HOME FORUM Materiaal en techniek Levensduur donzen slaapzak

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)
 • Auteur
  Berichten
 • Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Hallo iedereen,

  In de winter van 2007-2008 kocht ik mijn winterslaapzak van Warmth Unlimited aan (nu Tundra), die toen geen EN-norm had, maar naar ‘eigen zeggen’ een temperatuurbereik van -24°C zou halen. Naar mijn gevoel leek me -15° een meer realistisch bereik, de slaapzak weegt 1.696 gram. Intussen is de slaapzak al 1 maal laten wassen, nadat mijn eigen poging mislukt was: onze droogmachine bleek te klein.

  Ik ben net terug uit de Vogezen en merk dat de slaapzak zich niet meer ‘opblaast’ als ik erin lig, wat de isolatie niet ten goede komt. Met twee winterkampeertochten in het vooruitzicht, waarvan de eerste al volgende maandag begint, begin ik me lichtjes zorgen te maken. Ik haat namelijk koude nachten. En VBL gebruiken zie ik ook niet meteen zitten.

  De slaapzak is nu 10 jaar en heb er naar ruwe schatting misschien 100 nachten in geslapen. Destijds 420 euro betaald voor de slaapzak, dat komt dus op 4,2 euro per nacht.

  Vraag is wat ik nu best doe? Gewoon opnieuw laten wassen, nieuwe slaapzak kopen, extra dons erin steken (en gewicht verhogen)? Advies aan de kenners gevraagd! 🙂

  Groeten,

  Debbie

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  En nog een bijkomende vraag: hoe vaak wassen jullie een winterslaapzak?

  veerle
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 116

  Ik moet bekennen dat ik mijn ‘echte’ winterslaapzak, een ouder Alpkit pipedream 800 model (is nu vervangen door een andere reeks) nog nooit gewassen heb. Dit staat op de planning voor na mijn wintertrekking in maart. Ik ga de slaapzak laten wassen omdat ik vrees dat hij te dik zal zijn voor mijn droogkast.

  Een tijdje geleden heb ik voor de 1ste maal mijn pipedream 600 (die ik veel frequenter gebruik) zelf gewassen. Daarover is hier ook een toppic. Er was dons uit een aantal baffles ‘verdwenen’. Die heb ik ondertussen met Ivo’s hulp weer opgevuld met een prima resultaat.

  Ik vraag me af, wat er met de dons in je slaapzak aan de hand is. Is de dons vuil geworden en klit die daardoor aan elkaar? Dan is nog eens laten wassen de boodschap.

  Na het wassen, kan je zien wat het resultaat is en evt de baffles bijvullen of slechte dons volledig verwijderen en opnieuw opvullen. In acht genomen dat de stof van je slaapzak nog in goede staat is.

   

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Ik begrijp niet goed uit je verhaal of je het effectiever kouder hebt gehad en gemerkt hebt dat hij minder goed isoleert of dat je afging op het uiterlijke van de slaapzak die wat minder ‘pufferig’ leek. Het uiterlijk zegt niet alles.

  Ik heb mijn lafayette van Vandré hoogstens 2x gewassen in zijn leven. Aangekocht ergens rond 2000 denk ik (maar ik doe natuurlijk een stuk minder tochten dan jij) Ik heb het pas gedaan toen ik gemerkt had dat de dons begon samen te klitten en hij meer “ingevallen” leek. Toen ik hem op wilde waarderen in de aanloop naar een wintertocht richting dovrefjell in 2010 en ik er wat dons in wilde steken. Sinds dat jaar nog één maal. Fris ruikt hij niet meer en zo lang hij nog doet wat hij moet doen laat ik het zo. Met die zelfbouwslaapzak uit 2014 heb ik nog extra reserve achter de hand. Ik zou eens op moeten tellen hoeveel dagen effectief ik er in de daaropvolgende “sarek-verhalen” in heb geslapen. Het dragen van een VBL helpt in het langer proper houden en in het behouden van de loft en geeft een merkelijke verbetering van het comfort (temperatuurs gewijs). Probeer anders eens een halve vbl liner uit door je benen (met basislaag) in een vuilzak te steken. Dat voelt wat minder benauwd aan en helpt in het droger houden van de onderkant van de slaapzak. Een nieuwe slaapzak met min. 1000 gr dons gaat al snel 500 euro en meer kosten.

  Als je verder nog tevreden bent van de slaapzak, de tijk nog goed oogt (en je kan leven met de pluimen die hij verliest) zou ik hem vullen met extra dons.(wat is de cuinwaarde van jouw dons?)

  (ik ben van plan om tijdens het lenteontmoetingsweekend daar een demonstratie van te geven tijdens mijn deel) Je sleept dan 200 gr extra mee maar je gaat er wel geniet van hebben en het komt de gemoedsrust ten goede.

  Ik weet niet of je een hand haardroger in huis hebt. Ga eens op zoek naar een plastiek buis die over de mond past. Evt tape je de twee delen aan elkaar zodat de overgang luchtdicht is en steek die buis eens in een dicht geritste slaapzak en met een koordje sluit je de opening af om luchtlekken zoveel mogelijk te vermijden. Laat hem op die manier eens extra drogen door hem op de grond te laten liggen en je eens een tijdje bezig te houden met het uitdelen van klappen met de vlakke hand op de opgebolde slaapzak. Of dat echt gaat werken bij jouw slaapzak weet ik niet. Het hangt wat af van de lucht doorlaadbaarheid van je tijk of de droger niet in de problemen komt.

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Ik zou eerst die truc met het drogen eens proberen en als het dan niet ok is nog eens goed laten wassen en goed drogen. Een donzen slaapzak zou veeeeeel langer moeten meegaan dan 10 jaar.

  In plaats van een VBL is er volgens mij eigenlijk een veel betere manier.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  In de Vogezen hebben we op de Ballon d’Alsace geslapen bij -6° en ik had daar toch weinig overschot. Ik gebruik al mijn dikke donsjas om over mijn benen en heup te leggen. Ik moest in de ochtend op mijn buik gaan liggen om het nog aangenaam warm te hebben. De nacht erna zaten we in het bos met veel betere temperaturen en ik had op zich wel warm genoeg maar zou in theorie meer moeten ‘zweten’ in die slaapzak die een hogere temperatuurbereik moet aankunnen. Ik zag bij beide nachten dat er de slaapzak niet meer opblies (wat hij normaal gezien wel doet) en dat er toch enkele plekken zitten waar het dons precies iets minder dik zit. Vandaar dat ik me zorgen maak. Welke cuin dat erin zit of welk vulgewicht, ik zou het bij god niet weten. Destijds ben ik vooral op het temperatuurbereik afgegaan en was nog een echte leek op vlak van wintertrekking.

  De gespecialiseerde donswasserij dat ik vandaag contacteerde kan mijn slaapzak niet meer wassen deze week maar raadde aan om alvast eens in een grotere droogmachine de slaapzak 15 min op 75 graden te laten draaien. Lijkt jullie dit iets?

   

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Kan je altijd proberen (vraag voor de zekerheid bij Tundra wel eens na of de stoffen in die slaapzak die temperatuur aankunnen -> zou normaal wel moeten kunnen, maar je weet nooit).

  En doe er wat tennisballen bij om eventuele aanééngeklonterde donsclusters  te breken.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Merci voor de tips, Tom. Die tennisballen zal ik nog moeten aankopen, want ze zijn in onze chalet.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Ik begrijp dat de naam inmiddels veranderd is.

  http://aurapoland.com/

  Ik heb de voorbije dagen een nieuwe donsjas gemaakt en gevuld omdat ik die andere verloren was. Genoeg dons door mijn handen gehad. Het is maar een aanvoelen maar volgens mij gaat doorheen de jaren een slaapzak toch een kleiner volume krijgen. Het samenproppen, het geschuifel in de slaapzak tijdens de slaap zal op een of andere manier toch negatief inwerken op donsclusters en ze doorheen de tijd toch wat gaan beschadigen en hun cuin doet verminderen. Extra dons toevoegen moet dat compenseren is mijn gedacht. En samen met het teruglopen van het eigen basaalmetabolisme bij het ouder worden is alles vergankelijk. Ik weet niet hoe wasserijen het aanpakken. Voegen die producten toe om ze extra waterafstotend te maken? Voor donsdekens binnenshuis is dat geen item. Verder speelt het eerdere verhaal van Joery ook mee dat de cuin verlaagt in vochtige omstandigheden omdat hun elektrostatische lading lager ligt. Ik weet niet hoe droog de lucht was in de vogezen.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Ik vermoed dat de lucht vrij vochtig was, dat was toch mijn eigen aanvoelen. Ik kan inderdaad minder goed tegen de kou dan pakweg 10 jaar terug, dat belooft…

  Verder heb ik reactie gehad van Tundra:

  “The high temperature in a tumble dryer is about 50-55 C

  You can wash sleeping bags in a normal washing machine although the bigger ones in a laundrette are better. A service wash is even better then you do not have anything to do!

  Use pure soap not chemical detergents and use about 1/4 of the amount you were planning on using. Run the rinse cycle three or four times to really clean all the soap out because it is the remaining soap that sticks the down in clumps if not cleaned properly. Then tumble dry with a training shoe inside to agitate the bag.”

  Woubeir
  Deelnemer
  Aantal berichten: 773

  Als -6° het laagste was en je raamde die oorspronkelijk op -15°, dan is dat toch wel een heel groot verschil, zelf al is het basaalmetabolisme vermindert in de loop der jaren.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  De fabrikant duidt daar wel op een belangrijk punt. Als het zo zou zijn dat je slaapzak na je vorige wasbeurt al niet volledig zijn loft meer herstelde (hij moet er terug goed volumineus als nieuw uitkomen eens volledig gedroogd), dan kan dit betekenen dat de slaapzak niet voldoende gespoeld is geweest waarbij zeepresten op het dons zijn achtergebleven en dat verhindert dat de elektrostatische eigenschappen van het dons weer optimaal worden en de loft weer volledig als nieuw is. Gezien je vorige keer veel last had om donsclusters weer uit mekaar te krijgen, is de oorzaak misschien hier te zoeken. Of dit na al die tijd nog gaat herstelt geraken door opnieuw te wassen, daar vrees ik intussen voor, maar het is het enige wat je kan doen,  goed wassen, goed spoelen en drogen en zien wat het geeft.

  Op je eerstvolgende tocht dan maar zo veel mogelijk de trukjes van de foor toepassen: al je kledij aantrekken in de slaapzak en eventueel extra matje gebruiken. Die donsjas zou ik bijvoorbeeld eerder proberen aan te trekken in de slaapzak in plaats van die over je slaapzak te leggen.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Hey Joery,

  Na mijn euvel de vorige keer heb ik hem dan meteen binnengestoken bij een gespecialiseerde wasserij (via de buitensportzaak) om hem deftig te wassen. Het kan natuurlijk zijn dat het niet 100% is goedgekomen maar ik heb daarna toch diverse wintertrekkings gedaan zonder problemen.

  Komende week ga ik een winterslaapzak huren want ik zie de nachttemperaturen dalen tot -15°C (Bielerhöhe in Silvretta op 2.000m) en ‘k heb geen goesting om kou te lijden. De thermoliner zal ik aan Ivo geven. Na mijn verlof steek ik mijn slaapzak binnen om dan daarna met een geruster hart naar de Pyreneeën te trekken. De donsjas deed ik overigens altijd in de slaapzak, niet er bovenop, maar wel gespreid over mijn benen en niet aangetrokken. Ik had de indruk dat dit nuttiger was omdat het vooral mijn billen zijn die extra isolatie nodig hebben en dat zo de loft maximaal behouden bleef.

  Greetz,

  Debbie

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Intussen terug na een bewogen wintertrekking. Tijdens 3 dagen trekken op sneeuwschoenen door het Verwallgebergte (hooggebergte in Oostenrijk), liep mijn man 2de graadsvrieswonden op aan zijn grote tenen na een erg koude bivaknacht (naar schatting -25°C op iets meer dan 2.500m hoogte). https://www.flickr.com/photos/debbekes/albums/72157690621748762.

  Zijn materiaal: een winterslaapzak die niet meer de comforttemperatuur haalt, in combi met een thermoliner (Sea to Summit Reactor Plus), dikke donsjas op het lijf, primaloft aan de voeten, twee matjes (geen wintermatje) en merinowollen ondergoed. Moraal van het verhaal: check de voorspelde nachttemperaturen voor je op wintertrekking gaat (hadden we gedaan via yr.no) & vooral pas je slaapzak & -mat(ten) daar zo goed mogelijk aan! Ik had gelukkig een gloednieuwe Cumulus Alaska 1300 gehuurd omdat ik vreesde dat ik het anders niet comfortabel warm zou kunnen houden, en combineerde dit met een Synmat 7 en extra matje eronder.

  VBL was achteraf gezien ook een goeie keuze geweest, maar ja, dat besef komt te laat…

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1025

  Oei,

  en dat vanuit een slaapzak. Als dat zo plaatselijk is: een vraag.

  Is het voeteinde mogelijk te krap ((geworden) door teveel samengedrukte isolatie?) of plaatselijk onvoldoende dons (met koude bruggen)/condensatie ?

  Ik weet niet of een VBL veel geholpen zou hebben omdat ik de voeten ‘snachts niet inpak. Het klopt wel dat je daarmee wel de isolatie van de romp verhoogt en daarmee ook de uiteinden beter op temperatuur kan houden.

  Het zal relatief lang duren eer alles is genezen. Ik heb nog een tijd bloedverdunners gebruikt en vitamine B complex (befact fort) om herstel van de zenuwuiteinden te bevorderen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.