical consumer heeft 60 outdoor bedrijven doorgelicht in 2010 maar het rapport is blijkbaar niet meer beschikbaar: http://www.ethicalconsumer.org/latestnews/tabid/62/entryid/417/new-outdoor-gear-buyers-guide.aspx. Treehugger publiceerde een uittreksel en plaatst wel wat terechte vraagtekens bij de Ethical Consumer methodologiehttp://www.treehugger.com/culture/ethical-consumer-asks-who-makes-ethical-outdoor-gear.html   Wie gaat er het hooggebergte in met hennep-schoenen? Iemand ervaring mee??? 😉

  Allemaal fragmenten en een duidelijk beeld krijgen is toch wel erg moeilijk. Jammer, ik wil gerust meer betalen voor materiaal waar geen ellende aan kleeft en dat ook nog eens milieuvriendelijk geproduceerd is. Waarom van de outdoors gaan genieten als we dingen kopen die het milieu om zeep helpen? Ik denk dat veel outdoor-bedrijven behoorlijk gevoelig zijn voor druk van de consument, maar dan moet die wel eerst geïnformeerd zijn.

  Ik was  van plan een Hilleberg tentje te kopen (Akto) en ga het bedrijf toch een mailtje sturen voor uitleg, eens zien wat ze antwoorden…  Ik hou jullie op de hoogte. Een andere overweging is natuurlijk ook de duurzaamheid van het product. Een Hilleberg gaat 2x zo lang mee als een goedkopere tent (mijn ervaring met een Nallo3 van bijna 10 jaar oud bevestigt de uitzonderlijke degelijkheid). Dus geen goedkope wegwerp.

  groetjes, Jan.

   

  Jennes
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Jan, je linkje naar “worst rating” voor Hilleberg tenten leidt naar een inlogpagina met wellicht een uitdieping van de beoordeling. Maar als ik naar de algemene rating pagina van tentmerken kijk, krijgt Hilleberg 11 punten en staat daarmee op de tweede plaats op de scoretabel: http://www.ethicalconsumer.org/buyersguides/traveltransport/tents.aspx

  Ik vrees dus dat ook jij er niet onderuit komt om een Akto aan te schaffen… 🙂

  Wandelgroeten, Jennes

  PS, De Akto van mij is nog door een Zweedse werkneemster gemaakt, is bijna 15 jaar oud en nog zo goed als nieuw.

  jputte
  Deelnemer
  Aantal berichten: 22

  Ha! Bedankt Jennes, geweldig!

  Dat overzicht biedt veeeel meer interessante info! Toch wel interessant, bv ook om te zien dat de North Face laatste eindigt met een vernietigend slechte score.

  Ik zie ook dat Ethical Consmer zelf het onderwerp van “vegan boots” (wellicht van hennep) aankaart. Met hun scorecard kan je dat eventueel aanpassen. Zie quote onderaan deze post.

  Ik zal nu dubbel en dik genieten van mijn toekomstige Akto!

  Er is maar 1 ding dat ik minder sympathiek vind aan Hilleberg: hun marketing in de VS vs Europa. De Akto kost in de VS standaard 520$ (466€) en in Europa 580€, geen klein verschil.  http://www.moosejaw.com/moosejaw/shop/product_Hilleberg-Akto-1-Person-Tent_10101417_10208_10000001_-1_  Online bestellen in de VS heeft geen zin, ze zullen weigeren het te versturen (en bovendien betaal je je blauw aan B douane), maar als je in de VS moet zijn is het wel de moeite. Het plaatst ook heel het verhaal van “duurder want betere materialen, niet gemaakt in China etc” wel een beetje in een ander perspectief.

  Jan.
  <h2>Ethics v Performance</h2>
  <b><i>Some outdoor gear may be ethical but how does it perform, asks Simon Birch.</i></b>
  Ethics are all very well, but the crucial question for any hill-walker or mountaineer is whether a piece of gear is up to the job. OK some companies, such as Páramo, produce top-notch quality gear that’s ethical to boot. The gear made by other ethical companies though isn’t as reliable.

  Take vegan walking boots for example. Sure, they’re perfect if you’re bumbling along a country lane but when it comes to more demanding terrain then they’re just not up it. When I tested them out in the rigours of the Scottish Highlands the upper part of the boots were way too flexible and gave my ankles minimal support. The result was that I had a very long and very careful decent down a particularly steep mountainside to make sure that I didn’t go over on my ankles. Not good.

  The path to sustainability is indeed a long and tricky trail.

   

  Jennes
  Deelnemer
  Aantal berichten: 37

  Kijk! En zo leer ik weer dat “Dubbel en dik” hetzelfde is als “Dubbel en dwars”!

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Greenpeace testte 2j geleden op de aanwezigheid van toxische stoffen in outdoorkledij van oa The North Face en Patagonia: http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/chemistry-for-any-weather/blog/47680/

  Maar er wordt natuurlijk niet vermeldt dat die PFC’s vooral in waterafstotende coatings zitten en men druk op zoek is naar alternatieven zonder PFC’s, maar die alternatieven nog lang zo goed (duurzaam) niet zijn. Voor de gebruiker betekent dat dat de waterafstotende laag op, vooral, regenkledij nog sneller slijt en als je bvb. 300 € hebt gegeven aan een regenjas, wil je wel dat die zo lang mogelijk blijft presteren.

  Er is maar 1 ding dat ik minder sympathiek vind aan Hilleberg: hun marketing in de VS vs Europa. De Akto kost in de VS standaard 520$ (466€) en in Europa 580€, geen klein verschil.

  Is vaak zo en heeft vooral te maken met het feit dat de VS nog altijd een veel grotere markt blijft. En veronderstel dat van die 580 € de helft productiekost is (dus 290 €), dan is de markup hier 50% en in de VS ruim 40% (na correctie van de wisselkoers waarvoor een veiligheid is ingebouwd, mag ik hopen) wat gewoon normaal is.

   

  Sven
  Deelnemer
  Aantal berichten: 322

  In Amerika kennen ze geen BTW. Zonder BTW zou de tent in België 480 € kosten, dan is het verschil met de USA meteen al minder groot. Blijft de vraag of de Amerikaanse tenten ook in Estland geproduceerd worden of misschien in Mexico om de vervoerskosten (en CO2) te drukken. Dat kan ook weer een prijsverschil geven.

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Geen BTW, maar wel state tax en mogelijk daarbij nog een lokale tax; niet inbegrepen in de verkoopprijs (terwijl BTW dat wel is).

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.