HOME FORUM Materiaal en techniek Materiaalswitch

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)
 • Auteur
  Berichten
 • KoenVO
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  Hey,

  Even voorstellen: Koen, 33j uit Gent.

  In het verleden kreeg ik samen met mijn toenmalige vriendin de hiking-microbe te pakken. We investeerden toen in degelijk materiaal om onze tochten vrij lichtgewicht te kunnen aanvangen. Hoogtepunten toen waren de GR20, Kungsleden, Padjalantaleden en een stukje HRP.

  Maar zoals dat gaat, sloeg het leven een nieuwe weg in. Een vrouw die ik niet mee krijg op tochten, kinderen die nog te klein zijn, …

  En toch, het blijft kriebelen… Nordkalottleden blijft een ambitie, Hardangervidda, Ijsland, Isle of Skye, Sarek, …

  Probleem: mijn materiaal is eigenlijk berekend op tochten in duo, niet solo. Als het op kledij, voeding en dergelijke aankomt weet ik goed te beperken. Mijn ‘probleem’ zit in de basics. Ik zet hieronder even mijn huidig materiaal op een rijtje.

  Hellsport Rondane 3 tent (2,9kg)
  Grondzeil Bricoplastic (600g)
  Lowe Alpine Cerro Torre 65+20 (2,6kg)
  Therm-a-rest Prol lite plus (wel recent) (620g)
  Schoenen Scarpa Escape (1,8kg)
  Valandre Blue 600 dons (+- 1,1 kg dacht ik)
  TOTAAL: 9,62 kg

  Ik zou dit graag reduceren tot een compact gewicht, waarmee ik vlot solo 3-seizoens tochten kan maken (genre de hierboven beschreven tochten).

  Belangrijk voor mij: bescherming tegen muggen, mijn ambitie stopt waar er technisch materiaal bij komt kijken, autonome tochten moeten kunnen, ik ben heel tevreden van mijn rugzak, ik wil geen massa’s extra kosten, ik wil wel iets verkopen (mocht het nog geld waard zijn), ik verkies noorden boven zuiden, ik verkies het gewicht van boeken boven een zware tentstructuur, ik ben een zweter, …

  Voila… alle tips welkom!
  Een overstap richting Tarp/Bivakzak genre MLD Trailstar spreekt me wel aan.

  Alvast dank,
  Koen

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  De MLD Trailstar is vrij groot voor 1 persoon, ik vermoed dat je ook nog een innertent van Oookworks gaat willen hebben die in de trailstar past (tegen de muggen). En als je dan alles samentelt, zijn er lichtere alternatieven.
  Misschien nuttig om eens te bekijken, zijn de paklijsten van 2 bekende solo-hikers die ook onder een tarp slapen: Joery Truyen (Den Dzjow) en Willem Vandoorne. De paklijst van Willem is die van zijn Transscandinaviëtrip, en dus zeer bruikbaar voor jouw tochten.

  Check ook zeker eens dit artikel: https://forum.hikingadvisor.be/2013/03/15/concrete-ideeen-om-je-rugzakgewicht-te-beperken/.

  KoenVO
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  Op zich zou ik meer richting bivakzak gaan als bescherming tegen muggen. Met zo’n innertent van Oookworks ben je eigenlijk terug een tent aan’t bouwen lijkt me? (zou dan nog sneller zelf knutselen met mosquitonet)

  Maar ik twijfel… Ik ben een zweter, hoe voelt dat in een bivakzak? Stel, ik neem een licht model dat goed ademt, zijn die waterdicht genoeg op doornatte Scandinavische grond?

  Overal lees ik dat de Trailstar, kwa model toch wel een grote stap vooruit is. Doen de kleinere modellen het evengoed bij slecht weer? Daarnaast hou ik wel van een beetje bewegingsruimte.

  Die rugzak van me, de moeite om in te ruilen voor een lichter en kleiner model? Op zal hij met een tarp te groot uitvallen, 65l lijkt me niet nodig dan.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Ik heb een bivakzak van MLD waar ik tevreden over ben maar hij is niet erg goedkoop. Hij is naar mijn mening voldoende waterdicht voor onder de tarp maar ademt ook nog degelijk. Als je een echte zweter bent, dan zal je misschien wel wat condens hebben. Ik heb geen ervaring met bivakkeren in zomerse condities in Scandinavië, gebeurt het zo regelmatig dat de ondergrond daar erg nat is? Wellicht ga je betere tips kunnen krijgen van andere hikers.
  Wat die rugzak betreft, ik zou zeker gaan voor een lichter en kleiner exemplaar. Tegenwoordig is ook in Vlaanderen het aanbod aan het groeien vb. Osprey maakt interessante modellen. En online kan je ook wel wat vinden. Ik doe het tegenwoordig met een frameloze rugzak van 50 liter (Go Lite Jam) maar zou bij een volgende aankoop toch opteren voor een rugzak met licht frame.

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Wij zijn ook overgeschakeld op een MLD trailstar in combinatie met een binnentent.
  Normaal komt mijn definitieve binnentent deze week eindelijk binnen. Ik heb ze besteld bij 2Oookworks.
  Ik heb er lang op moeten wachten maar normaal loont dit wel de moeite! Ik heb al een prototype van hem ontvangen hier heb ik een kleine review over gemaakt op mijn site.

  Na mijn reis naar Noorwegen in September volgt er nog een grotere review. Maar wij wilden ook lichter gaan maar toch een goede bescherming tegen muggen hebben. Het is wel wat aanpassen slapen onder een tarp maar wij vinden het eigenlijk veel plezanter. En ook vinden we dat er enorm veel ruimte is onder een Trailstar zelfs met een binnentent.

  Moest je nog vragen hebben of je wilt de Trailstar met binnentent graag eens bezichtigen laat je het maar weten via mijn site…

  Je hebt de binnentent ook in 1 persoons vorm…

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Golite Jam 70 hier, ben er happy mee. Flinke gewichtsbesparing in jou geval (weegt slechts 850 gram), voor een prima prijs (175 euro voor 70l, 135 voor 50l volgens mij). Ook inzetbaar bij dagtochten, je kan de rugzak een flink stuk kleiner maken zonder dat dit ten kostte gaat van comfort of sluitbaarheid.

  Kan mij vinden in mening van Debbie om volgende rugzak licht frame te zoeken. Desalniettemin ben ik er toch erg blij mee en ga ik er vermoedelijk nog lang plezier aan hebben.

  Je hebt een mooie tent, maar 3,5 kilo is erg veel voor een eenpersoons opzet…

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Hierop heb ik toch ook al wat kunnen besparen. Ik had een Haglofs Oxo 70 die ook rond de 2,6kg zat. Deze ging stuk ( fabricage fout ) ik heb hem kunnen omruilen voor een nieuw model van de Haglofs matrix 60. Dit was toch ook meteen 1 kilo minder. En ik vind de rugzak dan ook nog beter zitten.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Zou ik zelf in die situatie zitten dan was mijn eerste plan om de tent aan te pakken. Als de centen belangrijk zijn zou ik eerst een tocht ondernemen
  met enkel het buitenzeil van de tent en ik zou inderdaad dat veel te zware
  grondzeil thuis laten. Heb het ooit eens gedaan met mijn akto.
  Het lijkt mij een mooie tussenstap op bv een enkel daks shelter of nog verder naar de buitenkant, een tarp.
  Eigenlijk is bij een dergelijke gesloten shelter een bivakzak overbodig. Ik heb ook een trailstar die in principe ook zonder bivakzak gebruikt kan worden maar voel me veel veiliger met omdat ik wil vermijden dat mijn slaapzak van de mat schuift en bv in het natte gras terecht komt.
  Op zich hoeft het geen probleem te zijn om op natte grond te kamperen. Waarschijnlijk zal er door de druk vocht doorslaan maar over het algemeen wordt de mat in de bivakzak gestoken zodat je slaapzak niet nat wordt.
  Anders een lichte folie onder de bivakzak plaatsen maar daar heb ik zelf geen al te goede ervaringen mee om alles op zijn plaats te houden.
  Je hebt een vrij zware isolerende slaapzak voor 3 seizoensgebruik. Ik kan me voorstellen dat je daarin begint te zweten. Dat kan lichter maar kost tegelijk weer centen. Een bivakzak zal dat zeker niet verbeteren. Ventileren is de enige oplossing als je het bij één slaapzak wil houden.
  De rugzak zou ik pas als laatste aanpakken bij heel de transformatie. Ik ben zelf zo geen voorstander om hier de gewichtsgrenzen op te zoeken en tegelijk een rugzak met een zo laag mogelijk volume aan te kopen. Het draagcomfort moet blijven primeren. Zeker bij zelfvoorzienende tochten zal vooral het gewicht van de voeding beginnen door te tellen.
  Tenzij je natuurlijk ruim bij kas bent en kan kiezen uit verschillende rugzakken in functie van de tocht.
  Tot zover..

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Zoals Ivo wou ik niet inboeten op draagcomfort. Daarom heb ik gekozen tussen een lichter model met toch een instelbaar frame. En ik wou een rugzak die lichter was maar toch wel goed draagbaar is met een zwaarder gewicht als dit nodig is.

  KoenVO
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  Mijn Lowe Alpine zak is inderdaad een onnodig zwaar beestje, maar ik ben er anderzijds erg tevreden van (dat ding zit perfect en vertoont na 10 jaar niks van slijtage). Zo’n frameloze GoLite is denk ik geen optie voor mij omdat ik goed zorg moet dragen voor mijn rug. Iemand ervaring met de ULA zakken? Is een lichtere rugzak per definitie inboeten aan draagcomfort of niet?

  Een MLD Trailstar spreekt me wel erg aan, maar is vrij groot voor 1 persoon. Al spreekt zoveel ruimte (voor 511g) me wel aan. Iemand ervaring met de MLD Cricket, die was blijkbaar aanvankelijk bedoeld als 1 persoonsversie van de Trailstar. Lees er ook goeie dingen over, al zou hij niet zo flexibel zijn als de Trailstar zelf, minder windproof.

  Het moeilijkste vind ik eerlijk gezegd de tussenliggende laag. Een bivakzak spreekt me meest aan, maar ik heb schik voor het gebrek aan ventilatie en bewegingsruimte. Zo’n Oookwork innertentje voor 1 persoon, op maat van een Trailstar lijkt me de meer aangename versie. Zoals ik al schreef, lijk je dan terug bijna in een tent te liggen. Kasper, hoe ervaar jij dat? Combinatie Trailstar/Oookwork komt op 880g. Reken daar 120g piketten bij en da’s toch mooi 2,5kg minder dan mijn tent/zeil combi nu. Verleidelijke optie dus.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Koen, ik denk dat je die paklijst van Willem nog niet goed bekeken hebt. 🙂 Die heeft dus die Cricket gebruikt in Scandinavië, met een mesh inner tent. Wat extra info vind je op zijn site: http://transscandinavia.wordpress.com/the-gear/. Het kan niet lang meer duren voor hij terug is van Groenland dus dan zal hij meer kunnen vertellen.

  Staar je ook niet blind op het gewicht van de Trailstar die op de site vermeld staat van MLD want daar komt nog wat bij eenmaal je de naden geseald hebt!

  Mijn klassieke rugzak is ook een Cerro Torre. Mijn frameloze rugzak zit eigenlijk niet beter maar ook niet slechter dan deze rugzak. Enige nadeel is dat hij bij zijn volle gewicht aan het begin van een trekking (ongeveer 15kg) toch nadrukkelijk meer op de schouders drukt dan de Cerro Torre die daartegenover voor meer frictie zorgt aan mijn heupen. Maar er bestaan dus ook rugzakken met een licht frame. ULA is een bekend merk maar die kan je in Vlaanderen heel moeilijk vinden (enkel online). Zoals gezegd zijn er merken die wel verkocht worden bij ons (o.a. Osprey) en dus ook makkelijker te testen zijn vóór aankoop, check dus zeker eens je buitensportzaak in de buurt. Al was het maar om te voelen hoe ze zitten (met minstens 10kg aan gewicht in). Het passen van een rugzak blijft toch iets persoonlijks.

  Kasper
  Deelnemer
  Aantal berichten: 120

  Dat klopt zeker wel wat Debbie zegt dat het gewicht op de site van MLD niet klopt. Mijn trailstar is vrij dik geseald en ik mag nu toch ongeveer een 600 gram tellen voor de trailstar. Ik moet zeggen ik ben wel heel tevreden van de binnentent van Oookworks. Ze is snel opgezet en je hebt er toch nog een heel vrij gevoel in, maar je ligt er wel beschermd tegen de muggen. De 1 persoons versie lijkt me zeker ook goed dan kan je je spullen ook nog droog leggen.

  De eerste keren zal het wel wat wennen zijn om de tarp op te zetten maar nu hebben wij ze op een minuutje of 2 volledig opstaan. We vinden ook vooral de vele mogelijkheden van de trailstar handig. En dat je ze bij stormweer heel laag kan opspannen.

  Moest je nog vragen hebben laat je het maar weten. Normaal komt rond het weekend mijn definitieve innertent eindelijk aan 🙂

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  En toch, het blijft kriebelen… Nordkalottleden blijft een ambitie, Hardangervidda, Ijsland, Isle of Skye, Sarek, …

  Met die regio als voorkeur is de keuze voor het juiste materiaal dat stormweer en midgestoestanden kan doorstaan inderdaad wel heel belangrijk.

  Hellsport Rondane 3 tent (2,9kg)
  Grondzeil Bricoplastic (600g)
  Lowe Alpine Cerro Torre 65+20 (2,6kg)
  Therm-a-rest Prol lite plus (wel recent) (620g)
  Schoenen Scarpa Escape (1,8kg)
  Valandre Blue 600 dons (+- 1,1 kg dacht ik)
  TOTAAL: 9,62 kg

  Los van het gewicht zit je met je huidige lijst met een slaapzak die aan de warme kant is voor je beoogde tochten. Als je die slaapzak gaat blijven gebruiken zal je vaak met zweetproblemen blijven te maken hebben tijdens de zachtere nachten. Dat is niet alleen onaangenaam voor jezelf, maar ook voor je slaapzak (te snel uitkristaliseren van zouten in het dons). Deze slaapzak is goed voor tochten waar je altijd met nachtvorst te maken hebt en met een wintermatje en extra kledij moet je die in de winter zelfs kunnen gebruiken richting -20°c. Vanuit het ultralight principe kies je beter een slaapzak of quilt die op zich aan de koude kant zit voor je beoogde tochten. Op de koudere nachten waardeer je je slaapzak dan op door al je kledij aan te trekken. Een lichte donsjas is daarbij zowat een must in je kledinglijstje (en altijd super aangenaam om onder de tarp/tent aan te hebben). Als je je slaapzak wil optimaliseren zoek je best een nieuwe slaapzak met een donsvulling van ongeveer 450 à 500g bij 800CUIN of een quilt met 400-450g donsvulling bij 800CUIN. In combinatie met extra kleding, waarbij een lichte donsjas, zit je dan goed voor nachten tot ongeveer -10°c en bij nachten tussen 5 en 10°c zit je dan niet meer met een problematisch zweetprobleem.

  Het volgende dat ik zou aanpakken is je shelter. Hier zijn er niet zoveel betrouwbare opties gezien de eis voor degelijke stormvastheid. Zoals al duidelijk is aangehaald is er maar één lichte shelter die zeer stormvast is en dat is de MLD Trailstar. De Trailstar is inderdaad ruim voor 1-persoon, maar dat is niet meteen iets waar je denk ik over gaat klagen. Belangrijk is ook de juiste keuze van piketten. Ongeveer 12cm lange dunne nail stakes of dunne titanium piketten zijn het meest ideaal op de toendra. Zit je in Ijsland op lavagesteente ga je wel andere piketten moeten voorzien, type lange V-stakes (zoniet ga je weinig hebben aan een trailstar zijn stormvastheid).

  Buiten de trailstar zijn de mid-type shelters ook nog redelijk stormvast. Hier geldt voornamelijk hoe steiler de panden hoe minder stormvast. Een MLD speedmid (met best te overwegen custom option voor panel storm loops), Six Moons Designs Lunar Solo, MLD Solo trailstar/Cricket tent (deze is nu wel geen mid) en eventueel een MLD Duomid zijn hier nog te overwegen opties. Als je de binnenruimte wil evalueren raad ik aan om de afmetingen van de shelters eens in de tuin uit te zetten met spandraad zoals Ivo hier al vaak heeft laten zien. Dat geeft je meteen een veel beter beeld van de ruimte. Dit type shelters hebben wel gemakkelijk condens als je ze helemaal dicht sluit (wat je best dus niet doet zolang het weer het toelaat). MLD heeft geen gepast innernet voor de Speedmid (maar kan je wel laten maken bij eventueel Ookworks). In de plaats heeft MLD bij de Speedmid een perimeter bug net als optie, zelfde als Six Moons designs heeft bij de Wild Oasis. Zo’n perimeter bug net is goed voor de muggen buiten te houden op onze breedten, maar is toch niet optimaal in het hoge noorden vermits er toch steeds een hoop gespuis mee zal binnen vliegen als je de deur open doet. Dat gezegd zijnde.

  De keuze tussen een bivakzak of een innernet is vooral zoeken naar je eigen voorkeur. Als je warme slaapzak is aangepakt ga je in principe niet snel condensproblemen hebben met een goed ademende bivakzak. Of je denkt hier een benauwd gevoel in te krijgen is iets waar je nog eens goed verder moet over nadenken en eventueel eens proberen te testen. Kies je voor het innernet denk ik niet dat dit het tarpgevoel zal teniet doen voor een tentgevoel, zelfs integendeel want de buitenwereld blijft nog gemakkelijker bewonderbaar vanuit je slaapzak als je in een innernet ligt dan in een bivakzak. Maar een belangrijke vraag is in hoeverre je wil beschermd zijn voor stofstormen op Ijsland?! Wil je ook hiervoor beschermd zijn dan is mijn persoonlijke voorkeur een bivakzak met een “fully enclosed hood” optie boven een innernet. Met fully enclosed hood wordt een bivakzak bedoelt die naast het muskietengaas ook nog eens volledig dicht kan geritst worden tegen stofstormen zodat ook het stof niet meer naar binnen kan. Maar helaas zijn bivakzakken met muskietengaas en daarnaast ook de optie om volledig af te sluiten een zeldzaamheid aan het worden, wellicht door te lage vraag ernaar (de MLD Soul bivy was hier de perfectie maar MLD biedt deze enkel nog aan in eVent). Je kan MLD nog altijd proberen te vragen voor een custom Soul Bivy met silnylon floor en pertex endurance top. Bij andere fabricanten heb ik niet meteen weet van een fully enclosed bivy. Kies je voor een innernet en wil je betere bescherming tegen stofstormen kan je bij Ookworks een custom innernet laten maken met hoge ripstop of cuben wanden, maar dit zal vermoed ik niet alle stof weerhouden (maar wellicht wel het grofste deel) om toch langs boven je innernet in te dwarrelen en je hebt hier dan ook het nadeel dat het tarpgevoel weer eerder een tentgevoel wordt vermits je niet meer naar buiten kunt kijken vanuit je slaapzak.

  Als je denkt toch nood te hebben aan een grondzeil kan je gewoon 2 vuilzakken nemen en deze eventueel open knippen. Dat is veel lichter, schuift niet op mijn bivakzak en voldoet even goed.

  Moest je later je matje toch ook nog lichter willen kan je overwegen om een matje te nemen met 2/3 lengte dan normaal. Je knieën liggen dan nog net bij op het matje. Je voeten leg je op een stuk kledij of je rugzak. Niet iedereen is hier echter voor te vinden maar het kan een idee zijn om te overwegen en eerst eens uit te proberen met je volledig matje.

  Je schoenen… tja, welke richting je hier mee uit wil zal je ook proefondervindelijk moeten uitzoeken wat het best bij je past. De stap ineens naar trailrunners zal in elk geval groot zijn. Sta je er wel voor open, probeer dan al eens een keer met sportschoenen die je hebt een dagtocht of een korte meerdaagse te doen in de Ardennen. Koop jezelf eventueel al een paar Gore Bikewear goretex sokken in de AS Adventure om aan te trekken bij natte omstandigheden en zie wat je ervan vindt en maak oefeningen om je enkels te verstevigen (kan nooit kwaad).

  Tot slot je rugzak, daarvan moet je de raad die Ivo al liet vallen volgen. Dit als allerlaatste aanpakken. Met lichter materiaal kom je altijd bij een kleiner pakvolume uit en zolang je lijst nog niet op punt staat weet je niet precies welk volume je hierbij gaat nodig hebben. Eén zaak dat nog verder van groot belang is is hoeveel dagen denk je autonoom zonder bevoorrading maximaal te zullen hiken? Wanneer dit cijfer hoger oploopt vallen frameloze rugzakken sowieso af. Moest je gaan denken aan rugzakken à la ULA, dan kan je best toch eens proberen te zoeken naar mensen die toevallig één van je kandidaat rugzakken in het bezit heeft om eens te passen. Een online koop blijft toch altijd nog delicaat als je niet op voorhand een rugzak hebt kunnen passen. Hier op het forum eens rondvragen kan nooit kwaad.

  KoenVO
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  @ Dzjow. Zo had ik nog niet naar mijn slaapzak gekeken eigenlijk. Maar inderdaad, ik ben iemand die niet snel koud heeft en snel zweet. In die zin heb ik een haat/liefde verhouding met die zak. Al is hij nu vrij vuil waardoor die comfortgrens volgens mij niet meer in de buurt van -8° komt. Met donsjasjes heb ik geen ervaring, tips?

  Wat het schoeisel betreft moet ik inderdaad eens gaan experimenteren. Ik ben nog niet mee met het trailrunner-gebeuren. Ik weet wel dat ik veel liever op stap ben met mijn lage Lowa-schoentjes, dan met de Scarpa’s (al zijn dat voortreffelijke schoenen).

  Maar bon, dat de trailstar komt en dat de rugzak (vooralsnog) blijft, daar ben ik redelijk zeker van. Een Oookwork innertent voelt als de betere keuze.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Voor een isolatiejasje zoek naar een iets in de orde 250-350g totaal gewicht voor een donsjasje of een synthetisch jasje met rond 100g/m² primaloft / climashield bij fabricanten als Pajak, Cumulus, Montbell, PHD, RAB, Montane, Crux.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.