HOME FORUM Materiaal en techniek Kledij tijdens wintertochten

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Auteur
  Berichten
 • Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Hallo,
  Met een winterse toch in Lapland in het vooruitzicht, vroeg ik mij af wat iedereen gebruikt bij koudere omstandigheden. Ik heb wel een een goede fleece of 2? en een heel goede shell, maar dat lijkt me toch wat beperkt bij het pauzeren/koken/noorderlicht spotten. Een donsjas is misschien wel ideaal, maar voornamelijk beperkt tot winters gebruik, terwijl een primaloft ook nog perfect dienst kan doen tijdens de andere seizoenen. Maar die is dan vermoedelijk minder warm.

  Ik ben alvast benieuwd naar ervaringen/tips!

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Hey Thomas,

  Ivo heeft een primaloft van TNF: http://www.berghut.be/kleding/jassen/heren-jas-warm/redpoint-optimus-jacket-tnf-red. Niet lichtgewicht maar hij gebruikt het zowel in zomer (bivak) als winter (wandelen + bivak). Hij is er alleszins heel tevreden van. Er bestaan lichtere jassen, maar die zullen dan ook wel wat minder warm zijn.
  Zelf heb ik een jas met natuurlijk dons van Mountain Hardwear maar die is enkel bruikbaar in de winter maar wel heerlijk. Ik ben nogal een kouwelijke als ik niet in beweging ben.

  Natuurlijk dons is voor eenzelfde gewicht inderdaad warmer. Vandaar dat de meeste wel kiezen voor natuurlijk dons. Maar je kan uiteraard één isolerende laag extra meenemen en een primaloft gebruiken.

  Wanneer plan je precies naar Lapland te gaan? De temperaturen zijn in februari bijvoorbeeld een stuk kouder dan in april. En als je op tijd in je slaapzak duikt (ook voor het koken), dan zal je je wel warm kunnen houden.

  Enne, je bent altijd welkom om het winterinfoweekend. 😉 Tenzij je iets anders gepland hebt natuurlijk.

  ivovm
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1024

  Thomas,
  Een paar jaar geleden een sneeuwschoentocht ondernomen met Joery en Veerle in Noorwegen.
  Ik had toen ook alleen maar een paar fleece truien bij die ik over elkaar aan deed. Toen heb ik voor het
  eerst met een vapor barrier liner gelopen.
  Dat scheelt een heleboel om de isolatiewaarde te behouden van de fleece truien.
  Google eens op “sauna suit” of “zweetpak” maar erg duurzaam zijn die dingen niet.
  Een heel goedkoop, niet ademende regenjas en regenbroek zou ook kunnen, liefst zo dun mogelijk maar ik heb het idee dat die niet zo gemakkelijk te vinden zijn.
  Een ander idee, maar dan moet je zelf aan de slag, is dat je een tyvek pak uit een stuk koop wat je insmeert met verdunde siliconen. Nadeel is dat die uit een stuk zijn wat niet handig is als je naar het toilet moet. Een ander nadeel is dat ze soms erg ruim zijn.
  Wat wetenswaardigheden ivm kledij in koude omstandigheden vind je onderaan volgend bestand
  http://umanitoba.ca/faculties/kinrec/about/giesbrecht.html
  Welke temperaturen ga je verwachten?
  Zo kunnen anderen misschien wat gerichter inspelen op jouw vraag.

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  Voor korte pauzes hoef je niet veel bij aan te trekken. Voor wat langere pauze trek ik een donsjas bij aan. Bij het koken in de tent volstaat ook een goeie donsjas als je met je onderlichaam in je slaapzak kunt zitten. Maar als je echt ’s nachts serieus buiten wil blijven staan om noorderlicht te kijken zonder te willen rillen dan raad ik dikke donsjas met kap, donsbroek en donswanten aan. Als er één activiteit is waar je het echt koud van kunt krijgen is het wel naar het noorderlicht blijven kijken. Primaloft vulling is bijlange zo warm niet als eenzelfde gewicht dons. In extreme koude kan het geen donsjas vervangen.

  brent
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  hallo thomas, ik maak jaarlijks vele wintertochten professioneel, en zweer voor puur statisch gebruik bij dons.

  Qua verhouding gewicht en warmte gaat kan naar mijn gevoel synthetische producten als primaloft of coreloft hier nog steeds niet aan. Vaak worden ze ook met veel minder vulling gemaakt, omdat het product anders gewoon te omvangrijk zou worden.

  heel persoonlijk wat je graag aandoet, mijn persoonlijke voorkeur is:
  woolpower lite tee als eerste laag (draag ik vaak bij expedities dag en nacht gedurende de hele reis).
  Er zijn zeker sneldrogendere synthetische zaken, maar dit houd met overdag en snachts warm en gaat zelfs na 1 week 24/24H niet ruiken.
  dan powerstretch aansluitend of woolpower 200.
  bij extreme koude een extra VEST (zonder mouwen dus) woolpower 400
  een windstopper zonder isolatie met goede pit zips
  onder een woolpower 200 bij koud weer of een synthetische lange onderbroek bij warm weer (vanaf -10).
  skibroek of g1000
  donswanten of windstopper gloves bij warmer weer
  kousen smartwool phd mountaineering

  bij statisch gebruik: dikke donsjas met kap. Naar mijn mening is dons waardeloos voor gebruik tijdens actie, en ben je veel beter 1 keer een smak geld te betalen voor een echte dikke jas, dan voor van die midlayers of dunnere jasjes die trouwens zeer ontvlambaar zijn. (kies voor een jas met een robustere buitentijk)

  bij winterkamperen verandert er niets, al neem ik dan een woolpower 400 broek mee en een donsbroek.

  naar mijn mening na veel tabellen maken met donsfils, gewichten, kwaliteiten,en prijzen vergelijken etc… (omdat ik/onze gidsen zelf een speciaalshop runnen met al dit materiaal), maakt het britse RAB qua dons de beste prijs/kwaliteit commerciële jassen. (steeds goedkoper dan TNF of andere voor betere fill dons).

  Zoals je ziet, draag ik nooit meer fleeces of dergelijke. Thermisch ondergoed in vele lagen, met een windstopper zorgt voor meer technische functionaliteit, met een donsjas erbij als je stilstaat.

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  We gaan de eerste 2 weken van april naar Lapland. Ik verwacht minima temperaturen van -25 C° ’s nachts, als ik zo een beetje voortga op ervaringen/verslagen van anderen.
  Tijdens het wandelen is koude inderdaad nooit echt een probleem, het is dat stilzitten 🙂 Noorderlicht bekijken, dat is inderdaad iets wat ik zeker wil doen. Vorig jaar redelijk wat pech gehad daarmee in september, elke dag regen en zware bewolking ’s nachts…

  qua broeken heb ik wel wat opties, ik heb g1000 broeken, regenbroek, getten, thermisch ondergoed, ski-broek. Daar dus opties genoeg.

  Vluchten naar Kiruna zijn geboekt, maar de keuze van het gebied ligt nog niet 100% vast. Stuk Kungsleden is zeker en vast een optie, alsook Padjelentaleden. Een optie waarmee we ook spelen, is Padjelentaleden een aantal dagen volgen, en als er geen problemen blijken te zijn, een vallei’tje of 2-3 in Sarek te doen. Hoewel dat uiteraard iets ‘riskanter’, zoals in een ander topic (door mij opgestart) geopperd werd. Persoonlijk zie ik daar niet zoveel problemen mee, in de veronderstelling dat iedereen goede kledij/slaapzakken/matje bijheeft. Ik denk dat het pas risicovol werd wanneer je de gevaren begint te onderschatten.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Nog een vraagje. Ik heb volgende jas op het oog: http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/rab_womens_xenon_jacket.html. Bedoeling is om zowel in de winter (overdag en ’s nachts als hoofdkussen) als in de zomer (’s avonds en als kussen) te gebruiken.
  Is die jas voldoende om overdag in de winter aan te doen (in vergelijking met een softshell) en in de zomer ’s avonds in de bergen om me warm te houden (samen met een woolpower of merinowol eronder)? Of moet ik toch gaan naar een zwaarder exemplaar of écht dons?
  Een warme donsjas heb ik al en gebruik ik in de winter trouwens om me ook in de slaapzak extra warm te houden (aan mijn billen).

  Dzjow
  Moderator
  Aantal berichten: 380

  60g primaloft one is goed als extra isolatie tijdens de zomer. In de winter zou ik dit jasje niet dragen als mid-layer. De isolatie zal dan niet lang optimaal blijven meegaan. Net zoals Brent draag ik in de winter laagjes merinowol of polyester (al dan niet met een vapor barrier laag ertussen). Primaloft vind ik niet goed inzetbaar voor de winter en zeker niet als een permanente mid-layer.

  Debbie
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 1049

  Bedankt voor de tip. Dan toch maar mijn softshell verder gebruiken, kwestie van mijn budget wat in het oog te houden.

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Debby,
  Interessante website! Als ik het vergelijk, zijn daar toch een aantal interessante donsjassen die een pak goedkoper zijn dan de prijzen die ik zie in de gemiddelde outdoor winkels.

  http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/montane_north_star_down_jacket.html
  http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/montane_pole_star_jacket.html

  Ik neem aan dat beide modellen wel vallen onder de categorie “dikke dons” die brent en dzjow hierboven vermelden?

  brent
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  hoi thomas
  de montane jassen zijn wat tussenin, zeker nog niet categorie dikke dons maat wel een prachtig product.

  Jap@a
  Deelnemer
  Aantal berichten: 11

  Ik treed Brent hier alweer bij….

  zelf:
  – eerste laag woolpower 200 soms nog een merino t-shirt eronder (icebreaker 150 of woolpower lite)
  – tweede laag normaal een powerstretch
  – daarboven een shell (GTX)

  aan de benen
  – woolpower 200 of bij warm weer craft (synthetisch)
  – daarboven trekkingbroek (lundhags/ G1000)
  – bij veel wind/ sneeuw nog een event regenbroek daarover.
  – sokken woolpower 600 (in schoen met binnenschoen scarpa T4)
  voor ’s avonds in de tent heb ik meestal nog een fleece-broek mee (home-made)

  Bij pauze’s bij het koken, kaartspelen, noorderlicht…. -> Dons

  Ik neem op tegenwoordig zowel mijn lichte donsjas (Rab microlight alpine) als mijn echt dikke valandré mee. Die lichte draag ik ook vaak ’s nachts, ik hou niet van VBL in mijn slaapzak. (of bij lichte activiteit in de kou onder mijn shell)

  trouwens als je nog dons zoekt ik heb nog een tnf Himalayan parka te koop zie elder op dit forum ;-).

  Thomas
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Jap@a, Brent,

  Ik had zelf ook al aan dergelijke ‘opbouw’ gedacht. Thermisch ondergoed, eventueel dunne fleece, en fatsoenlijke shell.
  G1000 broek, skibroek, getten, heb ik ook al allemaal.
  Alvast al bedankt voor jullie lijstjes!

  Jap@a,
  Bedankt voor het aanbod, maar je vraagprijs ligt een beetje boven mijn budget vrees ik. Ik wil ook niet téveel geld geven aan een donsjas, ik koop iets liever een wat goedkopere, en ‘pimp’ die dan met een fleece of dergelijks. Mijn winterse expeditie-ambities liggen rond 1x per jaar max, en voor alle andere omstandigheden heb ik kledij genoeg. Vandaar dat ik er dus ook geen hoofdprijs voor wil betalen.
  Ik zit te denken aan een Rab of Montane van rond de €200, of een Alpkit. Heb reeds een slaapzak van Alpkit waar ik wel heel tevreden over ben. Vandaar dat hun donsjassen me wel aanspreken. Moeilijke keuze…. 🙂

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Eind december wil ik graag naar de Vercors voor een tocht van een dag of 4-7, hopende op omstandigheden als in dit gave reisverslag:

  Mocht het weer vlak voor vertrek niet naar ‘wens’ zijn wijk ik misschien uit naar een ander gebied met de gewenste omstandigheden.

  Wat kan ik het beste dragen/meenemen? Ik heb keuze genoeg maar ik heb echt geen flauw idee wat het beste en een goede combi is bij dergelijke omstandigheden. Heb vorig seizoen meerdere wintertrekkings gedaan, maar toen had ik vrijwel al dit meteriaal nog niet en heb toen uit noodzaak altijd in slaapzak gelegen wanneer ik niet liep…

  Indien ik een nuttig kledingstuk mis hoor ik het graag en ga ik kijken of ik het kan aanschaffen.

  Base layers:
  – Onderbroek: Supernatural (merino & synthetisch hybrid)
  – Lange onderbroek: Devold 150 gr/m2 of 260 gr/m2 Icebreaker
  – Shirt korte mouw: Odlo Cubic of Evolution
  – Shirt lange mouw: Supernatural 175 met korte rits in nek

  Mid layers:
  – Fjall Raven Keb Fleece (dunne getailleerde vrij dichte fleece uit polyester, wol en elasthaan) (fijnste vest ooit, kan niet meer zonder in dagelijks leven, kontverwarming in de slaapzak door langere achterkant en elastische pasvorm)
  – North Face Fleece (ongetailleerde en wat grote fleece uit 100% polyester, luchtiger dan Keb)

  Top layers:
  – Fjall Raven Keb jas (stretch icm g1000, diepe kap is erg handig, kan ook gebruikt worden als uitstekende nekbescherming ipv kap, ademt erg goed)
  – North Face Hyvent jas. Ben er niet zo blij meer mee, maar is water/winddichter dan de Keb.

  Daarnaast:
  – Ik overweeg voor de zomer een 3 laags Gore Tex jas aan te schaffen van 400 gram, misschien beter vast naar voren halen en naast de Keb jas meenemen?
  – Als broek draag ik FR Keb trousers (makkelijk zweet afvoeren via ventilatie ritsen)
  – ME Xero donsjas zonder hood (225 gram 750 cuin dons, stitch through)
  – C schoenen waar ik met twee paar merino sokken in kan.
  – 2 paar isolerende handschoenen icm waterdichte overhandschoen (nog aan te schaffen)
  – Dunne buff, ga nog op zoek naar een winddichte voor eroverheen.
  – Ik zoek nog een goede muts, erg belangrijk daar m’n donsjas geen kap heeft.
  – Gaiters

  Graag jullie adviezen wat ik hieruit het beste mee kan nemen en wat ik eventueel nog dien aan te schaffen.

  massimo
  Deelnemer
  Aantal berichten: 183

  Om mijn achterliggende vraagstuk wat meer te omschrijven…

  Ik weet niet of ik bij koude temperaturen tijdens activiteit voldoende lichaamswarmte genereer om aan baselayer, 1 fleece en 1 shell voldoende te hebben. Mijn vriendin heeft soms een lager tempo dan mijn natuurlijke tempo en daardoor kom ik niet altijd op ‘bedrijfstemperatuur’. Ik begrijp dat ik niet in een donsjas kan en wil lopen en dat een tweede fleece dan beter werkt, maar ik lees veelal het woord ‘softshell’ of ‘powerstretch’ voorbij komen en daar ben ik niet zo bekend mee.

  Ik heb wel een softshell, maar de stijf elastische laag zit aan de binnenkant en een dunne fleecelaag zit aan de buitenkant, waardoor bij een zuchtje wint mijn verzamelde warmte weg waait. Daarnaast zweet ik er altijd in als een otter, maar dat heb ik al gauw als ik iets anders dan m’n G1000 jas draag.

  Uit onzekerheid op dit vraagstuk en onbekendheid met de condities in de Vercors heb ik zodoende in mijn vorige post maar mijn garderobe gepost, om maar zo goed mogelijk ingelicht op pad te kunnen gaan.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.