HOME FORUM Materiaal en techniek Lichte pikkel

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Auteur
  Berichten
 • Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Op wintertochten en vroegzomertrekkings nemen we altijd een pikkel mee. Goed voor ruim 600 gram voor iets dat bijna altijd aan de rugzak hangt, maar bij harde (verijsde) sneeuw absoluut veiliger is om te kunnen remmen. Ik merk dat er toch wel enkele lichtere exemplaren zijn zoals deze http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/camp_corsa_ice_axe.html. Iemand ervaring hiermee?

  Arvid
  Deelnemer
  Aantal berichten: 87

  Ik had zo’n Camp Corsa mee op winterstage in Névache. Dominique heeft die toen als anker gebruikt op die steile helling op weg naar refuge du Ricou.(het lukt me niet een deftige hyperlink naar de foto te maken  http://www.flickr.com/photos/arvid_d/3335952346/in/set-72157614925174370 )
  Hij heeft toen toch geen opmerking gegeven dat deze niet zou voldoen. Deze piolet is natuurlijk niet geschikt voor echt alpinisme, maar voldoet wel aan alle vereisten om jezelf veilig tot stilstand te brengen.

  Verder is de piolet eigenlijk alleen nog maar gebruikt als tentharing. Sindsdien geen situaties meer meegemaakt waar ze noodzakelijk was geweest…

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Ik bezit ook een Camp Corsa. Voor een “wandelpickel” die je enkel maar denkt te hoeven gebruiken als redmiddel om jezelf tot stilstand te brengen bij een val op een steil sneeuwveld is zo’n lichte pickel inderdaad ideaal. Als je denkt hem vaak te gebruiken op tochten waar je behoorlijk wat afstand aflegt op sneeuw zou ik de lengte van de steel afstemmen op je lichaamslengte zodat je op de pickel kunt leunen/steunen tijdens het klimmen of dalen over de sneeuw. Denk je hem echter niet zo vaak te moeten inzetten, enkel maar voor een paar occasionele sneeuwvelden dan zou ik de allerkortste lengte nemen vermits het meergewicht van een op je lichaam afgestemde lengte de moeite niet is ten opzichte van de tijd dat je hem echt in de hand hebt. Een groot nadeel van de Corsa is wel dat hij geen polslus heeft en door valtechnieken eens te oefenen zonder polslus weet ik voor mezelf dat je op een pickel zonder polslus moeilijk kunt vertrouwen. Een schuiver kan onverwacht komen en dan je pickel meteen goed vast in de hand hebben om de gepaste remtechniek toe te passen is erg moeilijk zonder polslus. Het duurt langer vooraleer je hem in een goede greep hebt alvorens je kan beginnen remmen en als je pech hebt glipt hij misschien zelfs uit je hand… Met polslus komt je hand van de kop meteen in een goede greep op de steel terecht bij een val. Als je al een andere pickel hebt met polslus kan je die polslus op je Corsa bevestigen wanneer je hem verkiest. Zo doe ik het. Kortom, als je deze pickel gaat gebruiken zonder polslus moet je goed weten wat je doet en zeker hier goed op geoefend hebben.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Ik heb de voetsporen van Joery gevolgd en uit het rek ook een camp corsa gepakt.
  Zo’n polslus is vrij makkelijk te maken.
  Nadat ik hem had gekocht kwam onderstaande bespreking boven drijven. Bij gebrek aan ervaring en training zie ik mij toch geen lange steile hellingen opkruipen en daarom denk ik dat ik met die corsa wel weg kan op relatief ‘veilige’ hellingen maar in de bespreking staan er een paar punten ter overweging.

  bergkonijn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 190

  Dat die pickel niet ‘voldoet’ is omdat er 2 categorieën zijn van pickels.

  Een pickel wordt getest door deze te belasten als T-anker of dode man. De super lichtgewichten onder de pickels breken te rap.

  Om er aan te hangen is er niet zo een probleem. Om er met meerdere personen aan te hangen of door er op te vallen is er wel een probleem.

   

  Dan is er nog dat een normale pickel van ijzer gemaakt is, de punt. Een lichtgewicht is van aluminium gemaakt. De punt zal sneller bot worden. Maar een pickel zijn punt is over het algemeen niet echt sterk. Als je een aluminium pickel gebruikt om te ijsklimmen en of over rots te klimmen gaat deze slijten. Om als bergwandelaar af te remmen op een ijsveld is er geen probleem.

  Datzelfde geld ook voor het verschil tussen ijzeren en aluminium stijgijzers.

   

  En yep, hier ook een corsa.

  LFone
  Deelnemer
  Aantal berichten: 151

  Twee jaar geleden hebben wij de hele HRP gelopen en toen een Black Diamond Raven Ultra pickel gebruikt. Deze is vrij licht maar heeft wel een stalen kop.

  Achteraf gezien complete overkill. Als ik het nog een keer zou doen zou ik voor een volledig aluminium pickel gaan (of helemaal geen pickel).

  Een goedkoop en licht (195 gram) alternatief voor de Camp Corsa is trouwens deze:

  http://www.bergfreunde.de/climbing-technology-agile-ice-axe-eispickel/

   

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Bedankt voor de tips. Van die pikkel van Climbing Technology had ik nog niet gehoord. Intussen al een camp corsa gekocht, die toch van pas zal komen aangezien we al half juni naar Berner Oberland gaan.

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  De Camp Corsa lijkt mij in twee uitvoeringen te bestaan, een nanotech (licht gebogen) en een ‘normale’.

  Klopt dit? Of zijn beiden hetzelfde? Ik las dat een rechte pikkel een het beste is voor hiken, is de nanotech daarmee wel geschikt voor hiken?

  Grivel Haute Route is wel geschikt voor hiken?

  LFone
  Deelnemer
  Aantal berichten: 151

  De Nanotech is gebogen en heeft een stalen punt en adze. De gewone Corsa is recht en helemaal van aluminium.

  Het enige voordeel van een rechte schacht lijkt mij dat je de pickel beter als wandelstok kan gebruiken (als deze lang genoeg is). Vraag is of dit belangrijk is. Een pickel om mee te hiken zit het grootste deel van de tijd aan je rugzak en ik zou zelf een volledig aluminium versie nemen in de kortste lengte.

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Hi LFone, dank je voor je reactie!

  Had geen tijd meer om veel te kiezen, heb een Grivel Haute Route gekocht, 70 euro en lichtste dat ik kon vinden in Chamonix (muv de Nanotech)

  Debbie, je schrijft in je recente artikel over sneeuwvelden dat een rechte uitvoering beter is voor hiken, zou je willen onderbouwen? (ik vertrouw nooit zo goed op verkopers, op sommigen na, kletsen ze vaak maar wat…) 🙂

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Voor het argument hierboven vermeld. Ik gebruik de pikkel ter ondersteuning bij het kruisen van sneeuwvelden. Kromme pikkels worden in principe enkel voor technisch alpinisme of ijsklimmen gebruikt. Maar bon, ik ben niet de grote specialist. Pikkels voor basisalpinisme en bergwandelen zijn recht, dat zal wel zijn reden hebben, denk ik dan. 🙂

  steve
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 173

  Wij hebben de CAMP Nanotech Corsa en zijn daar zeer tevreden van. Katrijn heeft de korte, ikzelf heb de medium. Wegen ongeveer 300gr.

  We hebben daar een paar weken geleden een redelijk technische top mee beklommen in Peru, waar we de piolet gebruikten om een steile wand van 100m mee op te klimmen. Naast de Nanotech gebruikten we WEL echte technische piolet in de andere hand.
  De piolet werd ook gebruikt als anker tijdens gletsjerspleetreddingsoefeningen en deed dat werk voortreffelijk, aangezien ik gedurende 45min. lekker bleef hangen boven een azuurblauwe, oneindige abyss 🙂

  Top Yanapaccha

  Ishinca summit

  roversmountains
  Deelnemer
  Aantal berichten: 74

  Waar hebben jullie de Camp Corsa gekocht? De Nanotech vind ik enkel bij Campz.be . De gewone Camp Corsa heb ik nog niet te koop gevonden. Kent iemand een zaak die ze in stock heeft?

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Materiaal die bij ons niet verkrijgbaar is, koop ik online bij http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/. Ook de Camp Corsa heb ik daar gekocht. Uitstekende service.

  roversmountains
  Deelnemer
  Aantal berichten: 74

  Ik heb een Camp Corsa Nanotech van 70cm gekocht via http://www.beslist.be bij http://www.campz.be. Op die manier kreeg ik nog eens 10% korting en kwam de pickel op 98,96€ ipv 135€ (met gratis verzending). Wie biedt lager? 🙂

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.